S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o žihľave

20.03.2020

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o žihľave

Na čo by ste nemali zabudnúť na jar? No predsa na pŕhľavu dvojdomú (žihľavu alebo latinsky Urtica dioica)! Nielenže lieči, ale je skvelá v kuchyni. Prečistí vás, nabije energiou, skrášli a zreparuje rany na koži.

Žihľava je trváca bylina so vzpriamenou, štvorhrannou stonkou, vysokou do 200 cm a rozkonáreným koreňom. Listy sú tmavozelené, protistojné, vajcovité, hrubo zúbkaté, s malými kopijovitými prílistkami. Kvety sú drobné, zelené a zložené v pazušných metlinách. Plod je vajcovitá nažka. Celá rastina je pokrytá pŕhlivými chĺpkami. Vysušené listy sú na líci tmavozelené, na rube svetlejšie a bez vône a chuti. Korene sú bledozelené, bez vône a chuti. Žihľavu nájdeme na lúkach, pasienkoch, na okrajoch komunikácií a tokov, v lužných lesoch, na medziach, pri potokoch.

Obsah vitamínov a minerálov v žihľave
Listy pŕhľavy obsahujú vitamíny K a B2, glykozid ircitrín, triesloviny, bielkoviny, kyselinu askorbovú, kyselinu pantoténovú, histamín, karotenoidy, chlorofyl (okolo 3 %), xantofyl, vápnik, draslík, horčík, sodík, železo, vlákninu. Niektorí autori uvádzali, že chĺpky žihľavy obsahujú kyselinu mravčiu. Posledné výskumy ukázali, že je to zmes troch chemických látok: histamínu dráždiaceho kožu, acetylchlorínu vyvolávajúci pocit pálenia a serotonínu zvyšujúceho účinok (vnímanie) dvoch predchádzajúcich látok.


Žihľava lieči

1. Žihľavový čaj prelieči obličky
Priaznivo pôsobí aj na žlčník a pečeň, pomáha pri alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Patrí aj k bojovníkom proti artérioskleróze, chronickým bolestiam kĺbov i osteoporóze. Navyše stimuluje krvný obeh a znižuje hladinu cukru v krvi, preto by ju mali popíjať diabetici. Vďaka obsahu železa žihľava nakopne aj tvorbu červených krviniek.


2. Chcete si prečistiť krv a dať zbohom akné?
Liekom je trojtýždňové popíjanie žihľavového čaju. Jednu až dve čajové lyžičky zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Päť až desať minút lúhujte a pite teplý trikrát denne.


3. Žihľava je močopudná
Preto si ju naordinujte aj pri zápaloch močových ciest. Z tela vám rýchlejšie vyplaví škodliviny. Má blahodarný vplyv aj na prostatu, zabráni jej zväčšovaniu, no len v prípade, ak popíjate čaj z korienkov. Zalejte pol až jednu lyžičku sušených korienkov šálkou horúcej vody, desať minút lúhujte a pochlipkávajte v priebehu dňa.


4. Pozor! Čaj zo žihľavy pite maximálne tri týždne.
Potom si doprajte aj mesačnú pauzu. Nepripravujte si ani príliš silný čaj, môže vám uškodiť.

 

Chcete mať krásne bylinky v záhrade alebo na balkóne?
 

           
Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.


5. Vypadávajú vám vlasy?
Denne si ich oplachujte žihľavovým odvarom. Viac prospechu vám však prinesie na prípravu a čakanie náročnejšia žihľavová tinktúra. Na jej výrobu potrebujete pol litra kvalitného bieleho alkoholu a sto gramov sušenej žihľavy. Nasypte ju do širšej sklenenej nádoby a alkohol prilievajte dovtedy, kým neprekryje žihľavu. Lúhujte dva týždne, počas ktorých zmes občas premiešajte. Potom tinktúru vtierajte do vlasovej pokožky a tešte sa na kvalitnejšiu, lesklejšiu a hustejšiu korunu krásy. 


