S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Datle vám pomôžu zaspať

05.12.2020

Datle vám pomôžu zaspať

Datle poznali už naše prababičky. Väčšinou spájajú s Vianocami a s košíčkom, plným sušeného ovocia, medzi ktorým nesmú chýbať ani figy a datle. Dnes si ich už však môžeme dopriať celoročne, bývajú totiž bežnou súčasťou ponuky obchodných reťazcov. Ale čím sú vlastne pre nás prínosné? Prečo jesť datle, napriek ich nie práve vábivému vzhľadu? 

Datle patria v Severnej Afrike a na Blízkom Východe k základnej zložke tamojšej potravy. Medzi najväčších producentov datlí na svete patrí Tunisko, Irak, Egypt, Španielsko a Maroko. Datle majú zo všetkého ovocia pravdepodobne najvyššiu energetickú hodnotu. Asi zo 45 g datlí získa ľudské telo 1130 - 1275 kalorií. Sto gramov datlí dodáva asi tretinu doporučenej dennej dávky vlákniny, ktorá má priaznivý účinok na črevá, pôsobia ako mierne preháňadlo, ktoré nedráždi žalúdok ani črevá. Vďaka tomu, že datle obsahujú v pomere k ich bohatej zásobe energie veľmi málo proteínov, dajú se využiť v prípade, že človek potrebuje znížiť ich prísun, napr. pri obličkovom zlyhaní. Datle obsahujú aj látku tyramín, ktorá môže u citlivejších ľudí vyvolať migrénu. Datle pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien (ateroskleróza).

Obsah vitamínov a minerálov v datliach
Datle obsahujú všetky vitamíny okrem vitamínu E a biotínu. Pozoruhodná je vysoká koncentrácia kyseliny pantoténovej, ktorá udržiava našu fyzickú i psychickú kondíciu, dodáva nám vitalitu a zvyšuje koncentráciu. V sušenej podobe sú datle koncentrovaným zdrojom draslíka, niacínu, železa, horčíka, medi a vápnika. Sušené ovocie je celkovo dobrým pomocníkom proti zápche.

Datle a ich účinky na zdravie

Datle zlepšujú zdravie srdca
Len niekoľko datlí denne vám pomôže zlepšiť zdravie srdca. Antioxidanty v datliach zabraňujú ateroskleróze - je ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Tieto antioxidanty stimulujú odstránenie cholesterolu z artériových buniek. Datle tiež obsahujú izoflavóny, o ktorých je známe, že znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.

  

Datle pomáhajú proti stresu a depresii  
Okrem toho, že datle sú bohaté na spomínané minerály, tiež obsahujú aj mnoho vitamínov. Jedným z týchto vitamínov je vitamín B6, ktorý zabezpečuje v tele tvorbu serotonínu a norepinefrínu, ktoré zlepšujú zdravie mozgu. Taký serotonín napríklad reguluje vašu náladu a to, ako sa cítite. Naopak norepinefrín bojuje so stresom. Táto štúdia dokazuje aj to, že nízke hladiny vitamínu B6 spôsobujú depresiu.

Datle vám dodajú energiu 
Ako už bolo spomínané, datle sú bohaté na rôzne vitamíny a minerály, no tiež majú v sebe dostatok glukózy. Glukóza vám poskytne dostatok energie. Obrovskou výhodou podľa tejto štúdie je, že vám energiu nie len zvýši, ale rovnako vám ju aj dodá po ťažkom tréningu či jóge.

Datle znižujú riziko rakoviny 
Datle chránia náš tráviaci trakt a črevá pred škodlivými látkami. Je to veľkou výhodou, pretože baktérie a škodlivé látky sa tak nestihnú dostať do hrubého čreva. Jedna zo štúdií tvrdí, že ľudia, ktorí konzumovali datle v tele vytvárali tzv. dobré baktérie, ktoré telo potrebuje na boj pred rakovinotvornými bunkami v hrubom čreve.

