S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Pestovanie zeleniny v chránených priestoroch

30.11.2019

Pestovanie zeleniny v chránených priestoroch

V našich podmienkach zimné pestovanie v chránených priestoroch ako sú skleníky alebo fóliovníky s dvojitou vrstvou je možné ale energeticky náročné. V takomto pestovateľskom prostredí je možné produkovať v priebehu neskoro jesenného, zimného a predjarného obdobia temer všetky druhy u nás pestovaných zelenín.

V chránených priestoroch je v našich podmienkach zaužívané pestovať rýchlený hlávkový šalát, ktorého cielené využitie v zimnom období je pre zabezpečenie čerstvej zeleniny pre organizmus, ďalej rýchlené rajčiaky pestované na opore. Medzi významné druhy patria rýchlená zeleninová paprika, uhorky šalátovky s plodmi veľkosti 200 až 220 milimetrov. Pri rýchlenej cibuli alebo reďkovke trhovým spotrebiteľským tovarom je zväzok. Medzi menej pestované druhy môžeme uviesť čakanku šalátovú, ktorá je dvojročnou rastlinou. Jej dužinatý vretenovitý koreň po prvom roku pestovania sa v novembri ukladá tesne jeden vedľa druhého do debničky v zvislej polohe. Korene zasypeme cca 20 centimetrovou vrstvou pareniskovej zeminy.

Pri teplote 12 až 16 oC pod parapetným stolom v klasickom skleníku v priebehu zimného obdobia nastáva v tme produkcia puku vo forme vybielených listov bez chlorofylu. Puky sú jemné a krehké s typickou chuťou.

PARENISKÁ
Dnes sa pareniská používajú málo a nachádzame ich len v pridomových záhradkách. Teplo produkuje maštaľný hnoj, ktorý je v parenisku pod vrstvou zeminy. Pestuje sa v nich skorá jarná zelenina – reďkovka, šalát a kaleráb – alebo slúžia na pestovanie priesad. Na jeseň sa využívajú predovšetkým na presadenie rodiacich jedincov plodovej zeleniny alebo pekinskej kapusty. Takto sú rastliny chránené pred zamrznutím a môže sa predĺžiť obdobie ich zberu.

        

FÓLIOVNÍKY
Patria medzi najrozšírenejšie zakryté priestory v záhradách. Môžu byť nevykurované alebo vykurované plynovými či elektrickými systémami. Často sa používajú len na predpestovanie priesad tých druhov, ktoré sa nepestujú z priamej sejby. Priame pestovanie zeleniny vo fóliovníkoch je významné v jarnom období, keď si urýchlime niektoré druhy. Najčastejšie sú to skoré druhy šalátov, cibuľka, skorá mrkva, petržlen, kaleráb, reďkovka. Po nich sa sadia uhorky, paprika alebo rajčiaky. Ak sú fóliovníky vykurované, plodová zelenina sa sadí už v marci. Takto dosiahneme skoré zbery zeleniny v období, keď ešte nerodia v studených fóliovníkoch, alebo voľne na záhonoch.

SKLENÍKY
V záhradách ide väčšinou o malorozmerné skleníky. Sú to nákladnejšie, ale trvácnejšie zariadenia na rýchlenie a pestovanie od skorej jari do neskorej jesene. Nevykurované skleníky sa využívajú podobne ako fóliovníky. Vo vykurovaných, väčších skleníkových priestoroch, je možné pestovať dlhšie obdobie, nakoľko sú rastliny lepšie chránené pred skorými jarnými a neskorými jesennými mrazmi. Ich celoročné využitie je však limitované cenou energie na kúrenie a zlými svetelnými podmienkami v zimnom období. Nedostatok svetla spôsobuje poruchy v raste, tvorbe kvetov a opeľovaní.

Dôsledkom je zhadzovanie kvetov, slabé nasadzovanie plodov, nevyhovujúca kvalita a nízke úrody. Na odstránenie týchto nepriaznivých stavov by bolo potrebné mať v skleníkoch zabudované aj vhodné zdroje umelého osvetlenia.

