S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Jahody obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč

08.08.2022

Jahody obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč

Pri predstave jahôd si vždy zároveň predstavíme nádherný a horúci letný deň. Sladké a červené jahody predstavujú letné gurmánske pokušenie. Jahody boli v minulosti označované za ovocie lásky. Tento prívlastok im tak trochu i zostal. Nečudo. Jahody majú zvodnú chuť i farbu. Lákajú chuťou, vôňou i zjavom.

Pestovanie jahôd má v Európe dlhú tradíciu. Už mnísi v stredoveku pestovali jahody vo svojich záhradách. Kláštorné záhrady boli plné týchto nádherných plodov. Jahody sa odvtedy stali naším obľúbeným ovocím a dodnes zostali. Dnes si už ani nevieme predstaviť život bez jahodovej chuti.. V koláčoch, v zmrzlinách, či v šalátoch. No stále na prvom mieste budú tie pravé, čerstvé a nefalšované jahody v ich prirodzenej naturálnej podobe.

Jahody sú plné antioxidantov
Jahody sú veľkým prínosom pre naše zdravie. Obsahujú z 90% vodu. Sú bohatým zdrojom vitamínov: vitamín A, vitamín B1 (Tiamín), vitamín B2 (Riboflavín), vitamín B3 (Niacín), vitamín B6 (Pyridoxín), vitamín C (Kyselina L-askorbová), vitamín E (tokoferol) a minerálnych látok, najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik (Kalcium). Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.

.

Jahody a ich účinky na zdravie

Jahody chránia mozog
Jahody pozitívne vplývajú aj na psychickú stránku človeka. Často pomáhajú pri depresiách a majú aj upokojujúce účinky. Môžete ich naservírovať vašim deťom aj počas skúškového obdobia, pretože zlepšujú funkciu mozgu a postarajú sa o lepšiu pamäť. Pomáhajú aj pri rôznych zápaloch a výborne prečisťujú krv. Zbavíte sa tak mnohých problémov ako vysoký cholesterol, krvný tlak a zlé hodnoty kyseliny močovej, takže sú vhodné i pre ľudí trpiacich na dnu.

      

Jahody dezinfikujú tráviaci trakt
Vysoký ob­sah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdco­vo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje choleste­rol v krvi), vita­mín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovo­cie. Katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, napr. pri plynatosti a hnačke. Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody a vlákniny, ako sú jahody, hrozno, melón, môžu pomôcť udržať hydratáciu tela a pravidelné pohyby čriev. Vláknina je nevyhnutná na minimalizáciu zápchy.

Jahody sú ideálne aj pri chudnutíi
Obsahujú totiž až 90 percent tekutín a majú minimum kalórií. Zároveň dobre zasycujú, takže si ich môžete dopriať koľko chcete a vašim kilám to nijako neublíži. No popri tom pôsobia aj aktívne a pomáhajú spaľovať uložené tuky. Sen mnohých žien sa teda stáva skutočnosťou. Môžete neobmedzene jesť a pritom budete chudnúť. Taktiež sú vhodné pre diabetikov. Prirodzená sladkosť nemá vplyv na hladinu inzulínu v krvi.

Jahody na vysoký krvný tlak
Vzhľadom na vysoký obsah draslíka sa odporúčajú jahody tým, ktorí majú vysoký krvný tlak, aby pomohli negovať účinky sodíka v tele. Nízky príjem draslíka je rovnako veľký rizikový faktor pre rozvoj vysokého krvného tlaku ako vysoký príjem sodíka.

.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

                   
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Jahody a ich účinok na pleť
Výborné účinky majú jahody i na našu pleť. I preto sa nachádzajú ako hlavné zložky mnohých masiek. Použiť ich môžete prakticky na ktorýkoľvek typ pleti. Vďaka drobným zrniečkam pôsobia aj ako jemný píling, takže ich môžete aplikovať i na tvár. Jahody si pochvaľujú aj ženy s miernymi pehami. Po prvom kontakte so slnkom si stačí aplikovať na tvár a telo masku z čerstvo rozpučených plodov, ktoré prirodzene potlačia drobné ozdoby vašej pokožky. Na upchané póry zase pomôže maska z vaječného bielka zmiešaného s pár kvapkami citróna a jahodami. Pomáhajú aj pri drsnej pokožke na kolenách a lakťoch.

Jahody posilňujú kosti
Jahoda má najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia. Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý je potrebný pre zdravie kostí. Mangán výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy.

Jahody a ich účinok na zuby
Jahody zlepšujú kvalitu skloviny a obmedzujú tvorbu kazov. Jahody majú aj bieliaci účinok na zuby. Keď si rozpučíte jednu väčšiu jahodu a budete si ňou pomocou kefky trieť chrup, ten sa postupne časom vybieli a bude vyzerať lepšie.

.

HĽADÁTE ÚČINNÉ A BIOLOGICKÉ OCHRANNÉ PRÍPRAVKY

PROTI CHOROBÁM A ŠKODCOM?

    

-

Jahody a diabetes
Jahody sú potraviny s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavajú ju stabilnú tým, že sa vyhýbajú extrémnym vysokým a nízkym hodnotám. Jahody sú inteligentným výberom ovocia pre diabetikov, pretože majú nižší glykemický index ako mnoho iných druhov ovocia.

Jahody a rakovina
Výkonné antioxidanty v jahodách môžu pôsobiť proti voľným radikálom, inhibujú rast nádoru a znižujú zápal v tele.

Jahody a tehotenstvo
Jahody sú skvelým zdrojom kyseliny listovej. Adekvátny príjem kyseliny listovej je nevyhnutný pre tehotné ženy na ochranu pred defektmi neurálnej trubice u dojčiat.

.

POMOCNÍCI PRI OCHRANE RASTLÍN V ZÁHRADE?

Trápia vás hubové choroby zemiakov, hrachu a iných plodín?
Biologický prípravky na ochranu rastlín proti pôdnym hubám a hubovým chorobám
Na zvýšenie odolnosti rastlín proti hubovým chorobám, podporu rozvoja koreňového systému a zvýšenie odolnosti koreňov voči pôdnym patogénnym hubám.
Pôdny mikrobiologický prípravok na zabránenie liahnutiu lariev škodlivého hmyzu - aj proti vrtivke orechovej a čerešňovej.

                       

Kliknite na každý produkt a dozviete sa ako veľmi vám môže pomôcť pri ochrane rastlín v záhrade.

.

Zbierajte aj jahodové listy!
Nielen plody jahôd sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380mg/100g!), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologic­kých ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápa­loch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.

Viac článkov o ovocí nájdete TU.

Použité zdroje:
https://stromzdravia.sk/zdrave-potraviny/jahody-ovocie-lasky/
https://zdravopedia.sk/ovocie/jahody-pre-zdravie-aj-krasu

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MDM5ZjJh