S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte lufu? Lufa je prírodná špongia, ktorú si ľahko dopestujete sami

18.02.2020

Poznáte lufu? Lufa je prírodná špongia, ktorú si ľahko dopestujete sami

Určite ste sa už stretli s používaním prírodných materiálov ako náhrady za tie umelé. A to v akejkoľvek oblasti. Vedeli ste, že aj taká obyčajná špongia v domácnosti môže pochádzať z vašej záhradky? Moderná doba prináša so sebou čoraz viac ekologických zlepšovákov a návrat k prírodným a menej nákladovým a šetrným materiálom. Medzi také patrí aj používanie prírodnej špongie, lufy.

Lufa patrí k čoraz viac pestovaným druhom zeleniny už aj v našich podmienkach, ktoré jej maximálne vyhovujú na jej rast. Patrí do príbuznej skupiny s klasickými tekvicami, uhorkami alebo melónom.

  

Pôvod zázraku menom lufa
Lufa je tropická rastlina z čeľade tekvicovitých. Jej botanický názov je Lufa cylindrica a svoje korienky prvýkrát zakorenila v Egypte, Arábii a Indii. Rastie ako liana s blanitými tmavozelenými laločnatými listami a plodmi pripomínajúcimi uhorky. V Ázii a Afrike lufu pestujú ako zeleninu. Z dozretých plodov sa vyrábajú prírodné špongie na čistenie rôznych povrchov, ale aj na čistenie a píling ľudského tela. V Paraguaji rastie v podstate ako burina, preto tam skúšajú stavať domy z tohto materiálu, keďže je pre nich pomerne lacný. Okrem iných užitočných vlastností takto lufa bojuje aj proti chudobe.

Pestovanie lufy
Lufa je ázijská tropická rastlina, ktorá tu rastie celé storočia, ale vypestovať si ju môžete aj doma. V Čechách majú dokonca združenie pestovateliek lufy. Najviac sa jej darí pri plote, na ktorý sa upína alebo na plôtikoch, ktoré jej vybudujete z pletiva. Jej semená sú čierne a majú tvrdú šupku, podobne ako melónové jadierka. Lufa má rada teplo, preto ju posaďte na naslnečnejšie miesto v záhrade. Je vhodné sadiť ju v období, keď vysádzate paradajky. Doprajte jej aj dostatočné množstvo vody. Podoprite ju malými rebríkmi alebo plôtikmi z pletiva. Po ôsmich týždňoch na nej začne rásť ovocie. Keď majú plody priemer 2,5 až 5 cm, môžete ich jesť. Podobajú sa veľmi jemnej cukete a najlepšie chutia ugrilované či už na panvici, alebo priamo na grile.

Chcete si dopestovať lufu v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 


Plody lufy sú veľmi chutné, takže ich pravdepodobne budete chcieť zjesť všetky, ale ak to vydržíte, neskôr si poďakujete. Keď je ich hrúbka viac ako 5 cm, začne sa vo vnútri tvoriť špongia. Vtedy je ťažké ich zjesť, pretože sú tvrdšie. Nechajte ich prezrieť – získate nielen špongiu, ale aj semienka na budúci rok. Plod by ste mali nechať rásť čo najdlhšie, ideálne až do prvých mrazov alebo kým nezhnedne.

Konzumácia lufy
Plody lufy sa podobajú na šalátové uhorky a na cukety a presne tak aj chutia. Zbierať ich môžete keď sú hrubé ako mladé cukety – teda v priemere približne 4 centimetre. Na dotyk nesmú byť mäkké a mali by mať výraznú tmavozelenú farbu. Ak ich zasadíte koncom mája zbierať ich môžete už v júni. Mladú lufu môžete pokrájať do šalátov alebo si z nej pripraviť zeleninové rezance podobne ako z cukety. Skvelo však chutí aj tepelne upravená. Ak napríklad na panvici rozohrejete olej a na ňom zľahka opražíte lufu s trochou korenia a soli, pripravíte si ľahkú zeleninovú večeru. Na koniec ju môžete zaliať dvoma vajíčkami. Lahodnou delikatesou je aj grilovaná lufa, ktorá sa hodí ako zdravá príloha ku grilovanému mäsu.

Spracovanie prírodnej špongie
Vyzreté plody sa ponoria do nádob s prúdiacou vodou, ktorá naruší obaly lufy a pomôže vyplaviť semená a dužinu. Zostanú len pevné vlákna, ktoré sa nakoniec sušia a bielia na slniečku. V suchom stave je lufa tvrdá a drsná, ale po namočení do vody zmäkne. Potom sa cez ňu prevlečie šnúrka na zavesenie a prírodná špongia je hotová. Ak sa z nej vyrábajú napríklad papučky, je potrebné ďalšie spracovanie, aby nepichala a neškrabala. Ide vlastne o uhladenie jej vlákien do vodorovnej polohy.

  

Použitie a účinky lufy
Ak ju používate na umývanie a píling tela, môžete si vybrať, či ju použijete na sucho alebo v sprche. Suchý píling prekrví pokožku a dopraje jej radikálnu očistu, ale musíte lufu používať veľmi jemne, aby ste sa nepoškriabali. Keď ju namočíte do vody, úplne zmäkne a píling bude oveľa jemnejší – no výsledok stále skvelý! Je známe, že pomáha aj pri boji s celulitídou. V každom prípade vám dopomôže k jemnej a hebkej pokožke. Tú podporte ešte hydratačným krémom alebo olejom – napríklad kokosovým.

Lufa sa hodí aj pri starostlivosti o tvár, najmä pri aknóznej pleti. Nesmie však ísť o zapálené vyrážky, pretože by sme si ich mohli rozšíriť na celú tvár. Príjemná je tiež masáž lufou na chodidlách, kde si poradí so zhrubnutou kožou a nepríjemne suchými pätami. Potom si doprajte mastný krém a hrubé ponožky – do rána svoje nôžky ani nespoznáte.

Lufa vás jednoducho a rýchlo zbaví odumretých buniek, ale použiť ju môžete aj na umývanie domácnosti. Kvôli jej pílingovému efektu ju milujeme, ale na druhej strane, nábytok či auto by mohla aj poškriabať, preto ju voľte skôr na drsnejšie povrchy, alebo na vaňu, umývadlo či toaletu. Určite ju však nepoužívajte na povrchy, ktoré sú lakované.

Chcete si dopestovať hrášok v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

         
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Chcete si dopestovať paradajky v záhrade?

Rajčiaky
Optimálna teplota pri klíčení je 25 až 28 °C a striedavá v rozmedzí 12 až 33 °C. Po vzídení je v prvom období optimálna takáto teplota cez deň i v noci. Keď sú rastliny staršie, je vhodné postupne znížiť nočné teploty na 15 až 20 °C.

Predpestovanie priesad:
Priesady dopestovávame s koreňovým balom. Semená sejeme do zakoreňovačov 3 x 3 centimetre a potom presadíme do zakoreňovačov 7 x 7 centimetrov v prípade rýchlenia, alebo priamo do zakoreňovačov vysejeme do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov v prípade poľného pestovania. Dostatok fosforu zabezpečíme prihnojovaním. Správne vypestované sadenice majú byť zdravé, nízkeho vzrastu, s násadou prvého súkvetia.

             
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Chcete si dopestovať uhorky v záhrade?

Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie je optimum teplôt 30 až 35 °C, pre priesady 24 až 26 °C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18 °C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 až 19 °C.

Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky jeden centimeter tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.

                

Použité zdroje:
https://www.zahrada.sk/magazine/zoznamte-sa-s-prirodnou-spongiou-zo-zahrady-lufu-si-lahko-dopestujete-aj-vy
https://www.kreativita.info/lufa/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Y2MxZmUzM