Nenadarmo sa hovorí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. To však neznamená, že si máme dopriať toho poriadne veľa alebo začať deň sladkosťami, práve naopak. Nezabúdajme, že tráviaci proces je ráno ešte slabý.
Nielen tekutiny Čoraz viac ľudí sa pýši tým, že deň začínajú iba tekutinami. Pre niekoho je to káva na prebudenie tela, pre iného voda s citrónom, ktorá sa odporúča na naštartovanie trávenia. Z takýchto tekutých raňajok však telo nemá toľko energie, koľko by potrebovalo a hoci ste do seba dostali aspoň niečo, je to rozhodne málo. Navyše káva môže byť na lačný žalúdok malým šokom, takže si u doprajte až potom, keď niečo skonzumujete. Ideálnymi raňajkami je teda kombinácia jedla aj tekutín
Prispôsobte ich vlastnému cyklu
Ten, kto ráno potrebuje dlhší čas na prebudenie býva zvyčajne hladný až neskôr dopoludnia. Preto mu ráno stačí prijať trocha ovocia alebo len čaj či šťava. Psychicky vyťažení, jemné povahy a ľudia so silným spaľovaním, potrebujú, naopak, výdatjné raňajky.
„Najskôr na prázdny žalúdok vypijeme najprv 2 dl vody (najlepšie vlažnej) a popíjajte 3 až 4 dl bylinkového alebo ovocného čaju s citrónovou šťavou. Druhy čajov je dobré striedať v mesačných až dvojmesačných intervaloch.
Výber robte podľa toho, aké cítite ťažkosti alebo preventívne. Najskôr po polhodinovej prestávke zjedzte 2 až 3 kusy rôznych druhov ovocia, podľa ročného obdobia. Nesladenú čiernu kávu (ak sa jej neviete vzdať) vypite až v priebehu dopoludnia. V tom čase tiež popíjajte minerálky alebo ovocné čaje. Ak úplne vylúčite čierny čaj, rôzne džemy, údeniny a chlieb s maslom, s prekvapením zistíte, že ste v čoraz lepšej kondícii, plní energie a elán vám vydrží po celý deň,“ uvádza Katarína Horáková v knihe Oddelená strava pre zdravie.
Proti obezite
Proti nadváhe a obezite pomáhajú výdatné raňajky, naopak, ľahké, po ktorých cítite hlad alebo vynechanie raňajok, problémy s hmotnosťou zhoršujú. „Ak vám nestačí len ovocie, urobte si kašu alebo müsli z ovsených vločiek, obilných klíčkov s orechmi a hrozienkami, prípadne si namiesto ovocia vezmime čerstvú zeleninu, celozrnný chlieb opečený na hriankovači alebo grahamový rožok mierne potretý rastlinným maslom či s rôznymi nátierkami alebo biely nízkotučný jogurt. V každom prípade by ste mali začať deň surovou stravou plnou enzýmov a vitamínov. Pol hodiny (ak ide o banán 1 hodinu) pred obedom by ste mali skonzumovať aj posledné ovocie,“ vysvetľuje Katarína Horáková.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Žalúdok sa vám nepoďakuje!
V poslednom čase je rozšírená tzv. surová strava (alebo raw food). Veľmi populárne sú smoothies (alebo šťavy). Mnohí ľudia začínajú svoj deň práve takýmito nápojmi. Za to sa im však žalúdok určite nepoďakuje. Orgánové hodiny žalúdka sú o 7.00 až 9.00 h. V tomto čase by sme sa mali naraňajkovať. A keďže žalúdok vykonáva dôležitú tráviacu funkciu, mal by dostať presne to, čo potrebuje, a nie, čo chce náš jazyk. Ranné smoothies či ovocie sú pre neho ako facka, obzvlášť u ľudí, ktorým býva „zima“. Ak sa rozhodnete pre tieto chladené pokrmy, určite ich nekonzumujte na raňajky. Ak patríte k ľuďom, ktorým býva teplo, alebo máte radi mäso, môžete si dopriať tieto nápoje aj každý deň. Keď ste opačný typ, mali by ste šťavy zo surovej zeleniny či ovocia výrazne obmedziť.