S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Sušíme, zavárame a mrazíme: Ako na to?

15.06.2019

Sušíme, zavárame a mrazíme:  Ako na to?

Ako sa zásobiť vitamínmi? Bohatá úroda je výsledok našej starostlivosti o ovocné stromy i zeleninové záhony a oprávnene sa z nej teraz tešíme. Ale čo s ňou, keď je jej nadbytok?

Najlepšie, samozrejme, je, ak spotrebujeme čo najviac ovocia či zeleniny v čerstvom stave. Aby sme však využili všetko, čo sa nám urodilo, môžeme plody spracovať. Uchováme si ich tak na neskoršie obdobie, keď už nebude čerstvé ovocie priamo zo záhrady poruke. Viete, ako ho správne spracovať?

        

ZAVÁRANIE NEDÁ ŠANCU BAKTÉRIÁM
Počas zavárania zničíme všetky škodlivé mikroorganizmy. Jeho cieľom je totiž uchovať ovocie šťavnaté a chutné za predpokladu, že zabránime rozkladným procesom. Preto na zaváranie vyberáme len zdravé plody.

1. Ovocie, ktoré rýchlo podlieha skaze, ako sú maliny či jahody, zavárame v deň zberu.
2. Ovocie so svetlou dužinou, ako majú jablká a hrušky, po odstránení šupky vložíme na chvíľu do vody s kyselinou citrónovou. Vďaka tomu nezhnednú.
3. Broskyne, nektárinky a slivky na jednoduchšie očistenie od šupiek najskôr prelejeme vriacou vodou a vzápetí schladíme studenou vodou.
4. Ak máme podozrenie, že čerešne sú červivé, ponoríme ich na hodinu do slanej vody. Potom ich umyjeme v čistej vode.
5. Pred zaváraním namočíme sklené poháre na niekolko hodín do teplej vody so sódou. Vyčistíme tak nánosy cukru z predchádzajúceho použitia.
6. Na pripravu kompótov sú najideálnejšie marhule, broskyne, hrušky a slivky. Ovocie však nesmie byť prezreté. Tesne pred zaváraním očistené a olúpané ovocie namočíme do vody s kyselinou citrónovou.
7. Tvrdšie ovocie pred zaváraním predvaríme. Jednoducho ho na krátky čas ponoríme do vriacej vody.

Súprava na zaváranie DELLA CASA s teplomerom
Vynikajúca na ľahké zaváranie a sterilizovanie pokrmov v pare, vhodná pre všetky kastróly a hrnce TESCOMA ø 24 centimetrov 
a ostatný riad rovnakej veľkosti.
Sklenená pokrievka je vybavená presným teplomerom na ľahkú kontrolu teploty a pohárov počas zavárania.
Naparovacia podložka ochráni poháre pred vysokou teplotou dna riadu, univerzálny nástavec je vynikajúci na zaváranie vysokých pohárov
a pohárov postavených na sebe. Návod na použitie je súčasťou balenia. 3 roky záruka.
Objednať si túto súpravu môžete TU.

        

SUŠENIE JE NAJJEDNODUCHŠIE
Okrem toho aj najšetrnejšie k obsahu vitamínov. Bez akýchkoľvek konzervačných látok totiž sušením zachováme najvyšší možný podiel vitamínov a výživných látok v plodoch. Sušiť je najlepšie v sušičkách na ovocie, ale rovnako dobrý výsledok dosiahneme aj použitím klasickej rúry na pečenie. Ak sa obrníme trpezlivosťou, môžeme vyskúšať aj sušenie na slnku. Čo všetko môžeme sušiť? Klasicky slivky, broskyne, marhule, jablká, hrušky, čerešne, jahody a čučoriedky.

Ako na to?
Vyberáme zásadne zdravé a zrelé plody. Tie umyjeme, z jadrovín vykrojíme jadrovník, z kôstkovín povyberáme kôstky, Ovocie potom rozpolíme, rozštvrtíme alebo nakrájame na mesiačiky a nakoniec rozložíme na plech, papier alebo sušiaci rošt.

Sušenie v rúre

1. Aby ovocie počas prípravy na sušenie nehnedlo, namáčame ho priebežne na pár minút do vody s obsahom kyseliny citrónovej.
2. Plody vždy rozložíme na rošt alebo sito, aby sa k ovociu dostal vzduch aj odspodu.
3. Pri sušení nechávame rúru pootvorenú, aby mohla vlhkosť z ovocia unikať.
4. Sušiť začíname vždy pri nízkej teplote, teda málo nad 20 ºC.
5. Teplotu počas sušeňia zvýšime maximálne na 70 ºC.
6. Na záver sušeňia opáť teplotu znížime asi 20 ºC.
7. Proces sušenia sa určite nesnažíme urýchliť vyššou teplotou. Už teplota nad 80 ºC mení vôňu i farbu ovocia.

Súprava na sušenie DELLA CASA - 3 rošty
Vynikajúca na sušenie ovocia, zeleniny, húb, mäsa, domácich cestovín a pod. v rúre na pečenie aj mimo rúry. Počas sušenia stoja rošty na sebe, po použití sú dokonale skladné. Vhodná do elektrickej a teplovzdušnej rúry, nepoužívajte v plynovej rúre. Vyrobená z prvotriedneho odolného plastu, možno umývať v umývačke. 3 roky záruka.
Objednať si túto súpravu môžete TU.

        

MRAZENÉ PLODY SÚ TRVANLIVÉ
Aj v zime si môžeme dopriať vitamíny z vlastnej záhradky. Stačí, ak si ich teraz zamrazíme a zásobu chutného ovocia si budeme v chladných mesiacoch len pochvaľovať. Tu sú tipy, ako si uchováme plody svojej práce dlho čerstvé.

1. Zmraziť môžeme všetky druhy ovocia, no najvhodnejšie je drobné bobuľové ovocie, ako súbmaliny, jahody, ríbezle, čučoriedky a černice.
2. Nezabudnime, že na zmrazovanie treba vyberať iba zdravé bobule, bez plesne či hniloby. Navyše, aby si ovocie zachovalo svoj tvar a zostalo čo najdlhšie šťavnaté, zmrazujeme ho prudko, pri teplote -18 ºC.
3. Aby sa rýchlejšie zamrazilo, ukladáme ho do vreciek v menších množstvách. Neskôr praktické menšle balenia oceníme.
4. Ak chceme, aby si ovocie zachovalo sviežu farbu, prelejeme ho ešte pred mrazením horúcou vodou, do ktorej pridáme cukor.
5. Umyté ovocie necháme odkvapkať a potom rozložíme v jednej vrstve na tácku. Tú uložíme asi na tri hodiny do mrazničky. Zmrznuté plody nasypeme do mikroténového vrecka, uzavrieme a dáme opäť do mrazničky.
6. Pred použitím necháme zmrazené ovocie niekoľko hodín v chladničke pomaly rozmraziť, neurýchľujeme tento proces pomocou mikrovlnnej rúry. Okrem toho, ak už ovocie rozmrazíme, použijeme ho a opäť nezamrazujeme.
7. Zmrazené hrušky, broskyne či marhule po rozmrazení rýchlo oxidujú a strácajú svoju farbu, preto ich v chladničke necháme rozmraziť v pôvodnom obale a po rozbalení ich pokvapkáme citrónom alebo prelejeme sladkou horúcou vodou.

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NGY1NWRlZ