S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Paprika je zásobáreň vitamínov. Porazí nadváhu aj toxíny

26.02.2020

Paprika je zásobáreň vitamínov. Porazí nadváhu aj toxíny

Paprika je prvotriedna zelenina a keby sme ju konzumovali častejšie, ušetrili by sme si mnohé problémy zapríčinené nesprávnym spôsobom života, ako aj nejednu návštevu u lekára. Žiarivozelená, červená a žltá paprika pochádza z tropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky. Vyžaduje teplú a vlhkú klímu a tak ju dnes pestujú v severnej Afrike, Ázii i v Stredomorí. Darí sa jej aj u nás na južnom Slovensku.

Najzdravšia je červená paprika, ktorá má svoju žiarivú farbu zásluhou karotenoidu lykopénu. Ten dokáže bojovať s nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sa do tela dostávajú po kontakte s rôznymi toxínmi. Je tiež možné, že pôsobí ako prevencia niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty či vaječníkov. V ostatných druhoch papriky sa však tiež nájdu karotenoidy, ktoré chránia srdce. Celkovo však platí, že spomedzi všetkých paprík má najviac živín práve tá červená.

Obsah vitamínov a minerálov v paprike
Paprika obsahuje najmä kapsaicín, rastlinné farbivá obsahujú množsvo karoténov (vitamín A), ďalej paprika obsahuje vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, zinok, železo a horčík. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch, navyše ho pri tepelnej úprave neubudne toľko ako pri iných plodoch.
Zelená paprika je skvelý zdroj kyseliny listovej. Už tri papriky vám pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťatka, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.
Červená paprika zas obsahuje extra porciu betakaroténu - asi 150 g zabezpečí potrebnú dennú dávku. Provitamín A spolu s vitamínom C pôsobia omladzujúco – pleť vyzerá sviežo a spomalí sa tvorba vrások. Rutín chráni cievy pred kôrnatením, zinok prospieva svalom, vlasom a nechtom. Lykopén je dôležitý pri prevencii nádorových ochorení.
Žlté plody majú okrem veľkého množstva vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu i stareckej slepoty.

  

Paprika a jej účinky na zdravie

Paprika má protizápalové účinky
Červené papriky obsahujú niekoľko fytochemikálií a karotenoidov, najmä beta-karoténu, ktoré vás bohatým spôsobom poskytujú antioxidačné a protizápalové účinky. Štúdie ukázali, že zahrnutie oranžovej a červenej papriky do vášho jedálnička môže zabrániť vzniku chronických zápalov kĺbov a svalov. Navyše, živiny, ktoré sa nachádzajú v rastline, sú silné na odvrátenie faktorov spojených so sezónnymi alergiami.

Paprikou proti málokrvnosti
Anémia je častý stav charakterizovaný zníženou schopnosťou krvi prenášať kyslík. Jednou z najčastejších príčin anémie je nedostatok železa, ktorého hlavnými príznakmi sú slabosť a únava. Nielen červené papriky sú slušným zdrojom železa, ale sú mimoriadne bohaté na vitamín C, čo zvyšuje vstrebávanie železa z čriev. Jedna stredná červená paprika môže obsahovať 169% odporúčaného denného príjmu vitamínu C. Ak sa konzumuje s ovocím alebo zeleninou s vysokým obsahom vitamínu C, výrazne sa zvýši absorpcia železa. Z tohto dôvodu môže konzumácia surovej papriky s potravinami bohatými na železo, ako je mäso alebo špenát, pomôcť zvýšiť zásoby železa v tele, čím sa zníži riziko anémie.

Paprika na imunitu
Paprika svojím vysokým obsahom vitamínu C posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a spolu s vitamínom A chránia bunky a tým aj celý organizmus pred rozmanitými infekciami. Papriku by sme mali pravidelne predkladať aj deťom.

Paprika pre zdravé oči
Luteín a zeaxantín, karotenoidy nachádzajúce sa v pomerne vysokých množstvách v paprikách, môžu výrazne zlepšiť zdravie očí pri konzumácii v primeraných množstvách. V skutočnosti chránia ľudskú sietnicu, svetlom citlivú vnútornú stenu oka pred oxidačným poškodením. Množstvo štúdií naznačuje, že pravidelná konzumácia potravín bohatých na tieto karotenoidy môže znížiť riziko šedého zákalu aj makulárnej degenerácie.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

    
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Paprika na trávenie
Odborníci na výživu odporúčajú začlenenie papriky do našej dennej stravy kvôli vysokému obsahu niacínu, ktorý sa v nich nachádza. Niacín je vitamín B3, ktorý je nevyhnutný na zlepšenie stavu tráviaceho systému. Správne trávenie potravín umožní vášmu organizmu absorbovať minerály, vitamíny a ďalšie živiny, ktoré konzumujete denne.

