S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte okru? Je plná vitamínov

06.02.2020

Poznáte okru? Je plná vitamínov

Plody okry vyzerajú ako malé papričky zelenej farby, ktoré sú dlhé 5 až 10 centimetrov. Ide o chutnú, krehkú zeleninu, ktorá je známa u nás ako ibištek jedlý. Plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí a majú výraznú chuť. Sú súčasťou mnohých kuchýň, podľa healthline.com najmä v centrálnej Afrike, na Blízkom východe, ale i v Európe, napr. v Grécku a Turecku. Výborne chutia osmažené na oleji s cesnakom a paradajkami.

Málokto by povedal, že tento, na prvý pohľad, nezvyčajný plod pôvodne prinesený z Afriky a používaný v ázijských krajinách môže byť pre naše telo veľmi prospešný! Ladies fingers, ako sa v anglicky hovoriacich krajinách hovorí o plodoch okry prospejú obličkám a pomôžu pri cukrovke.

Okra je plná vitamínov a minerálov
Málokto vie, že tento nezvyčajný plod,používaný aj v ázijských krajinách je nízkokalorickým druhom zeleniny, ktorý môže byť pre naše telo veľmi prospešný. Neobsahuje nasýtené tuky, cholesterol, ale naopak, je bohatým zdrojom vlákniny, železa, vápnika, horčíka, vitamínu A, B6, vitamínu C a K. Okra má veľmi priaznivé účinky na tráviaci trakt a je vhodná i do redukčných diét. Okre sa vraví aj prírodný liek na cukrovku.
Okrem toho okra obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré odstraňujú škodlivé voľné radikály. Hlavnými antioxidantmi sú polyfenoly, vrátane flavonoidov a isokvercetínu. Výskumy ukazujú, že konzumácia stravy s vysokým obsahom polyfenolov môže zlepšiť zdravie srdca znížením rizika krvných zrazenín a oxidačného poškodenia. Polyfenoly zase prospievajú zdraviu mozgu kvôli ich jedinečnej schopnosti, preniknúť do mozgu a chrániť ho pred zápalom.

Okra je liek na cukrovku a ochranu obličiek
Štúdia Karunya University v Indii zistila, že semená a kôra okry dokážu stabilizovať úrovne glukózy v krvi. Tieto pozitíva potvrdila aj ďalšia vedecká štúdia z Vishwabharthi College of Pharmaceutical Sciences v Indii.
Okra postupne znižovala hladinu glukózy v krvi u experimentálnej skupiny králikov počas desať dní, pričom výsledky boli porovnateľné s účinkom látky zvanej metformín. Pravidelná konzumácia okry tiež môže pomôcť predísť ochoreniu obličiek.

  

Okra zaženie depresiu
Okra sa preslávila skôr ako plodina priam stvorená pre diabetikov, jej schopnosť podporovať dobrú náladu sa potvrdila len nedávno. Skvelá nálada sa ukrýva v semenách okry. Pre človeka s váhou 75 kg je odporúčaná denná dávka 560 g, čo rozhodne nie je málo. Nedávno bol v semenách okry objavený lecitín, ktorý údajne dokáže in vitro zničiť až 72% buniek spôsobujúcich rakovinu prsníka. Pektín, ktorý sa nachádza pod šupkou,  vraj zasa dokáže v laboratórnych podmienkach zničiť až 75% zhubných buniek. 

Okra detoxikuje
Okra je skvelým detoxikačným prostriedkom a podporuje vašu imunitu. Zabraňuje tiež vzniku anémie, vďaka obsahu železa, kyseliny listovej a vitaminu K. Pomáhá pri tvorbe hemoglobínu a ochráni vás proti chudokrvnosti. Alkalické slizovité zložky neutralizujú kyseliny a dodávají zažívaciemu traktu ochranný „povlak“. Chráni vás pred vznikom žalúdočných vredov. Okra pomáha aj na potenciu a proti genitálnym poruchám či nadmernému menstruačnému krvácaniu.

Okra pre silné kosti a na liečbu astmy
Okra je bohatá na vitamin K, ktorý pomáha obnovovať hustotu kostí, posilňuje ich a bráni vzniku osteoporózy. Má tiež antioxidačne a protizápalové vlastnosti a dostatok vitamínu C, ktorý zabraňuje rozvoju příznakov astmy. Odvar z okry môžete použiť aj pri liečbě zápalu priedušiek a zápalu pľúc. Slizovitý odvar je skvelým liekem proti chrípke a nachladeniu. Konzumácia okry je zdravá a nie veľmi kalorická. Znižuje tiež hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku arterosklerózy.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

              

               
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Okra významne zlepšuje trávenie
Najväčší prínos má tato zelenina pre naše trávenie.Slizovité vlákna, ktoré sa nachádzajú  v okre, pomáhajú s pohybom jedla v tráviacom trakte. To znamená, že pohyby čriev sú pravidelnejšie a dochádza k zníženiu gastrointestinálnych problémov, ako je nadúvamánie, kŕče, zápcha a plynatosť. Okra tiež pomáha predchádzať hnačke. Vďaka vláknine, ktorá v rastline je, môže okra pomôcť s nadmerným množstvom cholesterolu v krvi.

Okra má pozitívny vplyv na náš zrak
Okra má velmi vysoký obsah vitamínu A. Pozitívny vplyv na náš zrak majú tiež ďalšie antioxidačné zložky, ako beta karotény, xantheín a luteín. Antioxidanty sú silné zlúčeniny, ktoré ničia alebo neutralizujú voľné radikály – tie sú nebezpečnými vedľajšími produktami bunkového metabolizmu. Voľné radikály sú zodpovedné za degradáciu buniek v tele, a to vrátane buniek, zodpovedných za zrak. Okra obsahuje veľa antioxidantov – môžete tak ochrániť vaše oči pred makulárnou degeneráciou. 

Okra znižuje krvný tlak
Okra je dobrým zdrojom ako vitamínov, tak aj minerálov, vrátane draslíka, čo je jeden zo základných minerálov pre ľudské zdravie. Draslík je dôleťitý pre udržanie správnej rovnováhy tekutín v tele, pretože viaže sodík. Draslík tieť pomáha uvoľniť cievy a tepny, čo znižuje krvný tlak a znižuje záťaž kardiovaskulárneho systému.

Chcete si dopestovať okru v záhrade?

Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi 


Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Vypestujte si vlastnú okru
Okra patrí medzi náročnejšie rastlinky. Je náročná na vlahu, živiny a najmä na teplotu. Okra sa pestuje z priesad, semená treba vysievať v apríli. Priesady sa vysádzajú v máji, keď už nehrozia mrazy. Ak však máte možnosť vysádzať do skleníka či fóliovníka, ste vo výhode. Ibištek treba priväzovať k opore a dôsledne zaštipnúť (keď rastlinka vyrastie do výšky asi 30 cm), aby sa rozkonáril.

Kedy sa okra zberá a konzumuje
Zbierajú sa 3- až 5-dňové plody, pevné a krehké. Ak sa nechajú dlhšie na rastline, ostanú drevnaté a nechutné. Semená sa pred úplným dozretím môžu požiť ako hrach. Zo zrelých obalov plodov sa robí povraz a papier. Plody bývajú zelené, hladké, na reze päťhranné, podobné čili papričkám, s dĺžkou 3 - 10 cm. Existujú však aj plody s drsným povrchom a bordovou farbou či odrody dlhé 20 cm, ktoré majú výbornú chuť. 

Použité zdroje:
https://diva.aktuality.sk/clanok/52960/poznate-okru-je-plna-vitaminov-a-vyborna-na-cukrovku-i-oblicky/
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1809265/Male-zelene-papricky--ktore-su-velkou-neznamou--Bez-cholesterolu-i-tukov-
https://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/ovocie-zelenina/tato-rastlinka-zatoci-depresiou-aj-rakovinou.html

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZmNiOD