S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Nie je ryža ako ryža: Ktorá je pre zdravie tá najlepšia?

30.01.2020

Nie je ryža ako ryža: Ktorá je pre zdravie tá najlepšia?

Ryža je jedna z najstarších plodín na zemi, tiež menom Oryza sativa Do Európy sa ryža dostala za čias Alexandra Veľkého, s arabskými obchodníkmi. Popri pšenici je druhou najrozšírenejšou plodinou, napriek tomu, že až 94% svetovej úrody pochádza z Ázie. Naši predkovia sa kedysi živili výlučne ňou a napriek tomu prežili.

Za tie stáročia vniklo veľa druhov ryže, ktoré sa delia podľa rôznych kritérií. Napríklad na základe farby v nelúpanom stave existuje hnedá, červená, fialová až čierna. Podľa miesta, kde sa pestuje môže byť vodná z nížin, čo má dlhšie zrná a suchá z hôr, ktorá je viac guľatá. Najčastejšie však ryžu rozlišujeme na základe jej úpravy. Podľa tej sa delí na nelúpanú, prírodnú a leštenú.

Obsah minerálov a vitamínov v ryži
Ryža obsahuje množstvo vlákniny, vitamíny skupiny B, E vitamín, draslík, sodík, kremík, zinok, selén, fosfor, horčík a vápnik. Okrem toho má aj bielkoviny, sacharidy a malé množstvo tuku. Jednoducho všetko, čo človek potrebuje na chod organizmu. Je vynikajúcim zdrojom betaglukánu, ktorý priaznivo vplýva na posilnenie imunity. Má dostatočný podiel kyseliny glukurónovej, ktorá sa v tele za pomoci enzýmov viaže s ťažko odbúrateľnými jedovatými látkami, ktoré naše telo potom ľahšie vylúči a tak sa ich zbaví.

Čím menej zásahov, tým je ryža zdravšia
V prípade ryže naozaj platí, že príroda nám ju ponúka dokonalú a my ju následnou úpravou len ochudobňujeme o jej živiny. Nelúpanú ryžu totiž stačí iba vymlátiť. Žiadne odstraňovanie šupky nie je potrebné. So šupkou sa totiž odstráni aj veľké množstvo vlákniny a minerálnych látok. Takáto ryža však chutí úplne inak, ako sme na ňu zvyknutí. Hoci sa varí minimálne 50 minút, napriek tomu je tvrdá a jej žutie dá naozaj zabrať. Aj preto ju na trhu zohnať len cez úzko špecializované obchody so zdravou výživou. Moderná doba je viac naklonená mäkkej bielej ryži, ktorá sa rýchlo a ľahko zje.

  

Kompromis je naozaj prijateľné riešenie
V tomto prípade mám na mysli prírodnú tzv. hnedú ryžu natural. V obchode ju nájdeme aj pod názvom nelúpaná alebo pololúpaná. Oproti naozaj nelúpanej ryži má čiastočne obrúsenú šupku, vďaka čomu sa pri jej úprave neporuší klíček. Takže v nej tiež zostáva veľa živín, hoci o niečo menej vlákniny oproti mlátenej ryži. Spomínaná úprava skracuje aj potrebnú dobu varenia na 30 minút. Ryža však v porovnaní s bielou lúpanou zostáva ťažšie žuvateľná, no vyváži to jej oriešková chuť. To ju dostalo dokonca medzi suroviny na zdravé celozrnné maškrty.

Pohodlná a pekná
Tak by sme mohli nazvať lúpanú a brúsenú bielu ryžu, ktorú vídame na tanieri asi najčastejšie. Jej výroba ju zbaví šupky, klíčka ale žiaľ aj vlákniny a časti živín. To však neznamená, že by bola v našom jedálničku bezcennou. Len môže u niektorých vyvolať presne opačný účinok. Zatiaľ čo nelúpaná ryža má vďaka vláknine schopnosť naše črevá čistiť, naopak biela ryža môže mať antilaxatívne účinky. Aj preto je známym receptom proti hnačke ryžový odvar.


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Vo vrecku či sypaná?
To závisí aj od toho, ako sa ju chystáme podávať. Ryža vo vreckách sa varí kratšie. Je predvarená pôsobením teploty bez pridania vody. Preto ju viete mať hotovú už o 10 minút. Navyše drží lepšie spolu, takže je vhodná na ryžový nákyp alebo keď sa chcete predviesť peknou prílohou k mäsu vo forme tvarovaných kopčekov. Naopak sypaná ryža je suchšia a ak ju chcete spájať je lepšie pomôcť jej olivovým olejom, aby držala ako treba.

Viete ryžu správne variť?
Len málokto vie, že ryžu treba pred varením niekoľko ráz prepláchnuť a na 10-12 hodín namočiť a až potom v tejto vode variť. Pričom veľmi dôležité je aj množstvo vody. Ryža sa varí vo vode v pomere 1:1, maximálne v dvojnásobku vody. Najprv ju privedieme do varu, čím na povrchu vznikne pena, ktorú treba odstrániť lyžicou. V nej sa z ryže odplavia toxíny a plesne. Potom ryžu varíme na miernom ohni, prikrytú až kým nedosiahne nami požadovanú mäkkosť. Takto pripravená ryža nepotrebuje ani soľ ani iné dochucovanie bylinkami. Dokonca ju možno podávať ako samostatné jedlo s čerstvou zeleninou.

Použité zdroje:
https://www.woman.sk/zdravie/zdravie-vyziva-a-diety/nie-je-ryza-ako-ryza/
https://plnielanu.zoznam.sk/nie-je-ryza-ako-ryza-ktora-je-pre-vase-zdravie-ta-najlepsia

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YmE4NGFlOD