S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Medvedí cesnak je zdravý poklad z prírody

27.04.2021

Medvedí cesnak je zdravý poklad z prírody

Skoro na jar začínajú rásť dlhé jazykovité listy cesnaku medvedieho. Keď sú všetky ostatné bylinky ešte pod zemou, naberá na svojej sile.Vo vlhkých lesoch vytvára pod stromami husté porasty, ktoré rozvoniavajú v celom okolí po cesnakovej polievke. Čím je výnimočná táto rastlina? Obsahuje rovnaké liečivé látky ako dužina cesnaku?

Naši predkovia ho poznali už pred 1 500 rokmi. Využívali ho v kuchyni a liečili ním choroby. Zoznámte sa aj vy s rastlinou, ktorá má účinky, o ktorých možno ani neviete. Medvedí cesnak je zvláštna rastlina. Jeho vegetačné obdobie trvá len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako koruny stromov zatienia všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý a čaká na ďalšiu jar. Za ten čas nezhnije, ani ho nepožerú škodcovia. Chránia ho účinné látky, ktoré sú liečivé aj pre ľudí – posilňuje organizmus a vyháňa parazity. Slovania ho konzumovali pravidelne, a preto boli dlho zdraví. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany, napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Ľudia si všimli aj to, že oslabené medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.

Obsham vitanínov a minerálov v medveďom cesnaku
V jarných mesiacoch nám doplní vitamíny, minerálne látky a dezinfikuje tráviaci trakt. Obsahuje tie isté látky ako dužina cesnaku – ­vitamín C, vitamín B, najmä B6, flavonoidy, selén, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny. a alicín (zodpovedný za typicky štipľavú arómu) a iné látky s obsahom síry.

      

Medvedí cesnak detoxikuje
Medvedí cesnak je výborným prečisťovadlom. Podľa svetoznámej Marie Treben má cesnak mnoho liečivých vlastností, no k tým najhlavnejším patrí jeho detoxikačná schopnosť. Treba ho konzumovať vo všetkých formách počas apríla, aby jarná prečisťovacia kúra mala patričné účinky.

Medvedí cesnak pomáha pri trávení
Táto bylinka môže pomôcť aj pri najrôznejších žalúdočných problémoch, akými sú napríklad zápcha, plynatosť alebo chronické hnačky. Maria Treben uvádza aj preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva.

Medvedí cesnak pomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
Medvedí alebo divoký cesnak sa sa odporúča konzumovať aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Ak máte problém s vysokým krvným tlakom, skúste zaradiť medvedí cesnak do jarného jedálnička.

Medvedí cesnak posilňuje imunitu
Je tiež výborným posiľňovačom imunity v jarnom období, kedy sa menia teplotné podmienky a ľudský organizmus je oslabený a náchylný na rôzne ochorenia.

Chýba vo vašej knižnici nietorá z týchto kníh? 

        

Medvedí cesnak proti migrénam
Trpíte častými bolesťami hlavy? Medvedí cesnak môže pomôcť aj ľuďom trpiacim častými migrénami.

Medvedí cesnak pomáha proti astme
Medvedí cesnak sa tiež využíva pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, akými sú astma alebo zápaľ priedušiek.

Medvedí cesnak vás zbaví parazitov
Silná korenistá chuť cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela aj hlísty.

Kedy zbierať medvedí cesnak?
Prvé listy medvedieho cesnaku začínajú vyrastať už v marci, hlavnou sezónou je však apríl, zbierať sa môžu až do zakvitnutia. Najlepšie sa mu darí vo vlhkých listnatých a lužných lesoch a ak máte taký v blízkosti, nájsť medvedí cesnak nebude žiadny problém – v lesoch vytvára obrovské zelené plochy príjemne voňajúce jemnou cesnakovou vôňou. V sezóne sa odporúča konzumovať cesnak medvedí denne. Ďalší totiž bude zasa až o rok a rastliny veľmi rýchlo odkvitajú, listy miznú, v chladničke vydržia iba zopár dní. Sušiť sa nedajú, lebo strácajú svoju chuť, výživovú hodnotu a liečivé účinky.

