S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kivi je vitamínová bomba, ktorá lieči

29.11.2020

Kivi je vitamínová bomba, ktorá lieči

V 70. rokoch 20. storočia málokto vedel, čo je kivi. V 80. rokoch sa šťavnaté exotické plody sporadicky objavovali na jedálnych lístkoch labužníkov a v súčasnosti patrí k najobľúbenejším celoročne prístupným druhom ovocia. Zvonka nevyzerá mimoriadne príťažlivo, ale vnútri sa skrýva ozajstný skvost.

Kivi má pôvod v Číne, odtiaľ jeho menej známy názov „čínsky egreš“. Pestuje sa na Novom Zélande a mnohých iných krajinách so subtropickou alebo miernou klímou. Okrem Nového Zélandu dnes patrí k veľkým pestovateľom kivi aj Taliansko. U nás je v supermarketoch dostať bežne ako jablko, hrušku či banán. Plody sa zbierajú zrelé a skladujú sa pri nízkych teplotách tesne nad nulou. Teoreticky by mali vydržať až šesť mesiacov, neskôr už strácajú chuť.

Obsah vitamínov a minerálov v kivi
Kivi v 100 g obsahuje 60 kalórií, 0,5 g tukov (z toho polynenasýtené tuky 0,3 g), 15 g sacharidov, 3 g vlákniny, 9 g cukrov a 1,1 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, C, E, K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, pektín, meď, fosfor. Kivi pôsobí preventívne proti infekciám a posilňuje imunitu, posilňuje väzivové tkanivo, pôsobí proti stresu, znižuje zrážanie krvi, chráni pred makulárnou degeneráciou, vytvára zásaditú rovnováhu v tele, chráni obličky pred obličkovými kameňmi, chráni pred rakovinou.

Kivi posilňuje imunitu
Kivi je mimoriadne bohaté na vitamín C - jeden gram ovocia obsahuje takmer jeden miligram vitamínu. Jedno kivi denne teda môže pokryť dennú spotrebu vitamínu C. Vitamín C je nevyhnutný pre prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň pôsobí preventívne proti infekciám. V studenom a vlhkom období od septembra do apríla by teda malo byť kivi naším najlepším spojencom v biji s prechladnutím, kašľom, nádchou, zachrípnutosťou a chrípkovými infekciami.

  

Kivi proti stresu
Horčík, ktorý kivi obsahuje, je potrebný pre aktivizáciu takzvaných proteínov G, ktoré prenášujú do buniek hormonálne signály a riadia látkovú premenu. Táto funkcia je veľmi dôležitá pri strese. Vaše heslo by teda malo znieť: jedno kivi denne. Stres totiž neťaží len manažérov a politikov, ale aj ľudí z najrozličnejších vrstiev spoločnosti: ženy v domácnosti, matky, dôchodcov, deti, žiakov a študentov.

Kivi znižuje zrážanie krvi
Konzumácia 2 až 3 kivi denne znižuje potenciál zrážania krvi o 18% a znižuje triglyceridy o 15%. Mnoho jedincov užíva aspirín na zníženie zrážanlivosti krvi, ale to spôsobuje mnoho vedľajších účinkov vrátane zápalu a črevného krvácania. Plody kivi majú rovnaké účinky proti zrážaniu krvi bez vedľajších účinkov a navyše poskytujú ďalšie zdravotné prínosy.

Kivi posilňuje väzivové tkanivo
Ak mávate často vytknutý členok alebo natiahnuté šľachy, potrebujete spevniť väzivo a pri tom vám pomôže previdelná konzumácia kivi. Kivi vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje slabé väzivové tkanivo.

Nechýbajú vo vašej knižnici?


Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Kivi chráni oči pred makulárnou degeneráciou
Makulárna degenerácia je hlavnou príčinou straty zraku u starších dospelých. Štúdia na viac ako 110 000 mužoch a ženách ukázala, že konzumácia 3 alebo viac porcií ovocia denne znížila makulárnu degeneráciu o 36%. Predpokladá sa, že to súvisí s vysokými hladinami luteínu a zeaxantínu kivi, ktoré sú prirodzenými chemikáliami nachádzajúcimi sa v ľudskom oku.

Kivi vytvára zásaditú rovnováhu v tele
Kivi je v kategórii „najviac alkalických - zásaditých“ druhov ovocia, čo znamená, že má bohatý prísun minerálov, ktoré nahrádzajú nadbytok kyslých potravín, ktoré väčšina jednotlivcov konzumuje. Niekoľko výhod správne zásaditého vyváženého tela je: mladistvá koža, hlbší spánok, bohatá fyzická energia, menej nachladnutí, menej artritídy a znížená osteoporóza.

Kivi zlepšuje dýchacie funkcie
Je dobre známou skutočnosťou, že zdravie dýchacích ciest pochádza z konzumácie citrusov, pretože obsahujú bioflavonoidy, ktoré v tomto prípade zahŕňajú vitamín C a príbuzné zlúčeniny, ktoré kivi tiež obsahuje. Bioflavonoidy sa používajú u astmatikov na zníženie frekvencie a závažnosti záchvatov, ako aj na zvýšenie odolnosti voči bežným infekciám dýchacích ciest. Okrem astmy, kivi a jej bioflavonoidy tiež podporujú regeneráciu pľúc a dýchacie funkcie u inak zdravých jedincov a môžu znížiť sipot spôsobený námahou.

Kivi pre zdravé fungovanie obličiek
Obličky každý deň filtrujú krv nepretržite, odstraňujú odpad a zabezpečujú čistotu krvi. Ako roky plynú, môže sa hromadiť množstvo nerozpustného odpadu v „filtračnom“ prístroji obličiek, čo spôsobuje blokovanie a nepohodlie. Toto sa nazýva obličkový kameň a zvyčajne sa skladá z rôznych vápenatých solí. Draslík pomáha znížiť pravdepodobnosť akumulácie tejto soli, ktorá potom zabraňuje tvorbe kameňa. A keďže kivi obsahuje vysoké hodnoty draslíka a vody je ideálne ako prevencia vzniku obličkových kameňov.

Kivi proti rakovine
Antioxidanty obsiahnuté v kivi pomáhajú kompenzovať poškodenie DNA, hlavný prispievateľ rakoviny a tiež zabraňujú skutočnému poškodeniu buniek, ktoré môže viesť k nežiaducim zmenám v bunke. Antioxidanty stabilizujú škodlivé voľné radikály, znižujú ich potenciál poškodenia a umožňujú ich vylučovanie organizmom. Kivi je obzvlášť dobré na prevenciu rakoviny žalúdka, čriev a hrubého čreva, pretože obsah vlákniny a početných fytochemikálií podporuje normálnu fyziológiu týchto orgánov.

Kivi zlepšuje zdravie pokožky
Koža je jednou z prvých obranných línií nášho tela, ktorá nás chráni pred vecami, s ktorými prichádzame do styku každý deň a ktoré nám môžu inak ublížiť. V priebehu času stráca pokožka svoju pružnosť a „mladistvosť“ a stáva sa ochabnutou. Vitamín C je integrálne zapojený do produkcie kolagénu, čo je proteín, ktorý potrebujeme pre štrukturálne zdravie tkanív, ako sú kĺby a koža. Iné vitamíny a fytonutrienty nachádzajúce sa v kivi tiež pomáhajú odrážať poškodenie UV žiarením a dlhodobo zachovávajú zdravie pokožky.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Nechcete pestovať kivi?

Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/413226-nizkokaloricke-kivi-chlpata-vitaminova-bomba/
https://zdravopedia.sk/ovocie/kivi-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OWQ0Y