Na prvý pohľad pripomína veľkú uhorku, ale botanicky je oveľa bližšia tekvici. Medzi zeleninou má zaslúžene dobré meno vďaka lahodnej chuti, dietetickým a liečivým vlastnostiam. Ktoré to sú?
Výživové vlastnosti dužiny cukiny vyplývajú nielen z jej zloženia, ale aj z toho, čo neobsahuje. Patrí medzi potravinové druhy s najnižším obsahom tuku a sodíka (látky, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú naše cievy a srdce).
Vykrajovač na cukety PRESTO
Objednať si vykrajovač na cukety TESCOMA PRESTO môžete TU.
Obsahové látky
Pomer živín v cukine je dosť nízky: 1,7 percenta sacharidov, 1,16 percenta proteínov a 0,14 percenta tukov. Na druhej strane vyniká množstvom kyseliny listovej, vitamínom C a minerálu ako je draslík. Cukina je pozoruhodná svojím zmäkčujúcim a upokojujúcim účinkom, ktorý je spôsobený obsahom slizu a tiež je mierne močopudná. Preto je vhodné ju konzumovať pri poruchách trávenia, podráždení čriev či zápale hrubého čreva. Vhodná je tiež pri vysokom krvnom tlaku, artérioskleróze a chorobe srdcových ciev ale aj liečbe nadváhy. Cukiny sa dajú veľmi dobre kombinovať s rajčinami, lebo obidve sú ľahko stráviteľné a sú ideálne pri odtučňovacích diétach. Energetická hodnota: Dodáva veľmi málo tuku a 100 gramov cukiny má iba 60 kJ = 14 kcal.
TOP 5 NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ V JÚNI 2019 |
|
---|---|
1 | Najvhodnejší spôsob pestovania bylín v nádobách |
2 | Najčastejšie chyby pri reze ovocných stromov a kríkov |
3 | Čo potrebujú skoré zemiaky v júni |
4 | Kedy rezať ovocné stromy a kry |
5 | Vyvarujme sa chýb pri chudnutí |
Cukinové balóniky
1 cukina (asi 500 až 600 g)
5 krajcov grahamového alebo celozrnného chleba
1 cibuľa
50 g eidamu
čerstvé listy medovky
1 PL sójovej múky
2 PL krupice
čierne korenie (najlepšie čerstvo zomleté
soľ.
Cukinu nastrúhame, cibuľu nasekáme nadrobno, nastrúhame syr ku ktorému primiešame posekanú mätu piepornú.
K nastrúhanej cukine primiešame chlieb potrhaný na kúsky, sójovú múku, krupicu a pridáme zmes syra, cibule a mäty. Necháme odstáť desať až pätnásť minút. Potom naberáme masu lyžicou a opekáme v oleji zo všetkých strán vo fritéze alebo na panvici. Keď odsajeme prebytok tuku, servírujeme na nakrájaných surových rajčinách.
Ratatouille
Na osem porcií potrebujeme:
2 cibule
6 strúčikov cesnaku
100 ml olivového oleja
750 g rajčín
250 ml rajčinovej šťavy
3 papriky
750 g cukiny
750 g baklažánu
tymián
rozmarín
čierne korenie (najlepšie čerstvo zomleté)
soľ,
200 ml bieleho vína.
Cibuľu nakrájanú na kolieska a cesnak podusíme v oleji do sklovita a odstavíme. Rajčiny spolu s rajčinovou šťavou okoreníme tymiánom a rozmarínom a dusíme dvadsať minút. Papriku, cukinu a baklažán nakrájame na kolieska alebo menšie kusy pridáme k cibuli a podusíme chvíľu spolu. Nakoniec pridáme víno a pomaly dusíme 25 minút. 4. Udusenú cukinu a baklažán rozložíme na veľkú misu, polejeme rajčinovou omáčkou a celé okoreníme tymiánom a rozmarínom.
Najobľúbenejšie knihy o zdravej strave od Kataríny Horákovej
Cukinová omeleta
Na dve porcie potrebujeme:
400 g cukiny
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL oleja
½ až 1 KL kurkumy
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
5 lístkov tymiánu
3 vajíčka
75 ml šľahačky
hlávkový šalát.
Neošúpanú cukinu nastrúhame na kolieska, cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Na rozpálenom oleji podusíme cibuľu spolu s plátkami cukiny. Pridáme roztlačený cesnak, okoreníme a osolíme. Dusíme prikryté tri minúty. Medzitým nasekáme tymián a rozmiešame spolu s vajíčkami, šľahačkou, soľou a korením. Touto zmesou polejeme cukinu na panvici, prikryjeme a omeletu necháme stuhnúť na miernom ohni asi sedem minút, prípadne ju na panvici obrátime a ešte chvíľku necháme pražiť. Napokon omeletu rozkrojíme na polovicu a servírujeme na predhriatom tanieri spolu s hlávkovým šalátom.
Zapečená cuketa plnená zeleninou Filéty z lososa s cuketovým ragú
Kuracie prsia s cukinovým šalátom
Na dve porcie potrebujeme:
50 g sušených rajčín naložených v oleji
200 g šampiňónov
220 g cukiny
2 kuracie rezy po 150 g
1 PL oleja
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
2 PL balzamikového octu
zväzok petržlenovej vňate.
Rajčiny dáme odkvapkať od oleja a pokrájame ich na rezance, rozštvrtíme šampiňóny, cukinu rozrežeme pozdĺžne a nakrájame na šikmé plátky. Kuracie rezy okoreníme a opražíme v horúcom oleji z oboch strán po dve minúty. Potom dáme odkvapkať od oleja, zabalíme do alobalu a udržujeme v teplej rúre. Do zvyšku oleja na panvici dáme cukiny a rajčiny, osmažíme, osolíme a okoreníme. Potom všetko dusíme tri minúty v panvici pod pokrievkou. Pridáme ocot a štipku cukru, olej z nakladaných rajčín a všetko preložíme do jednej misy. Napokon primiešame nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme aj kuracie rezy a naservírujeme na dva taniere. Ako prílohu servírujeme cukinový šalát.
Príspevok bol spracvaný podľa knihy profesorky Kataríny Horákovej ODDELENÁ STRAVA: Recepty a diéty.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?