S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Celoročná kúra s kombuchou

01.02.2019

Celoročná kúra s kombuchou

V Číne je známa už od čias dynastie Tsin, 221 rokov pred Kristom. Jej jedinečný účinok tu bol hodnotený na úrovni magických zázračných nápojov. V priebehu stáročí sa oživujúci prírodný nápoj dostal cez Japonsko a Rusko do Európy. V minulých desaťročiach upadol do zabudnutia a teraz sa znovu objavil. Medzitým kombucha dobyla aj Nový svet. V Hollywoode o tomto nápoji platí mýtus, že je tajomstvom krásy a večnej mladosti. Veľký počet filmových hviezd verí kombuche a pravidelne ju pije.

Nuž, skúsme jej užívaním aspoň raz v roku aj my očistiť svoje telo od nahromadených odpadových látok. Skôr, ako sa pustíme do procesu omladzovania, mali by sme si o zázračnej kombuche čo-to povedať.

Čo to je kombucha?
Vzniká vďaka kontrolovanému kvasnému procesu z vybraných bylinkových čajovín (čierny čaj, zelený čaj alebo zelený čaj s pŕhľavou), sacharózy a činnosťou špeciálneho symbiotického spoločenstva rozmanitých kvasiniek, rias, mliečnych baktérií a iných mikroorganizmov, čo je typické pre lišajníky. Keďže huba je všeobecne zaužívaný názov, používam ho aj ja. Pripomína plochý gumový, svetlosivý alebo hnedastý rôsol. Nová huba vzniká vtedy, keď stará spracuje výživné látky v čaji. V kvasnom procese sa sacharóza štiepi na fruktózu a glukózu. Súčasne sa tvoria enzýmy štiepiace bielkoviny a sacharidy. Na náš organizmus pôsobí očistne a liečivo:
• Obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú pri odbúravaní živín, reguluje celkovú látkovú premenu a tým zlepšuje činnosť čriev
• Cenné laktobacily (mliečne baktérie) v kombuche podporujú činnosť mikroflóry čreva a bioplazmu obranného systému. Ozdravujú a zlepšujú bakteriálne prostredie v črevách a prispievajú k ničeniu choroboplodných zárodkov
• V prírodnej medicíne sa kombucha využíva pri mnohých terapiách na celkové posilnenie obrannej sily organizmu. Zvlášť začiatkom zimného obdobia, keď musí telo častejšie odolávať rôznym druhom vírusových ochorení, je kombucha cenným prostriedkom na podporu imunitného systému
• Cenná huba v kombuche prispieva k vyčisteniu pokožky

Kombucha navyše aj celkom dobre chutí a vyvoláva pocit občerstvenia.

Vymetač jedov
Keďže na prácu pečene ako detoxikačného orgánu sa kladú čoraz väčšie nároky, každý z nás by mal aspoň raz v roku podstúpiť očistný pôst – či už v spojení s odtučňovacou diétou, alebo iba pre očistu tela. V našom organizme tvorí pečeň kyselinu glukorónovú na odstránenie jedovatých látok. Kyselina na seba viaže voľné škodlivé látky a tak zabráni, aby ich naše telo muselo prijímať. Viazané jedy sa potom vylučujú cez črevá z tela. Okamžite nevylúčené jedy a odpady sa hromadia po celé roky v tele na stenách čriev. Prívod škodlivín zo životného prostredia a zo stravy sa stále zvyšuje, pečeň sa teda stále viac a viac preťažuje. Alkohol, cigarety a mnohú lieky zaťaženie iba zvyšujú.

Telo potrebuje na odstránenie jedov každú možnú pomoc, predovšetkým potrebuje veľa tekutín.

Už po stáročia známy, aspoň v Japonsku a Číne, je vykvasený čajový nápoj kombucha. Vedecké analýzy poukázali na to, že tento zázračný nápoj čínskej dynastie Tsin obsahuje veľké množstvo glukorónovej kyseliny. Dlhý čas sa potvrdzovalo, že práve táto kyselina, vedno s kyselinou mliečnou obsiahnutou v kombuche, má veľmi dôležitý účinok na naše zdravie. Ďalšie výskumné štúdie navyše zistili pozitívne účinky enzýmov, vitamínov a minerálnych látok, ktoré kvasený nápoj obsahuje tiež vo veľkom množstve. Tráviace enzýmy, nachádzajúce sa v kombuche, podporujú očistný účinok glukorónovej kyseliny. Tieto enzýmy pomáhajú organizmu pri rozklade sacharidov a bielkovín. Vďaka aktivácii látkovej premeny nastáva v tele znížená tvorba odpadových látok. Ak je totiž látková premena pri spracovaní živín poškodená a zlá, tvorí sa viac odpadových látok. Výskumy dospeli k záveru, že kombucha pôsobí aj proti jedovatým látkam, nahromadeným v tele zo životného prostredia. V hrubom čreve testovaných osôb sa po užívaní kombuchy dali zmerať rôzne jedovaté látky, uvoľnené z prostredia vďaka ich zvýšenej hladine.

Postup očistnej kúry s kombuchou
Mali by sme ju piť pravidelne, alebo aspoň vtedy, keď to naše zdravie vyžaduje. Očistná kúra trvá niekoľko týždňov. Trikrát denne pijeme jeden pohár(1dcl), ráno najlepšie nalačno, na obed a večer medzi jedlom po jednom pohári. U nás ju už dostať kúpiť aj vo veľkých supermarketoch či biopredajniach. V mnohých vyspelých európskych krajinách dokonca kombuchu ponúkajú popri pive a víne ako zdravý alternatívny nápoj. Môžeme si ju však pestovať a pripraviť aj sami doma, ale potrebujeme na to malé biochemické továrničky – magické kultúry kombuchy.

Najdôležitejšie látky v kombuche
Kyseliny: glukorónová, mliečna, octová, glukónová, uhličitá, vínna, citrónová, oxaloctová, jantárová, malonová
Vitamíny: skupiny B, vitamíny C, D, A a K
Enzýmy: inventáza, amyláza, kataláza, syridlový enzým, sacharóza, proteolytické enzýmy
Minerály: sodík, draslík, horčík, vápnik, mangán, železo, kobalt, meď, zinok

Účinok kombuchy však dodnes nie je možné úplne vysvetliť. Kombucha je jednoducho viac ako súčet jej všetkých zložiek. Všestranne orientované čínske liečiteľstvo nepopisuje kombuchu prostredníctvom izolovaných vplyvov jej obsahových látok a ich čiastočných účinkov, chápe jej účinky celkovo. V Ázii sa kombucha pije už viac ako dvetisíc rokov na osvieženie, očistenie tela i duše, čím sa nemyslí nič iné, ako spomínaný očistný účinok.Tým pozitívne vplýva na zdravie, blaho a spokojnosť.

Kombucha vzniká fermentáciou čaju osladeného cukrom činnosťou špeciálnych mikroorganizmov (baktérie-Acetobacter sp. A kvasinky-Schizosaccharomyces sp.), ktoré vytvárajú hrubú plávajúcu hnedú vrstvu.

Viac sa dočítate v publikácii Katarína Horáková: Detoxikácia organizmu - Ako si zlepšiť kvalitu života.

Poznáte knihy profesorky Kataríny Horákovej? Zoznámte sa.

     

  

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YWM2Zm