MYKORHÍZNE HUBY
Už pri výseve semien nezabúdajte prisypať aj mykorhízne huby! Vaša úroda sa zmnohonásobí a plody budú väčšie a chutnejšie. Viac sa dočítate tu: Chcete mať lepšie úrody v záhrade? Najmä pred akoukoľvek výsadbou si tento článok prečítajte podrobne. Neoľutujete, práve naopak!

.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                                   

 
 
PRE TÝCH, KTORÍ SA CHCÚ DOZVEDIEŤ VIAC
 
Viete čo sú to mykorhízne huby?
 
 
V mene všetkých záujemcov o mykorhízne huby sme požiadali o rozhovor doc. RNDr. Miroslava Vosátka, CSc., riaditeľa Botanického ústavu Akadémie vied Českej republiky v Pruhoniciach a uznávaného odborníka na mykorhízu.

ZELENÝ JEŽKO: Na prvý pohľad to vyzerá ako celkom obyčajný prášok. Pôda ... alebo nejaký substrát. Napriek tomu ale dokáže divy. Keď ho pri vysádzaní nasypete pod nejakú rastlinu, za pár týždňov zistíte, že muškát, pelargónie, rododendron, ale napríklad aj zeleninový záhon rastie nejako rýchlejšie. A nielen to - vďaka tomuto prášku by práve tá vaša rastlinka mala mať viac kvetov alebo väčšie plody a väčšiu odolnosť aj voči suchu. Odborníci tvrdia, že pritom nejde o žiadne hnojivo. Čo to teda je?
Miroslav Vosátko: Tento prášok obsahuje vlastne očkovacie látky na báze mykorhíznych húb, ktoré obsahujú častice týchto prospešných húb, napríklad spóry alebo kúsky koreňov, ktoré huby hostia. Tieto častice sú veľmi malé a vidieť ich môžete len pod mikroskopom.

            

ZELENÝ JEŽKO: Čo tieto huby robia?
Miroslav Vosátko: Tieto huby rastú výhradne v podzemí na koreňoch väčšiny rastlín a majú podobu akýchsi mikroskopických vlákien, teda vytvárajú v pôde akúsi sieť týchto vlákien. Ale čo je dôležité - dokážu sa prepojiť s koreňmi najrôznejších rastlín a v krátkom čase niekoľkonásobne zväčšia ich koreňový systém. Len pre predstavu, na jednom strome môže byť až niekoľko kilometrov takých vlákien.

ZELENÝ JEŽKO: Aký to má význam pre rastliny?. Človek by povedal, že ich taká "koreňová záťaž" oslabí ...
Miroslav Vosátko: 
Práve naopak. Pravdou je, že rastlina odovzdáva podzemnej hube cukry, ale na druhej strane od nej získava živiny – hlavne fosfor, dusík ale aj dôležité mikroprvkya vodu z pôdy v oveľa väčšom množstve, ako keby ich dostávala od samotných koreňov. Vďaka tomu je rastlina v lepšej kondícii.

ZELENÝ JEŽKO: A prejavuje sa to rýchlejším rastom, väčšími kvetmi alebo plodmi, ich väčším počtom?
Miroslav Vosátko: Nielen to. Rastliny sú vďaka symbióze s mykorhíznymi hubami tiež odolnejšie voči stresu, napríklad pri extrémnych zmenách počasia, dlhodobom suchu alebo pri presádzaní z miesta na miesto. Zaujímavé je aj to, že vďaka zahusteniu koreňového systému sa spevňuje pôda a terén je potom odolnejší voči erózii - po prudkých prehánkach, kedy sa pôda vyplavuje. Spevnenie terénu je najviac vidieť na väčších plochách, napríklad na trávnikoch.

