Pri predstave jahôd si vždy zároveň predstavíme nádherný a horúci letný deň. Sladké a červené jahody predstavujú letné gurmánske pokušenie. Jahody boli v minulosti označované za ovocie lásky. Tento prívlastok im tak trochu i zostal. Nečudo. Jahody majú zvodnú chuť i farbu. Lákajú chuťou, vôňou i zjavom.
Pestovanie jahôd má v Európe dlhú tradíciu. Už mnísi v stredoveku pestovali jahody vo svojich záhradách. Kláštorné záhrady boli plné týchto nádherných plodov. Jahody sa odvtedy stali naším obľúbeným ovocím a dodnes zostali. Dnes si už ani nevieme predstaviť život bez jahodovej chuti.. V koláčoch, v zmrzlinách, či v šalátoch. No stále na prvom mieste budú tie pravé, čerstvé a nefalšované jahody v ich prirodzenej naturálnej podobe.
Jahody sú plné antioxidantov
Jahody sú veľkým prínosom pre naše zdravie. Obsahujú z 90% vodu. Sú bohatým zdrojom vitamínov: vitamín A, vitamín B1 (Tiamín), vitamín B2 (Riboflavín), vitamín B3 (Niacín), vitamín B6 (Pyridoxín), vitamín C (Kyselina L-askorbová), vitamín E (tokoferol) a minerálnych látok, najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik (Kalcium). Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.
.
Jahody a ich účinky na zdravie
Jahody chránia mozog
Jahody pozitívne vplývajú aj na psychickú stránku človeka. Často pomáhajú pri depresiách a majú aj upokojujúce účinky. Môžete ich naservírovať vašim deťom aj počas skúškového obdobia, pretože zlepšujú funkciu mozgu a postarajú sa o lepšiu pamäť. Pomáhajú aj pri rôznych zápaloch a výborne prečisťujú krv. Zbavíte sa tak mnohých problémov ako vysoký cholesterol, krvný tlak a zlé hodnoty kyseliny močovej, takže sú vhodné i pre ľudí trpiacich na dnu.
Jahody dezinfikujú tráviaci trakt
Vysoký obsah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovocie. Katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, napr. pri plynatosti a hnačke. Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody a vlákniny, ako sú jahody, hrozno, melón, môžu pomôcť udržať hydratáciu tela a pravidelné pohyby čriev. Vláknina je nevyhnutná na minimalizáciu zápchy.
Jahody sú ideálne aj pri chudnutíi
Obsahujú totiž až 90 percent tekutín a majú minimum kalórií. Zároveň dobre zasycujú, takže si ich môžete dopriať koľko chcete a vašim kilám to nijako neublíži. No popri tom pôsobia aj aktívne a pomáhajú spaľovať uložené tuky. Sen mnohých žien sa teda stáva skutočnosťou. Môžete neobmedzene jesť a pritom budete chudnúť. Taktiež sú vhodné pre diabetikov. Prirodzená sladkosť nemá vplyv na hladinu inzulínu v krvi.
Jahody na vysoký krvný tlak
Vzhľadom na vysoký obsah draslíka sa odporúčajú jahody tým, ktorí majú vysoký krvný tlak, aby pomohli negovať účinky sodíka v tele. Nízky príjem draslíka je rovnako veľký rizikový faktor pre rozvoj vysokého krvného tlaku ako vysoký príjem sodíka.
.
VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Jahody a ich účinok na pleť
Výborné účinky majú jahody i na našu pleť. I preto sa nachádzajú ako hlavné zložky mnohých masiek. Použiť ich môžete prakticky na ktorýkoľvek typ pleti. Vďaka drobným zrniečkam pôsobia aj ako jemný píling, takže ich môžete aplikovať i na tvár. Jahody si pochvaľujú aj ženy s miernymi pehami. Po prvom kontakte so slnkom si stačí aplikovať na tvár a telo masku z čerstvo rozpučených plodov, ktoré prirodzene potlačia drobné ozdoby vašej pokožky. Na upchané póry zase pomôže maska z vaječného bielka zmiešaného s pár kvapkami citróna a jahodami. Pomáhajú aj pri drsnej pokožke na kolenách a lakťoch.
Jahody posilňujú kosti
Jahoda má najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia. Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý je potrebný pre zdravie kostí. Mangán výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy.
Jahody a ich účinok na zuby
Jahody zlepšujú kvalitu skloviny a obmedzujú tvorbu kazov. Jahody majú aj bieliaci účinok na zuby. Keď si rozpučíte jednu väčšiu jahodu a budete si ňou pomocou kefky trieť chrup, ten sa postupne časom vybieli a bude vyzerať lepšie.
.
HĽADÁTE ÚČINNÉ A BIOLOGICKÉ OCHRANNÉ PRÍPRAVKY
PROTI CHOROBÁM A ŠKODCOM?
-
Jahody a diabetes
Jahody sú potraviny s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavajú ju stabilnú tým, že sa vyhýbajú extrémnym vysokým a nízkym hodnotám. Jahody sú inteligentným výberom ovocia pre diabetikov, pretože majú nižší glykemický index ako mnoho iných druhov ovocia.
Jahody a rakovina
Výkonné antioxidanty v jahodách môžu pôsobiť proti voľným radikálom, inhibujú rast nádoru a znižujú zápal v tele.
Jahody a tehotenstvo
Jahody sú skvelým zdrojom kyseliny listovej. Adekvátny príjem kyseliny listovej je nevyhnutný pre tehotné ženy na ochranu pred defektmi neurálnej trubice u dojčiat.
.
POMOCNÍCI PRI OCHRANE RASTLÍN V ZÁHRADE?
Trápia vás hubové choroby zemiakov, hrachu a iných plodín?
Biologický prípravky na ochranu rastlín proti pôdnym hubám a hubovým chorobám
Na zvýšenie odolnosti rastlín proti hubovým chorobám, podporu rozvoja koreňového systému a zvýšenie odolnosti koreňov voči pôdnym patogénnym hubám.
Pôdny mikrobiologický prípravok na zabránenie liahnutiu lariev škodlivého hmyzu - aj proti vrtivke orechovej a čerešňovej.
Kliknite na každý produkt a dozviete sa ako veľmi vám môže pomôcť pri ochrane rastlín v záhrade.
.
Zbierajte aj jahodové listy!
Nielen plody jahôd sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380mg/100g!), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.
Viac článkov o ovocí nájdete TU.
Použité zdroje:
https://stromzdravia.sk/zdrave-potraviny/jahody-ovocie-lasky/
https://zdravopedia.sk/ovocie/jahody-pre-zdravie-aj-krasu