Paprika pre zdravé dýchacie cesty
Spotreba papriky v akejkoľvek forme môže byť účinná pre vaše dýchacie zdravie. Živiny ako draslík, mangán, horčík a vitamín C sú známe ako bojové faktory, ktoré vedú k rôznym respiračným problémom, ako je astma, pľúcna infekcia, emfyzém atď.

Paprika na chudnutie
Všestranná zelenina má potenciál zmeniť sacharidy, ktoré konzumujete, na energiu. Týmto spôsobom vaše telo zostáva nedotknuté zlými sacharidmi, ktoré vedú hlavne k obezite a nadváhe. Zahrnutie papriky do stravy je vhodné z dôvodu nižšieho obsahu kalórií a nulového obsahu tuku.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, 
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, 
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

              

               
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Paprika na pokožku i vlasy
Paprika je dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý je známy tým, že hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní mladosti pokožky a vlasov. Antioxidanty sú potrebné na to, aby sa zabránilo poškodeniu kožných buniek a tkanív, ktoré majú za následok previsnutú, suchú, poškodenú pokožku a vytvárajú jemné linky - vrásky. Odborníci v oblasti krásy odporúčajú konzumovať potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú papriky. Zelenina je tiež zdrojom vitamínu C a keď sa pravidelne konzumuje, tieto zložky fungujú na odvrátenie faktorov spojených s predčasným starnutím. Vitamín C je známy ako najlepší priateľ vašej pokožky. Ide hlboko do pórov kože a omladzuje mŕtve bunky a tkanivá. Výsledkom procesu bude mladistvá koža bez tmavých škvŕn a predčasných vrások.

Paprika pre zdravé srdce
Správny tok krvi pomáha udržiavať zdravé srdce. Odborníci na výživu hovoria o správnom krvnom obehu s pomocou papriky, pretože je bohatá na fosfor. Zložka je známa tým, že uvoľňuje žily posilňujúce krvné cievy. Navyše správny obeh zabraňuje zrážaniu krvi a vzniku mŕtvice alebo infarktu.

Paprika pomáha pri poruchách prekrvenia
Samostatnou kapitolou je látka zvaná kapsaicín, ktorú nájdete v čili papričkách. Práve ona zabezpečuje to, že vás poriadne štípu – a čím viac, tým lepšie, keďže štipľavosť indikuje množstvo antioxidantov. Aj keď najprv pálenie nezvládate, po čase si zvyknete a dokonca sa vďaka nemu do tela vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu. Kapsaicín pomáha pri spaľovaní tukov a tiež vtedy, keď vám je zima alebo vás niečo bolí.Kapsaicín, ktorý paprika obsahuje, oddávna používali na liečenie problémov spôsobených nedostatočným prekrvením. Kapsaicín zamedzuje nadmernému a nebezpečnému zrážaniu krvi, upravuje hustotu krvi - ak je zvýšená, a odstraňuje symptómy studených rúk a nôh.

Použité zdroje:

https://www.zdravie.sk/clanok/49790/paprika-zasobaren-vitaminov-ktora-porazi-nadvahu-i-toxiny

https://zdravopedia.sk/zelenina/paprika-10-ucinkov-na-zdravie

______________

ČO MOŽNO NEVIETE O ZELENINE...

Paprika
Je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.

Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy. 

              



Mohlo by vás tiež zaujímať:


Paradajky pomôžu srdcu, očiam aj vlasom

Žiarivočervené šťavnaté paradajky dozaista patria medzi najvydarenejšie produkty prírody. Paradajky majú skvelú chuť a prostredníctvom lykopénov poskytujú nášmu organizmu výnimočný imunitný a metabolický prvok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými faktormi škodlivými zdraviu. Viac...

Zabudnutý mangold posilňuje kosti, zlepšuje pamäť i zrak

Čím sýtejšia je zelená farba, tým mangold obsahuje viac betakaroténu. Táto biologicky aktívna látka upokojuje nervový systém, odstraňuje stres, dodáva nám sviežosť, dobrú náladu a zlepšuje koncentráciu. Ak napoludnie zjeme 250 g mangoldu, ešte o piatej popoludní budeme svieži a vitálni. Viac...

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZWMxNzVhN