V 70. rokoch 20. storočia málokto vedel, čo je kivi. V 80. rokoch sa šťavnaté exotické plody sporadicky objavovali na jedálnych lístkoch labužníkov a v súčasnosti patrí k najobľúbenejším celoročne prístupným druhom ovocia. Zvonka nevyzerá mimoriadne príťažlivo, ale vnútri sa skrýva ozajstný skvost.
Kivi má pôvod v Číne, odtiaľ jeho menej známy názov „čínsky egreš“. Pestuje sa na Novom Zélande a mnohých iných krajinách so subtropickou alebo miernou klímou. Okrem Nového Zélandu dnes patrí k veľkým pestovateľom kivi aj Taliansko. U nás je v supermarketoch dostať bežne ako jablko, hrušku či banán. Plody sa zbierajú zrelé a skladujú sa pri nízkych teplotách tesne nad nulou. Teoreticky by mali vydržať až šesť mesiacov, neskôr už strácajú chuť.
Obsah vitamínov a minerálov v kivi
Kivi v 100 g obsahuje 60 kalórií, 0,5 g tukov (z toho polynenasýtené tuky 0,3 g), 15 g sacharidov, 3 g vlákniny, 9 g cukrov a 1,1 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, C, E, K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, pektín, meď, fosfor. Kivi pôsobí preventívne proti infekciám a posilňuje imunitu, posilňuje väzivové tkanivo, pôsobí proti stresu, znižuje zrážanie krvi, chráni pred makulárnou degeneráciou, vytvára zásaditú rovnováhu v tele, chráni obličky pred obličkovými kameňmi, chráni pred rakovinou.
Kivi posilňuje imunitu
Kivi je mimoriadne bohaté na vitamín C - jeden gram ovocia obsahuje takmer jeden miligram vitamínu. Jedno kivi denne teda môže pokryť dennú spotrebu vitamínu C. Vitamín C je nevyhnutný pre prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň pôsobí preventívne proti infekciám. V studenom a vlhkom období od septembra do apríla by teda malo byť kivi naším najlepším spojencom v biji s prechladnutím, kašľom, nádchou, zachrípnutosťou a chrípkovými infekciami.
Kivi proti stresu
Horčík, ktorý kivi obsahuje, je potrebný pre aktivizáciu takzvaných proteínov G, ktoré prenášujú do buniek hormonálne signály a riadia látkovú premenu. Táto funkcia je veľmi dôležitá pri strese. Vaše heslo by teda malo znieť: jedno kivi denne. Stres totiž neťaží len manažérov a politikov, ale aj ľudí z najrozličnejších vrstiev spoločnosti: ženy v domácnosti, matky, dôchodcov, deti, žiakov a študentov.
Kivi znižuje zrážanie krvi
Konzumácia 2 až 3 kivi denne znižuje potenciál zrážania krvi o 18% a znižuje triglyceridy o 15%. Mnoho jedincov užíva aspirín na zníženie zrážanlivosti krvi, ale to spôsobuje mnoho vedľajších účinkov vrátane zápalu a črevného krvácania. Plody kivi majú rovnaké účinky proti zrážaniu krvi bez vedľajších účinkov a navyše poskytujú ďalšie zdravotné prínosy.
Kivi posilňuje väzivové tkanivo
Ak mávate často vytknutý členok alebo natiahnuté šľachy, potrebujete spevniť väzivo a pri tom vám pomôže previdelná konzumácia kivi. Kivi vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje slabé väzivové tkanivo.
Nechýbajú vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Kivi chráni oči pred makulárnou degeneráciou
Makulárna degenerácia je hlavnou príčinou straty zraku u starších dospelých. Štúdia na viac ako 110 000 mužoch a ženách ukázala, že konzumácia 3 alebo viac porcií ovocia denne znížila makulárnu degeneráciu o 36%. Predpokladá sa, že to súvisí s vysokými hladinami luteínu a zeaxantínu kivi, ktoré sú prirodzenými chemikáliami nachádzajúcimi sa v ľudskom oku.
Kivi vytvára zásaditú rovnováhu v tele
Kivi je v kategórii „najviac alkalických - zásaditých“ druhov ovocia, čo znamená, že má bohatý prísun minerálov, ktoré nahrádzajú nadbytok kyslých potravín, ktoré väčšina jednotlivcov konzumuje. Niekoľko výhod správne zásaditého vyváženého tela je: mladistvá koža, hlbší spánok, bohatá fyzická energia, menej nachladnutí, menej artritídy a znížená osteoporóza.
Kivi zlepšuje dýchacie funkcie
Je dobre známou skutočnosťou, že zdravie dýchacích ciest pochádza z konzumácie citrusov, pretože obsahujú bioflavonoidy, ktoré v tomto prípade zahŕňajú vitamín C a príbuzné zlúčeniny, ktoré kivi tiež obsahuje. Bioflavonoidy sa používajú u astmatikov na zníženie frekvencie a závažnosti záchvatov, ako aj na zvýšenie odolnosti voči bežným infekciám dýchacích ciest. Okrem astmy, kivi a jej bioflavonoidy tiež podporujú regeneráciu pľúc a dýchacie funkcie u inak zdravých jedincov a môžu znížiť sipot spôsobený námahou.
Kivi pre zdravé fungovanie obličiek
Obličky každý deň filtrujú krv nepretržite, odstraňujú odpad a zabezpečujú čistotu krvi. Ako roky plynú, môže sa hromadiť množstvo nerozpustného odpadu v „filtračnom“ prístroji obličiek, čo spôsobuje blokovanie a nepohodlie. Toto sa nazýva obličkový kameň a zvyčajne sa skladá z rôznych vápenatých solí. Draslík pomáha znížiť pravdepodobnosť akumulácie tejto soli, ktorá potom zabraňuje tvorbe kameňa. A keďže kivi obsahuje vysoké hodnoty draslíka a vody je ideálne ako prevencia vzniku obličkových kameňov.
Kivi proti rakovine
Antioxidanty obsiahnuté v kivi pomáhajú kompenzovať poškodenie DNA, hlavný prispievateľ rakoviny a tiež zabraňujú skutočnému poškodeniu buniek, ktoré môže viesť k nežiaducim zmenám v bunke. Antioxidanty stabilizujú škodlivé voľné radikály, znižujú ich potenciál poškodenia a umožňujú ich vylučovanie organizmom. Kivi je obzvlášť dobré na prevenciu rakoviny žalúdka, čriev a hrubého čreva, pretože obsah vlákniny a početných fytochemikálií podporuje normálnu fyziológiu týchto orgánov.
Kivi zlepšuje zdravie pokožky
Koža je jednou z prvých obranných línií nášho tela, ktorá nás chráni pred vecami, s ktorými prichádzame do styku každý deň a ktoré nám môžu inak ublížiť. V priebehu času stráca pokožka svoju pružnosť a „mladistvosť“ a stáva sa ochabnutou. Vitamín C je integrálne zapojený do produkcie kolagénu, čo je proteín, ktorý potrebujeme pre štrukturálne zdravie tkanív, ako sú kĺby a koža. Iné vitamíny a fytonutrienty nachádzajúce sa v kivi tiež pomáhajú odrážať poškodenie UV žiarením a dlhodobo zachovávajú zdravie pokožky.
Mohlo by vás tiež zaujímať:
Nechcete pestovať kivi?
Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/413226-nizkokaloricke-kivi-chlpata-vitaminova-bomba/
https://zdravopedia.sk/ovocie/kivi-10-ucinkov-na-zdravie