Datle poznali už naše prababičky. Väčšinou spájajú s Vianocami a s košíčkom, plným sušeného ovocia, medzi ktorým nesmú chýbať ani figy a datle. Dnes si ich už však môžeme dopriať celoročne, bývajú totiž bežnou súčasťou ponuky obchodných reťazcov. Ale čím sú vlastne pre nás prínosné? Prečo jesť datle, napriek ich nie práve vábivému vzhľadu?
Datle patria v Severnej Afrike a na Blízkom Východe k základnej zložke tamojšej potravy. Medzi najväčších producentov datlí na svete patrí Tunisko, Irak, Egypt, Španielsko a Maroko. Datle majú zo všetkého ovocia pravdepodobne najvyššiu energetickú hodnotu. Asi zo 45 g datlí získa ľudské telo 1130 - 1275 kalorií. Sto gramov datlí dodáva asi tretinu doporučenej dennej dávky vlákniny, ktorá má priaznivý účinok na črevá, pôsobia ako mierne preháňadlo, ktoré nedráždi žalúdok ani črevá. Vďaka tomu, že datle obsahujú v pomere k ich bohatej zásobe energie veľmi málo proteínov, dajú se využiť v prípade, že človek potrebuje znížiť ich prísun, napr. pri obličkovom zlyhaní. Datle obsahujú aj látku tyramín, ktorá môže u citlivejších ľudí vyvolať migrénu. Datle pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien (ateroskleróza).
Obsah vitamínov a minerálov v datliach
Datle obsahujú všetky vitamíny okrem vitamínu E a biotínu. Pozoruhodná je vysoká koncentrácia kyseliny pantoténovej, ktorá udržiava našu fyzickú i psychickú kondíciu, dodáva nám vitalitu a zvyšuje koncentráciu. V sušenej podobe sú datle koncentrovaným zdrojom draslíka, niacínu, železa, horčíka, medi a vápnika. Sušené ovocie je celkovo dobrým pomocníkom proti zápche.
Datle a ich účinky na zdravie
Datle zlepšujú zdravie srdca
Len niekoľko datlí denne vám pomôže zlepšiť zdravie srdca. Antioxidanty v datliach zabraňujú ateroskleróze - je ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Tieto antioxidanty stimulujú odstránenie cholesterolu z artériových buniek. Datle tiež obsahujú izoflavóny, o ktorých je známe, že znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Datle pomáhajú proti stresu a depresii
Okrem toho, že datle sú bohaté na spomínané minerály, tiež obsahujú aj mnoho vitamínov. Jedným z týchto vitamínov je vitamín B6, ktorý zabezpečuje v tele tvorbu serotonínu a norepinefrínu, ktoré zlepšujú zdravie mozgu. Taký serotonín napríklad reguluje vašu náladu a to, ako sa cítite. Naopak norepinefrín bojuje so stresom. Táto štúdia dokazuje aj to, že nízke hladiny vitamínu B6 spôsobujú depresiu.
Datle vám dodajú energiu
Ako už bolo spomínané, datle sú bohaté na rôzne vitamíny a minerály, no tiež majú v sebe dostatok glukózy. Glukóza vám poskytne dostatok energie. Obrovskou výhodou podľa tejto štúdie je, že vám energiu nie len zvýši, ale rovnako vám ju aj dodá po ťažkom tréningu či jóge.
Datle znižujú riziko rakoviny
Datle chránia náš tráviaci trakt a črevá pred škodlivými látkami. Je to veľkou výhodou, pretože baktérie a škodlivé látky sa tak nestihnú dostať do hrubého čreva. Jedna zo štúdií tvrdí, že ľudia, ktorí konzumovali datle v tele vytvárali tzv. dobré baktérie, ktoré telo potrebuje na boj pred rakovinotvornými bunkami v hrubom čreve.
Datle regulujú krvný tlak
Datle sú bohaté na draslík a tento minerál pomáha znižovať hladiny krvného tlaku. Jedena medjool datla obsahuje asi 167 mg draslíka, ktorý je relatívne vysoký v porovnaní s inými druhmi ovocia. Neprijatie dostatočného množstva draslíka môže viesť aj k obličkovým kameňom. Vláknina stabilizuje hladinu cukru v krvi. To tiež vyvažuje účinky sodíka vo vašej strave - a to znižuje krvný tlak. Horčík v ovocí uvoľňuje svaly vo vašom srdci a krvných cievach, čo znižuje krvný tlak.
Datle podporujú zdravé tehotenstvo
Datle pomáhajú tehotným ženám prostredníctvom ich kalórií. Tehotné ženy potrebujú o 300 kalórií viac než ich netehotní rovesníci. Avšak väčšina tehotných žien má tendenciu vybrať si vysoko kalorické potraviny, ktoré majú nízku výživovú hodnotu, čo je chyba. To je miesto, kde môžu pomôcť datle. Hoci majú trochu vysoký obsah kalórií, sú mimoriadne živinové. Vláknina v datliach zabraňuje vzniku hemoroidov u tehotných. Datle sú tiež známe posilňovače svalov maternice v posledných mesiacoch tehotenstva.
Datle pre krajšiu pokožku aj vlasy
Datle obsahujú vitamíny C a D, ktoré pracujú na elasticite kože. Majú tiež výhody proti starnutiu, zabraňujú akumulácii melanínu vo vašom tele, ktoré inak majú nežiaduce účinky. Vieme, že hormóny zohrávajú dôležitú úlohu pri starnutí a vzhľade pokožky. Je známe, že výťažok z palmových jadier obsahuje fytohormóny, ktoré vykazujú významné účinky proti starnutiu. Extrakt z datlí môže bojovať aj proti vráskam. Datle sú bohaté na železo, podporujú krvný obeh na pokožke hlavy a podporujú rast vlasov. K tomu dochádza, keď je kyslík správne rozptýlený do celého tela, vrátane pokožky hlavy. To nakoniec zabraňuje vypadávaniu vlasov a stimuluje nový rast vlasov.
Datle pre zdravie kostí
Datle sú bohatými zdrojmi medi, horčíka, selénu a mangánu - to všetko je dôležité na udržanie zdravých kostí a prevenciu stavov súvisiacich s kosťami, ako je osteoporóza. Datle sú tiež bohaté na vitamín K, ktorý je krvným koagulantom a pomáha metabolizovať vaše kosti.
Datle na zápchu
Výťažok z dužiny stimuluje gastrointestinálnu tranzitívnu aktivitu a môže pomôcť pri liečbe zápchy. Rozpustná vláknina, ktorú datle obsahujú pôsobí ako mierne preháňadlo, ktoré nedráždi žalúdok ani črevá. Zistilo sa tiež, že vláknina v datliach zabraňujú rakovine tráviaceho systému.
Datle na zahnanie hladu a povzbudenie nervovej činnosti
Azda niet ovocia, ktoré by zahnalo hlad lepšie ako datle. Porovnateľné sú iba orechy, semiačka a jadierka, tie však okrem nasýtenia nemajú spontánny aktivačný účinok na koncentráciu mozgovej činnosti ani na povzbudenie nervovej činnosti. Pri poklese výkonnosti a únave, napr. pred obedom alebo po ňom, datle pôsobia ako osviežujúca droga.
Datle pre lepší spánok
Datle sú bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík a v neposlednom rade aj spomínanú esenciálnu aminokyselinu tryptofan. Tá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.
Datle zmierňujú zápal
Datle sú veľmi bohaté na antioxidanty, z ktorých najdôležitejšie sú taníny. Tieto taníny zabraňujú poškodeniu buniek a oxidácii a pomáhajú zmierňovať zápaly.
Použité zdroje:
https://www.kamzakrasou.sk/recepty/ranajky/preco-jest-datle-prezradime-ti-cim-su-absolutne-unikatne/17270
https://zdravopedia.sk/ovocie/datle-a-figy
https://www.babskeveci.sk/toto-je-dovod-preco-by-ste-do-zdraveho-jedalnicka-mali-zaradit-susene-datle/
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13699-datle-ovocie-ktore-mentalne-osviezi-a-dobre-sa-po-nom-zaspava/