S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Marhule sú ovocím dlhovekosti

14.07.2020

Marhule sú ovocím dlhovekosti

Obyvatelia pohoria Karakoram na hraniciach Indie, Pakistanu a Číny sa dožívajú v priemere o desať rokov viac ako Stredoeurópania. Jednou z príčin ich dlhovekosti je hojná konzummácia marhúľ. Počas dozrievania sa v šupke i v dužine marhúľ vytvára vysoká koncentrácia rastlinných farbív - karoténov. Vďaka mimoriadne vysokému obsahu karoténov, ktoré sú predstupňom vitamínu A a posilňujú imunitný systém, marhule pôsobia ako veľmi efektívny prirodzený omladzovací prostriedok.

Marhule obsahujú viacero telu prospešných látok. V prvom rade je to vysoký obsah vitamínu C. Ten, ako vieme, nielen posilňuje imunitu, ale tiež priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca. Celkovo je dôležitým antioxidantom potrebným na reguláciu normálneho telesného rastu, takže nezabudnite ho zaradiť aj do jedálnička detí. Je skvelý aj pri hojení rán a tiež na stimuláciu tvorby bielych krviniek.

Marhuľa pochádza z Číny. Do Európy sa dostala cez Arménsko, do Česka sa rozšírila z Talianska cez Slovinsko a Rakúsko. U nás úroda marhúľ závisí od počasia - ak marhule priskoro rozkvitnú a neskoro na jar ešte udrú mrazy, úroda býva veľmi slabá.

Obsah vitamínov a minerálov v marhuliach
V množstve 100 gramov dodávajú surové marhule 48 kalórií a sú zložené z 11% sacharidov, 1% proteínu, menej ako 1% tuku a 86% vody. Marhule obsahujú karotény a antokyanáty, mimoriadne veľa vitamínu B3-niacínu, B9-kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej-B5 a vitamínu C, E, K. Ďalej obsahuje celý rad minerálnych látok - draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, magnézium, vápnik, zinok, kobalt, selén, fluor, mangán, chróm, molybdén, meď, pektín, jód. Sušené marhule obsahujú pomerne viac živín ako čerstvé marhule, ale majú aj viac kalórií. Marhule spomaľujú starutie, pôsobia omladzujúco, zlepšujú náladu, odstraňujú únavu, podporujú imunitný systém, posilňujú sliznice, spevňujú pokožku, vlasy a nechty, urýchľujú tvorbu buniek, zmierňujú astmatické ťažkosti, pôsobia na kožné choroby, atď.

    

Marhuľa a jej účinky na zdravie

Marhule pomáhajú pri liečbe cukrovky
Marhule majú pomerne málo kalórií a sacharidov (jedno ovocie obsahuje len 17 kalórií a 4 gramy sacharidov) - a to je dobrá správa pre diabetikov. A vláknina, ktorú obsahujú, môže regulovať hladinu cukru v krvi. Marhule majú tiež nízky glykemický index - čo znamená, že majú trvalý účinok na hladinu cukru v krvi a nezvyšuje sa príliš rýchlo. Ovocie je tiež bohaté na vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant, ktorý zlepšuje hladinu cukru v krvi.

Marhule pre zdravé oči
Pravidelný príjem ovocia je spojený so zníženým rizikom straty zraku. Ale čo je dôležitejšie, marhule sú bohaté na karotenoidy a xantofyly - živiny, o ktorých sa výskumníci domnievajú, že môžu predísť zrakovým ochoreniam súvisiacim s vekom. A obsahujú aj vitamín A, ďalšiu dôležitú živinu pre oči. Retinol zabraňuje degenerácii makuly súvisiacej s vekom.

Marhule liečia respiračné ochorenia
Patrí medzi ne astma, nachladnutie a chrípka. Čo sa týka astmy, výskum zistil inverzný vzťah medzi flavonoidmi a astmatickými symptómami. Významnú úlohu tu zohráva aj vitamín E v marhuli. Pôsobí ako antioxidant a bojuje proti voľným radikálom. Tento proces zvyšuje imunitu a zabraňuje problémom, ako je nachladnutie a chrípka. Marhule sú tiež bohaté na beta-karotén, ktorý tiež pomáha liečiť horúčku.

