S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Zelenina leta: Lahodná cukina

07.07.2019

Zelenina leta: Lahodná cukina

Na prvý pohľad pripomína veľkú uhorku, ale botanicky je oveľa bližšia tekvici. Medzi zeleninou má zaslúžene dobré meno vďaka lahodnej chuti, dietetickým a liečivým vlastnostiam. Ktoré to sú?

Výživové vlastnosti dužiny cukiny vyplývajú nielen z jej zloženia, ale aj z toho, čo neobsahuje. Patrí medzi potravinové druhy s najnižším obsahom tuku a sodíka (látky, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú naše cievy a srdce).

Vykrajovač na cukety PRESTO

  

Objednať si vykrajovač na cukety TESCOMA PRESTO môžete TU.


Obsahové látky
Pomer živín v cukine je dosť nízky: 1,7 percenta sacharidov, 1,16 percenta proteínov a 0,14 percenta tukov. Na druhej strane vyniká množstvom kyseliny listovej, vitamínom C a minerálu ako je draslík. Cukina je pozoruhodná svojím zmäkčujúcim a upokojujúcim účinkom, ktorý je spôsobený obsahom slizu a tiež je mierne močopudná. Preto je vhodné ju konzumovať pri poruchách trávenia, podráždení čriev či zápale hrubého čreva. Vhodná je tiež pri vysokom krvnom tlaku, artérioskleróze a chorobe srdcových ciev ale aj liečbe nadváhy. Cukiny sa dajú veľmi dobre kombinovať s rajčinami, lebo obidve sú ľahko stráviteľné a sú ideálne pri odtučňovacích diétach. Energetická hodnota: Dodáva veľmi málo tuku a 100 gramov cukiny má iba 60 kJ = 14 kcal.

TOP 5
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ V JÚNI 2019
1 Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách
2 Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov
3 Čo potrebujú skoré zemiaky v júni
4 Kedy rezať ovocné stromy a kry
5 Vyvarujme sa chýb pri chudnutí

Cukinové balóniky 
1 cukina (asi 500 až 600 g)
5 krajcov grahamového alebo celozrnného chleba
1 cibuľa
50 g eidamu
čerstvé listy medovky
1 PL sójovej múky
2 PL krupice
čierne korenie (najlepšie čerstvo zomleté

soľ.

Cukinu nastrúhame, cibuľu nasekáme nadrobno, nastrúhame syr ku ktorému primiešame posekanú mätu piepornú.
K nastrúhanej cukine primiešame chlieb potrhaný na kúsky, sójovú múku, krupicu a pridáme zmes syra, cibule a mäty. Necháme odstáť desať až pätnásť minút. Potom naberáme masu lyžicou a opekáme v oleji zo všetkých strán vo fritéze alebo na panvici. Keď odsajeme prebytok tuku, servírujeme na nakrájaných surových rajčinách.

        

Ratatouille 
Na osem porcií potrebujeme:
2 cibule
6 strúčikov cesnaku 
100 ml olivového oleja
750 g rajčín
250 ml rajčinovej šťavy
3 papriky
750 g cukiny
750 g baklažánu 
tymián
rozmarín
čierne korenie (najlepšie čerstvo zomleté)

soľ,
200 ml bieleho vína.

Cibuľu nakrájanú na kolieska a cesnak podusíme v oleji do sklovita a odstavíme. Rajčiny spolu s rajčinovou šťavou okoreníme tymiánom a rozmarínom a dusíme dvadsať minút. Papriku, cukinu a baklažán nakrájame na kolieska alebo menšie kusy pridáme k cibuli a podusíme chvíľu spolu. Nakoniec pridáme víno a pomaly dusíme 25 minút. 4. Udusenú cukinu a baklažán rozložíme na veľkú misu, polejeme rajčinovou omáčkou a celé okoreníme tymiánom a rozmarínom.

Najobľúbenejšie knihy o zdravej strave od Kataríny Horákovej


Cukinová omeleta 
Na dve porcie potrebujeme: 
400 g cukiny
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL oleja
½ až 1 KL kurkumy 
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
5 lístkov tymiánu
3 vajíčka
75 ml šľahačky
hlávkový šalát.

Neošúpanú cukinu nastrúhame na kolieska, cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Na rozpálenom oleji podusíme cibuľu spolu s plátkami cukiny. Pridáme roztlačený cesnak, okoreníme a osolíme. Dusíme prikryté tri minúty. Medzitým nasekáme tymián a rozmiešame spolu s vajíčkami, šľahačkou, soľou a korením. Touto zmesou polejeme cukinu na panvici, prikryjeme a omeletu necháme stuhnúť na miernom ohni asi sedem minút, prípadne ju na panvici obrátime a ešte chvíľku necháme pražiť. Napokon omeletu rozkrojíme na polovicu a servírujeme na predhriatom tanieri spolu s hlávkovým šalátom.

Zapečená cuketa plnená zeleninou               Filéty z lososa s cuketovým ragú

      

Kuracie prsia s cukinovým šalátom 
Na dve porcie potrebujeme:
50 g sušených rajčín naložených v oleji 
200 g šampiňónov
220 g cukiny
2 kuracie rezy po 150 g
1 PL oleja
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL balzamikového octu
zväzok petržlenovej vňate.

Rajčiny dáme odkvapkať od oleja a pokrájame ich na rezance, rozštvrtíme šampiňóny, cukinu rozrežeme pozdĺžne a nakrájame na šikmé plátky. Kuracie rezy okoreníme a opražíme v horúcom oleji z oboch strán po dve minúty. Potom dáme odkvapkať od oleja, zabalíme do alobalu a udržujeme v teplej rúre. Do zvyšku oleja na panvici dáme cukiny a rajčiny, osmažíme, osolíme a okoreníme. Potom všetko dusíme tri minúty v panvici pod pokrievkou. Pridáme ocot a štipku cukru, olej z nakladaných rajčín a všetko preložíme do jednej misy. Napokon primiešame nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme aj kuracie rezy a naservírujeme na dva taniere. Ako prílohu servírujeme cukinový šalát.

Príspevok bol spracvaný podľa knihy profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

                

Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NGM3NGE