S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Reďkovka je elixír zdravia zo záhrady

03.02.2020

Reďkovka je elixír zdravia zo záhrady

Reďkovka na tanieri pekne vyzerá, a napriek nepatrnej veľkosti má výrazné účinky. Pri pohľade na malé červené guľky by nikto nepovedal, že má takú pikantnú a ostrú chuť. Jej meno je odvodené od latinského radix (koreň). Reďkovka je totiž miniatúrna koreňová buľva, plná najkvalitnejších liečivých i preventívnych účinných látok.

Reďkovka pochádza z Ázie. Ako kultúrna rastlina sa však hojne vyskytovala aj v Stredomorí. Vedľa cesnaku a cibule ju dobre poznali a používali už starí Egypťania v dobe stavieb pyramíd. V českom a slovenskom prostredí sa objavila pomerne neskoro, až v druhej polovici 18. storočia.

Obsah vitamínov a minerálov v reďkovke
Reďkovka obsahuje veľa cenných látok - bielkovín, lipidov, tiež sacharidy a pochopiteľne vlákninu. Buľva obsahuje veľa minerálnych látok, z ktorých prevláda vápnik, síra, fosfor, železo, draslík, selén. Ďalej obsahuje vitamín C, E, B a kyselinu listovú. V tele človeka pôsobí antibakteriálne, zároveň ničí plesne v črevách, sliznici a žalúdku, uľahčuje odkašliavanie (vďaka obsahu horčičných olejov). Medzi jej ďalšie pozitívne účinky patrí znižovanie cholesterolu, odstránenie zápchy a plynatosti, aktivizuje nervy a mozog, dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek.

  

Reďkovka a jej účinky na zdravieň

Reďkovka uľahčuje odkašliavanie
Šesť reďkoviek denne stačí na zlikvidovanie baktérií na slizniciach ústnej dutiny a nosohltana. Liečivé oleje, ktoré sa uvoľňujú pri chrumkaní reďkovky, súčasne dezinfikuj sliznicu nosa a prínosových dutín a pomáha predchádzať infekciám. Okrem toho rozpúšťa hlieny a uľahčuje odkašliavanie. Bojuje proti vírusovým infekciám a môže predchádzať chorobám, ako je chrípka, bronchitída a astma.

Reďkovka na trávenie a črevá
Reďkovka obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku a urýchľuje prechod potravy črevami. Rýchlejšie dochádza k vylučovaniu toxínov a škodlivín, zmierňuje sa zápcha a zlepšuje sa funkčnosť čriev. Horčicový olej, ktorý reďkovka obsahuje, poľuje na škodlivé baktérie a plesne už na jazyku a na sliznici podnebia a pokračuje v žalúdku a v črevách, čím odstraňuje nadúvanie, hnačku i zápchu. Antibakteriálne a antimykotické účinky sa prejavujú pálením, ktoré tento olej vyvoláva.

Reďkovka na imunitu
Reďkovka má pozoruhodný obsah vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu a zabezpečuje mentálne zdravie. Okrem toho je významným dodávateľom stopového prvku selénu, ktorý chráni naše bunky pred nebezpečnými voľnými radikálmi a tým blahodárne pôsobí na náš imunitný systém.

Reďkovka zabraňuje rakovine
Vitamín C, kyselina listová a antokyanín pomáha znižovať rast rakovinových buniek. Reďkovková šťava pomáha pri liečbe rakoviny hrubého čreva, rakoviny obličiek, rakoviny žalúdka a rakoviny v črevách.

.

Chcete si dopestovať reďkovku v záhrade?

Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi 

      
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Reďkovka má diuretické vlastnosti 
Reďkovky majú diuretický charakter, čo znamená, že zvyšujú produkciu moču. Reďkovková šťava pomáha znížiť zápal a pocit pálenia pri močení. Vyčistí obličky a zabraňuje infekcií v obličkách a močovom systéme, čím napomáha liečbe rôznych močových stavov, ktoré sú spôsobené nadbytkom toxínov v močovom ústrojenstve.

Reďkovka na rast svalov
Na vybudovanie svalov je potrebných veľa živín. Proteíny sú stavebnými kameňmi svalov. Reďkovky sú veľmi bohatým zdrojom bielkovín a preto by mali byť súčasťou vašej stravy. Športoví lekári odporúčajú zjesť počas tréningu a športovej aktivity pár reďkoviek.

Reďkovka lieči žltačku
Reďkovky sú mimoriadne dobré pre žalúdok a pečeň. Je to silný detoxikátor a čistí krv elimináciou odpadov a toxínov z tela. Červená reďkovka je známa tým, že odstráňuje bilirubín z tela, ktorý je hlavnou príčinou žltačky. Nadmerná prítomnosť bilirubínu spôsobuje príznaky žltačky, ktoré možno eliminovať zvýšením príjmu červenej reďkovky. Obmedzuje tiež ničenie zdravých červených krviniek počas žltačky.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom Knihy do vrecka.

