Ak povieme krásna pleť, musí byť v prvom rade zdravá. Koža tváre potrebuje pre svoje zdravie a krásu esenciálny minerál zinok. Načo je jej treba a odkiaľ ho môžeme zobrať?
POTREBNÝ PRE ZDRAVIE TELA
Zinok je potrebný pre mnoho fyziologických procesov v našom tele. Je zložkou mnohých enzýmov, potrebných na látkovú premenu a ochraňuje naše kožné bunky pred zápalmi. „Zinok potláča infekcie a urýchľuje hojenie rán tým, že podporuje imunitný systém – je potrebný pri vývoji T-lymfocytov, bielych krviniek, ktoré za nás bojujú proti vírusom a baktériám. Spevňuje krehké nechty a chráni ich pred lámaním. Tým, že sa zinok v podstatnej miere zúčastňuje na tvorbe vlasovej zložky keratínu, spevňuje štruktúru a bohatosť vlasov,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková v knihe ODDELENÁ STRAVA: KRÁSA PRICHÁDZA ZVNÚTRA.
PREČÍTAJTE SI NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ
- Reďkovka pomáha pri rakovinových ochoreniach
- Ivan Hričovský: Ako pestovať dulu?
- Ošetrovanie mladého vinohradu
- Jemné šalátové záviny
- Jankin príbeh – ako prežila rakovinu kože
- Spánok je liek
- Erotická poviedka: Hriešne popoludnie
ČO DÁVA ZINOK NAŠEJ PLETI?
Asistuje pri tvorbe bielkovín a bunkových membrán, je dôležitý pri tvorbe kolagénu, zlepšuje hojenie rán. Čo je ešte dôležitejšie – čistí pokožku znižovaním mastnoty, má protizápalové účinky, ochraňuje pred UV žiarením. Taktiež má schopnosť redukovať akné, dokonca rovnako efektívne ako antibiotiká. Podľa odborníčky profesorky Horákovej je to zrejme spôsobené interakciou zinku s vitamínom A ako zložky retinol-viažuceho proteínu, ktorý je potrebný pre transportovanie vitamínu A v krvi.
AKO ZISTÍME, ŽE NÁM CHÝBA PRÁVE ZINOK?
Väčšina žien pozná neslávne známe biele škvrny na nechtoch. Áno, aj to sú prejavy nedostatku zinku, rovnako ako aj padanie vlasov a lámavé nechty.
KDE V STRAVE HO NÁJDEME?
Mimoriadne bohaté na zinok sú tekvicové jadierka, ktoré by sme si mali dopriať aspoň dvakrát do týždňa. Môžeme ich olúpane pridávať do šalátov, domáceho pečiva, ale aj jesť ich ako pochutinu. Príjem zinku si môžeme zvýšiť aj konzumovaním ovsených vločiek, celozrnných produktov či chudého mäsa, obsahujú ho tiež pšeničné klíčky, pivné kvasnice, tekvicové jadierka, sezamové semená, orechy, strukoviny a horčica, avšak s menšou biologickou dostupnosťou.
.
.
.
.
Nechýbajú tieto knihy vo vašej knižnici?
Objednať si ich môžete po kliknutí na obálku.
.
.
.