S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kôpor a jeho liečivé účinky

19.04.2020

Kôpor a jeho liečivé účinky

Na prvý pohľad vyzerá ako burina, no v skutočnosti je to voňavá a hlavne zdravá rastlina, ktorá sa používa nielen ako korenie, ale aj ako liečivá bylinka. Za liečivé účinky kôpor vďačí vysokému obsahu účinných látok s pozitívnym vplyvom na celkové zdravie človeka. Pomáha pri poruchách trávenia, nechutenstve, zníženej imunite či zavodnení organizmu.

Pomáha proti nespavosti
Celé tisícročia ho ľudia využívali nie len kvôli špecifickej vôni, ale aj pre jeho cenné liečivé vlastnosti. Vedeli ste, že jeho anglický názov „dill“ pochádza zo staronórskeho slova a znamená „upokojiť, uchlácholiť“? Kôpor sa totiž okrem iného v minulosti používal aj ako prostriedok proti nespavosti a podráždenosti.


Čo dokáže kôpor?
Všetky liečivé vlastnosti kôpru vychádzajú primárne z obsahu dvoch skupín látok: monoterpénov a flavonoidov. Vďaka tomuto zloženiu nám kôpor pomáha predovšetkým v troch nasledujúcich oblastiach:

      


Ochrana pred voľnými radikálmi a karcinogénmi
Monoterpény v kôpri aktivujú enzým, ktorý atakuje molekuly narušujúce správne fungovanie organizmu. Prchavé oleje v tejto bylinke patria navyše do skupiny chemoprotektívnych potravín, ktoré dokážu neutralizovať niektoré typy karcinogénov, ako napríklad benzopyrény. Tie sú súčasťou cigaretového dymu, dymu z uhlia a dymu z odpadkových spaľovní.

Antibakteriálny účinok
Prchavé oleje v kôpri boli podrobené niekoľkým experimentom aj v súvislosti so zabraňovaním množeniu baktérií. V tomto smere sa kôpor vyrovná cesnaku, ktorý má takisto jasne preukázateľné antibakteriálne účinky.

Výborný zdroj vápnika
Ako dobre vieme, vápnik je dôležitý pre správnu hustotu kostí, ktorých rednutie trápi veľkú časť európskej populácie. Kôpor je výborným zdrojom nie len vápnika, ale aj vlákniny, mangánu, železa a horčíka, čo z neho robí skvelého bojovníka proti osteoporóze.

Chcete mať krásne bylinky v záhrade alebo na balkóne?
Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.


A čo ešte dokáže?

Relaxor je bylinný prípravok s upokojujúcimi účinkami, ktorý obsahuje účinný extrakt z mučenky. Múčenka (Passiflora incarnata) pomáha uľaviť nervovému napätiu, podporuje duševnú harmóniu pri strese, pomáha udržať hlboký spánok, prispieva k optimálnej relaxácii. 

Kôpor fantasticky pomáha prečisťovať krv. Okrem toho obsahuje vitamín C,F,B, karotén, železo, fosfor, vápnik, draslík, ale aj kyselinu olejovú. Jeho silice majú vzácnu vlastnosť, a síce, dokážu potlačiť alergický kašeľ. Je tiež považovaný za vynikajúce antibakteriálne činidlo, ktoré napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a pohybu čriev. Nebojte sa, po kôpri vás nepreženie. Vaše črevá len dostanú to správne tempo a nadúvanie v dôsledku plynatosti a nepohyblivosti zmizne. Kôpor tiež znižuje stres a aj krvný tlak.

Ak vás poštípala včela, osa či iný hmyz, potrite si miesto kôprom. Má vysoké antibakteriálne účinky a pomáha hojiť miesto vpichu. Takisto má fantastické účinky proti svrbeniu. Jeho vlastnosti sú v tomto smere podobné ako vlastnosti a účinky cibule.

Konzumácia zelenej dobroty vám zabezpečí lepší zrak a ak ste po namáhavom dni za počítačom unavení a cítite nepríjemný tlak v očiach, priložte si trochu kôpru na navlhčený vatový tampón, ktorý si dajte na 20 minút na oči.

Skladovanie kôpru
Čerstvý kôpor má neporovnateľne intenzívnejšiu vôňu a chuť ako sušený. Ak sa vám na záhrade urodí viac, ako zvládnete zjesť, alebo ak ste na trhoch či v obchode kúpili príliš veľký zväzok tejto bylinky, môžete časť z nej nadrobno pokrájať, vložiť do uzatvárateľnej nádoby a skladovať v mrazničke. Takto vám vydrží aj niekoľko mesiacov voňavý a chutný.

Všetko toto dokazuje len toľko, že kôpor by sme mali všetci povinne zaradiť do nášho jedálnička. Vyskúšajte fantastické kôprové šaláty, omáčky, dochudovadlá či jednoducho ho pridajte do fazuľačky nakyslo. Odvďačí sa vám najmä vaše zdravie.

Výsadba kôpru
Kôpor vysievame v apríli až v máji. Semená vysievame vo vzdialenosti 30 až 35 cm, pričom do jedného hniezda vysadíme 3 až 5 semien. Vysievame do hĺbky 1 až 2 centimetre.
Pred výsadbou dodáme pôde potrebné živiny prostredníctvom hnojiva. Kôpor nikdy nehnojíme hnojivami s obsahom chlóru. Pri výsadbe v záhrade semená vysádzame priamo na záhon. Pri pestovaní v domácnosti sadíme do rozmnožovacieho kvetináča, odkiaľ neskôr rastlinky presadíme.

Vhodné podmienky na pestovanie
Kôpor je nenáročná rastlina. Nevyžaduje špeciálny druh pôdy, no najlepšie sa mu bude dariť vo vlhšej priepustnej hlinitej pôde s dostatočnou zásobou živín. No dopestovať sa ho podarí aj v piesočnatých pôdach. Základom je dostatočná vlhkosť pôdy, no zároveň nie prílišné preliatie. Kôpor je veľkým kamarátom so slniečkom, preto dostatočne slnečné, záveterné stanovisko, je to pravé, čo môžete pre jeho blaho urobiť.

Náš tip!
Pri výsadbe, či už budete vysádzať doma do kvetináča alebo v záhrade, nezabudnite použiť vhodný typ mykorhíznych húb.


Mohlo by vás tiež zaujímať:
Ako si pripraviť domáci repelent?

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YjEwOTdhNW