S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Černice: vysádzame a upravujeme

02.08.2019

Černice: vysádzame a upravujeme

Ostružiny, podobne ako maliny, sú atraktívnym drobným ovocím, ktoré ponúka rôzne možnosti využitia - spotreba v čerstvom stave alebo spracovanie na výrobky, či uchovanie mrazením. Z týchto dôvodov sa stali aj ostružiny, najmä beztŕňové, vyhľadávaným drobným ovocím pre každú záhradku.

Postupy odporúča
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.
.

Začiatok pestovania ostružín nie je presne známy, ale uvádza sa, že sa začali pestovať v Európe a odtiaľ sa rozšírili do Ameriky. Ostružiny, podobne ako maliny, patria z botanického hľadiska do rodu Rubus - ostružina, z čeľade ružovitých (Rosaceae). V prirodzených porastoch aj na našom území sa vyskytujú botanické druhy R. ceaslus - ostružina ožinová, R. chamaemorus L. - ostružina morušková. Spoločným názvom Rubus fruficosus - ostružina černicová - černica, sa označuje súbor navzájom skrížených druhov a ekotypov.

        

Ostružiny sa zvyčajne zaraďujú do dvoch skupín: vzpriamené typy a poliehavé typy. Vzpriamené typy sú väčšinou tŕnité a ich pestovanie je rozširené najmä v oblasti ich vzniku v USA. V európskych krajinách, bola rozšírená najmä odroda ostružiny Wilsonova skorá.

ČERNICE A MALINOČERNICE vyžadujú pokiaľ možno slnečné a teplé stanovište, chránené pred vetrom. Vyžadujú celoročné nastielanie. Pri mrazoch -15 až -18 stupňov Celzia často vymŕzajú ponechané výhonky.

Ostružiny rastú ako rozložité až poliehavé kry s viacročnou koreňovou sústavou. Na rozdiel od malín mladé výhonky vyrastajú z koreňového krčka len v tesnej blízkosti materskej rastliny, pretože ostružiny väčšinou nemajú schopnosť vytvárať adventívne púčiky na koreňoch, ako je to pri malinách.

Výhonky dosahujú dlžku 2 až 5 metrov. Nekvitnúce výhonky sú spočiatku vzpriamené, potom oblúkovito poliehavé a neskôr sa rozkonárujú. Plody prinášajú na bočných výhonkoch dvojročných konárov.

Plody dozrievajú v auguste až septembri, tvoria súplodie lesklých čiernych, prípadne fialavočiernych kôstkovičiek, ktoré sa oddeľujú spolu s kvetným lôžkom. Ich využitie a spracovanie je podobné ako pri malinách.

NÁROKY NA PÔDU A KLÍMU
Vo všeobecnosti ostružiny nemajú osobitné nároky na pôdu a prostredie, ale na vhodnú polohu sú náročnejšie ako maliny, pretože si vyžadujú teplejšie polohy chránené proti mrazom, prípadne chladným vetrom. V drsnejších polohách ostružiny (najmä beztŕňové odrody) často vymŕzajú. Vhodné sú nezatienené slnečné stanovištia. Ostružiny optimálne rastú a rodia v hlinitých pôdach dobre zásobených humusom a bohatých na živiny. Na pôdnu vlahu sú menej náročné ako maliny a možno ich pestovať aj v suchších kamenistých pôdach.

        

.

TVAROVANIE A REZ
Pre svoj rozložitý až poliehavý vzrast ostružiny vyžadujú oporu, či už vyviazanie k silnému kolíku, pri jednotlivo vysadených rastlinách, alebo drôtenku.

Pre ostružiny používame jednoduchú alebo dvojitú drôtenku s opornými kolmi vo vzdialenosti 4 až 6 metrov. Drôty napíname vo výške 0,6 až 0,8 a 1,2 až 1,5 metra od povrchu pôdy. Ako opornú konštrukciu môžeme použiť kovovú konštrukciu v tvare T, pri jednoduchej drôtenke postačia vinohradnícke alebo iné stĺpiky pevne zabudované v zemi, pretože porast v neskoršom období vytvára bohatú nadzemnú časť.

.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na produkt a nájdete kompletnú ponuku)

                                     

ODOLNÉ ČERNICE. Marián Pilka mi položil otázku, ktorú odrodu černíc by som mu odporúčal, aby nevyžadovala žiadnu ochranu voči škodcom a chorobám. 
ČERNICA (Rubus fruticosus) LOCH NESS. Odporúčam polovzpriamenú, stredne silno rastúcu beztŕnnu odrodu černice Loch Ness s veľkými plodmi, ktorá nepodlieha chorobám a poskytuje pravidelné vysoké úrody. Kvôli preťaženiu úrodou vyžaduje oporu. Má veľké plody s hmotnosťou 6 až 8 g, ak má pravidelnú závlahu dosiahne 10 g i viac. Krásne čierne plody sú chutné, sladko kyslé, ale nie príliš kyslé. 

Rez ostružín spočíva v odstránení odrodených (dvojročných výhonkov) čo najskôr po ukončení zberu. Ďalší rez robíme v jarnom období, keď odstránime namrznuté a poškodené výhonky a upravíme dlžku. Na jeden meter drôtenky, resp. rad ponecháme približne 6 výhonkov, ktoré skrátime asi na 2 až 2,5 m dĺžky, a bočný obrast na 4 až 6 očiek. Takto upravené výhonky vyviažeme k vedeniu.

Keďže beztŕňové ostružiny sú pomerne citlivé na nízke zimné teploty a na výkyvy teplôt koncom zimy, možno rastliny pestované v chladnejších oblastiach koncom vegetácie uvoľniť z drôtenky, položiť na zem, prípadne prikryť ochranným materiálom, napríklad papierom, čečinou, slamou a podobne.

Po ustálení teplôt na jar výnonky opäť opatrne vyviažeme.

CHOROBY A ŠKODCOVIA A OCHRANA PROTI NIM
Ostružiny sú pomerne odolné proti chorobám a škodcom. Významnejšie škody môže spôsobiť pri chladnom a vlhkom počasí v období dozrievania pleseň sivá (Botrytis cinerea).

Rozširovaniu napadnutia môžeme zabrániť udržiavaním porastu tak, aby bol dostatočne presvetlený a vzdušný, a pravidelným zberom plodov.

Menej významnými škodcami, ktoré nespôsobujú výrazné poškodenie, sú hrdza (Phragmidium rubi-idaei), ktorá sa vyskytuje ako drobné žltooranžové škvrny na spodnej strane listov, a byľomor ostružinový (Lasioptera rubi) spôsobujúci zdurené hrčky na výhonkoch. Výhonky s hrčkami treba odstrániť a spáliť.

        
Výsadba ostružín
Na podporu kvality vysádzaného materiálu sypeme okolo koreňového balu aj mykorhízne huby.

VYSADZOVACÍ MATERIÁL A VYSÁDZANIE
Na vysádzanie používame jednoročné sadenice. Vzhľadom na to, že beztŕňové odrody ostružín sa rozmnožujú najmä odrezkami, najčastejšie sa používajú na vysádzanie kontajnerové zakorenené odrezky (to znamená sadenice s koreňovým balom). Ostružiny môžeme vysádzať do dobre pripravenej pôdy na jeseň i v jarnom období, prípadne počas vegetácie, ak použijeme kontajnerový materiál.

Vhodnejšie je jarné vysádzanie, pretože beztŕňové odrody sú pomerne citlivé na zimné poškodenie mrazom. Vysadzujeme do vykopanej jamky s rozmermi 0,30 x 0,30 metra. Korene zasypeme kvalitnou kyprou zeminou a pritlačíme. Po vysadení nadzemnú časť - výhonok zrežeme na 2 až 3 očká a v prípade jesenného vysádzania k sadeniciam prihrnieme pôdu na ochranu pred vymrznutím. V prípade preschnutej pôdy alebo dlhšie trvajúceho sucha v období vysádzania vysadené rastliny ešte pred prihrnutím dôkladne zalejeme.

Odporúčaný spon výsadby ostružín je vzhľadom na ich bujnejší rast 3-krát jeden až 1,5 metra. Jednotlivé rastliny môžeme sadiť aj osobitne pri plotoch, v rohu záhrady a pod.

.

ČERNICE UŽ AJ NA SEVERE
Černice patria medzi výnimočné druhy drobného ovocia. Napriek tomu bolo ich pestovanie v záhradách ešte donedávna rozšírené len v teplejších oblastiach Slovenska. 
Mohol zato nedostatočný výber odrôd. Tie dostupné boli síce chuťovo príbuznejšie lesným černiciam ako tie súčasné, boli však charakteristické menšími plodmi. Veľkoplodé odrody zas boli zväčša tŕnisté alebo málo odolné voči zimným či jarným mrazom. Táto situácia v sortimente sa však časom postupne menila, vďaka čomu máme dnes v predajnom sortimente na výber dostatočné množstvo odrôd.

AJ DO OKRAJOVÝCH OBLASTÍ
Prakticky všetky dnešné odrody vynikajú spoločnými superlatívami, ako sú veľkosť plodov, vysoké a stabilné úrody, slušná odolnosť voči nepriaznivým vplyvom, plastickosť na prostredie a s tým spojená vhodnosť pestovania aj do okrajových oblastí či celková nenáročnosť na pestovanie. Potešujúce je, že väčšina súčasných odrôd je tiež beztŕňová. 

UNIVERZÁLNE SPRACOVATEĽNÉ
Černice sú nielen mimoriadne chutné, ale sú tiež univerzálne spracovateľné. Výnimočne vhodné sú pre konzervárenský priemysel – vyrábajú sa z nich kompóty, džemy, marmelády či želé. Sú tiež vhodné na sušenie a mrazenie. Po odšťavení ich možno, okrem vyššie spomínaných možností (želé, marmelády) pasterizovať vo forme čistých alebo miešaných štiav alebo ďalej spracovať na sirupy, vynikajúce ovocné vína či likéry.

DESTILÁTY
Likéry možno vyrobiť aj maceráciou plodov v alkohole. Vymacerované plody, ktoré nám v takomto prípade ostanú ako vedľajší produkt, možno použiť ako súčasť pečených čajov alebo bowle. V prípade nadmernej úrody je možné plody, samozrejme, i destilovať, výsledkom tohto procesu sú aromatické destiláty charakteristickej a príjemnej chuti.

.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ

Zaváranie, sušenie, mrazenie

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZWFiMmQ2