S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Zabudnutý mangold posilňuje kosti, zlepšuje pamäť i zrak

08.02.2020

Zabudnutý mangold posilňuje kosti, zlepšuje pamäť i zrak

Mangold nie je výstrelkom modernej doby. O jeho pozitívnych zdravotných účinkoch sa vo svojich prácach zmieňoval filozof Aristoteles, ktorý ho už v 4. storočí pred Kristom s obľubou konzumoval. Zo starovekého Grécka sa mangold rozšíril do celého Stredomoria a dnes tvorí pevnú súčasť zdravej južanskej stravy. U nás zdomácnel až niekedy v 16.storočí. Predpokladá sa, že prvým rodným územím mangoldu bolo východné Stredomorie. Podľa určitých prameňov by presnému miestu zodpovedala konkrétne Sicília. Ďalšími smermi, odkiaľ sa mangold dostal až do Európy, boli stepné a púštne oblasti Strednej a Prednej Ázie.

Mangold je stonková listová zelenina, príbuzná cvikle, skôr je známy pod názvami repa zeleninová alebo listová cvikla a listami je príbuzný špenátu. Mangold je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát. Poznali ho už starí Rimania a zo severného Talianska sa jeho pestovanie rozšírilo na západ a severozápad od Francúzska a Švajčiarska.

Dve základne odrody mangoldu
Stopkový mangold má svetlé alebo tmavé zelené listy a až 5 centimetrov široké stonky s bielou alebo červenou farbou. Stonky i listy sú mierne sladké a majú slabšiu príchuť repy. Listový mangold má stonky pomerné úzke a široké listy, ktoré sa v kuchyni používajú ako špenát. Najviac chutné sú mladé listy do dĺžky 20 centimetrov. Chuť mangoldu je jemná, mierne sladká a orechová, nikdy nie je pálivá alebo ostrá.

Obsah vitamínov a minerálov v mangolde
Mangold obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, vlákniny, flavonoidy rutín a kvercetín, vitamíny A, B, C, E, K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, selén, meď, mangán, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, biotín a betakarotén. Mangold odstraňuje tráviace problémy, odstraňuje nervozitu a únavu, lieči chudokrvnosť, spevňuje kosti a zuby, chráni srdce, udržuje zdravé vlasy, pokožku i nechty, zlepšuje zdravie očí, atď.

Mangold a jeho účinky na zdravie

Mangold má silné antioxidačné vlastnosti
Mangold má vysoký obsah antioxidantov - obsahuje 13 druhov polyfenolových antioxidantov, 19 typov betaxantínových antioxidantov a 9 typov betacyanínov, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele, spomaľujú proces starnutia, podporujú obranyschopnosť a slúžia ako prevencia vzniku rakoviny.

  

Mangold odstraňuje nervozitu a únavu
Čím sýtejšia je zelená farba, tým plodina obsahuje viac betakaroténu. Táto biologicky aktívna látka upokojuje nervový systém, odstraňuje stres, dodáva nám sviežosť, dobrú náladu a zlepšuje koncentráciu. Ak napoludnie zjeme 250 g mangoldu, ešte o piatej popoludní budeme svieži a vitálni.

Mangold ochraňuje srdce
Mangold je antihypertenzívum (pôsobí proti vysokému tlaku), pretože obsahuje stopové minerály, ktoré sú potrebné na podporu cirkulácie, zdravie krvných ciev, ako aj reguláciu tepu srdca. Mangold má rad antioxidantov, ktoré prospievajú srdcu viacerými spôsobmi. Má schopnosť znižovať hladiny zápalových faktorov, ktoré môžu zhoršiť vysoké hladiny cholesterolu, vysoký krvný tlak a riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice.

Mangold na trávenie
Mangold obsahuje veľa vlákniny, ktorá má blahodárny vplyv na črevnú flóru. Vláknina viaže vodu a spolu s ňou aj tuky a toxíny, urýchľuje pasáž čriev a odstraňuje zápchu, plynatosť a pomáha pravidelne vyprázdňovať tráviaci trakt.

Mangold spevňuje kosti a zuby
Mangold je vynikajúcim zdrojom vápnika a vitamínu K, z ktorých oba sú kľúčovými živinami pri udržiavaní silnej kostrovej štruktúry. Približne 99% zásob vápnika v tele sa zhromažďuje v kostiach, kde sa vyžaduje udržanie minerálnej hustoty, sily a prevencie zlomenín. Vitamín K nevyhnutný pri znižovaní miery zlomenín, pretože spúšťa osteokalcín, hlavný nekolagénový proteín, ktorý pomáha pri tvorbe kostí. Navyše vápnik je podstatnou látkou pre zachovanie zdravých zubov.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom Knihy do vrecka.

              

               
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Mangold lieči chudokrvnosť
Každých 100 g porcie mangoldu poskytne 10% odporúčaného denného príjmu železa. Denný príjem potravín bohatých na železo zvyšuje produkciu červených krviniek. V dôsledku toho je pravidelná konzumácia tejto zeleniny istým spôsobom prevencie alebo liečby anémie.

Mangold zlepšuje zdravie očí
Mangold je bohatý na luteín a zeaxantín, dva karotenoidy, ktoré chránia sietnicu a rohovku pred poruchami súvisiacimi s vekom, ako je šedý zákal, glaukóm a makulárna degenerácia. Tieto karotenoidy absorbujú poškodenie spôsobené modrým svetlom, ktoré vstupuje do oka a zabraňuje tomu, aby spôsobil narušenie sietnice.

Mangoldom proti cukrovke
Mangold má schopnosť regulovať hladinu glukózy v krvi. Je ideálny pre diabetikov, jedincov s inzulínovou rezistenciou alebo metabolickým syndrómom a pre tých, u ktorých existuje riziko vzniku diabetu. Zelenina obsahuje flavonoidy, ktoré spomaľujú aktivitu alfa-glukozidázy v črevách. Toto spomalenie znižuje rýchlosť absorbcie glukózy prostredníctvom predĺženého času trávenia a predĺženého trávenia sacharidov. Preto zabraňuje rýchlemu nárastu cukru, ktorý je pre diabetikov veľmi nebezpečný.

Mangold ako prevencia rakoviny
Rovnako ako mnoho listovej zelenej zeleniny, aj mangold má protirakovinové vlastnosti kvôli obrovskému množstvu antioxidantov, ktoré sú spojené s prevenciou rakoviny hrubého čreva. Mangold má tiež zlúčeniny, ktoré podporujú antimitotickú aktivitu na bunkách rakoviny prsníka.

Mangold udržuje zdravé vlasy, pokožku i nechty
Mangold obsahuje biotín, organickú zlúčeninu, ktorá je priamo spojená so zdravými vlasmi. Biotín stimuluje vlasové folikuly, zabraňuje rednutiu vlasov a dodáva vlasom lesk. Biotín chráni pokožku pred hubovými infekciami, akné, suchosťou a vyrážkami. Biotín posilňuje nechty a zlepšuje prietok krvi do nechtového lôžka, kde vzniká mnoho porúch nechtov.

Chcete si dopestovať mangold v záhrade?
Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi 


Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Ako správne pestovať mangold ?
Semená mangoldu veľmi dobre klíčia a nezáleží na tom, či ste ich zasiali v parenisku, vo fóliovníku alebo priamo vonku na záhone. Keďže existuje viacero odrôd, je vhodné v parenisku pestovať mangold, ktorý odolá jarným mrazom.
Semená listového mangoldu sa môžu vysievať priamo na záhone už od apríla až do neskorého júna. Nevyžaduje to žiadnu vedu, jednoducho stačí posypať pripravený záhon semenami. Ak vám buďte váš mangold rásť príliš nahusto, jednoducho ho prerieďte.

Vhodné miesto
Vhodným miestom na vysievanie semien mangoldu je slnečné miesto, najlepšie tam, kde veľmi nefúka a kde bude mať v pôde dostatočné množstvo živín. Mangold vyžaduje pravidelnú a výdatnú zálievku. Nedarí sa mu však na miestach, ktoré sú vystavené častým dažďom a následnému vysušovaniu pôdy v dôsledku priameho slnečného žiarenia.
Pokiaľ chcete pestovať mangold, respektíve začať s jeho výsevom, zatlačte jednotlivé semienka minimálne 2 až 3 cm do pôdy a asi 15 cm od seba. Mangold klíči približne 15 dní po zasadení, potom sa už môže triediť podľa potreby.

Ak ponecháte mangold na záhone vykvitnúť a vysemeniť, dosiahnete tým nové výhonky bez toho, aby ste museli pohnúť čo i len prstom. Mangold je nenáročný a odolný, takže ho môžete začať zbierať od jari do jesene. Ak budete pravidelne oberať listy z mangoldu, rastlina vám začne vytvárať okvetie približne počas augusta. V takom prípade je nutné tieto okvetia pravidelne odstraňovať, aby rastlina sústredila energiu viac na tvorbu listov ako kvetov. Zber by mal skončiť okolo októbra, kedy sa listy tvoria stále pomalšie. Rastliny môžete ponechať na mieste, pretože sa stáva, že na jar začnú znovu rásť. Aby nedošlo k ich zamrznutiu, jednoducho prihrňte na korene rastlín trochu hliny a zakryte ich fóliou alebo ihličím.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/zelenina/mangold-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zdravie.sk/clanok/56826/mangold-zabudnuta-zdrava-zelenina
https://akoapreco.com/ako-pestovat-mangold/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Y2E2NGI5N