6. Zbohom reuma
Keď vás žihľava v prírode popŕhli, nenadávajte, ale poďakujte jej. Hlavne vtedy, ak sa vám do kĺbov zahryzla reuma. Obsahuje látky, ktoré zmierňujú nepríjemné bolesti. Vedeli to už v starovekí Rímania, ktorí si zväzkami žihľavy šľahali ubolené kolená. Nechránenú pokožku síce pokryjú páliace vyrážky, no v organizme vtedy prebiehajú ozdravné procesy. Popŕhlené miesto sa navyše prehreje a prekrví. Patríte skôr k odvážnym? Zatnite zuby a reumou postihnutú oblasť si vyšibte zväzkom čerstvej žihľavy. Najlepšie raz či dvakrát denne počas jedného týždňa. Odmenou vám bude lepšie prekrvenie končatín a ústup bolestí. Nepatríte k odvážlivcom, ktorí by sa dobrovoľne vystavili popŕhleniu? Stavte na žihľavový kúpeľ. Pripravte si ho z dvesto gramov žihľavy, ktorú namočíte na dvanásť hodín do piatich litrov studenej vody. Studený výluh potom zohrejte, preceďte a prilejte do kúpeľa. Vo vani sa uložte tak, aby ste mali srdce nad vodou a relaxujte dvadsať minút. Po kúpeli sa neutierajte, len sa zabaľte do župana. Ľahnite si na hodinu do postele a čakajte úľavu. Nemáte čas na vylihovanie? Do žihľavovej tinktúry namočte tkaninu a priložte ju na ubolené údy. Aj žihľavové obklady vás môžu oslobodiť od nepríjemných reumatických bolestí.

 

Chýba vo vašej knižnici kniha o bylinkách?
Vyberte si z našej ponuky.

               

Kuchyňa ju ľúbi

7. Ak nechcete v teplejších mesiacoch okúsiť otravnú jarnú únavu
Žihľavu používajte aj v kuchyni. No len mladú, sviežu a tmavozelenú. Nahradí špenát alebo iné šaláty a venuje vám kopec živín. V jarných mesiacoch si ju pridávajte do praženice, doplňte ku kuracine alebo si ju pripravte ako špenátový prívarok či polievku. Stonky nepoužívajte, iba lístky, tie krátko sparte v horúcej vode. Tak ich zbavíte páliacich účinkov.


8. Pripravte si žihľavový šalát
Dvestopäťdesiat gramov mladých výhonkov žihľavy a zväzok mladých cibuliek nasekajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou, trochou oleja, doplňte kúskami vajíčok a cherry paradajkami. Šalát si môžete zlepšiť bielym jogurtom alebo nastrúhanou mrkvou.


9. Urobte si žihľavový sirup
Potrebujete dvesto až dvestopäťdesiat gramov čerstvej alebo sušenej žihľavy a štyristo gramov cukru. Žihľavu zalejte jeden a pol litrom vody a nechajte lúhovať z večera do rána. Ráno preceďte, pridajte cukor a varte dovtedy, kým nezhustne ako med. Užívajte 3 až 4 polievkové lyžice sirupu denne. Posilní vás a prečistí.

 

 

 

Najpredávanejšie mykorhízne huby

(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                  



Ako ju zbierať

10. Na listy žihľavy sa vyberte od apríla do septembra, keď sú ešte mladé a nekvitnú
Zbierať by sme ju mali len na svetlých a čistých miestach. Po prechádzke si hneď pripravte čaj. Vtedy má najsilnejšie účinky. Ak si žihľavu plánujete usušiť do zásoby, robte tak na tienistom a vzdušnom mieste. Usušenú rastlinu potom vložte do suchých papierových vreciek. 

Článok bol uverejnený v https://style.hnonline.sk

 

 

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
N2YyMD