S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kedy rezať ovocné stromy a kry

01.03.2021

Kedy rezať ovocné stromy a kry

Je lepšie rezať ovocné stromy na jeseň či na jar? Stačí rezať raz do roka alebo je potrebný viacnásobný rez? A treba vôbec rezať?

Na otázku, kedy rezať ovocné stromy a kry, neexistuje univerzálna odpoveď. Každý druh či odroda má svoje nároky, rozdiely sú tiež pri v pestovateľských oblastiach či pri odlišných pestovateľských tvaroch a podpníkoch. Rovnako i každý pestovateľ si nachádza svoj vlastný termín, ktorý si modifi kuje s ohľadom na svoje individuálne podmienky. Existujú však určité zásady, ktoré platia všeobecne a je dobré sa ich držať.

Článok sme prebrali z časopisu Doma v záhrade 
Autor článku: Marián Komžík 
 

Jablone a hrušky
V prípade jabloní a hrušiek je nosným termínom rezu predjarie. Je to termín, keď sa v záhrade končí zima a čoskoro možno očakávať pučanie. Doplnkovým termínom rezu jadrovín je letný rez, resp. rez v priebehu vegetácie. Tým priebežne odstraňujeme všetky nežiaduce výhony, ktoré by v korune zbytočne odčerpávali vodu a živiny na úkor perspektívnych výhonov. Skorým letným rezom zas napríklad skracujeme zaštipovaním mladé výhony odrôd rodiacich na dlhom dreve, čím ich prinútime rozkonáriť sa. Vďaka tomu udržujeme kompaktnejšiu korunu a môžeme primať tieto odrody nasadzovať vyššiu úrodu.

Kedy rezať kôstkoviny
V prípade kôstkovín nastal v ostatných rokoch v termíne nosného rezu zásadný posun. Predjarný termín, ktorý bol pri nich dlhé roky považovaný za nosný, sa dnes používa iba doplnkovo a hlavným termínom rezu je letný rez. Ten vykonávame tesne po zbere plodov. Odstránime vyrodené výhony, čím odľahčíme a presvetlíme korunu a tým napomôžeme lepšiemu vyzretiu ponechaných výhonov pred zimou. Jarný doplnkový rez vykonávame tesne pred nalievaním pukov, keď už nehrozí riziko namrznutia vplyvom neskorých jarných mrazov.

        

Pozrite si videá - stojí to za to
Pozrite si priložené videá, kde profesor Ivan Hričovský podrobne vysvetľuje postupy pri reze ovocných stromkov a kríkov - predovšetkým jadrovín. Mnohí, ktorí aj režu či tvarujú na jar stromky, sa čudujú, že nemajú žiadnu úrodu. Neuvedomujú si pritom, že jablone a hrušky rodia na dvojročnom dreve. Ak odstránia jednoročné letorasty, ďalší rok nemôžu mať úrodu. Aj na týchto videách pán profesor Ivan Hričovský vysvetľuje, ako sa ideálne reže, tvaruje jabloň či hruška, čo možno rezať, ako sa robí výchovný rez. Obe videá vám pomôžu zvýšiť vašu úrodu, preriediť a tvarovať stromky či kríky. 

  

Doplnkové letné rezy
Kôstkoviny sú intenzívne rastúce, čo vedie k potrebe doplnkových rezov. V prípade marhúľ je to klasický júnový Šittov rez, ktorým skracujeme jednoročné letorasty o 1/2 až 2/3. V prípade broskýň, ktoré vytvárajú v priebehu roka bezproblémovo aj sekundárne a dokonca aj terciálne výhony, vykonávame letné rezy dva- až trikrát počas vegetácie.

Drobné ovocie
Na stromoch a kroch drobného ovocia vykonávame rez zvyčajne v jarnom období. Sú pomerne skoro pučiace (najmä maliny a egreše), preto treba robiť pri nich rez hneď na začiatku jarného termínu. V opačnom prípade hrozí poškodenie mladých prebúdzajúcich sa výhonov pri reze. Doplnkovo môžeme pri nich vykonávať rez aj v priebehu roka a to najmä odstraňovaním poškodených, napadnutých či vyrodených výhonov. Rez remontantných odrôd malín môžeme vykonávať ešte v jesennom období a to kompletným zrezaním porastu od jeho bázy.

