S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Huby vám pomôžu predchádzať chorobám

30.08.2020

Huby vám pomôžu predchádzať chorobám

Koniec leta, ale najmä jeseň je ideálny čas na zbieranie húb. Pre veľkú skupinu ľudí je zber húb dôležitou súčasťou pohybovej aktivity a duševnej relaxácie. Mnohí z vás určite poznáte ten skvelý pocit, ako je príjemná ranná rosa, vôňa lesa, čerstvý vzduch a spev vtákov. V ruke košík a pred vami lesný terén, ktorý s väčšou či menšou námahou zdolávate a pozeráte, kedy zbadáte prvý dubáčik, alebo inú jedlú hubu. 

Z hľadiska výživy majú huby veľa výhod, no aj zopár mínusov. Treba si dávať pozor na to, ako ich skladujeme, zbierame a konzumujeme. Ak si na týchto troch faktoroch dáte záležať, môže vám ich konzumácia priniesť veľké zdravotné benefity. Prečo teda jesť huby pravidelne a častejšie ako doteraz? 

Základné nutričné informácie
Huby obsahujú bielkoviny (2% t.j. 2g/100g) i sacharidy (3,5% t.j. 3,5g/100g). Tuky sú však zastúpené iba minimálne v stopách (pod 1%). Naopak vyšší podiel vody má za následok nízku energetickú (kalorickú) hodnotu (25 kcal/105 kJ v 100g). Huby nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“, samozrejme za predpokladu, že ich nevypražíme. Sú bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2, kyselina listová, niacín) ako aj na viacero minerálnych i stopových látok (draslík, železo, horčík, fosfor, zinok).

Hľadáte pekný darček pre hubárov?


Vreckový atlas húb s nožíkom je výnimočná
vrecková súprava pre milovníkov prírody.
Praktický sprievodca pri zbere a určovaní húb.
Hubársky nôž so štetcom so špeciálne tvarovanou čepeľou
na jednoduché vyberanie huby z pôdy,
štetec na dôkladné očistenie húb ešte v lese.

Pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu
Huby obsahujú proteíny, majú nulový cholesterol, tuk a tiež veľmi málo sacharidov. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení.

Posilňujú imunitu
Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií. Tiež pomáhajú liečiť vredy a ulcerózne rany a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu C tiež posilňuje imunitný systém.

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte kvalitné produkty z Fínska


Fin Mycelcaps New obsahuje extrakt z huby Shitake. 
Japonská huba Shiitake (húževnatec jedlý) sa prezýva "perla medzi hubami ". 
Je zdrojom mnohých látok prospešných pre organizmus.
Hlavnou zložkou sú polysacharidy, ktoré majú kladný vplyv na funkciu imunitného systému.

Bojujú proti chorobám
Vitamínu C je v nich pomenej a takmer žiadny vitamín A ani E. Zato však obsahujú veľa ďalších látok, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky. Pre nízky obsah sacharidov, nízky glykemický index, vyšší obsah bielkovín ako aj hodne vitamínov skupiny B sú huby vítanými potravinami pre ľudí s cukrovkou, obezitou a metabolickým syndrómom.
Veľmi dôležitým vitamínom pre diabetikov je najmä tiamín (vitamín B1), ktorý pomáha pri prevencii i liečbe diabetických komplikácií. Predovšetkým v niektorých cudzokrajných hubách z Ázie sa dokázali látky (polysacharidovej povahy) s protirakovinovými vlastnosťami, navyše podporujúce imunitu. Aj pri hubách, ktoré sú bežné u nás (napríklad šampiňóny, dubáky alebo hlivy) sa študuje obsah výživných a zdraviu prospešných látok.

Sú výborné na prevenciu rakoviny prsníka a prostaty
Huby sú veľmi účinné v prevencii rakoviny prsníka a prostaty. Môžu za to beta glukány a konjugovaná kyselina linolová, ktoré nemajú karcinogénne účinky. Kyselina linolová je obzvlášť užitočná pri potláčaní účinkov estrogénu. Estrogén je hlavným dôvodom vzniku rakoviny prsníka u žien po menopauze. Na druhej strane beta glukány inhibujú rast nádorových buniek v prípade rakoviny prostaty. Aby toho nebolo málo, selén v hubách je veľmi účinný pri spomaľovaní rastu rakovinových buniek.

 . 


Vedeli ste že?
Aj jedlé huby sa môžu zmeniť v nebezpečnú surovinu! Pri ich zaparení alebo hnití sa totiž aj v inak jedlých hubách môžu objaviť toxické látky, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie. Preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť aj spracovaniu húb a ich uskladneniu.


Použité zdroje
https://www.zdravie.sk/clanok/51590/jedzte-huby-predidete-chorobam
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1347933/Huby-uz-rastu--Co-dokazu-spravit-s-nasim-zdravim-a-kde-ich-najdete-

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YTQ0MmF