Využitie medvedieho cesnaku
Použiť sa dá všelijako, či už v šalátoch a nátierkach, alebo v rizote či v cestovinách, no pokojne ním môžete plniť mäsové či syrové rolády alebo ho pridať do mletého mäsa. Hranice sa fantázii nekladú. Ozaj, skúste za dve hrste listov hodiť aj do vareného vínka, najmä keď ležíte chorí s prieduškami.

Pesto z medvedieho cesnaku
Rozmixujte dve hrste listov medvedieho cesnaku s asi tromi polievkovými lyžicami olivového oleja, dvomi polievkovými lyžicami parmezánu, pridajte za hrsť mandlí (či píniových orechov - vyberajte podľa chuťových prefernecií či zdravotných obmedzení). Suroviny roozmixujeme na pastu. V prípade potreby pridáme trocha oleja (ak je pesto príliš husté) či orechy alebo parmezán (ak je pesto príliš riedke).Dochuťte soľou. Pesto uskladnite v uzatvorenom poháriku v chladničke. Používať môžete na hrianky, cestoviny do rizota či na marinovanie mäsa.

Chcete si vypestovať medvedí cesnak v záhrade?
Medvedí cesnak ( Allium ursinum ) je typický jemnou cesnakovou vôňou a chuťou a pestovať ho môžeme tak na záhone či v kvetináči (truhličke) na balkóne, avšak treba ho tieniť a veľa zalievať. Na pestovanie medvedieho cesnaku navyše nie sú v mnohých záhradách vôbec vhodné podmienky, je to totiž typická rastlina lužných lesov. Miluje tieň listnatých stromov a kríkov a vlhké stanoviská. Do slnečných a suchých záhrad sa proste medvedí cesnak nehodí.

Ak chceme medvedí cesnak pestovať zo semien, musia semená najprv prejsť mrazom. Tiež je vhodné po výseve prikryť záhon či jeho časť vrstvou lístia, ktoré by na medvedí cesnak v prírode tiež napadalo. Prvý rok sa však ešte úrody nedočkáme, preto je vhodnejšie zakúpiť sadeničky - cibuľky. Stanovisko teda vyberáme vlhké, tienisté a najlepšie severne orientované. Zálievku vykonávame hojnú, nebojíme sa ani premokrenia pôdy. Zo semien pestovaný medvedí cesnak vysievame na jeseň, prikrývame lístím (pozri vyššie) a v prvom roku necháme rásť bez akéhokoľvek nášho zásahu s výnimkou výdatnej zálievky. Semienka sejeme vždy po viacerých kusoch (pokojne aj 10 až 20) do jednej jamky cca 1 cm pod povrch zeminy. Na jar by nám mali začať klíčiť.

Avšak sadeničky (cibuľky) vysadíme na jar a môžeme zberať už za niekoľko týždňov. Korienky cibuliek pred vysadením zastrihneme na cca 3 centimetre a cibuľky vysadíme do trsov po 10 až 20 kusoch cca 3 cm pod povrch zeminy. Pôdu volíme humóznu, kyprú a dostatočne vlhkú. Čo sa týka starostlivosti v sezóne, naozaj stačí len bohatá a pravidelná zálievka. Pôdu neprihnojujeme a tiež medvedí cesnak nevysádzame či nevysievame do pôdy prehnojenej. Listy môžeme zberať od marca do mája, kedy rastliny začnú kvitnúť. Po odkvitnutí listy zvädnú a stiahnu sa do pôdy, kde rastlina prezimuje a na jar znova vyrastie. Ak plánujeme umiestnenie medvedieho cesnaku v záhrade, musíme mať tiež na pamäti, že naozaj vonia po cesnaku. Vhodný je teda skôr do nejakého vzdialenejšieho, tienistého kúta. Vysadený pod stromami a kríkmi dokonca medvedí cesnak dokáže chrániť tieto dreviny pred hubovými chorobami. Zásadne nevhodný je popri okrasných konvalinkách, pretože môže dôjsť k zámene listov. A konvalinka má listy naopak jedovaté!

Použité zdroje:
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/aj-medvede-poznaju-ucinky-medvedieho-cesnaku-a
https://medvedicesnak.sk/liecive-ucinky/
https://www.zdravie.sk/clanok/53636/medvedi-cesnak
https://www.dobrarada.sk/clanok/ako-uspesne-vypestovat-medvedi-cesnak-vo-vlastnej-zahrade.html



Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Y2FlY2