Nekvalitnú priesadu najčastejšie záhradkári dopestujú na parapetoch okien, pod ktorým je umiestnený radiátor. Pri slabom osvetlení sa rastliny vyťahujú do výšky. Správne dopestovaná priesada určená na rýchlenie má mať silnú, ale pružnú stonku, husté olistenie a dobre vyvinuté korene.
HOTOVÉ PRIESADY DO CHRÁNENÝCH PRIESTOROV
Hotové priesady vysádzame do chránených priestorov. Môžu to byť vykurované alebo nevykurované skleníky a fóliovníky, alebo pareniská. Termín výsadby závisí od termínu sejby, presádzania, spôsobu predpestovania priesad, od pestovaného druhu, odrody a od teplotných podmienok v priestoroch, kde sa priesady pestujú a vysadia. Ako však treba vysievať semená, aby sme mali kvalitné priesady? Viac si prečítajte v nasledujúcom článku.
HĽADÁTE ZÁHRADKÁRSKEHO PORADCU?
Je mnoho otázok, na ktoré pri prácach v záhrade, sade či vinohrade nemáte odpovede. Väčšinu nájdete na stránke videá pre záhradkárov Plat4M Books alebo v týchto publikáciách v eshope Zelený ježko.
Väčšina druhov zelenín sa v ekologickom systéme pestovania musí realizovať z predpestovaných priesad. V prvom rade je to nutnosť pri všetkých teplomilných druhoch ako sú rajčiaky, paprika, baklažán, melóny, uhorky, preto že by z priameho výsevu v našich klimatických podmienkach veľmi ťažko dorástli do zberu. Predpestovanie priesad je tiež nutné pri druhoch zelenín s dlhou vegetačnou dobou, ktorých počiatočný vývoj je veľmi pomalý (zeler buľvový, pór) a skorých druhov hlúbovín a šalátu kvôli skráteniu doby pestovania na poli a skorším zberom.
ČO OVPLYVŇUJE KVALITU PRIESAD?
Pri pestovaní priesad musíme zabezpečiť také pestovateľské podmienky, ktoré podporia rýchly priebeh klíčenia a vzchádzania a v ďalšom období nerušenú tvorbu listovej plochy a koreňového systému. Priesada má mať silnú, ale pružnú stonku, husté olistenie a dobre vyvinuté korene. Klíčne listy majú byť na stonke čo najnižšie, to znamená, že priesada má mať čo najkratší hypokotyl. Listy majú mať dobre vyvinuté čepele. Ich počet závisí od druhu zeleniny a spôsobu jej predpestovania.
Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)
Viac si prečítate o týchto mykorhíznych hubách po kliknutí na obrázok
.
Teplota
Medzi základní faktory bezpochyby patrí teplota vzduchu. Tento faktor má veľký vplyv na celkovú kvalitu sadby. Existuje celý rád výskumných prác, doporučujúcich špecifický teplotný režim pre jednotlivé druhy. Všeobecne platným modelom teplotného režimu pri predpestovaní priesad je zvýšený nárok v dobe klíčenia, ktorý je ihneď po začatí vzchádzania výrazne znížený, napríklad pri hlúbovinach a mnohých druhov letničiek o 5 °C, niekedy i viac. Tato fáza trvá do doby vytvorenia prvých pravých lístkov. Potom je potrebné teplotu mierne zvýšovať a pritom dbať na uplatňovanie tzv. diurnálnej periódy, striedanie teploty cez deň a v noci. Rozdiel by mal byť minimálne 3 °C.
Pri mnohých druhoch pritom musíme dbať na to aby teplota nepoklesla pod hodnotu tzv. teplotnej nuly okolo 4 až 7 °C, ked' hrozí nebezpečie nežiadúcej jarovizácie - predčasné vybiehanie do kvetu (zeler, karfiol). V neskoršom období predpestovania je naopak potrebné zamedziť prekročeniu maximálnej teploty dostatočným vetraním. V tomto období treba tiež regulovať teplotu s prihliadnutím na intenzitu slnečného žiarenia. V závere predpestovania postupne priesady otužujeme znížovaním teploty až na úroveň podmienok vonkajšieho prostredia. Nesmieme tiež zabúdať, že vedľa teploty vzduchu je rozhodujúca tiež teplota pôdy, respektíve substrátu a teplota závlahovej vody. Tieto by nemali byť nižšie než je teplota vzduchu a pri skorom predpestovaní priesad na rýchlenie a zakoreňovaní odrezkov je vhodné ak teplota substrátu je o 2 až 4 °C vyššie než teplota vzduchu.
Osvetlenie
Základná úroveň osvetlenia pri väčšine druhov priesad sa začína na 3 000 lx a vyšších. Druhy vyslovene náročné vyžadujú ako minimum i dvojnásobok. Z pohľadu rastlín viac než intenzita osvetlení rozhoduje intenzita radiácie, ktorá je vyhovujúca na úrovni 50 až 150 W.m-2. Pokiaľ sa dá polemizovať o ekonomickej výhodnosti umelého prisvetľovania, tak v prípade predpestovania priesad na skorú výsadbu a rýchlenie zeleniny vyznieva táto polemika jednoznačne v prospech umelého prisvetľovania.
Pri prisvetľovaní sa používajú vysokotlaké výbojky, ktoré majú relatívne vysoký svetelný výkon k podielu vydaného tepelného žiarenia. Ako najvhodnejšie (a najdražšie) sú odporúčané fluorescenčné lampy, ktoré vyžarujú biele a modré zložky svetelného spektra, pričom infračervené tepelné žiarenie je pri nich výrazne redukované. V súvislosti s ekologickým pestovaním a požiadavkami trvalej udržateľnosti, keď je reč o svetle tak najpodstatnejším opatrením, je udržiavaníe čistoty skiel na skleníku alebo fólie na fóliovníku, spolu s maximálnym obmedzením tienenia rôznymi konštrukčnými prvkami.
Závlaha
Základným predpokladom vhodnej závlahy je využitie mäkkej vody (do 10 °DH) s primeranou teplotou. Nemenej dôležitá je aj rovnomerná distribúcia závlahových dávok k všetkým rastlinám, kvôli vyrovnanosti sadby. Je dôležité mať rozbor používanej závlahovej vody na obsah rizikových látok (ťažké kovy, PCB, DDT) ako aj obsah živín.
Priesady zalievame pravidelne a primerane, nadbytok vody vyplavuje živiny a spomaľuje rast koreňov. Voda má mať teplotu ovzdušia. Na studenú vodu sú citlivé predovšetkým uhorky a paprika. Polievať musíme primeraným prúdom vody, aby sme mladé rastliny nepoškodili. Debničky a iné nádoby polievame fľašou s predierovaným uzáverom.
Výživa
Problematika výživy v oblasti predpestovania priesad je natoľko rozsiahla, že by si vyžadovala samostatný kurz, kde by sa poslucháči dokonale nudili pod záplavou tabuľkových hodnôt. Pri akceptovaní požiadaviek ekologického poľnohospodárstva sú však tieto informácie bezpredmetné, nakoľko sa viažu na využitie hnojív, ktoré nie sú povolené v ekologickom poľnohospodárstve. Na prihnojovanie priesad volíme zriedené hnojivové roztoky z povolených organických hnojív.
Pri prihnojovaní sa riadime pravidlom častejšieho prihnojovanie nižšími koncentráciami hnojivého roztoku. Na výslednú kvalitu sadby má vplyv vyváženosť všetkých faktorov na optimálnej úrovni. To je všeobecne platné pravidlo, ktorého rešpektovanie je podstatou ekologického poľnohospodárstva a myšlienky trvalej udržateľnosti.
Termín výsevu a doba predpestovania
Termín výsevu si stanovujeme na základe plánovaného času výsadby. Dĺžku predpestovania by sme však nemali príliš nadhodnotiť. Je potrebné kalkulovať s niekoľkodňovou rezervou pre prípad nepriaznivého vývoja počasia v termíne plánovanej výsadby. Na konci obdobia predpestovania je rast priesad natoľko intezivný, že aj za niekoľko málo dni môže dôjsť k výraznému zníženiu kvality priesad - dôjde k tzv. prerasteniu priesad.
Dĺžka predpestovania priesad je podmienená v prvom rade druhom zeleniny a tiež termínom výsadby, respektíve obdobím predpestovania. Napríklad pri predpestovaní kapusty na skorú výsadbu z výsevov koncom januára trvá predpestovanie 8 až 10 týždňov, pri výseve neskorej kapusty koncom apríla nie viac ako 4 až 5 týždňov. Rozhodujúci vplyv v tomto prípade majú tepelné a svetelné podmienky prostredia.
.
BOHATÁ A ZDRAVÁ ÚRODA S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
Chcete mať bohatú a zdravú úrodu?
Prečítajte si tieto články o mykorhíznych hubách.
KLIKNITE SEM.
Zakoreňovače
Voľba zakoreňovačov na výsev je podmienené niekoľkými faktormi. Najdôležitejším je požadovaná veľkosť priesady pripravenej na výsadbu a tomu primerane volené vzdialenosti medzi jednotlivými rastlinkami. Rastliny, ktoré majú väčší vzrast a širšie listy, vysievame na väčšie vzdialenosti, alebo z hustejších výsevov po dosiahnutí určitého štádia rastu následne rozsádzame na väčšie vzdialenosti. Okrem týchto objektívnych skutočnosti je voľba veľkosti zakoreňovača podmienená aj subjektívnymi okolnosťami každého pestovateľa. Väčšie zakoreňovače sa ľahšie vysádzajú, a lepšie znášajú premenlivosť podmienok prostredia pri predpestovaní a najmä po vysadení na pole.
