K sprievodným príznakom napadnutia hostiteľských rastlín cibuľovkou zhubnou patrí ich zaostávanie v raste, žltnutie listov a vädnutie. Cibuľa, ktorá postupne hnije, je tak zničená, že zostávajú iba vonkajšie obaly, ktoré černejú. Cibule s čiastočným poškodením sú mäkké a majú na povrchu prepadnuté miesta.
Toto spôsobuje Cibuľovka zhubná (Eumerus strigatus).
Tento príspevok je zo stránky
Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho ÚKSÚP.
Autorkou článku je Ing. Ivana Horváthová
Cibuľovka zhubná (Eumerus strigatus) sa na územie Európy rozšírila zo Severnej Ameriky. Hostiteľskými rastlinami zo skupiny okrasných rastlín sú hyacinty, kosatce a narcisy. Na zelenine ju môžeme pozorovať na cibuli kuchynskej, repe cukrovej, mrkve obyčajnej, zemiaku a zeleri voňavom.
Viac o škodcoch a chorobách si môžete prečítať v sekcii
Choroby a škodcovia a ochrana rastlín
.
Imágo škodcu meria 6,5 až 8,5 mm a má charakteristickú čiernu farbu so zeleným leskom. Telo je mierne sploštené, pričom na brušku pozorujeme tri páry belavých úzkych polmesiacovitých škvŕn. Na zadnom páre nôh sú zhrubnuté stehná. Krídla cibuľovky zhubnej sú priesvitné. Larvy, ktoré prezimujú v hornej vrstve pôdy, sú typické žltočervenou farbou. Ojedinele môžu prezimovať aj kukly. Prvá generácia imág začína lietať v máji a júni. Samičky kladú vajíčka na šupiny cibúľ alebo na povrch pôdy, pričom larvy sa začínajú liahnúť asi za 5 až 10 dní. Začínajú sa vžierať do cibúľ. Vývoj samotných lariev trvá zhruba 30 dní. Dorastené larvy buď opúšťajú cibule a kuklia sa, alebo v nich zostávajú a prezimujú. Cibuľovka zhubná má v priebehu roka dve generácie, avšak vo veľmi teplých rokoch boli pozorované aj jedince tretej generácie.
.
DAR PRE ZÁHRADKÁROV
Tieto dve knihy by nemali chýbať vo vašej knižnici!
K sprievodným príznakom napadnutia hostiteľských rastlín cibuľovkou zhubnou patrí ich zaostávanie v raste, žltnutie listov a vädnutie. Cibuľa, ktorá postupne hnije, je tak zničená, že zostávajú iba vonkajšie obaly, ktoré černejú. Cibule s čiastočným poškodením sú mäkké a majú na povrchu prepadnuté miesta.
K ochranných opatreniam patrí triedenie poškodených cibúľ, skladovanie a sadenie zásadne zdravých cibúľ. Odporúča sa namáčanie cibúľ a hľúz počas dvoch hodín v teplej vode s teplotou 43 °C s následným dobrým vysušením.
.
AKO MAŤ ZDRAVÚ ZELENINU?
Tieto knihy by tiež nemali chýbať vo vašej knižnici!
.