S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Dôležité upozornenie. Z dôvodu sťahovania eshopu do nových priestorov bude čiastočne obmedzená prevádzka eshopu. 
Vybavovanie objednávok môže prechodne trvať o niekoľko dní dlhšie. O obnove plnej prevádzky eshopu Vás budeme informovať.

TOVAR V AKCII

Balíky a kolekcie

2021021902

Naša cena 26,50 EUR
skladom < 3 ks
NOVINKA
AKCIA
TOP PRODUKT

Balíky

2020082501

Naša cena 15,99 EUR
skladom < 6 ks
AKCIA
TOP PRODUKT

Ovocné stromy a kry

9788055182803

Naša cena 11,90 EUR
skladom > 5 ks
NOVINKA
AKCIA
TOP PRODUKT

Úvod » Ochrana rastlín » Choroby » Baktériová škvrnitosť orechov

Ochrana rastlín / Baktériová škvrnitosť orechov

.

BAKTÉRIOVÁ ŠKVRNITOSŤ ORECHOV

(Xanthomonas arboricola pv. juglandis)

.

Toto ochorenie orecha kráľovského vyvolávajú tyčinkovité, bičíkaté baktérie.
Postihujú listy, výhonky, súkvetia, no najškodlivejšie sa choroba prejavuje na plodoch.

.

V ponuke dole nájdete prípravky proti tejto chorobe
a aj ilustrácie tejto choroby orecha.

.

.


EUR
EUR

Praktické rady záhradkárom

9788089642403

 

Naša cena 11,90 EUR

skladom > 5 ks
AKCIA
TOP PRODUKT

.

BAKTÉRIOVÁ ŠKVRNITOSŤ ORECHOV
(Xanthomonas arboricola pv. juglandis)

.

Toto ochorenie orecha kráľovského vyvolávajú tyčinkovité, bičíkaté baktérie.
Postihujú listy, výhonky, súkvetia, no najškodlivejšie sa choroba prejavuje na plodoch.

.

.

Okrúhle až elipsovité škvrny
Na stopkách listov vznikajú drobné hnedé okrúhle až elipsovité škvrny.
Pri silnom napadnutí škvrny na liste splývajú a odumiera väčšia časť jeho pletiva.
Škvrny na mladých letorastoch sa prepadávajú, mokvajú
a na ich okrajoch sa na vzduchu objavuje zasychajúci sliz.
Pri extrémnom napadnutí odumierajú aj vrcholové výhonky.

.

Celý plod zčernie
Dvojročné a staršie drevo a korene choroba nenapáda.
Na mladých plodoch vznikajú drobné hnedasté škvrny, ktoré neskoršie mokvajú.
Pletivo zeleného obalu mäkne a hniloba postupuje do vnútra plodu.
Celý plod sčernie, scvrkne sa a opadne.
Pri starších plodoch choroba postihne predovšetkým ich zelený obal.

.

Prenos infekcie
Najviac baktérií sa nachádza v tekutine vytekajúcej zo škvŕn.
Huba prezimuje na výhonkoch, pukoch, v opadaných listoch a plodoch,
odtiaľ sa šíri vetrom a vodou na všetky orgány stromu.
V priebehu vegetácie chorobu šíri dokonca i napadnutý peľ.
Najintenzívnejšie sa rozširuje počas vlhkej a teplej jari,
pričom infekčné teplotné rozpätie je 4 až 30 °C.
V náchylnosti na chorobu existujú značné odrodové rozdiely.

.

      

.

Ochrana
Základnou prevenciou sú odolné odrody orechov a ich redšia výsadba
do neprevlhčeného prostredia, ktoré udržiavame v bezburinovom stave.
Odstránime všetky zdroje prvotnej infekcie v záhrade,
najmä popadané napadnuté listy, plody, výhony, a spálime ich.

.

Meďnaté prostriedky
Chorobu dobre likvidujú meďnaté postreky,
prvé urobíme ešte pred zimou za bezmrazového dňa
a prvý jarný postrek v záhrade, kde sa táto choroba vyskytuje,
urobíme v čase pučania, druhý tesne pred kvitnutím a tretí po odkvitnutí.
Najčastejšie sa používa Kuprikol 50 v koncentrácii 0,4 % počas vegetácie,
pri jesennom postreku môžeme jeho koncentráciu o polovicu zvýšiť.
.

.

Kalendár záhradkára: Prehľad najdôležitejších prác v apríli

01.04.2025

Mesiac apríl si vyžaduje od záhradkára plné pracovné nasadenie. Záhrada sa prebúdza a, samozrejme, každý...

Mykorhízne huby od začiatku sezóny

12.03.2025

S mykorhízou začíname už pri výseve Nech už pestujeme rôznymi spôsobmi, živé organizmy v pôde sú pre...

Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách

10.03.2025

Každá bylinka si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Bylinky, ktoré ste si v plastovom kvetináči kúpili...

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o žihľave

10.03.2025

Na čo by ste nemali zabudnúť na jar? No predsa na pŕhľavu dvojdomú (žihľavu alebo latinsky Urtica dioica)!...

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MzI0Z