Orechoviny
V jarnom období režeme tiež liesky a mladé stromy gaštana. V prípade orecha sa najmä v staršej literatúre stretáme s februárovým i augustovým termínom. Optimálne je však orechy rezať v období, keď dosahuje dĺžka mladých letorastov v korune približne 7 až 10 cm, teda na prelome apríla a mája. Na rez v tomto období reagujú orechy veľmi dobrým zaceľovaním rán. To je jeden z hlavných aspektov, ktoré pri reze nemôžeme opomínať. V neposlednom rade treba zdôrazniť, že používame iba kvalitné náradie a obnovujeme na ňom ostrie, bez toho je docielenie presného rezu prakticky nemožné.

Mykorhízne huby
Chcete, aby vaše stromky a kríky zvýšili svoju úrodu? Pridajte im mykorhízne huby. Ktorý prípravok? Mal by to SYMBIVIT®. Ide o granulovaný prípravok, ktorý sa ľahko používa a vaše stromky i kríky z neho budú mocť čerpať to najlepšie pre ich krásu, rast a odolnosť. Mykorhízne huby obsiahnuté v Symbivite sa napoja na korene vašich rastlín a budú rásť, čerpať živiny z pôdy a podporovať rastlinu počas jej celého života. Pritom tento prípravok im stačí aplikovať iba jediný jeden raz. Buď to robíme pri výsadbe alebo urobíme zaostrenou palicou 5 až 10 dier okolo stromku či kríku a do vytvorených jám nasypeme mykorhízne huby.

Čo mykorhízne huby prinesú stromkom či kríkom?
- zlepšenie výživy, rastu a zdravotného stavu rastlín;
- lepšia tvorba kvetov a plodov, vačšia výnosnosť;
- výrazne znížená potreba zálievky a hnojenia;
- zvýšenie odolnosti rastlín voči stresu (sucho, presádzanie, a iné);
- vhodné aj pre rastliny pestované vo svahu (vlyv na spevnenie pôdy).

Po aplikácii SYMBIVITu® 
Pre správne fungovanie prípravku je nevyhnutné, aby došlo k jeho priamemu kontaktu s koreňmi rastlín. Vyvarujte sa použitiu systemických fungicídov v priebehu prvých troch týždňov po aplikácií prípravku. Účinky prípravku SYMBIVIT môžu byť znížené nadmerným používaním chemických hnojív (nesmie dôjsť k predávkovaniu rastliny). Prípravok je možné pre optimálny výsledok kombinovať s prírodným hnojivom CONAVIT. Prípravok skladujte na chladnom a suchom mieste. Prípravok je použiteľný dva roky od dátumu výroby pri správnom uskladnení. Namáčacia zmes musí byť použitá v deň prípravy. Prípravok obsahuje prirodzene sa vyskytujúce huby, nie je toxický a ani inak škodlivý pre životné prostredie. Neobsahuje genetický upravené organizmy a nezanecháva toxické zvyšky v pôde.

Aké druhy mykorhíznych húb existujú?
Vo veľkej skratke môžeme povedať, že ide o priateľský vzťah medzi rastlinou a niektorými pôdnymi hubami, ktorý vymyslela sama príroda. Samozrejme, že tak jednoduché vysvetlenie žiadneho zvedavého človeka neuspokojí a preto prichádzame s podrobnejším vysvetlením. Každý produkt vám ponúka podrobný popis doplnený videom o spôsobe implementácie mykorhíznych húb a konkrétnom použití. Hľadajte tu: Mykorhízne huby.

.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

              

                 
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

.

.

MÔŽETE MAŤ ZÁUJEM AJ O TIETO ČLÁNKY

.

Čo v medziradí viníc?

.

Bylinky, ktoré zbierame v marci a v apríli

.

7 tipov na krajší trávnik

.

Aké ovocné stromky na drôtenke?

.

.

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzljMWQy