S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Čo s poškodenou kôrou?

11.10.2020

Čo s poškodenou kôrou?

Jaroslav Krajčovič z Topoľčian sa pýta a profesor Ivan Hričovský odpovedá v priloženom videu: - Chcem sa spýtať na marhule. Mal som dva stromy, neviem už aká odroda to bola. Na kmeňoch marhúľ sa mi začala odúvať kôra a opadávať. Prvý strom som už suchý spílil vlani, druhý budem zrezávať suchý tohto roku. Čo je to za choroba a aká dobrá odroda by sa hodila do záhrady, bývam pri Topoľčanoch. Prosím, poraďte nejakú dobrú a odolnú odrodu.

Dôležité je, aby marhuľa bola dobre živená a aby ste pri jej záchrane nezanedbali jej ostatnú agrotechniku. Hoci som strom nevidel, v akom je stave, som presvedčený, že ho dokážete ešte zachrániť. Podmienkou je vyrezať všetku poškodenú hmotu až na zdravé drevo stromu. Keď sa vám to podarilo, je nevyhnutné ranu veľmi dôkladne zatrieť stromovým balzamom. 

 

Akú marhuľu do našej záhrady?
Marhule sú dodnes jedny z najobľúbenejších ovocných stromov u nás. Dokonca ich počet v záhradách každý rok rastie. Úspech majú najmä nové odrody - rozhoduje veľkosť plodov a plody s červeným líčkom. Prím má stolové ovocie na priamy konzum, odrody na spracovanie sú už menej v móde. Pri výbere odporúčam naštudovať si odbornú literatúru alebo erudované webové stránky a nákup stromkov v uznávaných škôlkach. Dnes si predstavíme jednotlivé odrody z pohľadu zberovej periódy. Pri skorých odrodách, ktoré dozrievajú od polovice júna, odporúčam Aurora, Barbora, Karola, Orangered, Pinkcot, Sylvercot či Vesna. Medzi stredne skoré (dozrievajú od polovice júla) patria Harcot, Kioto, Hargrand či Leskora alebo Velharta. K neskorým odrodám zahŕňame Bergeron, Harogem či Harlayne. Dozrievajú už v čase, keď zbierame broskyne, nektarinky a slivky. Je aj niekoľko odrôd, ktoré sú veľmi moderné, no u nás ich nájdete iba zriedka: Tsunami, Spring Blush či Big Red.

        

Ohryzená kôra
Predseda Slovenského zväzu záhradkárov Ing. Eduard Jakubek ako odborný inštruktor Republikového výboru SZZ v tejto oblasti odporúča vo svojom článku Ohryzená kôra. Počas zimných mesiacov kôru ovocných stromov ohryzom poškodzujú najmä králiky a vysoká zver, ktorá dokáže poškodiť kmene a kostrové konáre ovocných stromčekov.

Ako predchádzať poškodeniu stromčekov?
V prvom rade dôkladne skontrolujeme oplotenie, ktoré opravíme, kmene a kostrové konáre sa snažíme chrániť králičím pletivom tak, aby kmene stromčekov mohli rásť. Ak máme záhradky v blízkosti lesa, kde vysoká zver dokáže ploty preskočiť, je potrebné podľa možnosti chrániť aj korunu ovocného stromu.

Ako ošetrujeme už ohrýzenú časť kmeňa a konárov?
Ak je kôra ovocného stromu poškodená po celom obvode kmeňa, dochádza k prerušeniu dodávania živín z koreňov do koruny a opačne, čím ovocné stromy nedostatkom živín vyschnú a odumierajú. Ak sú kmene poškodené len z jednej časti kmeňa, stromčeky nám síce nevyschnú, ale zastavuje sa rast stromu, opäť pre nedostatok živín. Poškodené stromy je potrebné upraviť, to znamená korunu stromov presvetľovacím rezom približne o 1/3 až polovicu znížime, čím sa snažíme upraviť pomer medzi koreňovou sústavou, ktorá nemá možnosť plynule zásobovať živinami rozpustenými vo vode nadzemnú časť ovocných stromov. Poškodené miesta sa snažíme začistiť a pozatierať štepárskym voskom, aby sa na miestach vytvorilo hojivé pletivo. Počas vegetácie na poranené miesta prikladáme a zaviažeme handričkou namočenou vo vode, do ktorej pridáme ocot, zriedený s vodou v pomere 1 l octu a 10 l vody.

         

Ako ošetrujeme stromy, ak sú kmene dookola celkom ohryzené?
Ak ovocným stromom nepomôžeme, tak nám za rok celkom odumrú. Korunu stromčekov musíme hlboko znížiť, to znamená zmladzujeme všetky kostrové konáre. Okolo kmeňa stromov vysadíme 2 – 3 podpníky s dobrou koreňovou sústavou, ktoré naštepíme do poškodeného kmeňa, nad ohryzenou časťou, čiže podpník  zrežeme spojkovacím rezom a naštepíme ho pod kôru. Týmto spôsobom zabezpečíme prívod živín z novovysadených podpníkov, do poškodenej koruny ovocného stromu. Po naštepení podpníkov je potrebné ich počas vegetácie upravovať, to znamená z podpníka, odstraňujeme všetky letorasty, aby sme podporili dodávanie živín do koruny. Počas vegetácie každý 2 – 3 týždeň do koruny stromov dodávame živiny pomocou tekutých hnojív, ako je Rokosan, Hakofyt, ktoré v 0,2 – 0,3 % koncentrácií striekame na listovú plochu, ktorá cez prieduchy prijíma rozpustené prvky, a tým sa poškodená časť stromov rýchlejšie obnovuje.

Čo je to môstkovanie?
Poškodenú a ohryzenú časť môžeme premôstkovať, to znamená, že použijeme dlhé vrúble, ktoré naštepíme súčasne pod a nad ohryzenú časť, čím vytvoríme môstik, cez ktorý prechádzajú živiny z koreňov do korún stromov. Podľa hrúbky podpníkovej časti do kmeňa dávame 3 až 5 vrúbľov. Pri môstkovaní je potrebné  urobiť rovný, dlhý a hladký spojkovaní rez, dobre ho zaviazať s páskou z PVC, aby sa nám vrúble prijali.

Ako chránime korene ovocných stromov pred ohryzom?
Hlodavce, najmä hraboše nám dokážu ohrýzť korene až tak, že aj staršie ovocné stromy nám na jar vyrašia a postupne odumrú. Pred príchodom zimy sa snažíme, do dier dať návnady, ako je otrávené zrno a ďalšie vyrábané otravy, aby sme ich ešte pred poškodením zlikvidovali. Pri nasýpaní dávame pozor, aby sa k otrave nedostala hrabavá hydina a spevavé vtáctvo. Návnady do nór dávame na 2 až 3 krát, aby sme obmedzili, čo najväčšie množstvo hrabošov.

Ako ošetrujeme ohrýzené jednoročné výhonky?
Vysoká zver, ale aj zajace nám často ohryznú nové výhonky, alebo ich zalomia, preto je potrebné takto poškodené prírastky upraviť tak, že ich odrežeme celé na konárový krúžok. Ak, by sme ich takto neupravili, tak v mieste skrátenia sa nám budú tvoriť nové rozvetvenia, ktoré nám zahustia korunku ovocného stromčeka. Na odpudzovanie zvery môžeme používať aj tzv. repelenty, to znamená, že konáre a kmene natierame odpudzujúcou farbou, ktorá na určité obdobie chráni stromčeky pre poškodením. Najlepšou ochranou je pravidelná kontrola a dôkladné obalenie každého stromčeka vhodným vzdušným materiálom.

.

Videorady - odpovedá profesor Ivan Hričovský 
.
 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzAxMjUyY2