S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte cesnak sloní?

24.02.2020

Poznáte cesnak sloní?

Obrovský cesnak (Allium ampeloprasum) dosahujúci veľkosť až sedem centimetrov vysádzame v marci až apríli, ale môžeme aj na jeseň v septembri až októbri, do ľahšej, humóznej, zeminy s dobrou zásobou živín. Aké sú jeho prednosti?

Pri jarnej výsadbe ho zberáme v auguste. Struky sú výnimočnej kvality, majú oproti normálnemu cesnaku miernejšiu arómu. Pre svoju veľkosť sa veľmi dobre šúpe. Vzrast je veľmi silný, pre svoju modrozelenú hrubú vňať pripomína skôr pór.

.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
                            
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

.

        
Po kliknutí na obrázok si môžete objednať sloní cesnak.

HMOTNOSŤ CIBULE AŽ 500 GRAMOV
Podľa literatúry by mal byť plne mrazuvzdorný. Je to rastlina, ktorá sa neradí medzi cesnaky, chuťovo je porovnateľná s pórom, len má cesnakovú príchuť. Rastliny sú mohutnejšie ako cesnak a kvetné stopky v dobrých podmienkach môžu dosiahnuť výšku až dva metre. Najzaujímavejším je to, že cibule môžu vážiť až 500 gramov jeden plod.

Podľa názvu ide o odrodu veľkých rozmerov. Cesnak sloní je odroda bieleho cesnaku – palčiaka, ktorá má zvláštnosť pri tvorbe veľmi veľkej hlavičky, ktoré dosahujú niekedy až hmotnosť 300 až 500 g, tvorenej zo 4 až 6 strúčkov. Je veľmi chutný, jeho chuť pripomína skôr chuť póru, čiže nie je až taká silná. Konzumuje sa surový v šaláte alebo pečený v rúre alebo sa používa ako bežný cesnak. 

VÝSADBA NA JAR I NA JESEŇ
Výsadba sa vykonáva na jeseň alebo na konci zimy / skoro na jar. Vzdialenosť vedľa seba by mala byť 15 centimetrov a ďalší riadok 30 centimetrov. Cesnak potrebuje pravidelné odburinenie tak, aby sme neporušili korene. Zabezpečte zavlažovanie v suchom období na zlepšenie výnosu. Rovnako, ako pri všetkých odrodách palčiakov, odporúčame odstrihnúť kvetinovú stonku, ak presahuje 10 až 15centimetrov kvôli podpore zväčšenia strúčkov. Zber vykonávame, keď stonky zožltnú. Odstráňte strúčiky a uložte ich na suchom a vetranom mieste.

        
Po kliknutí na obrázok si môžete objednať sloní cesnak.

Cesnak sloní má 4 až 8 strúčikov a dorastá do výšky 80 až 150centimetrov. Pri kvitnutí to môže byť až dva metre. Na priateľov môžete príjemne zapôsobiť, ak im ho naservírujete pečený.

VÝSADBA SLONIEHO CESNAKU
Vysádzame najlepšie do kyprej humóznej pôdy bohatej na živiny v mesiacoch september a oktober. Môžeme ho ale sadiť aj na jar v mesiacoch marec a apríl, hneď ako sa zem rozmrzne. Vyžaduje slnečné miesto a vysádzame samostatné struky v spone 15 až 20 centimetrov x 20 až 25 centimetrov.

CHOROBY A ŠKODCOVIA 
Sloní cesnak nemá skoro žiadnych škodcov a nepodlieha žiadnym chorobám. V období dažďov to môžu byť slimáky a slizniaky. Rastliny poškodzujú niektoré hubové choroby, ale iba veľmi zriedka.

KDE SI MÔŽEM OBJEDNAŤ SLONÍ CESNAK?
Objednať si sloní cesnak môžete aj TU. Sledujte inštrukcie predajcu.
Ak hľadáte aj ďalšie kvalitné semená, môžete si ich objednať tu: Semená Franchi.

ODKIAĽ SLONÍ CESNAK POCHÁDZA?
Cesnak sloní objavili pre svet v roku 1941 v údolí Willamette v Oregone, v USA. Pestovali ho tam miestni prisťahovalci z Československa, ktorí ho pri návrate na Slovensko priviezli so sebou. Niekoľko strúčikov sa im podarilo zachovať a tak sa následne niekoľkoročné úsilie a šľachtenie oplatilo a prinieslo svoje ovocie.

SÚČASŤ CHUTNÝCH JEDÁL
Sloní cesnak nadobúda postupne v Európe obrovskú popularitu, ale čoraz viac aj v Afrike, Austrálii a USA. V tisíckach reštaurácií po celom svete ho využívajú pri príprave chutných jedal s jedinečnou príchuťou slonieho cesnaku.

ÚŽASNÉ LIEČIVÉ ÚČINKY SLONIEHO CESNAKU
Cesnak sloní obsahuje iba 45 kalórii a 11 sacharidov na 100 gramov. Celodennú dávku vitamínu K a polovicu dennej dávky vitamínov C, B9. Uvoľňuje toxíny z tela a zároveň chráni pečeň pred poškodením. Sloní cesnak je skvelý na vyčistenie a udržiavanie zdravých pľúc a žalúdka. Lieči kvasinkové ochorenia a infekcie pľúc. Cesnak sloní obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine a znižujú pravdepodobnosť ochorenia srdca a mŕtvice tým, že znižujú krvný tlak a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. 

.

Rast slonieho cesnaku na videu

      

      

CHCETE SI DOPESTOVAŤ HRÁŠOK V ZÁHRADE?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

         

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZDdkM