S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kvalita bylín na liečivé spracúvanie

17.03.2019

Kvalita bylín na liečivé spracúvanie

Životne dôležitým faktorom pri spracúvaní liečivých rastlín na akékoľvek spôsoby, je kvalita bylín, na ktorú má vplyv veľa faktorov. Je závislá od výberu stanoviska, buď priamo v prírode alebo výberu miesta na poli, či v bylinkovej záhradke. Ďalší vplyvný faktor je samotná kultivácia, teda pestovanie, ovplyvnené hnojením, výživou, intenzívnym zalievaním, alebo aplikáciou chemickej ochrany. Uvedomme si, že bylinky sú lieky a takto s nimi aj zaobchádzajme. Vždy je to kvalita, ktorá rozhoduje o funkčnom alebo nefunkčnom účinku liečenia, bez ohľadu na vonkajšie, alebo vnútorné použitie.

Čas zberu a sušenie bylín
Vystihnutie toho pravého času zberu bylín je priam rituálom, o ktorom s istotou vedia skutoční odborníci na spracúvanie bylín s potrebnou neodlučiteľnou dlhodobou praxou v tomto odbore. V minulosti sa takéto vedomosti dedili z generácie na generáciu a mnohí z potomkov existujú doteraz. Znalosti, ktorými oplývajú sa nedajú naučiť z večera do rána, ani z mesiaca na mesiac, alebo z vegetácie do ďalšej vegetácie. Je to záležitosť takmer celého života.
Samozrejme, každý druh rastliny má svoje špecifiká, od ktorých sa odvíja prvý zber. K tomu prispôsobujeme dennú hodinu, s ohľadom na počasie. Len niektoré procesy môžeme zjednotiť, ako napríklad prevažná časť zbieraných listov prichádza do obdobia po pomalom strácaní sa rannej rosy, za poloslnečného svitu alebo výskytu menšej oblačnosti. Nezbierame po daždi, ani za silnej rosy či pred večerom. K niektorým druhom rastlín, pri zbere kvetov si musíme privstať (divozel, ibištek maurský), pretože neskôr sa pre silný zber nektáru včelami ku kvetom takmer nedostaneme.

Ako zbierame
V prípade, že zbierame celú rastlinu aj s kvetom, odstrihneme ju nad zemou. Odstránime žlté, suché, poškodené, prípadne inak napadnuté listy či kvety. Podľa možnosti zachovávame celistvosť rastliny. V žiadnom prípade ju nezbierame po častiach, ani nestriháme hneď jednotlivé časti na malé kúsky. Rastliny by sa síce rýchlejšie usušili, ale nedocielili by sme požadovanú kvalitu.

Rozoznáte nekvalitné zmesi?
Možno ste si všimli, keď ste si v obchodnej sieti kúpili liečivé rastliny, na aké drobné časti sú posekané, doslova na sečku, alebo až zomleté. Takéto zmesi sú nekvalitné. Po prvé, ich zloženie je neidentifikovateľné, po druhé rýchle z nich vyprchajú silice, rýchle oxidujú, sú bez vône a farby. Nebezpečné je tiež kupovať byliny v práškovej forme, čo je dosť častým zvykom. Je tu možnosť zneužitia – najmä vzácnejších druhov bylín, ktoré môžu byť aj zriedené iným druhom. Myslím, že to sú dostatočné argumenty slúžiace na podporu zberu celých častí rastlín.



Kde sušíme
Pozbierané časti bylín sušíme čo najrýchlejšie po zbere, aby neprišlo k zapareniu a následnému zhoršeniu kvality. Pre tento proces používame buď samostatné sušiarne alebo máme k dispozícii špeciálne sušičky.
Púčiky kvetov sušíme v tenkej vrstve, bežne v papierových škatuliach, v polotieni, pri teplote okolo 35 °C.
Kvety zbierame pred kvitnutím alebo v plnom kvete, nie po odkvitnutí. Rozostelieme ich do tenkej vrstvy, často obraciame a sušíme pri teplote okolo 35 °C.
Listy nesmieme sušiť pri teplote vyššej ako 40 °C. Sušíme zásadne v polotieni, nie na slnku, v tenkej vrstve a čo najrýchlejšie. Vhodné sú špeciálne sušičky, spočiatku je potrebné sušenie pri nižšej teplote, okolo 25 až 30 °C. Usušené sú vtedy, keď sa stredná žilka pri stlačení začne lámať a list sa neohýba.
Vňať sušíme zviazanú vo zväzočkoch, zavesenú hlavičkou nadol v miestnosti, kde je dostatočné prúdenie vzduchu. Vňať sušíme pri vyšších teplotách až do 60 °C. O správnom vysušení sa presvedčíme tak, že stonku sa snažíme rozlomiť – ak sa ohýba, nie je ešte dosušená.
Korene, hľuzy a všetky podzemné orgány po zbere, čo je obvykle na jeseň, dôkladne očistíme, sušíme v tieni, pri dobrej ventilácii, pri teplote približne 70 °C. Korene sú dobre vysušené vtedy, keď sa pri manipulácii lámu.
Semená a plody môžeme sušiť na slnku, sušíme pozvoľne, za pravidelného obracania. Správne usušené sú vtedy, ak sa navzájom nelepia.
Zber a sušenie kôry zo stromov robíme obvykle na jar, keď je silné prúdenie miazgy. Kôru sušíme na slnku vonkajšou stranou nahor, na vzdušnom mieste pri teplote do 50 °C.

Ako si overíme kvalitu usušených rastlín
Kvalitu usušených bylín si môžeme overiť viacerými spôsobmi. Už spomínaná veľkosť nastrihaných častí, ktorá by mala byť čo najväčšia, nám pomôže charakterizovať farbu. Tak napríklad používaná mäta alebo medovka (je jedno, o aký druh ide), by mala mať prirodzenú zeleň aj po usušení a tiež aj typicky mentolovú alebo medovkovú vôňu. V obchodnej sieti sa často stretávame s farbou hnedou, vyblednutou a takmer bez vône. Kvety pri jednotlivých druhoch by si mali bezpodmienečne zachovať prirodzenú farbu a mali by byť vcelku, nie roztrúsené s uvoľnenými lupienkami. Norma kvality sa vzťahuje aj na vlhkosť, ktorá je rozhodujúcim faktorom pre nastávajúce skladovanie. Byliny by nemali byť príliš krehké, presušené, ale ani vlhké a náchylné k plesniam. Veľmi výraznou charakteristikou, ktorá určuje kvalitu usušených bylín je samotná vôňa. Hovorí sa, že čuchová vlastnosť človeka je vynikajúca, neklamná, čím môžeme identifikovať už na počiatku kvalitu usušených bylín.
Najdôležitejšou skúškou kvality bylín je však chuť. Každá z bylín má svoju chuť, niektoré druhy pomerne výraznú. Najvýstižnejšia chuť sa viaže na čerstvé druhy bylín, pri dlhom skladovaní sa chuť mení.

Článok bol spracovaný podľa knihy profesorky Anny Jakábovej Sila liečivých rastlín.

Chýba vo vašej knižnici nietorá z týchto kníh? 

                  

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Njc2MDY3