S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Gaštany sú jesenná pochúťka so zdravotnými benefitmi

03.10.2020

Gaštany sú  jesenná pochúťka so zdravotnými benefitmi

Aká by to bola jeseň bez gaštanov? Bez ich krásneho jesenného sfarbenia a bez detí, ktoré zbierajú ich plody na výrobu zvieratiek? Gaštany na okrasu sú však plody pagaštanu konského. My sa dnes budeme venovať iným gaštanom. Gaštanom jedlým. Vedeli ste, že jedlé gaštany v sebe skrývajú aj množstvo vitamínov a pôsobia antioxidačne?

Jedlé gaštany majú pre ľudský organizmus obrovský prínos. Čistia pečeň od jedovatých splodín a pôsobia proti hnačkám, psychickým poruchám a stavom úzkosti. V ľudovom liečiteľstve a farmakologickom priemysle sa využívajú aj listy ako prostriedok proti kašľu.

Takmer žiadne kalórie
Jedlé gaštany neobsahujú takmer žiadne kalórie, cholesterol ani glutén a len 3% tuku, preto sú dobrým doplnkom aj pri chudnutí. Ďalej sa v nich nenachádza žiaden lepok, glukóza ani sodík, čím sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Konzumácia gaštanov priaznivo pôsobí na pokožku, nechty aj vlasy. Z ich listov sa robí odvar, ktorý prečisťuje črevá a pomáha pri trávení.

Bohaté na vitamíny
Jedlé gaštany obsahujú mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Gaštany obsahujú zároveň zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je tiež účinným antioxidantom a pôsobí protirakovinovo. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporuje trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov. Sú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom, pretože neobsahujú sodík.

.

OBDARUJTE SVOJICH PRIATEĽOV ZÁHRADKÁROV!


Kliknite na kalendár a objednávajte! 

.


Kde sa vzali?
V období Antiky sa jedlé gaštany rozšírili do Európy, kde ich pestovali napríklad starí Gréci a Rimania. Neraz zachránili chudobných pred hladom, a okrem toho sa v dávnych dobách používali aj ako platidlo. A nielen to, dokážu ešte oveľa viac.

Zdravotné benefity, ktoré vám prináša konzumácia gaštanov:

Antioxidanty
Gaštany sú dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré telo potrebuje k boju proti starnutiu kože a vnútorných orgánov. Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré by sa inak viazali na živé bunky a oslabili tkanivá.

Znižujú krvný tlak a sú dobré pre srdce 
Draslík prítomný v gaštanoch pomáha pri udržiavaní zdravej hladiny krvného tlaku. Gaštany tak môžu pomôcť vášmu kardiovaskulárnemu zdraviu. Zdravé tuky a antioxidanty v gaštanoch poskytujú ochranu pred chronickými ochoreniami súvisiacimi so srdcom. Vzhľadom na prítomnosť omega-3 mastných kyselín sú účinné pri znižovaní hladiny triglyceridov a zlého cholesterolu.

Bojujú proti infekciám
Šálka gaštanov obsahuje 62% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Vitamín C je silný, vo vode rozpustný antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred infekciami a eliminuje rakovinotvorné voľné radikály v tele.

  

Navyše pomáhajú aj pri:
- kardiovaskulárnych chorobách
- chudokrvnosti
- zlepšovaní kvality kože, vlasov a nechtov
- stabilizácii krvného tlaku
- reume
- zlepšení trávenia
- detoxikácii
- vyčerpaní a bolestiach hlavy
- zlepšovaní pamäťových schopností a sústredení
- podporujú imunitu

Vedeli ste, že... ?
Stromy gaštana odoberajú z prostredia negatívnu energiu? Môžete im odovzdať akýkoľvek zdravotný problém, fyzický aj psychický. Ak máte zápal, bolí vás chrbtica alebo kĺby, držíte v sebe zlosť, ste agresívni alebo máte bolesť v duši, pritlačte sa k stromu chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela. Predstavte si, ako všetko zlé z vás odchádza. Stačí chvíľa, dve-tri minúty. Nezabudnite sa stromu za jeho liečivé účinky poďakovať.

Gaštan jedlý pomáha srdcovej činnosti
Podobne ako jeho vzdialený príbuzný – žaluď má vysoký obsah uhľovodíkov, a preto bol používaný ako pseudocereália. Je tiež niekedy dusený a konzumovaný ako zelenina. U nás je obľúbený pečený a radi si ním v studených sychravých jesenných dňoch ohrievame ruky. Gaštan jedlý si nesmieme zameniť za pagaštan konský, ktorý je nejedlý a patrí do úplne inej botanickej rodiny.

Uskladňovanie v suchu
Gaštan je pre svoju vlhkosť náchylný na plesne
, preto musí byť uskladnený v suchu a chlade a skonzumovaný rýchlo. Nazbierané gaštany jedlé vo väčšom množstve najprv niekoľko dní necháme pri izbovej teplote dozrieť a vysušiť. Gaštan obsahuje veľa tanínov, ale pečením ich obsah klesá. Gaštany pred pečením treba jemne narezať, aby sa hnedá šupka dala ľahko odstrániť.

Vitamínu C viac ako citrón!
Gaštany v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón. Žiaľ, po tepelnom spracovaní gaštanov C vitamínu až tak veľa neostane. Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré osviežia vlasy aj pokožku. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. V gaštanoch sú ešte prvky ako železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík. Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.


Použité zdroje
https://www.zdravie.sk/clanok/54468/gastany-moze-jest-takmer-kazdy-viete-preco
https://dran.webnoviny.sk/super-ucinky-gastanov-na-nase-zdravie-vedeli-ste-o-nich/
https://www.info.sk/sprava/119243/gastany-10-uzasnych-dovodov-preco-ich-jest/
https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky/photos/a.529146300444121/2749561351735927/?type=1&theater
https://sarm.pluska.sk/zdravie/lieciva-sila-gastanov

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NzNhM