ZELENÝ JEŽKO: Môžete nám povedať, aké druhy rastlín vlastne dokážu spolupracovať s mykorhíznymi hubami? A neexistuje pre tento vzťah aj iný slovenský názov?
Miroslav Vosátko: Slovenský výraz pre Mykorhríza zatiaľ neexistuje( ale je to vlastne hubový – mykos, koreň – radix ), ale možno sa niekedy nejaký nájde. Ale k vašej otázke. Mykorhízne huby sa v prírode vyskytujú prakticky všade a majú tisíce podôb. Keď v lese nájdete masliaky alebo dubáky, sú to vlastne tiež podzemné huby, presnejšie ich plodnice. Takmer každý vie, že huby, ktoré v lese zbierame sa vždy viažu na určité druhy stromov a drevín. Ale rovnaké, alebo podobné podhubie vo voľnej prírode využíva 90% všetkých rastlinných druhov -stromy, okrasné i úžitkové rastliny, trávniky ... Mykorhíza je proste všade - podhubie nájdete v koreňoch olivovníkov v Grécku rovnako ako u korkových dubov v Portugalsku, aj keď tam v súčasnosti hrozí ich uhynutie a my sa podieľame na hľadaní vhodného hubového partnera, ktoré by ich zachránilo. V súčasnej dobe napríklad riešime, ako podporiť rast exotických drevín a ozelenenie subsaharských oblastí vo východnej Afrike a neúrodných stepí v Spojených arabských emirátoch práve pomocou mykorhíznych húb. Je to veľká výzva.

ZELENÝ JEŽKO: Ak sa mykorhízne huby vyskytujú všade v prírode, prečo by sme ich teda mali do záhrady dodávať prostredníctvom prípravkov?
Miroslav Vosátko: 
To je jednoduché. Vzájomný vzťah medzi rastlinami a hubami je vo voľnej prírode pomerne vyrovnaný. V niektorých prípadoch dochádza k narušeniu tejto rovnováhy – napríklad odumieranie lesa v Krušných Horách v 80. rokoch spôsobili kyslé dažde tým, že totálne zničili mykorhízne podhubie vysokohorského lesa. Niečo si príroda vie vyriešiť sama, inokedy jej musíme pomôcť. Ale to hovoríme o voľnej prírode. Niečo celkom iné sú miesta, na ktorých pôsobí človek. Keď napríklad niekto na poli "postaví" golfové ihrisko, mykorhízu pod trávnikom stopercentne nenájdete. Ako by sa tam dostala? Podobné to je aj v okrasných záhradách, na zeleninových záhradkách, pri muškátoch v kvetináči na balkóne a podobne. A tak musíme hnojiť, polievať, hnojiť a polievať ... a pritom by stačilo dať rastlinám to, čo potrebujú - mykorhízne huby. Ušetrili by sme na hnojenie, ale tiež na zálievke.

  

ZELENÝ JEŽKO: Mimochodom – ako spolu spolupracujú mykorhízne huby a hnojivá ? Nekonkurujú si?
Miroslav Vosátko: 
Pokiaľ ide o prírodné hnojivá, mykorhízne huby s nimi celkom dobre vychádzajú a podporujú odovzdávanie živín z týchto hnojív rastline. Ale keď niekto používa agresívnejšie chemické hnojivá, a to intenzívne, tak také prípravky úplne spoľahlivo podzemné huby zničia. Rastliny prídu o "parťáka" a stávajú sa závislé na chémii. To nie je dobré, nehovoriac o ďalších negatívnych efektoch - napríklad prechemizovanej pôde, alebo presakovaniu chemikálií do spodných vôd.

ZELENÝ JEŽKO: Ako sa môže bežný záhradkár k mykorhíznym hubám dostať?
Miroslav Vosátko: Mykorhízne huby sa u nás využívajú v oveľa menšej miere ako v mnohých západoeurópskych krajinách, napríklad vo Veľkej Británii. Náš ústav sa zaoberá základný výskumom účinkov a pestovaním desiatok druhov podhubí, ale máme aj projekty v ktorých spolupracujeme s firmami, ktoré tieto huby aplikujú pri pestovaní rastlín , napríklad v posledných 5-tich rokoch pomáhame zavádzať mykorhízu pre organické pestovanie zeleniny v Číne. Mykorhízne huby a často používajú aj pri ozelenení málo úrodných stanovísk, napríklad pôdy zdevastované ťažbou a pod. Naše biotechnológie zakúpila jedna česká spoločnosť, ktorá ponúka prípravky obsahujúce mykorhízne huby záhradkárom.

*Článok vznikol v spolupráci s firmou Symbiom.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OWNjZD