Čím menej precízne dokážeme regulovať podmienky prostredia pri predpestovaní priesad a následne ich budeme vysádzať v menej priaznivých lokalitách, tým väčšie si volíme zakoreňovače. Vždy je to však kompromis medzi biologickou a ekonomickou stránkou - priateľnou mierou dobrého rastu rastlín a priateľnou mierou s tým spojenej námahy a nákladov. Dnes sú dostupné zakoreňovače v širokom sortimente veľkosti, tvarov, technického riešenia a materiálov, z ktorých sú vyrábané. Z hľadiska biologických kritérií rozhodujúce sú objem buniek a ľahké vyberanie predpestovaných priesad bez poškodenia koreňového balíčka. Ekonomické kritéria zohľadňujú použitý materiál, cenu, manipulovateľnosť, viacnásobné použitie, možnosť čistenia a pod.
Pestovateľský substrát
Substrát na predpestovanie je podmienený veľkosťou použitých buniek zakoreňovača. Substrát by nemal obsahovať časti väčšie než je 1/3 priemeru bunky. Nesmie obsahovať kamienky, nerozložené časti materiálu ako drevo, chuchvalce rašeliny, ílovité časti, ktoré majú za následok nesúdržnosť koreňového balíčka a s tým spojené ťažkosti pri vysádzaní. Substrát musí byť bezpodmienečne dezinfikovaný bez semien burín a zárodkov chorôb. Jednotlivé komponenty, z ktorých je namiešaný substrát, musia byť dokonale premiešané rovnomerne v celom objeme. Čím menšie sú bunky, tým vyššie sú nároky na jemnosť a homogenitu substrátu.
Krycí substrát
Väčšina druhov pestovaných rastlín klíči v tme, ale sú aj druhy, ktoré pre vyklíčenie vyžadujú svetlo. Pri druhoch, ktoré vyžadujú tmu, výsevy zasypávame, tie ktoré pre vyklíčenie vyžadujú svetlo, len mierne zatlačíme do povrchu substrátu. Pre rovnomerné vchádzanie a vyrovnaný vzrast priesad je dôležité pritom zachovať konštantnú hĺbku výsevu, v našom prípade hrúbku krycieho substrátu. Krycí substrát musí byť dobre priepustný pre vodu a po zavlažení musí na povrchu veľmi rýchlo obschnúť. Len takto je možné sa vyvarovať poškodeniu tz. padaniu klíčnych rastlín.
Krycí substrát môže byť z toho istého materiálu ako pestovateľský substrát, len dôkladnejšie preosiaty. Používajú sa však aj iné materiály. Vermikulit je ľahký nerast podobný sľude. Je to veľmi dobrý materiál použitý ako krycí substrát. Vďaka svojej svetlej farbe prispieva k lepšiemu osvetleniu klíčiacich rastlín a tiež zabráňuje prehrievaniu substrátu pri slnečných dňoch. Okrem toho dobre sa s nim pracuje. Podobné vlastnosti ma aj perlit predávaný pod názvom agroperlit. Na zasypávanie výsevom použijeme perlit s najjemnejšími časticami. Najlacnejším a stále vhodným materiálom na krycí substrát je čistý riečny piesok. Ak máme dostupný len kopaný piesok, je potrebné ho pred použitím "preprať" tj. opakovane ho premývať až pokiaľ nezostane voda čistá bez zákalov. Následne ho potom vysušíme a "prepálime" horúcim vzduchom v rúre na pečenie.
Osivo
Prvoradou požiadavkou je rovnomerné vzídenie vysiatych rastlín. Predpokladom je použitie osiva s vysokým percentom klíčivosti a dobrou energiou klíčenia. Na urýchlenie a rovnomerné vzchádzanie výsevov sa osivo upravuje rôznymi spôsobmi: Namáčanie sa robí tak, že osivo nasypeme do vody v sklenenej fľaši a niekoľkokrát premiešame. Potom necháme postať v pokoji aspoň pol hodinu a zlejeme. Ťažšie semienka klesnú ku dnu, ľahšie zlejeme s vodou. Semienka na dne nádoby potom môžeme ešte nechať predklíčiť tak, že ich pravidelne budeme rosiť až kým sa neobjavia klíčky. Potom ich vysejeme. V systéme ekologického pestovania je potrebné používať osivo z ekologického množenia. Bohužiaľ dostupnosť takéhoto osiva zeleniny je veľmi malá a v sortimente druhov a odrôd veľmi obmedzená. Do obdobia, než sa táto nepriaznivá situácia zmení, používame osivá bežne dostupných zelenín, avšak bez chemického morenia. Používať vlastné množené osivo je veľmi riskantné a možné len pri niektorých druhoch.
.
VÝSEV ZELENINY | . | VÝSEV KORENINOVÝCH A LIEČIVÝCH BYLINIEK |
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.