S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Maliny sú ovocie plné zdravia

02.07.2020

Maliny sú ovocie plné zdravia

Maliny boli známe už v staroveku a neskôr sa stali obľúbenou liečivou rastlinou stredovekých kláštorných záhrad. Maliny sa rozšírili aj do našich zemepisných šírok, kde rastú divo v krovinách, na okrajoch svetlých lesov, popri cestách aj kultivovane v záhradkách. V našich záhradkách a kuchyniach  sú maliny takmer také rozšírené ako jablká. hrušky alebo slivky. Maliny majú typickú jemnú a lahodne kyslastú chuť.

Malina je plod ostružiny malinovej. Je zložená z drobných guľôčok červenej farby a pochádza z južnej Európy. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Drobné a mimoriadne chutné maliny mnohí odborníci na zdravú výživu zaraďujú k najzdravším druhom ovocia na svete. Bojujú za naše zdravie a ľudia pritom ani nevedia, ako. Využívajme tento dar prírody správne a vezmime si z neho všetko, čo ponúka.

Obsah vitamínov a minerálov v malinách
Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny. Minerály: draslík – 186mg, fosfor – 36mg, vápnik - 31 mg, horčík – 27mg, mangán – 0.824mg, meď – 0.111mg, sodík – 1mg, selén – 0.2mg, zinok – 0.52mg, železo – 0.85mg Vitamíny: kyselina listová – 26mg, kyselina pantoténová – 0.405mg, niacín – 0.736mg, vitamín A – 41 mg, vitamín B1 (tiamín) – 0.039mg, vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg, vitamín B6 – 0.068mg, vitamín C – 32.2mg, vitamín E – 1.07mg, vitamín K – 9.6mg. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma), zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov, odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe, zmierňujú silné menštruačné krvácanie a problémy s obličkami a močovým mechúrom, atď.

Maliny a ich účinky na zdravie

Maliny pre zdravé srdce
Maliny rozširujú tepny, ktoré pomáhajú prietoku krvi hladko a zabraňujú akumulácii plaku. Anthocyaníny v malinách inhibujú tvorbu krvných zrazenín v prípade mŕtvice. Bobule obsahujú aj kyselinu salicylovú, ktorá má podobné kardioprotektívne vlastnosti ako aspirín. Vitamín C je ďalšou zlúčeninou v malinách, o ktorej je známe, že bráni srdcovému ochoreniu - pretože zabraňuje vzniku plakov.

  

Malinami proti rakovine
Podľa amerického inštitútu pre výskum rakoviny sú maliny bohaté na kyselinu ellagickú, ktorá vykazuje schopnosť predchádzať rôznym druhom rakoviny. Patria sem rakoviny kože, pľúc, močového mechúra, prsníka a pažeráka. Je to preto, lebo sa zistilo, že ellagová kyselina používa naraz rôzne metódy boja proti rakovine. Kyselina ellagická pôsobí ako antioxidant, deaktivuje špecifické karcinogény a spomaľuje reprodukciu niektorých rakovinových

Maliny na trávenie
Listy maliny sa používajú na správne trávenie už veľmi dlho. Listy ovocia sa pridávali do čajov, ktoré sa používali na liečbu trávenia a iných súvisiacich ochorení.Maliny sú tiež jednou z potravín bohatých na vlákninu. A ako vieme, vyššie množstvo vlákniny v strave znamená lepšie trávenie.

Maliny pre zdravé oči
Vitamín A v malinách je prírodný prostriedok na problémy s očami a poruchy zraku. Vitamín A je súčasťou zrakového pigmentu, rodopsínu. Vysoká koncentrácia rutínu spevňuje cievy v očiach a zlepšuje zásobovanie živinami. Vitamín A spolu s prírodným farbivom antokyanín bránia zmenám očí, ktoré spôsobujú šeroslepotu a zákaly. 


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Maliny pre lepšie  trávenie
Listy maliny sa používajú na správne trávenie už veľmi dlho. Listy ovocia sa pridávali do čajov, ktoré sa používali na liečbu trávenia a iných súvisiacich ochorení.Maliny sú tiež jednou z potravín bohatých na vlákninu. A ako vieme, vyššie množstvo vlákniny v strave znamená lepšie trávenie.

Maliny pomáhajú bojovať proti ekzému
Maliny sa zvyčajne pridávajú do bylinných antibakteriálnych prípravkov na liečbu kožných ochorení. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže olej z malinových semien prispieť k liečbe kožných stavov, ako je ekzém, vyrážky a iné kožné poranenia.

Maliny ako pomoc v tehotenstve
Maliny, a najmä listy rastliny, majú veľké výhody pre ženy počas tehotenstva. Jedna štúdia uvádza, že u žien, ktoré konzumujú malinový list, je oveľa menej pravdepodobné, že im pri pôrode prasknú membrány. Majú tiež vyššiu šancu vyhnúť sa cisárskym rezom alebo kliešťovému pôrodu.

Maliny podporujú zdravie tkanív a krvných ciev
Vieme, že maliny sú bohaté na vitamín C, čo je potrebné na rast a obnovu tkanív. Vitamín C je tiež potrebný na vytvorenie dôležitého proteínu (kolagénu) potrebného na tvorbu krvných ciev. Tento proteín sa používa na syntetizovanie spojivového tkaniva - nevyhnutné pre tvorbu kože, kostí a chrupaviek. Okrem pomoci pri výrobe krvných ciev pomáha tiež posilniť ich steny. Maliny obsahujú aj železo. Minerál zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek. 

PRE OCHRANU ZÁHRADY


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Maliny na chudnutie
Množstvo kalórií v malinách je nízke a sú bez tuku, takže by mohli byť zdravým doplnkom k vašej strave na zníženie telesnej hmotnosti. Bobule majú tiež nízky glykemický index (GI). Potraviny s nízkym GI majú malý vplyv na hladinu cukru v krvi - preto je pravdepodobné, že hladiny cukru v krvi nebudú rásť. Maliny obsahujú aj zlúčeninu nazývanú resveratrol - to prevádza zlý tuk v tele na dobrý tuk, ktorý pomáha spáliť kalórie.
Ketóny získané z malín sú v Japonsku používané vo forme tabletiek alebo náplastí ako doplnok stravy pri chudnutí. Čerstvé plody sú vhodné pri akejkoľvek diéte, pretože zasýtia a podporia trávenie. Tiež odvodňujú organizmus a čistia črevá, čo podporuje správne fungovanie organizmu. Pritom majú len 240 kJ na 100 g ovocia.

Maliny na pokožku i vlasy
Maliny obsahujú mnoho biotínu, vitamínu, ktorý poskytuje organizmu síru, ktorá je veľmi dôležitá pre lesk a hustotu vlasov i pre jemnú pleť.

Maliny zvyšujú plodnosť a zlepšujú sexuálne zdravie
Vysoká hladina antioxidantov v malinách môže chrániť spermie pred oxidačným poškodením. Vitamín C a horčík v ovocí zvyšujú plodnosť muža a produkciu testosterónu. Predpokladá sa tiež, že antioxidanty chránia koncepciu embryonálneho poňatia, čím sa znižuje riziko potratu. Maliny tiež obsahujú proantokyanidíny, ktoré uvoľňujú krvné cievy a umožňujú, aby krv pretekala do citlivých oblastí, aby sa zvýšilo vzrušenie. Zinok v ovocí pomáha stimulovať libido.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/maliny-10-ucinkov-na-zdravie
http://www.pecene-varene.sk/maliny-a-ich-pozitivne-ucinky-na-zdravie/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzYxOTRlN