Špenát patrí medzi typické druhy zeleniny našich zemepisných šírok. Tradične ho pestujú záhradkári, ale v predaji je aj dovozový špenát. Čerstvý špenát pestovatelia zberajú ešte aj začiatkom zimy. Všetky deti vedia, že špenát je veľmi zdravý, ale zvyčajne musí prejsť mnoho rokov, kým sa presvedčia, že je aj veľmi chutný.
Zelenú farbu špenátu vytvára rastlinné farbivo chlorofyl v kombinácii s horčíkom pri fascinujúcej chemickej reakcii: osem minút od okamihu, keď fotóny (kvanty svetelnej energie) opustia Slnko, chlorofyl premení svetelnú energiu na životodarné sacharidy. Tento nesmierne vitalizujúci proces pokračuje po konzumácii špenátu aj v našom organizme, hoci trocha odlišným spôsobom.
Obsah vitamínov a minerálov v špenáte
Špenát v 100 g obsahuje 22 kalórií, 3,15 g sacharidov, 2,35 g vlákniny, 3,6 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K a kyselinu šťaveľovú, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén a meď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí.
Špenát a jeho účinky na zdravie:
Špenát upokojuje nervy a posilňuje mozog
Špenát obsahuje stopový prvok mangán, nevyhnutný pre mozgovú a nervovú činnosť. Je to teda ideálna zelenina pre ľudí, ktorí sú vo zvýšenej miere vystavení stresu. Rýchlo dopĺňa zásobu životne dôležitých látok a zabezpečuje správnu funkciu všetkých dôležitých orgánov. Draslík, kyselina listové a rôzne antioxidanty, sú známe tým, že poskytujú neurologické výhody ľuďom, ktorí ich pravidelne konzumujú. Kyselina listová pomáha znižovať výskyt Alzheimerovej choroby, takže konzumácia špenátu je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí sú v riziku poklesu nervového alebo kognitívneho správania. Draslík je tiež neoddeliteľnou súčasťou zdravia mozgu a je spojený so zvýšeným prietokom krvi do mozgu a zvýšenou kogníciou, koncentráciou a nervovou aktivitou.
Špenát posilňuje srdce
Faktor koenzým-Q10, ktorý je antioxidantom prítomným v špenáte, hrá dôležitú úlohu pri posilňovaní svalov, najmä srdcových svalov, ktoré nepretržite pumpujú krv do všetkých častí tela. Koenzým-Q10 sa používa na prevenciu mnohých kardiovaskulárnych ochorení, ako je hyperlipidémia, zlyhanie srdca, hypertenzia a ischemická choroba srdca.
Chcete si dopestovať špenát v záhrade?
Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi
ŠPENÁT – MATADOR
Stredne skorá odroda. Kompaktná a bujne rastúca rastlina,
odolná voči vymrznutiu a vybiehaniu do kvetu.
Špenát chráni oči
Luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú v špenáte, pôsobia ako silné antioxidanty, čím chránia oči pred tvrdými účinkami UV žiarenia, ktoré môžu viesť k šedému zákalu. Znižujú tiež vplyv voľných radikálov, ktoré sú hlavnou príčinou šedého zákalu a iných očných ochorení.
Špenát zmierňuje príznaky hemofílie
Vitamín K v špenáte pomáha pri zrážaní krvi produkciou protrombínu a pomáha tak zmierniť symptómy hemofílie - vrodená porucha zrážania krvi. Je výborný na potlačenie nadmerného krvácania a tiež tým, že stimuluje produkciu glykogénu.
Špenát aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby
Špenát je zdrojom vitamínu K, ktorý pôsobí pri zadržiavaní vápnika v kostnej matrici, čo vedie k mineralizácii kostí. Okrem toho, ďalšie minerály ako mangán, meď, horčík, zinok a fosfor tiež pomáhajú pri budovaní silných kostí. To zase môže pomôcť zabrániť jedincovi v rozvoji osteoporózy. Tieto minerály sú tiež dôležité pre udržanie zdravých a pevných zubov a nechtov.
Špenát udržiava zdravý krvný tlak
Špenát má veľmi vysoký obsah draslíka a sodíka v surovej forme. Toto zloženie minerálov je veľmi prospešné pre pacientov s vysokým krvným tlakom, pretože draslík znižuje a sodík zvyšuje krvný tlak. Kyselina listová prítomná v špenáte tiež prispieva k zníženiu hypertenzie a uvoľňuje krvné cievy pri súčasnom udržiavaní správneho prietoku krvi.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Špenát zmierňuje zápal
V špenáte sa nachádza mnoho protizápalových zlúčenín; viac ako tucet. Špenát je jednou z najsilnejších zelenín, pokiaľ ide o zmiernenie zápalu v celom tele. To znamená nielen ochranu srdca, ale aj zníženie zápalu a bolesti spojenej s chorobami ako je artritída a dna, ktoré postihujú milióny ľudí na celom svete.
Špenát bojuje proti rakovine
Špenát sa skladá z rôznych dôležitých zložiek, ktoré sú sľubné pri prevencii rôznych druhov rakoviny. Medzi ne patrí rakovina močového mechúra, prostaty, pečene a pľúc. Rôzne zložky v špenáte, ako je kyselina listová, tokoferol a chlorofylín pôsobia prostredníctvom rôznych mechanizmov na ochranu pacientov trpiacich rakovinou.
.
.
Viac si prečítate o týchto mykorhíznych hubách po kliknutí na obrázok
Špenát chráni pokožku
Rôzne fytonutrienty a pigmenty v špenáte chránia pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi, vrátane UV žiarenia. Tieto nielen chránia, ale aj opravujú poškodené gény do určitej miery, čím sa z dlhodobého hľadiska zabraňuje rakovine kože.
Špenát podporuje rast detí
Pri špenáte si nemožno nespomenúť na legendárneho Pepka námorníka. Ten ho miloval a vďačil mu za svoje svaly. Niečo na tom skutočne je, špenát obsahuje toľko bielkovín a ďalších živín, že najmä u detí prispieva k správnemu rastu.
Okrem spomínaných pozitívnych účinkov dokáže špenát zabrániť vzniku vredov a vďaka rozmanitým fytonutrientom a pigmentom ochráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.
POZOR!
Vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.
.
.
.