S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo by sme mali jesť orechy?

25.09.2020

Prečo by sme mali jesť orechy?

Máte chuť na nejakú zdravú maškrtu, potrebujete zahnať hlad a dodať do tela energiu, ale neviete čo by ste si dali? Skúste orechy. Doplnia do vášho tela dôležité živiny potrebné pre váš organizmus. Orechy by mali byť súčasťou jedálnička každého športovca, ale aj tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.

Samozrejme, na mysli máme orechy vo svojej prirodzenej forme, nie pražené, solené či obalené v čokoláde. Ideálne je pritom dopriať si denne v priemere 10 až 30 gramov týchto chutných suchých plodov.


Prečo práve orechy?
Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Okrem iných pozoruhodných účinkov pomáhajú podporovať správnu funkciu mozgu hneď niekoľkými spôsobmi. Pozitívne vplývajú na ľudskú psychiku, aj napriek vysokému obsahu tukov udržiavajú nízku hladinu "zlého" cholesterolu a tiež znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, rakoviny, mŕtvice, či hromadeniu tukových zásob v cievach a tepnách. Podporujú náš mozog, oči, udržiavajú zdravé a pružné tepny,a dokonca môžu zabrániť Alzheimerovej chorobe.

Orechy sú plné antioxidantov
Antioxidanty pomáhajú regulovať voľné radikály, čo sú vlastne nestále molekuly produkované ako normálna časť metabolizmu. Produkcia škodlivých voľných radikálov sa zvýši napr. pri strese, alebo po veľmi dlhom vystavení slnku (niekoľko hodinové opaľovanie), pri vystavení organizmu veľmi znečistenému ovzdušiu … V prípade, že naše telo obsahuje príliš veľa voľných radikálov, môže dôjsť k poškodeniu buniek. Antioxidanty nachádzajúce sa napr. v rastlinnej strave i orechoch, napomáhajú neutralizovať tieto voľné radikály.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

          
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Sú nutrične bohaté
Ako sme spomínali hneď v úvode článku, mali by sme si pamätať, že orechy sú skutočne nutrične bohaté. Čo všetko sa v nich však skrýva? V prvom rade môžeme spomenúť napríklad rastlinné bielkoviny a zdravé tuky. Väčšina z nich je tiež skvelým zdrojom rozličných vitamínov skupiny B aj tokoferolu, čiže vitamínu E. Zabudnúť však nemôžeme ani na minerálne látky. Ak si doprajete hrsť orieškov, do tela dopravíte draslík, horčík, vápnik, zinok či selén.

Doplnia vám vlákninu
Pri nutričnej hodnote orechov ešte chvíľu zostaneme. Ich konzumáciou svojmu telu totiž dodáme aj cennú vlákninu. Tá má význam najmä pre naše trávenie. Dostatočný príjem vlákniny prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a podporuje činnosť čriev a celkové zdravie tráviaceho traktu. Denne by sme jej mali prijať v priemere 25 gramov.

  

S orechmi k vyššiemu veku
Počas posledných 30 rokov sa vedci z amerického Harvardu sústredili na výskum súvislosti medzi orechmi a dlhovekosťou. Doposiaľ jedna z najrozsiahlejších štúdií na danú tému potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov znižuje pravdepodobnosť úmrtia nielen na rakovinu alebo ochorenia srdca, ale aj na rozličné iné prirodzené príčiny úmrtí, ako napríklad mozgová mŕtvica. Stačí pritom jedna hrsť orechov denne, resp. 30 gramov. Výskumníci vyzdvihujú najmä účinky vlašských orechov.

Normalizujú hladinu cukru v krvi
Chutné jadrá orecha kráľovského napomáhajú udržiavať vhodnú hladinu cukru v krvi, respektíve pomáhajú s jej znižovaním. Denne by si tak zopár kúskov, v priemere 30 gramov, mali dopriať napríklad jedinci s cukrovkou druhého typu, ktorým môžu vlašské oriešky postupne pomôcť zlepšiť ich zdravotný stav.

Zlepšujú plodnosť
Vlašské orechy sú nakoniec známe aj ako potravina, ktorá má pozitívny vplyv na plodnosť mužov i žien a ich konzumácia sa odporúča pri sexuálnych problémoch a neplodnosti. Najmä niektoré minerály, napríklad mangán, ktorých zdrojom sú i vlašské orechy, majú blahodarný vplyv na kvalitu, kvantitu i pohyblivosť spermií.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

               

               
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

Dajte si ich, keď máte chuť – najlepšie každý deň
Vedci z prestížneho Harvardu skúmali orechy neuveriteľných 30 rokov na vzorke až 119 000 ľudí. Zistili, že u každého pravidelného konzumenta orechov, je pravdepodobnosť úmrtia nižšia v priemere až o 20 percent. Dobrou správou je, že do seba nemusíte orechy tlačiť nasilu každý deň. Riziko úmrtia na dané problémy totiž znižuje (aj keď nie až o toľko) aj nepravidelná, resp. menej častá konzumácia týchto zdravých plodov. U ľudí, ktorí si však orechy dopriali viac ako 7 krát za týždeň, kleslo riziko úmrtia na choroby srdca až o 29% a na rakovinu o 11%, v porovnaní s ľuďmi, ktorí orechy nejedli vôbec.

Použité zdroje:
https://zdravie4you.sk/orechy-pre-dlhsi-zivot-rovnako-zdroj-vitaminov-mineralov/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Mzk1NTU2M2