S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Egreš je pochúťka plná zdravia

21.04.2020

Egreš je pochúťka plná zdravia

Egreše patria u nás k obľúbenému drobnému ovociu. Pestujú sa všade tam, kde sa darí ríbezliam. Plody sú svetlo- až tmavočervené alebo žlté a zelenožlté. Podľa odrody môžu byť jemne ochlpené alebo hladké. Egreše pochádzajú z kolísky mnohých druhov ovocia - z Prednej Ázie, z južnej Európy a z ďalších stredomorských krajín. V súčasnosti ide o kry severného mierneho pásma. Egreše sa v našich zemepisných šírkach vyskytovali najskôr ako divorastúce kríky, až neskôr ich začali pestovať v záhradách a kultivovať rôzne odrody.

Prvé zmienky o ich pestovaní pochádzajú z Ruska, odkiaľ sa rozšírili aj do Európy a Ameriky. Toto ovocie sa zvykne často porovnávať i s ríbezľami. I keď je to menej známe, jeho hodnoty sú oveľa vyššie ako v prípade ríbezlí. Obsahujú totiž podstatne viac vitamínu C, ktorý výborne posilňuje imunitu. Dopriať by ste si ich mali najmä v čase chrípky, keď slúžia ako prevencia.

Obsah vitamínov a minerálov v egrešoch
Egreše v 100 g obsahujú 48 kalórií, 0,2 g tukov, 11,8 g sacharidov, 3,6 g vlákniny. Ďalej obsahujú vitamín A, vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C, E, omega 6 a omega 3 kyseliny, z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, selén, železo, meď, zinok a mangán. Egreše spevňujú cievny systém, podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém, chránia zdravie očí, bojujú proti starnutiu, chránia mozog, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravý krvný tlak, pomáhajú lepšie spať, udržujú zdravé vlasy.

Egreše spevňujú cievny systém
Ľudský organizmus potrebuje kremík na tvorbu a udržanie pevného cievneho systému. Egreše sú veľmi účinné práve na poškodené alebo oslabené tepny a žily. Ak sa vám objavia viditeľné "pavučinky" kŕčových žíl, týždňová egrešová kúra môže ochabovanie cievneho systému spomaliť. Dlhodobý dostatočný príjem kremíka môže mať preventívny účinok proti vzniku ochorení cievneho systému.

  


Egreše posilňujú imunitný systém

Antioxidačné vlastnosti egrešov podporujú silnú imunitu. Imunitný systém bráni a bojuje proti škodlivým organizmom, ktoré sa snažia napadnúť telo a spôsobiť chorobu. Antioxidanty sa ďalej snažia neutralizovať útočníkov, aby chránili samotné imunitné bunky.

Egreše podporujú trávenie
Vláknina je známa svojou úlohou v tráviacom zdraví a v pravidelnosti pohybov čriev. Množstvo vlákniny v egrešoch (3,6 g na 100 gramov) môže určite podporiť pravidelný pohyb čriev a znížiť riziko vzniku zápchy. Egreše zároveň prečisťujú a detoxikujú črevá.

Egreše chránia mozog
Rovnako ako všetky bobule, aj egreše majú veľmi veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť pred bunkovým poškodením a oxidačným stresom. Tento antioxidačný účinok hrá hlavnú úlohu, pokiaľ ide o zdravie mozgu a kognitívne funkcie, ako je napríklad zlepšená pamäť. Egreše môžu dokonca pomôcť chrániť ľudí pred závažnými degeneratívnymi ochoreniami mozgu, ako je Alzheimerova choroba.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?


EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana,
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Zelenina bez chémie,
Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom.

             

Egreše chránia zdravie očí
Obsah vitamínu A, ktorý sa nachádza v egrešoch, podporuje zdravie očí, najmä znižuje riziko nočnej slepoty, stav, ktorý sťažuje alebo dokonca znemožňuje vidieť v relatívne nízkom alebo stlmenom svetle. Okrem toho vitamín C môže zabrániť tvorbe šedého zákalu alebo zakaleniu očných šošoviek, ktoré narúšajú zrak a videnie.

Egrešmi proti starnutiu
Vitamín E zohráva veľkú úlohu v zdraví pokožky a môže znížiť poškodenie slnkom a zároveň podporiť produkciu kolagénu, zachovať integritu pokožky a znížiť riziko vrások. Vitamín A znižuje pravdepodobnosť vzniku vrások.

Egreše udržujú zdravý krvný tlak
Egreš obsahuje veľa draslíka a má nízky obsah sodíka. Jedna šálka egrešov obsahuje 297 miligramov draslíka v porovnaní s 1,5 mg sodíka. To pomáha uvoľniť krvné cievy a udržiavajú správny krvný tlak.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

                   

Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Egreše pre zdravé vlasy
Adekvátny príjem vitamínu C nielenže zlepšuje imunitný systém, ale tiež vytvára a udržiava kolagén, ktorý je pozoruhodným proteínom vo vlasoch. Vitamín A, ktorý egreše tiež obsahujú, chráni vlasové folikuly pred poškodením spôsobeným voľnými radiálmi.Po konzumácií egrešov sú vlasy pevnejšie, lesklejšie a nevysušujú sa.

Egreše pomáhajú redukovať hmotnosť
Jednotlivci často spochybňujú príjem ovocia, keď sa snažia schudnúť. Ale môžete si byť istí, že ovocie (a egreše) môže byť účinným pomocníkom na chudnutie. Egreš je bohatý na vlákninu a zároveň má nízky obsah kalórií, čo v konečnom dôsledku podporuje stratu hmotnosti, keď je v kombinácii s dobre vyváženou stravou a cvičením.

Egreše pomáhajú lepšie spať
Egreše pomáhajú spánku vďaka vysokému obsahu horčíka, čo je minerál, ktorý je priamo spojený so zlepšovaním kvality, trvania a pokoja spánku. Egreše tiež pomáhajú regulovať metabolizmus, pomáhajú znižovať poruchy spánku a výskyt nespavosti.

Ako pestovať egreše?

Egreš nie je náročný na pestovanie, v podstate sa mu darí všade tam, kde aj ríbezliam. Neznáša však príliš vlhké, ťažké pôdy. V nadmerne vlhkom prostredí trpí múčnatkou, čo sa typicky prejavuje obalením plodov bielym povlakom. Egreš má rád otvorené vzdušné priestory, kde dobre znáša aj zatienenie inými rastlinami.
Pre výsadbu egreša je ideálna neutrálna alebo zásaditá pôda. Pri výbere stanoviska počítajte s dlhou životnosťou egreša, cca 10 až 20 rokov. Ak plánujete vysadiť egrešmi rozsiahlejšiu záhradnú plochu, môžete si ju pripraviť pestovaním vhodnej predplodiny (zemiaky alebo strukoviny). Egreše sú pomerne náročné na živiny, dodáte im ich napríklad špeciálnymi minerálnymi hnojivami na egreše s prídavkom rohoviny, každých pár rokov kvalitným kompostom a maštaľným hnojom.
Po zbere predplodiny je ten správny moment na jesennú výsadbu egrešových stromčekov alebo kríčkov. V (prvú) skorú jar sa kríčky zvyknú hlboko zastrihnúť, až na 2-3 púčiky. V ďalších rokoch tvarujte krík tak, aby mal niekoľko (5-6) mocných hlavných výhonkov s bočnými výhonkami. Stromčekové korunky (ale aj kríčky) potom stačí podľa potreby presvetliť letným rezom hneď po zbere úrody.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/egrese-10-ucinkov-na-zdravie
https://najmama.aktuality.sk/clanok/233292/egrese-pochutka-plna-zdravia/
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/ako-pestovat-egrese

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OTg1N