S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Aké víno podávame k hydinovým jedlám?

26.01.2019

Aké víno podávame k hydinovým jedlám?

Cieľom modernej gastronómie už nie je len uspokojovanie pocitov hladu u zákazníkov, ale úmyslom je aj vytváranie nezabudnuteľných gurmánskych a spoločenských zážitkov. Jedlá sa pripravujú z prvotriednych a zvyčajne čerstvých surovín. Aby bol pôžitok z konzumácie jedla čo najdokonalejší, doprevádza ho kvalitný a ušľachtilý nápoj, a to nápoj z najušľachtilejších – VÍNO. Aké víno podávame k hydinovým jedlám?

Víno okrem blahodarných účinkov na ľudský organizmus poskytuje širokú škálu rôznych vôni a chutí, ktoré zvýrazňujú a dopĺňajú jedlá. Podporuje trávenie, odbúrava cholesterol a spomaľuje rast zhubných nádorov. Chráni pred nervovými ochoreniami a pomáha uvoľniť napätie a stres. Je najhygienickejší nápoj.

Výber vína k jedlu a naopak, je vždy veľmi náročná a zodpovedná úloha založená na subjektivite človeka, ktorý sa pokúša zosúladiť pokrm s vínom tak, aby docielil ich ideálne partnerstvo. Pritom platí, že je nevyhnutné poznať charakter vína, ako aj zloženie a technologický postup prípravy jedla. Najdôležitejším aspektom je však želanie hosťa, ktorému sa v prvom rade usilujeme vyhovieť k plnej jeho spokojnosti.

ČOHO SA TREBA VYVAROVAŤ?
Zlého vytemperovania vína. Každý druh vína potrebuje inakšie vlastnosti pri rozdielnych teplotách.

Zvoliť zlý tvar pohára. Ak chceme mať dokonalý pôžitok z pitia vína a dosiahnuť otvorenie sa všetkých aromatických zložiek musíme zvoliť správny tvar pohára.
Vína sa nehodia k jedlám, ktoré obsahujú vo väčšej miere ocot.
Morská voda alebo čokoľvek ju obsahujúce je nezlučiteľné s červeným vínom.
Pikantné jedlá nekombinujeme s vínami s vyšším obsahom tvrdých kyselín.
Nezabúdajme, že víno obsahuje alkohol, preto popíjajme vínko s mierou a po malých dúškoch, aby sme dokonale vychutnali všetky krásy tohto prírodného moku. V súčasnosti prevládajú názory na totálnu liberalizáciu výberu vína k jedlu. Doprajme zákazníkovi preto slobodnú voľbu.

K hydinovým šalátom z bieleho mäsa podávame svieže a mladé tiché biele vína z odrôd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené alebo Rulandské biele, delikátnym spoluhráčom sú aj suché vína z aromatických odrôd Muškát Ottonel, Iršai Oliver a Tramín červený.

Ku kuraciemu šalátu s broskyňou je ideálny mladý ovocný Sauvignon. Niekedy sú k hydinovým šalátom vhodné aj mladé a suché ružové vína, ba aj suché šumivé, tie sa však lepšie hodia k šalátom z morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa. Tie môžeme kombinovať aj s mladými a sviežimi jednoduchými červenými vínami z odrôd Modrý Portugal, Gamay, Barbera alebo Domina.

K hydinovým roládam a galantínam sa podľa použitých ingrediencií nalievajú výraznejšie, no nie príliš dominantné vína – mladšie neskoré zbery z odrôd Chardonnay a Rulandské šedé i korenistý a voňavý suchý Tramín červený.

K roládam z kačice či husi, obzvlášť, sú vhodné ružové vína, klasickou metódou vyrobené šumivé a ľahké červené.

Paštéty z hrabavej hydiny sa ideálne dopĺňajú s voňavými vínami z aromatických odrôd Pálava, Devín, Moravský muškát, Muškát Ottonel a Tramín červený.

Pri tučnejších paštétach z kačacej a husacej pečienky dotvoria gurmánsky zážitok plné a extraktívne vína s vyšším obsahom zvyškového cukru, slovenské hrozienkové výbery.

K husacej pečeni sa hodia aj niektoré likérové vína.

Biele varené hydinové mäso patrí medzi najľahšie jedlá, preto k nemu podávame jednoduché a ľahké biele suché vína. Ak mäso dopĺňa výrazná, napríklad chrenová omáčka, víno musí byť komplexnejšie a vyzretejšie – popri bielych vínach by už bolo vhodné aj červené Beaujolais.

Takisto k varenému kohútovi či sliepkeodporúčam výraznejšie a zrelšie biele vína, ale už aj ružové, šumivé a mladé červené vína.

K hydinovému gulášu sú vhodnejšie ľahšie červené vína z odrôd Kadarka, Zweigeltrebe alebo Modrý Portugal. Jedlá z ázijských kuchýň sú špecifické, skúste k nim extraktívne a v dubovom súdku školené Chardonnay napríklad z Austrálie.

K ostrým thajským a indickým jedlám podávame alsaský Gewürztraminer alebo niektoré Cru Beaujolais. Od slovenských vinárov by bol vhodný polosuchý výber z hrozna z Tramínu červeného alebo suchý Modrý Portugal.


 

 

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ODlkZjg