Aká by to bola jeseň bez gaštanov? Bez ich krásneho jesenného sfarbenia a bez detí, ktoré zbierajú ich plody na výrobu zvieratiek? Gaštany na okrasu sú však plody pagaštanu konského. My sa dnes budeme venovať iným gaštanom. Gaštanom jedlým. Vedeli ste, že jedlé gaštany v sebe skrývajú aj množstvo vitamínov a pôsobia antioxidačne?
Jedlé gaštany majú pre ľudský organizmus obrovský prínos. Čistia pečeň od jedovatých splodín a pôsobia proti hnačkám, psychickým poruchám a stavom úzkosti. V ľudovom liečiteľstve a farmakologickom priemysle sa využívajú aj listy ako prostriedok proti kašľu.
Takmer žiadne kalórie
Jedlé gaštany neobsahujú takmer žiadne kalórie, cholesterol ani glutén a len 3% tuku, preto sú dobrým doplnkom aj pri chudnutí. Ďalej sa v nich nenachádza žiaden lepok, glukóza ani sodík, čím sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Konzumácia gaštanov priaznivo pôsobí na pokožku, nechty aj vlasy. Z ich listov sa robí odvar, ktorý prečisťuje črevá a pomáha pri trávení.
Bohaté na vitamíny
Jedlé gaštany obsahujú mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Gaštany obsahujú zároveň zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je tiež účinným antioxidantom a pôsobí protirakovinovo. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporuje trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov. Sú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom, pretože neobsahujú sodík.
.
OBDARUJTE SVOJICH PRIATEĽOV ZÁHRADKÁROV!
Kliknite na kalendár a objednávajte!
.
Kde sa vzali?
V období Antiky sa jedlé gaštany rozšírili do Európy, kde ich pestovali napríklad starí Gréci a Rimania. Neraz zachránili chudobných pred hladom, a okrem toho sa v dávnych dobách používali aj ako platidlo. A nielen to, dokážu ešte oveľa viac.
Zdravotné benefity, ktoré vám prináša konzumácia gaštanov:
Antioxidanty
Gaštany sú dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré telo potrebuje k boju proti starnutiu kože a vnútorných orgánov. Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré by sa inak viazali na živé bunky a oslabili tkanivá.
Znižujú krvný tlak a sú dobré pre srdce
Draslík prítomný v gaštanoch pomáha pri udržiavaní zdravej hladiny krvného tlaku. Gaštany tak môžu pomôcť vášmu kardiovaskulárnemu zdraviu. Zdravé tuky a antioxidanty v gaštanoch poskytujú ochranu pred chronickými ochoreniami súvisiacimi so srdcom. Vzhľadom na prítomnosť omega-3 mastných kyselín sú účinné pri znižovaní hladiny triglyceridov a zlého cholesterolu.
Bojujú proti infekciám
Šálka gaštanov obsahuje 62% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Vitamín C je silný, vo vode rozpustný antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred infekciami a eliminuje rakovinotvorné voľné radikály v tele.
Navyše pomáhajú aj pri:
- kardiovaskulárnych chorobách
- chudokrvnosti
- zlepšovaní kvality kože, vlasov a nechtov
- stabilizácii krvného tlaku
- reume
- zlepšení trávenia
- detoxikácii
- vyčerpaní a bolestiach hlavy
- zlepšovaní pamäťových schopností a sústredení
- podporujú imunitu
Vedeli ste, že... ?
Stromy gaštana odoberajú z prostredia negatívnu energiu? Môžete im odovzdať akýkoľvek zdravotný problém, fyzický aj psychický. Ak máte zápal, bolí vás chrbtica alebo kĺby, držíte v sebe zlosť, ste agresívni alebo máte bolesť v duši, pritlačte sa k stromu chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela. Predstavte si, ako všetko zlé z vás odchádza. Stačí chvíľa, dve-tri minúty. Nezabudnite sa stromu za jeho liečivé účinky poďakovať.
Gaštan jedlý pomáha srdcovej činnosti
Podobne ako jeho vzdialený príbuzný – žaluď má vysoký obsah uhľovodíkov, a preto bol používaný ako pseudocereália. Je tiež niekedy dusený a konzumovaný ako zelenina. U nás je obľúbený pečený a radi si ním v studených sychravých jesenných dňoch ohrievame ruky. Gaštan jedlý si nesmieme zameniť za pagaštan konský, ktorý je nejedlý a patrí do úplne inej botanickej rodiny.
Uskladňovanie v suchu
Gaštan je pre svoju vlhkosť náchylný na plesne, preto musí byť uskladnený v suchu a chlade a skonzumovaný rýchlo. Nazbierané gaštany jedlé vo väčšom množstve najprv niekoľko dní necháme pri izbovej teplote dozrieť a vysušiť. Gaštan obsahuje veľa tanínov, ale pečením ich obsah klesá. Gaštany pred pečením treba jemne narezať, aby sa hnedá šupka dala ľahko odstrániť.
Vitamínu C viac ako citrón!
Gaštany v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón. Žiaľ, po tepelnom spracovaní gaštanov C vitamínu až tak veľa neostane. Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré osviežia vlasy aj pokožku. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. V gaštanoch sú ešte prvky ako železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík. Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.
Použité zdroje
https://www.zdravie.sk/clanok/54468/gastany-moze-jest-takmer-kazdy-viete-preco
https://dran.webnoviny.sk/super-ucinky-gastanov-na-nase-zdravie-vedeli-ste-o-nich/
https://www.info.sk/sprava/119243/gastany-10-uzasnych-dovodov-preco-ich-jest/
https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky/photos/a.529146300444121/2749561351735927/?type=1&theater
https://sarm.pluska.sk/zdravie/lieciva-sila-gastanov