Pod pojmom vitamín A rozumieme pomerne veľkú skupinu látok, ktoré majú účinnosť vitamínu A. „Zahŕňa retinol, retinal (retinoidy) a beta-karotén a ďalšie karotenoidy. Ich zdrojom môže byť mäso – vo veľkom množstve ho obsahuje pečeň a vnútornosti, mlieko a výrobky z nich a niektoré druhy zeleniny, či ovocia. To, čo v ľudskom organizme pôsobí ako vitamín A, je často produktom vznikajúcim v pečeni z provitamínu karoténu, žltého farbiva mrkvy a iných rastlín,“ vysvetľuje Doc. Ing. Ružena Uherová, PhD., autorka knihy VITAMÍNOVÁ BIBLIA.
ČO NÁM DÁVA VITAMÍN A A BETA-KAROTÉN
Viete o tom, že už v starom Egypte liečili šeroslepotu práve pomocou vitamínu A? Respektíve, pomocou vývaru z teľacej pečene, ktorý sa kvapkal priamo do očí. Samozrejme, dnes vieme, že tento vitamín má i iné výhody.

Z DÁVNYCH VÝSKUMOV
Intenzívny výskum o dôležitosti výživy na celkový zdravotný stav človeka siaha až do 17. storočia, keď napríklad Hoefer obhajoval súvislosť medzi výživou a šeroslepotou. Podľa odborníčky na základe svojich pozorovaní vyslovil v roku 1911 W. O. Stepp predpoklad, že potraviny obsahujú okrem bielkovín, tukov a minerálnych látok ešte ďalšie, pre život nevyhnutné látky. Tento predpoklad vzápätí deklarovali ďalší bádatelia (T. B. Osborn, L. V. Mendel, J. Hopkins, E. V. McCollum) potvrdením existencie „rastového faktoru A rozpustného v tukoch“, ktorý bol v roku 1912 po Funkovej deklarácii o vitamínoch nazvaný vitamín A. Ďalší autori dokázali, že nedostatok tejto v tuku rozpustnej látky spôsobuje nielen zastavenie rastu detského organizmu, ale aj ťažké očné ochorenie nazvané xeroftalmia (šeroslepota) alebo keratomalacia (zmäknutie rohovky). V tomto období M. Mori a F. Masui potvrdili, že tieto zdravotné problémy súvisia s nedostatočnou výživou, ale nie sú nezvratné a dajú sa liečiť upravením výživy. Najmä mliekom, maslom a rybím tukom.
ANTIINFEKČNÝ VITAMÍN
Takto nazvali vitamín A autori, ktorí popísali jeho pozitívny vplyv na odolnosť organizmu voči infekčným ochoreniam. Iní autori ho nazývali „rastovým faktorom“, lebo u podvyživených detí bolo možné pozorovať zastavenie telesného rastu. „Do roku 1920 bol výskum vitamínu A v súvislosti s jeho izoláciou zameraný na živočíšne zdroje. T. B. Osborn, L. V. Mendel a iní však poukázali na skutočnosť, že aj zelené časti rastlín vykazujú vysokú aktivitu lipofilného faktora A. Až po desiatich rokoch intenzívnej práce v oblasti účinných rastlinných pigmentov vyslovil H. von Euler–Chelpin a B. von Euler–Chelpin názor, že niektoré karotény sú provitamíny A a v ľudskom organizme sa menia na účinný vitamín A,“ dopĺňa odborníčka.