S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kvaka je takmer zabudnutá zelenina našich starých mám

28.11.2020

Kvaka je takmer zabudnutá zelenina našich starých mám

Viete čo je kvaka? Mladšia generácia asi ani veľmi nie, ale keď sa opýtate vašich starých mám, zaručene dostanete odpoveď. Hoci kvaka inak nazývaná aj turín či runkla bola bežnou súčasťou jedálnička na stoloch našich starých mám a otcov (popri obilí, strukovinách, kapuste, cibuli či cesnaku), dnes vyslovenie názvu tejto zeleniny vyvolá skôr údiv a zvedavé vyhľadávanie na internete.

Prvá zmienka o pestovaní kvaky pochádza zo stredoveku, ale ako kultúrna rastlina je využívaná oveľa dlhšie. Prvá písomná zmienka o kvake pochádza z roku 1620 od švajčiarskeho botanika.Kvaka je koreňová zelenina, ktorá vznikla ako kríženec medzi kalerábom a repou. Má krémovo sfarbenú dužinu s fialovo-žltou šupkou. Korene sa konzumujú rôznymi spôsobmi a listy sa môžu jesť ako listová zelenina (ako špenát alebo mangold). 

Obsah vitamínov a minerálov v kvake
Kvaka nie je určená len na konzumáciu, ale vďaka jej blahodarným účinkom sa stala súčasťou prírodnej kozmetiky a ľudového liečiteľstva. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Už v jednej šálke kvaky prijmete polovičnú odporúčanú dávku vitamínu C, štvrtinu dennej dávky vitamínu A, ďalej vitamíny B1, B6 a E.
Zo spektra minerálnych látok obsahuje kvaka vápnik, ktorý je vhodný pri prevencii a liečbe osteoporózy a zlomenín.Konzumáciou kvaky doplníte aj hladinu draslíka, ktorého potreba sa v súvislosti s nadmerným používaním soli (o 3-5 – násobne vyššieho odporúčaného množstva) v našej strave súmerne zvyšuje. Dôležitú úlohu zohráva aj draslík pomáhajúci pri vstrebávaní vápnika, v spolupráci s vitamínom B6 majú vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Odporúčaný pomer v príjme horčíka a vápnika je 1:2. Ten ideálne spĺňa práve kvaka s obsahom 20mg horčíka a 43mg vápnika (na 100g).
V ľudovom liečiteľstve sa šťava z kvaky využíva na liečenie chrípky a kašľa, ale aj na zvýšenie libida. Necháme však už na vás ako využijete tento poznatok. 

NECHÝBAJÚ VO VAŠEJ KNIŽNICI?


Objednajte si po kliknutí na obrázok

Kvaka - účinky na zdravie

Kvaka udržuje zdravé kĺby
Ako starneme, naše kosti začínajú strácať svoju hustotu, čo je dôvodom mnohých ochorení, ako sú artritída a bolesti kĺbov. Vynikajúca kombinácia zinku, horčíka, draslíka, vápnika a vitamínov robí z kvaky ideálnu zeleninu pre ľudí, ktorí trpia bolesťami kĺbov alebo sú náchylní na artritídu a osteoporózu.

Kvaka posilňuje imunitu
Silná imunita je poistenie proti chronickým chorobám, ktoré môžu viesť k smrteľným následkom. Konzumácia potravín bohatých na obsah vitamínu C pomáha zvýšiť imunitu v tele. Kvaka je mimoriadna zelenina v poskytovaní vitamínu C a poskytuje až 48 mg vitamínu C na 100 gramov porcie. Toto je impozantné množstvo, ktoré tvorí 80% dennej odporúčanej dávky.

Kvaka podporuje zdravé trávenie
S výnimočným obsahom vlákniny 17% dennej odporúčanej dávky je kvaka jednou z najzdravších potravín na trávenie. Kvaka pomáha liečiť pacientov trpiacich hnačkou a zápchou, prečisťuje tráviaci trakt, odstraňuje plynatosť. Je veľmi účinná pri zabránení tvorby vredov a zápalov v gastrointestinálnych dutinách.


Kvaka bráni vzniku rakoviny

Kvaka obsahuje zlúčeniny na báze síry vo forme glukozinolátov, ktoré jej dodávajú protirakovinové vlastnosti. Enzým myrosináza, ktorý je už prítomný v tele, reaguje s glukozinolátmi na stimuláciu izotiokyanátov, ktoré sú zodpovedné za smrť rakovinových buniek. Počuli ste už o látke zvanej sulforafan? Ide o, minimálne v medicínskych kruhoch, známu antikarcinogénnu látku, ktorá aktivizuje detoxikačné a protirakovinové enzýmy nášho tela. Sulforafan zabraňuje nekontrolovateľnému množeniu buniek. Znamená to, že ide o akúsi prevenciu pred rakovinou. Aby mala kvaka naozaj protirakovinový účinok, je vhodná jej konzumácia v tepelne neupravenom, surovom, stave.

Kvaka udržuje stabilný krvný tlak
Krvný tlak môže byť smrteľný - nával krvi do srdca môže spôsobiť srdcové infarkty alebo mŕtvicu. Udržiavanie krvného tlaku pod kontrolou prostredníctvom stravy bohatej na zeleninu, ako je napríklad kvaka, môže zabezpečiť adekvátny tok krvi a zabrániť upchávaniu tepien, ako aj udržiavať kontrolovaný LDL cholesterol. Obsah draslíka v kvake pomáha znižovať kontrakcie ciev relaxáciou svalov. Draslík, spolu s vysokým obsahom vlákniny v kvake, pomáha telu kontrolovať výkyvy krvného tlaku.

Kvaka bojuje proti starnutiu
Nájsť liek, ktorý pomáha spomaliť starnutie vo všetkých častiach tela prostredníctvom primeranej výživy, je tou správnou cestou. Kvaka s kombináciou minerálov, vitamínov a antioxidantov je pokladom proti starnutiu. Vitamín C je najužitočnejší, pretože podporuje tvorbu kolagénu v koži a ostatné minerály pomáhajú telu zostať mladým.

Kvaka podporuje tvorbu červených krviniek
Množstvo vitamínu B9-kyseliny listovej, ktorý kvaka obsahuje, podporuje rozpad proteínových buniek, ktorý pomáha pri tvorbe červených krviniek a bunkového delenia. Tie sú tiež nevyhnutné pre rozvoj nervového systému.

Kvaka zabezpečuje regeneráciu i rast
Nedostatok draslíka ovplyvňuje svetovú populáciu ako takú. Draslík je nevyhnutný pre takmer všetky funkcie, ktoré telo vykonáva. Je to minerál, ktorý telo využíva na regeneráciu, rast, rozvoj a udržanie zdravej kognitívnej kapacity. Kvaka je bohatým zdrojom draslíka a poskytuje impozantné množstvo 16,7% dennej dávky.

NECHÝBAJÚ VO VAŠEJ KNIŽNICI?


Objednajte si po kliknutí na obrázok

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/zelenina/kvaka-10-ucinkov-na-zdravie
http://www.rybazilina.sk/zdravie/22-kvaka-zdrava-zelenina-nasich-starych-mam/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzlkZ