Pani Miriam Kotorová na profil poslala otázku: - V skleníku pestujeme papriky a pri ich postupnom dozrievaní a dorastaní plodov sa na dužine tvorí po malom fliačku defekt, ktorý sa postupne zväčšuje. Myslíte si, že je paprika konzumovateľná, ak poškodenie odkrojíme?
.
Na otázku odpovedala Ing. Anna Szabóová zo Slovenského zväzu záhradkárov.
SUCHÁ ŠKVRNITOSŤ
Príčin poškodenia plodov papriky, môže byť viac. Podľa popisu, priložených fotografií a aj videa, sa na plodoch vyskytuje suchá škvrnitosť. Spočiatku sa tvoria len malé hnedé fliačky na špičke plodu, neskôr sa pletivo stenčuje, hnedne, schne a nakoniec vypadáva, v plodoch sú diery. V skleníku, kde je vyššia vlhkosť vzduchu ako vonku, môže byť pletivo vodnaté a prechádza do mokrej hniloby. Niekedy sa vytvorí aj hubový povlak, lebo spóry húb sú prítomné všade a v prípade optimálnych podmienok ľahko vyklíčia. Áno aj spóry húb klíčia a vytvárajú vlákna - mycélium, ktoré prerastá pletivom a možno ho po určitom čase vidieť voľným okom. Huby však nie sú príčinou suchej škvrnitosti, ako sa niekedy pestovatelia domnievajú, a použijú zbytočne fungicídne prípravky na ošetrenie papriky.
.
.
.
PRÍPRAVKY PROTI VOŠKÁM
Kliknite na obrázok a objednávajte!
.
NEHARMONICKÁ VÝŽIVA
V prípade suchej škvrnitosti ide o fyziologické ochorenie. Na príčine nie je žiadny patogén - či už spóry húb alebo škodca. Ochorenie je obvykle spôsobené neharmonickou výživou. Teda nadbytkom dusíka a draslíka v pôde, ktoré spomaľujú až zastavia príjem vápnika slúžiaceho na spevnenie bunkových stien, zvýšenie odolnosti rastlín voči nepriaznivým vplyvom.
.
ODRODOVÁ VLASTNOSŤ
Na príčine môže byť aj odrodová vlastnosť - nedostatok vlahy v čase intenzívneho rastu. Z opatrení je teda dôležitá harmonická výživa
- opakované dodanie vápnika vo forme listového hnojiva s vyšším obsahom vápnika v intervale raz za 7 až 10 dní;
- pravidelné zavlažovanie papriky podmokom v čase sucha;
- výber dobrej odrody.
.
Keďže ide o fyziologické ochorenie, je možné plody papriky po odkrojení poškodenej časti bez obáv konzumovať alebo kuchynsky spracovať.
.
.
.
.