Je len niekoľko druhov ovocia, ktoré sú pre našu krajinu tak typické ako jablká. Mnohí z nás si ešte pamätajú obdobie, kedy boli pomaranče, mandarínky či banány luxusným tovarom. Ak mi babička ponúkala jablko, tak som si ako dieťa myslel, prečo mám jesť stále jablká. Nezáleží na tom, či červené, zelené, skoré, veľké, malé – dôležitý je jeho obsah a čo všetko dokáže. A moja babička to už vtedy určite vedela.
Najradšej hovorím o jablkách dopestovaných na Slovensku, nie z dovozu. Tie sú síce krásne, ale čo je v nich, to radšej ani nezisťujem. To čo vedeli naše babičky už dávno, vedia dnes už aj odborníci a tvrdia, že stačí jedno jablko denne, aby sme boli zdraví. Je to teda nielen overené rokmi, ale aj serióznym výskumom. Jablká okrem vitamínov, minerálov a ďalších výnimočných látok obsahujú veľa vody. Prvý predpoklad, ako byť zdravým, je mať dostatočné množstvo tekutín. Obsahujú až 30% vlákniny, čo prospieva najmä nášmu tráveniu. Práve táto jedinečná kombinácia vlákniny a ovocných kyselín má za následok schopnosť predchádzať zápche. Naopak, ak jablko jemne podusíte, môže zastaviť hnačku.
.
.
1. Jablko proti infarktu aj stresu
Máte pocit, že deň je pre vás krátky a strácate nervy? Potom je správny čas na jablko, ktoré priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti. Privoňať k jablkovému koláču alebo k hrnčeku pariaceho sa horúceho jablkového čaju je ako ocitnúť sa na chvíľu v detstve. Jablko má silné aromatické látky a práve vzhľadom na výskumy možno tvrdiť, že jablková koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme, čo následne znižuje krvný tlak a ochraňuje pred infarktom vznikajúcim z úzkosti. Lahodná aróma by vás preto mala sprevádzať najmä v stresových situáciách. Pred infarktom vás neochráni len vôňa, ale aj denná konzumácia dvoch až troch jabĺk.
2. Jablká bránia vzniku rakoviny
Jablká majú silné protirakovinové schopnosti, ktoré chránia telo pred rakovinovými bunkami. Majú niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich zlúčenín, ako antioxidačné a protizápalové, ktoré sú zodpovedné za ich potenciálne preventívne účinky proti rakovine. Okrem toho jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny, čo je ideálne v boji proti kolorektálnemu karcinómu.
Kalendáre do každej rodiny
OBDARUJTE SVOJICH PRIATEĽOV ZÁHRADKÁROV
Kliknite na kalendár a objednávajte!
3. Jablko pri nachladnutí, kašli, chrípke
Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán či popálenín, to sú neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká tiež veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C ako napríklad zväzok reďkoviek. Najviac ho obsahujú kyslé jablká.
4. Jablko pomáha znížiť hladinu cholesterolu
Dve až tri jablká denne počas niekoľkých mesiacov znižujú hladinu cholesterolu, lebo pektín absorbuje žlčové soli v črevách, a práve tie tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých si telo vyrába cholesterol.
5. Jablko bráni vzniku artériosklerózy
Bohatým obsahom flavonoidov, najmä kvercetínu, zabraňujú ukladaniu cholesterolu v cievach a ich následnému zužovaniu. Flavonoidy tiež oslabujú priľnavosť krvných doštičiek, čím sa znižuje riziko trombózy alebo vzniku krvných zrazenín. Pravidelnou konzumáciou jabĺk môžeme predísť zužovaniu koronárnych artérií, a teda aj infarktu.
Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán. Pomerne vysoký obsah draslíka môže napríklad znížiť riziko cievnej mozgovej príhody.
6. Jablko pomáha pri chudnutí
Jablká povzbudzujú peristaltiku (svalové kontrakcie hrubého čreva), pomáhajú telu zbaviť sa jedov a za pomoci kyseliny jablčnej rozkladajú zvyšky tukov v telesných bunkách. Ak si ho dáme pred jedlom, pomôže udržať našu hmotnosť na uzde – odporúčame konzumovať najmä na raňajky (pokrájajte ich do ovocného šalátu a zmiešajte s nízkotučným bielym biojogurtom).
7. Jablká prospievajú vášmu srdcu
Jablká môžu znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Jedným z dôvodov, prečo jablká znižujú riziko vzniku srdcových ochorení, je skutočnosť, že obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Navyše obsahujú polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky. Väčšina vlákniny a polyfenolov sa nachádza v šupke jabĺk. Preto je najlepšie konzumovať jablká aj so šupkou. Jedným z polyfenolov, ktoré môžu znižovať krvný tlak, je flavonoid s názvom epikatechín.
8. Jablká znižujú riziko vzniku diabetu
Výsledky niekoľkých štúdií signalizujú, že konzumácia jabĺk znižuje riziko vzniku diabetu druhého typu. Jedna veľká klinická štúdia potvrdila, že konzumácia jedného jablka denne znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28% (v porovnaní s ľuďmi, ktorí jablká nejedia vôbec). Podobne protektívny účinok má aj konzumácia niekoľkých jabĺk za týždeň. Zdá sa, že polyfenoly, ktoré sa v jablkách nachádzajú, chránia beta bunky podžalúdkovej žľazy pred poškodením. Beta bunky sú zodpovedné za produkciu inzulínu a u pacientov s diabetom 2. typu môžu byť poškodené.
.
PRÍPRAVKY PROTI ŠKODCOM
.
9. Jablká majú prebiotické účinky a podporujú rast telu prospešných baktérií v črevách
Jablká obsahujú pektín, čo je druh vlákniny, ktorý účinkuje ako prebiotikum. Prebiotiká slúžia ako potrava pre telu prospešné baktérie v tráviacom trakte. Vláknina sa počas trávenia v tenkom čreve nevstrebáva, ale prechádza až do hrubého čreva, kde slúži ako potrava pre telu prospešné baktérie a podporuje ich rast a rozmnožovanie. Navyše sa pektín v tele rozkladá na ďalšie prospešné látky, ktoré potom pozitívne ovplyvňujú veľa ďalších pochodov v organizme.
10. Jablká chránia pred vznikom astmy
Fytochemikálie a polyfenoly sú chemikálie, ktoré dávajú jablku jeho liečivé vlastnosti, pomáhajúce jednotlivcovi zotaviť sa z astmy, dýchacích problémov a zlepšiť všeobecné fungovanie pľúc. Pitie jablčnej šťavy znižuje riziko, že budete trpieť astmatickými záchvatmi a sipotickými problémami.