S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Sám sebe lekárom: Jarné bylinkové kúry I. - pŕhľava dvojdomá a medvedí cesnak

18.03.2019

Sám sebe lekárom: Jarné bylinkové kúry I. - pŕhľava dvojdomá a medvedí cesnak

S príchodom jari sa niektorí cítime zrazu unavení a nie sme schopní vykonať toľko práce ako zvyčajne. U niekoho sa to môže prejaviť pocitom skleslosti a depresie. Využime silu jarných byliniek – cesnaku medvedieho a pŕhľavy dvojdomej na prekonanie prelomu zimy a jari.

V tomto období sa v nich skrýva najväčšie množstvo látok, ktoré môžu pre naše zdravie urobiť nesmierne veľa. Telo ich prijíma ako prirodzenú potravu. Dlhá zima, nedostatok svetla, pohybu i kvalitnej výživy vplývajú na kondíciu každého človeka. Ale i ten, kto sa cíti plný síl, by mal pomôcť svojmu telu nabrať po zime novú energiu. Prečo sa niekto na jarnú únavu sťažuje už od februára, iný prekoná zimu bez úhony? Existuje celý rad dôvodov na vyčerpanosť.

Okrem sezónnych ľudských biorytmov to môže byť tým, že mnohí v zime v bežnej strave prijímajú nedostatok vitamínov a minerálov, alebo sú oslabení vírusovými epidémiami a imunitnou obranou proti nim. Aby sa mohli jednotlivé telové bunky dostatočne zásobovať energiou a kyslíkom, na to slúžia v krvi prenášače kyslíka – červené krvinky. Ich najdôležitejším stavebným materiálom je krvné farbivo hemoglobín, ktorý obsahuje železo. Ak cítime neustálu únavu a napriek výdatnému spánku sme ráno malátni a unavení, je pravdepodobné, že trpíme nedostatkom železa. Niekedy sa však nedajú príčiny únavy a skleslosti určiť tak jednoznačne, ale rady ako ju prekonávať, platia pre všetkých. Pŕhľava dvojdomá a cesnak medvedí nám dodajú potrebné chýbajúce živiny a súčasne sú vhodné na jarné prečistenie organizmu.

Pŕhľava dvojdomá
Je našou najlepšou krvotvornou liečivou rastlinou čistiacou krv. Jarné čerstvé výhonky mladej pŕhľavy obsahujú veľa chlorofylu a železa, ktoré podporujú tvorbu červených krviniek. Využime teda mladé listy na prípravu šťavy (v odšťavovači alebo zmixovaním s troškou vody a vytlačením cez gázu), ktorá vydrží v chladničke v uzatvorenej fľaštičke 3 až 4 dni.
Užívanie: Trikrát denne po jednej kávovej lyžičke, vždy na lačno, po dobu 14 dní (nie alergici). Postupne zistíme, že jarné stavy únavy a vyčerpanosti, ktoré nás sužujú, sa stratia. Okrem chlorofylu podporujúceho tvorbu červených krviniek, listy obsahujú veľa vitamínov (B1, B2, C, K1, provitamín A), ďalej triesloviny, glukokiníny (látky vyvolávajúce pokles krvného cukru), fytoncídy (látky zastavujúce rast choroboplodných mikroorganizmov) a iné látky. Táto bylinka lieči ochorenia, zápaly močových ciest, ako aj chorobné zadržiavanie moču. Má dobrý vplyv na pankreas (slinivku brušnú), preto pŕhľavový zápar – čaj znižuje tiež obsah cukru v krvi. Tým, že súčasne podporuje činnosť hrubého čreva, je i výbornou súčasťou jarnej očisťovacej kúry.

Jarná 4-týždňová čajová kúra
Jednu šálku čaju pijeme ráno nalačno pol hodiny pred raňajkami a jednu až dve šálky po dúškoch cez deň, aby sa dobrý účinok zvýšil.
Príprava:
Jednu plnú kávovú lyžičku na 2 dl vody zaparíme vriacou vodou a necháme krátko vylúhovať, aby sa hodnotné účinné látky zachovali. Čaj treba piť bez cukru. Na zlepšenie chuti môžeme pridať mätu piepornú alebo rumanček kamilkový.

Spestrime si svoj jedálny lístok cesnakom medvedím
Súčasne sa ním aj ozdravíme. Je ideálny na jarnú kúru odhlienenia a prečistenia organizmu. Veľký význam majú sírne zlúčeniny a vitamín C. Dokáže mnoho vecí – reguluje vysoký cholesterol, pomáha pri vysokom krvnom tlaku, prečisťuje krv (a tým celý organizmus), rovnako obličky.
Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach (dokonca aj ako prevencia vredov), zlepšuje prietok krvi, takže by ho nemal ignorovať nikto s kŕčovými žilami či s hrozbou trombózy. Vyčistí žalúdok a črevá od všetkých nebezpečných látok – baktérií, mikróbov a plesní.
Má aj antibakteriálne účinky a prírodné antibiotické vlastnosti. Táto prírodná sila je výborná pri ochoreniach dýchacieho systému, čistí zahlienené pľúca a priedušky a celkovo zmierňuje dýchacie ťažkosti. Fajčiari pozor! Znižuje aj negatívny vplyv nikotínu. Je výborný na imunitu a najlepší je čerstvý, bez tepelného spracovania, takže ideálny čas je konzumovať ho práve v období, keď rastie. 

.

Chýba vo vašej knižnici nietorá z týchto kníh? 

                  

 

Kedy zbierať medvedí cesnak?
Prvé listy medvedieho cesnaku začínajú vyrastať už v marci, hlavnou sezónou je však apríl, zbierať sa môžu až do zakvitnutia. Najlepšie sa mu darí vo vlhkých listnatých a lužných lesoch a ak máte taký v blízkosti, nájsť medvedí cesnak nebude žiadny problém – v lesoch vytvára obrovské zelené plochy príjemne voňajúce jemnou cesnakovou vôňou.
V sezóne sa odporúča konzumovať cesnak medvedí denne. Ďalší totiž bude zasa až o rok a rastliny veľmi rýchlo odkvitajú, listy miznú, v chladničke vydržia iba zopár dní. Sušiť sa nedajú, lebo strácajú svoju chuť, výživovú hodnotu a liečivé účinky.

Využitie medvedieho cesnaku
Použiť sa dá všelijako, či už v šalátoch a nátierkach, alebo v rizote či v cestovinách, no pokojne ním môžete plniť mäsové či syrové rolády alebo ho pridať do mletého mäsa. Hranice sa fantázii nekladú. Ozaj, skúste za dve hrste listov hodiť aj do vareného vínka, najmä keď ležíte chorí s prieduškami.

Pesto z medvedieho cesnaku
Rozmixujte dve hrste listov medvedieho cesnaku s asi tromi polievkovými lyžicami olivového oleja, dvomi polievkovými lyžicami parmezánu, pridajte za hrsť mandlí (či píniových orechov - vyberajte podľa chuťových prefernecií či zdravotných obmedzení). Suroviny roozmixujeme na pastu. V prípade potreby pridáme trocha oleja (ak je pesto príliš husté) či orechy alebo parmezán (ak je pesto príliš riedke).Dochuťte soľou. Pesto uskladnite v uzatvorenom poháriku v chladničke. Používať môžete na hrianky, cestoviny do rizota či na marinovanie mäsa.


Spracované podľa knihy profesorky Kataríny Horákovej Detoxikácia organizmu.

.

Chcete mať krásne bylinky v záhrade alebo na balkóne?
Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.

 

           

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Nzg1YmNmMj