Datle regulujú krvný tlak
Datle sú bohaté na draslík a tento minerál pomáha znižovať hladiny krvného tlaku. Jedena medjool datla obsahuje asi 167 mg draslíka, ktorý je relatívne vysoký v porovnaní s inými druhmi ovocia. Neprijatie dostatočného množstva draslíka môže viesť aj k obličkovým kameňom. Vláknina stabilizuje hladinu cukru v krvi. To tiež vyvažuje účinky sodíka vo vašej strave - a to znižuje krvný tlak. Horčík v ovocí uvoľňuje svaly vo vašom srdci a krvných cievach, čo znižuje krvný tlak.



Datle podporujú zdravé tehotenstvo
Datle pomáhajú tehotným ženám prostredníctvom ich kalórií. Tehotné ženy potrebujú o 300 kalórií viac než ich netehotní rovesníci. Avšak väčšina tehotných žien má tendenciu vybrať si vysoko kalorické potraviny, ktoré majú nízku výživovú hodnotu, čo je chyba. To je miesto, kde môžu pomôcť datle. Hoci majú trochu vysoký obsah kalórií, sú mimoriadne živinové. Vláknina v datliach zabraňuje vzniku hemoroidov u tehotných. Datle sú tiež známe posilňovače svalov maternice v posledných mesiacoch tehotenstva.

Datle pre krajšiu pokožku aj vlasy
Datle obsahujú vitamíny C a D, ktoré pracujú na elasticite kože. Majú tiež výhody proti starnutiu, zabraňujú akumulácii melanínu vo vašom tele, ktoré inak majú nežiaduce účinky. Vieme, že hormóny zohrávajú dôležitú úlohu pri starnutí a vzhľade pokožky. Je známe, že výťažok z palmových jadier obsahuje fytohormóny, ktoré vykazujú významné účinky proti starnutiu. Extrakt z datlí môže bojovať aj proti vráskam. Datle sú bohaté na železo, podporujú krvný obeh na pokožke hlavy a podporujú rast vlasov. K tomu dochádza, keď je kyslík správne rozptýlený do celého tela, vrátane pokožky hlavy. To nakoniec zabraňuje vypadávaniu vlasov a stimuluje nový rast vlasov.

Datle pre zdravie kostí
Datle sú bohatými zdrojmi medi, horčíka, selénu a mangánu - to všetko je dôležité na udržanie zdravých kostí a prevenciu stavov súvisiacich s kosťami, ako je osteoporóza. Datle sú tiež bohaté na vitamín K, ktorý je krvným koagulantom a pomáha metabolizovať vaše kosti.

Datle na zápchu
Výťažok z dužiny stimuluje gastrointestinálnu tranzitívnu aktivitu a môže pomôcť pri liečbe zápchy. Rozpustná vláknina, ktorú datle obsahujú pôsobí ako mierne preháňadlo, ktoré nedráždi žalúdok ani črevá. Zistilo sa tiež, že vláknina v datliach zabraňujú rakovine tráviaceho systému.

Datle na zahnanie hladu a povzbudenie nervovej činnosti
Azda niet ovocia, ktoré by zahnalo hlad lepšie ako datle. Porovnateľné sú iba orechy, semiačka a jadierka, tie však okrem nasýtenia nemajú spontánny aktivačný účinok na koncentráciu mozgovej činnosti ani na povzbudenie nervovej činnosti. Pri poklese výkonnosti a únave, napr. pred obedom alebo po ňom, datle pôsobia ako osviežujúca droga.

Datle pre lepší spánok
Datle sú bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík a v neposlednom rade aj spomínanú esenciálnu aminokyselinu tryptofan. Tá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.

Datle zmierňujú zápal
Datle sú veľmi bohaté na antioxidanty, z ktorých najdôležitejšie sú taníny. Tieto taníny zabraňujú poškodeniu buniek a oxidácii a pomáhajú zmierňovať zápaly.

Použité zdroje:
https://www.kamzakrasou.sk/recepty/ranajky/preco-jest-datle-prezradime-ti-cim-su-absolutne-unikatne/17270
https://zdravopedia.sk/ovocie/datle-a-figy
https://www.babskeveci.sk/toto-je-dovod-preco-by-ste-do-zdraveho-jedalnicka-mali-zaradit-susene-datle/
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13699-datle-ovocie-ktore-mentalne-osviezi-a-dobre-sa-po-nom-zaspava/


Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzBkNTc5