Je prirodzené, že chceme pestovať zeleninu bez chémie. Čo je dôležité, aby sme uspeli? Väčšina druhov zelenín sa v ekologickom systéme pestovania musí realizovať z predpestovaných priesad. V prvom rade je to nutnosť pri všetkých teplomilných druhoch ako sú rajčiaky, paprika, baklažán, melóny, uhorky. Prečo? Je to veľmi jednoduché: Z priameho výsevu by totiž v našich klimatických podmienkach veľmi ťažko dorástli do zberu. Ako teda na to?
Predpestovanie priesad je tiež nutné pri druhoch zelenín s dlhou vegetačnou dobou. Najmä tých, ktorých počiatočný vývoj je veľmi pomaly - napríklad zeler buľvový či pór - a skorých druhov hlúbovín a šalátu kvôli skráteniu doby pestovania na poli a skorším zberom.
.
SEMIENKA NA PREDPESTOVANIE
.
V bežnej zeleninárskej praxi je uplatňovaných viacero spôsobov predpestovania priesad. Predstavme si ich:
Predpestovanie nerozsádzaných priesad
Na kvalitne pripravené záhony v krytých priestoroch alebo vonku vysievame osivo zelenín výsevom do riadkov alebo naširoko. Po vzídení sa rastlinky ponechávajú na záhonoch až do štádia, keď majú 3 až 5 pravých listov a potom sa vysádzajú na trvalé stanovište vonku. Prednosťou tohoto spôsobu je, že je lacný a relatívne jednoduchý.
Nevýhodou je, že predpestované priesady sú nevyrovnaného vzrastu, preto ich musíme pred vysádzaním vytriediť, pričom odpad je až 50 percent. Druhou podstatnou nevýhodou tohoto spôsobu predpestovania je silný presadzovací šok v dôsledku poškodenia korienkov pri vyberaní priesad zo záhonov, dlhšie trvajúce zakoreňovanie po vysadení do záhrady a s tým spojené riziko poškodenia oslabených rastliniek „škodcami“ a chorobami.
Predpestovanie rozsádzaných priesad
Pri tomto spôsobe sa z hustých výsevov do debničiek rastlinky po vytvorení klíčnych lístkov rozsádzajú na väčšie a pravidelné vzdialenosti než boli vysiate. Tým sa im zabezpečí väčší priestor pre vývoj korienkov i nadzemnej častí a tak sa môžu rovnomernejšie vyviať. Týmto spôsobom vypestujeme vyrovnané a zdravé priesady. Ďalšou prednosťou rozsádzania to, že na ďalšie pestovanie možno vybrať tie najsilnejšie rastlinky. Priesady majú lepší koreňový bal, pretože pri rozsádzaní (pikírovaní) sa skráti hlavný klíčny korienok, a tým sa podnieti tvorba väčšieho množstva bočných korienkov, než by sa boli vytvorili bez tohoto skrátenia. Nevýhodou rozsádzania je väčšia prácnosť a tým aj nákladovosť. Výhody však prevládajú a preto je rozsádzanie priesad dôležitým pestovateľským postupom. Rozsádzať sa dá do debničiek, na záhony, do balíčkov, do zakoreňovačov, črepníkov a pod.
Predpestovanie priesad v balíčkoch
Tento spôsob je taký, že sa pri ňom buď priamo vysieva osivo do strojovo vytvarovaných balíčkov zeminy alebo do týchto balíčkov rozsádzame rastlinky z vytvorenými klíčnymi listami. Rastliny v balíčkoch sa dobre zakorenia a majú kompaktný koreňový bal, ktorý sa minimálne porušuje pri vlastnom vysadzovaní na trvalé stanovište, kde sa rýchlo zakoreňujú a prakticky vôbec netrpia presadzovacim šokom.
Nevýhodou je nutnosť technického zariadenia na lisovanie balíčkov a dôsledné dodržiavanie receptúry miešania substrátu, kvôli nutnosti dosiahnutia dostatočnej miery odolnosti balíčka voči rozsypaniu sa a zároveň aj dostatočnej miery priepustnosti pre vzduch, vodu a korienky. Balíčkované priesady musia byť uložené na podložkách, aby sa s nimi dalo manipulovať. V prípade že sa pestuje na ploche pôdy v skleníkoch alebo fóliovníkoch podložka zabráni prerastaniu korienkov. Balíčkovaná sadba vyžaduje častú opatrnú zálievku. Balíčky nesmú v žiadnom prípade preschnúť a ani premočiť.
Predpestovanie priesad v zakoreňovačoch
Tento spôsob umožňuje zachovanie výhod balíčkovania, nevyžaduje však zložité strojne vybavenie a je na to potrebné menšie množstvo substrátu. Určité náklady sú však spojené z nákupom zakoreňovačov. Rašelinovo – celulózové zakoreňovače sú vyrábané z rašeliny a majú rozličný tvar a veľkosť. Rastliny sa v nich dobre zakorenia a pri vysadzovaní sa vysadia spolu zo zakoreňovačom, ktorý sa v pôde rozloží a obohatí ju o humusotvorné látky. Sú však pomerne drahé. Plastové zakoreňovače sú rozličného tvaru, veľkosti a konštrukcie. Dajú sa opakovane požívať a dnes sú štandartným spôsobom pestovania mladých rastlín.
Použitie plastových zakoreňovačov je optimálnym riešením kompromisu ekologických a ekonomických požiadaviek. Z plastickej hmoty je vylisovaná „voština“ zo sústavou buniek, ktoré sa naplnia substrátom. Do takto naplnených buniek sa vysieva osivo zelenín alebo rozsádzajú mladé rastlinky vo fáze klíčnych listov. Vytvorený koreňový balíček je súdržný a pri opatrnejšej manipulácii sa takmer vôbec nepoškodzuje a vysadené rastlinky môžu nerušene pokračovať v raste.
,
SEMIENKA NA PREDPESTOVANIE
Špecifické požiadavky jednotlivých druhov
Plodová zelenina
Termín výsevu na predpestovanie priesad je od polovice marca do konca marca. Doba predpestovanie priesad je 55 až 60 dní na výsadbu od polovice mája. Pre klíčenie plodovej zeleniny je optimálna teplota 25 až 30 °C. Po vzídení, keď sa objavia prvé klíčky znížime teplotu na 15 až 18 °C cez deň a 12 až 14 °C cez noc na dobu 7až 10 dni. Po tomto čase sa upraví teplotný režim tak, aby počas slnečného dňa bola teplota 19 až 22 °C, pri slnečnom a 17 až 19 °C pri zamračenom dni, a v noci 12 až 14 °C. Zásadne sa vyhýbame poklesu teplôt pod 10 °C. Priesady sú náročné na svetlo. Pri jeho nedostatku vyrastajú slabé, vytiahnuté a málo odolne rastlinky. Zavlažujeme zásadne zrána vodou teplou ako je vzduch. Zavlažovať treba, keď povrch pôdy začne zasýchať. Pozor na premokrenie, keď hrozí padanie klíčnych rastlín.
Rajčiaky
Optimálna teplota pri klíčení je 25 až 28 °C a striedavá v rozmedzí 12 až 33 °C. Po vzídení je v prvom období optimálna takáto teplota cez deň i v noci. Keď sú rastliny staršie, je vhodné postupne znížiť nočné teploty na 15 až 20 °C.
Predpestovanie priesad:
Priesady dopestovávame s koreňovým balom. Semená sejeme do zakoreňovačov 3 x 3 centimetre a potom presadíme do zakoreňovačov 7 x 7 centimetrov v prípade rýchlenia, alebo priamo do zakoreňovačov vysejeme do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov v prípade poľného pestovania. Dostatok fosforu zabezpečíme prihnojovaním. Správne vypestované sadenice majú byť zdravé, nízkeho vzrastu, s násadou prvého súkvetia.
Paprika
Je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.
Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy.
Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie je optimum teplôt 30 až 35 °C, pre priesady 24 až 26 °C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18 °C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 až 19 °C.
Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky jeden centimeter tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.
Ak máte záujem o objednanie si semien s uhorkami, volajte na číslo 0904 345 345.
Hlúboviny
Karfiol
Nie je taký náročný na teplo ako ostatné hlúboviny. Optimálne teploty sú okolo 15 až 18 °C, ale bez poškodenia znáša aj teploty pod 10 °C. Skôr mu škodia vyššie teploty, ktoré spôsobujú vytiahnutie rastliny a nadmernú tvorbu listov, čím sa predlžuje vegetačné obdobie, odďaľuje sa tvorba ružíc. Na klíčenie semien je optimálna teplota 20 až 25 °C. Pri pestovaní priesad nie je dobré, ak sú teploty pred výsadbou nad 16 °C, pretože po presadení do studenej pôdy dochádza k negatívnemu vplyvu na koreňový systém. Karfiol má takisto veľké nároky na vlhkosť pôdy aj vzduchu. Zavlažovať musíme pravidelne, aby koreňový kŕčik nezaschol – nezdrevnatel, čo by malo za následok predčasnú tvorbu ružíc. Presný termín sejby závisí od času, keď chceme karfiol vysádzať. Priesady predpestujeme v balíčkoch 5 x 5 centimetrov.
Ak máte záujem o objednanie si semien bez prelinku, volajte na číslo 0904 345 345.
Kaleráb
Platia podobné zásady ako pri karfiole s tým, že teplota má byť cez deň 20 až 22 °C a cez noc 13 až 15 °C. Semeno vyklíči o tri až štyri dni. Zavlažovať je najvhodnejšie, keď svieti slnko. Nadmerné zálievky a husté výsevy majú za následok padanie klíčiacich rastlín.
Predpestovanie priesad:
Dopestujeme sadenice s koreňovým balom v 6-centimetrových črepníkoch alebo v balíčkoch s rozmermi 5 x 5 centimetrov. Počas dopestovania musíme venovať pozornosť prevencii proti chorobám, najmä proti plesni kapustovej.
Hlávkový šalát
Pri predpestovaní sadiva je vhodné na vzídenie dodržať teplotu 20 až 25 °C, potom je optimum dennej teploty 18 až 20 °C a nočnej 12 až 14 °C.
Predpestovanie priesad:
Najvhodnejšie spôsoby sú buď v balíčkoch 5 x 5 centimetrov alebo v zakoreňovačoch s priemerom 5 centimetrov. Správne dopestované priesady majú mať pred vysádzaním šesť až osem pravých listov. Predpestovanie trvá päť až deväť týždňov.
SKORÝ VÝSEVNÝ MIX
.
.