Marhule na trávenie
Rozpustná vláknina v ovocí podporuje zdravý pohyb čriev, pretože dodáva objem stolici. Vláknina tiež rýchlo rozkladá mastné kyseliny - a to zlepšuje trávenie. Vláknina v ovocí tiež lieči iné zažívacie problémy, ako je zápcha a nadúvanie.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

              
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky. 

Marhule spomaľujú známky starnutia
Píling pripravený z marhuľových jadier pomáha zbaviť sa starých, odumretých kožných buniek na povrchu vašej pokožky a umožňuje vytváranie nových kožných buniek. Táto exfoliačná činnosť pomáha pri odstraňovaní jemných línií a malých vrások odstránením poškodených povrchových buniek z kože. Marhuľový olej pomáha pri udržiavaní čistoty pokožky a pružnosti. Môže byť použitý s inými ovocnými olejmi ako maska na tvár na zjemnenie pokožky. Často sa používa pri aromaterapeutickej masáži vďaka jej revitalizačným a výživným účinkom na pokožku.

Marhule bojujú so zápalom
Nielen ovocie, ale aj jadierka sú účinné pri zmierňovaní zápalu. Extrakt z marhuľového oleja chráni pred ulceróznou kolitídou, čo je zápalové ochorenie čriev. Marhule sú bohaté na beta-kryptoxantín, chemickú látku, ktorá môže zabrániť osteoartritíde a iným zápalovým formám artritídy. Horčík v ovocí zasa môže zmierniť zápalovú bolesť.

Marhule na zdravie kostí
Marhule sú bohaté na vápnik, minerál dôležitý pre vývoj kostí. Ešte dôležitejšie je, že draslík je tiež dôležitý pre správne vstrebávanie a rovnomerné rozloženie vápnika - a marhule sú bohaté aj na draslík. Štúdie tiež ukazujú, že marhule môžu zvrátiť úbytok kostnej hmoty a dokonca zmeniť metabolizmus kostí u žien po menopauze.

Marhuľami proti málokrvnosti
Marhule sú dobrým zdrojom železa, ktorý pomáha liečiť chudokrvnosť. Železo zlepšuje produkciu hemoglobínu, čo zvyšuje aj kvalitu krvi. A vďaka kombinácii účinných látok kyseliny listovej a vysokého obsahu medi a kobaltu sú marhule ideálne ovocie pre bledých anemických ľudí.

Marhule na kožné choroby
Marhuľa je bohatá na vitamíny C a A, marhuľový olej je skvelý pre citlivú pokožku. Jeho protizápalové vlastnosti sú účinné pri liečbe kožných porúch, ako je dermatitída a ekzém. Marhuľový olej v kombinácii s inými éterickými olejmi má upokojujúci účinok na kožné ochorenia. Odporúča sa však, aby ste sa pred použitím poradili s lekárom, aby ste predišli nežiaducim vedľajším účinkom. Dužina marhúľ je prospešná pri odstraňovaní akné. Môžete marhule zmixovať alebo odšťaviť, aby ste získali jej šťavu. Aplikácia topicky pomáha zbaviť sa svrbenia spôsobeného spálením slnkom, ekzémom a svrabom.

Marhule na zdravé vlasy
Vitamín E v marhuľovom oleji podporuje zdravý rast vlasov a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Tento vitamín v kombinácii s mastnými kyselinami pôsobí ako konzervačný prostriedok tým, že zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi. Marhuľový olej obsahuje vitamíny A a E, ktoré podporujú zdravie pokožky a jej opravy. Je to skvelý liek na problémy, ako je suchá pokožka hlavy, lupienka, lupiny a ekzémy. Tento olej vracia vlhkosť suchej a šupinatej pokožke.

POZOR!
Marhuľové jadierka sú vo veľkom množstve jedovaté. V nijakom prípade nedovoľte deťom, aby sa hrali s marhuľovými jadierkami! Mohli by sa otráviť. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých ľudí môžu marhule vyvolávať hnačku a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť a malátnosť.

Použité zdroje:
https://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/nielen-chutne-ale-aj-zdrave-na-co-vsetko-su-dobre-marhule
https://zdravopedia.sk/ovocie/marhula-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NDVhN