S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Estragón je bylinka do kuchyne aj do lekárničky

09.06.2020

Estragón je bylinka do kuchyne aj do lekárničky

Estragón je korenina často využívaná napríklad v stredomorskej alebo francúzskej kuchyni. Má výraznú chuť a jedlu dokáže dodať skutočný šmrnc. Len málokomu je však známe, že estragón má aj množstvo liečivých účinkov. Pozitívne vplýva najmä na tráviaci aj nervový systém, dokáže tlmiť bolesti a zlepšovať kvalitu spánku. Využiť ho môžete pri príprave mnohých pokrmov. Rovnako sa z neho dá uvariť liečivý čaj, ktorý vám pomôže s mnohými neduhmi. 

Palina dračia je dvojročná bylina, ktorú zaraďujeme do čeľade astrovité. Práve z jej častí, najmä stoniek a listov, sa pripravuje korenie známe ako estragón. Palina bola v minulosti známa najmä vo východnej Európe či strednej Ázii. Kedysi vraj slúžila na odháňanie drakov či hadov. K nám sa dostala približne v 13. storočí. Dnes sa z nej vyrába korenie, ktoré vo svojich jedlách s obľubou používajú najmä Francúzi, ale aj Taliani či Gréci. Palina dračia dorastá približne do výšky 60 až 140 centimetrov. Je husto olistená a rozkonárená.

.

NAJPREDÁVANEJŠIE PRODUKTY V ESHOPE ZELENÝ JEŽKO

Kliknite na produkty a nájdete stránku s bestsellermi

Zloženie estragónu
Estragón obsahuje bielkoviny, tuky, vlákninu aj cenné omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny. Taktiež je zdrojom viacerých minerálnych látok a stopových prvkov. Doplní vám vápnik, jód, horčík, fosfor, zinok, meď, selén aj mangán. Okrem toho obsahuje vitamín A aj C, a tiež niektoré vitamíny skupiny B. Estragón má silné antiseptické účinky a podporuje imunitný a tráviaci systém. Vplyv má najmä na proces trávenia, zlepšuje vyprázdňovanie a napomáha odstraňovať plynatosť.
Estragón obsahuje tiež anestetickú látku zvanú eugenol, ktorá je veľmi účinná najmä pri bolestiach zubov. Okrem toho si však dokáže táto korenina poradiť aj s bolesťou hlavy či brucha alebo s kŕčmi. Taktiež blahodarne vplýva na funkciu obličiek či pečene. Estragón prispieva k znižovaniu krvného tlaku a pôsobí proti kôrnateniu ciev. Dokonca upokojuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku. Vyskúšať by ho mali najmä osoby, ktoré trápi nespavosť.

    

Estragón a jeho účinky na zdravie

Estragón udržuje zdravé trávenie
Oleje v estragóne spúšťajú prirodzené tráviace šťavy tela, vďaka čomu je vynikajúcou tráviacou pomôckou nielen ako aperitív (ktorý pomáha podnietiť chuť k jedlu), ale tiež ako pomôcka pre správne trávenie jedla. Môže napomáhať tráviacemu procesu od začiatku do konca, počínajúc vylučovaním slín v ústach, po tvorbu žalúdočných štiav v žalúdku až po peristaltický pohyb v črevách. Väčšinou je táto zažívacia sila spôsobená karotenoidmi estragónu. Katedra výživy v Írsku preskúmala účinky bylín, ktoré obsahujú karotenoidy, na trávenie. Výsledky ukázali, že tieto bylinky „prispievajú k príjmu biologicky prístupných karotenoidov“, čo zase zlepšuje zdravie tráviaceho ústrojenstva.

Estragón pomáha odstrániť bolesť zubov
V celej histórii používa tradičná rastlinná medicína čerstvé listy estragónu ako domáci liek na úľavu od bolesti zubov. Hovorí sa, že starí Gréci žuvali listy, aby si znecitliveli ústa. Tento účinok zmierňujúci bolesť je spôsobený vysokými hladinami eugenolu, prírodne sa vyskytujúcej anestetickej chemikálie, ktorá sa nachádza v rastline. Estragón môže tiež pomôcť znížiť bolesť ďasien, ktoré často sprevádzajú bolesti zubov.

Estragón podporuje lepší spánok
Francúzi tradične používajú čaj estragónu na liečbu nespavosti a aj keď to nie je vedecky dokázané, estragón vám skutočne môže pomôcť s problémami so spánkom. Niektorí bylinkári odporúčajú vypiť čaj estragónu skôr, ako si pôjdete ľahnúť, aby sa upokojil nervový systém a podporil pokojný spánok.

Estragón pomáha potlačiť menštruačnú bolesť
Estragón sa osvedčil ako doplnok pre ženy trpiace bolestivou menštruáciou. Bol tiež propagovaný ako prostriedok na udržanie celkového zdravia ženského reprodukčného traktu. Z týchto dôvodov by sa nemal používať počas tehotenstva alebo dojčenia.

Nechýba vo vašej knižnici niektorá z týchto kníh?

        
Kliknite na knihy a môžete si ich objednať

Estragón je antibakteriálny
Dva typy baktérií, ktoré sú veľmi dobre známe a veľmi nebezpečné, sú Staphylococcus aureus (príčina Staph infekcie) a Escherichia coli (E.coli). Vredy, lišaje, otrava jedlom, celulitída a syndróm toxického šoku sú príklady chorôb, ktoré môžu byť spôsobené baktériami Staphylococcus. Niektoré druhy E. coli môžu spôsobiť hnačky, zatiaľ čo iné spôsobujú infekcie močových ciest, choroby dýchacích ciest, zápal pľúc a ďalšie choroby. Esenciálny olej estragónu preukázal antibakteriálnu aktivitu proti Staphylococcus aureus a Escherichia coli. Štúdia ukázala, že esenciálny olej estragónu môže nielen ničiť nebezpečné baktérie, ale táto schopnosť z neho robí výbornú voľbu aj ako prírodný konzervačný prostriedok, najmä v syroch. Estragón sa tiež používa ako súčasť prírodnej liečby SIBO, čo je skratka pre „prerastanie baktérií tenkého čreva“, ktoré je definované ako nadmerné množstvo baktérií v tenkom čreve.

Ako používať estragón?
Palinu dračiu, respektíve estragón, môžete využívať v čerstvom i sušenom stave. Ak máte poruke čerstvú rastlinu, jej lístky nadrobno posekajte a pridajte do pokrmu. Skvelo sa hodí do šalátov, k hydine či rybám. Taktiež ju môžete použiť do omáčok, nátierok, zálievok, na pečené či varené zemiaky aj cestoviny. Podobne môžete využívať aj sušený estragón. Táto korenina sa však v akomkoľvek stave používa predovšetkým v studenej kuchyni. Do tepelne upravených pokrmov je ho vhodné pridať až po dovarení. Jedlu dodá výraznejšiu a trochu trpko-pikantnú chuť.

Odvar s estragonu
Pri liečebnom použití sa odporúča pripraviť si z estragónu odvar. Budete naň potrebovať jednu čajovú lyžičku sušeného alebo čerstvého estragónu a 2,5 dcl vody. Koreninu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút. Následne čaj sceďte a pri ťažkostiach konzumuje jednu šálku dvakrát denne. Pomôže vám pri problémoch s trávením, prečistí obličky a močové cesty a podporí chuť do jedla. Vyskúšať ho tiež môžete, ak vás trápi bolesť zubov alebo bolestivá menštruácia.

Viac článkov o bylinkách nájdete TU.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/koreniny/estragon-palina-dracia-5-ucinkov-na-zdravie
https://www.kamzakrasou.sk/poznas-estragon-zisti-ake-su-jeho-ucinky-nielen-v-gastronomii-/15609

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MzcxMzUw