             

               
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Reďkovka ochladzuje náš organizmus
Červené reďkovky sú známe ako prírodne chladiace potraviny. Štipľavá chuť reďkovky sa považuje za vysoko účinnú pri znižovaní prebytočného tepla v tele. Vo východnej medicíne sa odporúča používanie červenej reďkovky v jedlách na ochranu tela pred účinkom tepla počas horúcich sezón.

Reďkovkou na zdravú pokožku a vlasy
Reďkovky majú vysoký obsah vody. Bojujú proti suchej a šupinatej pokožke, tým že ju hydratujú. Pomáhajú tiež predchádzať kožným ochoreniam vďaka obsahu vitamínu C a antioxidantov. Pravidelné začlenenie reďkoviek do stravy má za následok zdravú a žiarivú pleť. Reďkovka pracuje tiež ako prírodný čistiaci prostriedok - rozdrvené surové reďkovky môžete použiť lokálne na pokožku. Slúži ako skvelý prírodný čistiaci prostriedok a účinný balzam na tvár.
Pravidelná konzumácia reďkoviek pomôže bojovať proti vypadávaniu vlasov. Pravidelná konzumácia reďkoviek robí korienky silnejšie a pokožka na hlave je zdravšia. Taktiež odstraňujú lupiny - umyte si pokožku hlavy so šťavou z reďkovky a zakryte ju pomocou uteráka. Po hodine dôkladne umyte.

Pestovanie reďkovky 
Reďkovky sa v januári a februári vysievajú do skleníkov či do pareniska. Neskôr sa môžu vysievať aj priamo na záhon. Rozhodne na mieste vystavené slnečným lúčom, ktoré pôdu spoľahlivo zahrejú. Reďkovka obľubuje primerane vlhká, stredne ťažkú až ľahkú pôdu s bohatším obsahom humusu. Hodnota pH by sa mala pohybovať v rozmedzí 5,6 do 7. Je to plodina druhej trate, a teda sa pestuje v druhom roku po hnojení maštaľným hnojom. Reďkovky pestované v prvej trati sú príliš ostré a húževnaté.
Najobľúbenejšia je skorá jarná guľatá reďkovka. Reďkovka je pritom výnimočná aj v tom, že je možné ju pestovať postupne počas celého vegetačného obdobia. Reďkovka sa nesmie pestovať na vyhnojených pôdach dusíkatými hnojivami, pretože sa dostávajú do nich veľké množstvá soli a kyseliny dusičnej. V ľudskom tele sa tieto látky menia na dusičnany a dusitany, ktoré s aminokyselinami bielkovín vytvárajú jedovaté karcinogénne nitrozamíny.

.

DARČEK PRE KAŽDÉHO ZÁHRADKÁRA

   

SÚVISIACE TÉMY

Zmlaďme jadroviny a prihnojme ovociny

Kde umiestniť druhy drobného ovocia?

Vinič režeme vo februári

Ako dostať mykorhízne huby pod už vysadený trávnik?

Podpora výsadby čučoriedok

Ivan Hričovský: Drobné ovocie na severe

.

.

... a na záver ...

VEDELI STE TOTO O REĎKOVKE?

KEDY VYSIEVAME REĎKOVKY?
Reďkovky sa v januári vysievajú do skleníkov či do pareniska. Neskôr sa môžu vysievať aj priamo na záhon, no rozhodne na mieste, ktoré je vystavené slnečným lúčom a ktoré pôdu spoľahlivo zahrejú.

VÝSEV RADŠEJ HUSTEJŠIE
Tvorba riadkov v kvetníkoch a hrantíkoch nemá zmysel. Reďkovku netreba pri takomto spôsobe pestovania ani okopávať, ani plieť. Preto je vhodné využiť všetok voľný priestor neusporiadaným výsevom. Kým pri dvoch riadkoch môžete pri výseve do polmetrového hrantíka očakávať jednu viazaničku, pri rozprestrenom výseve to bude dvojnásobok. A to je na malej ploche rozhodujúce. Medzipriestor nemožno využiť pre pestovanie inej plodiny.

VŽDY DOSTATOK VLAHY
Kým niektoré rastliny môžu obdobia sucha stimulovať, reďkovky zažívajú v suchej pôde šok. Ten sa prejaví v ich nečakanej štipľavosti alebo v tvorbe riedkej vaty v buľvičke namiesto šťavnatej, chrumkavej dužiny. Zálievku preto treba prispôsobiť počasiu, zakrytiu substrátu vňaťou a farbe pestovateľskej nádoby. Ak je to potrebné, treba zalievať hoci aj trikrát denne alebo podložiť pod hrantík misku s vodou.

ŠKODCE REĎKOVKY
Reďkovku počas pestovania bežne napádajú skočky alebo kvetárka. Najlepšie je preventívne zakryť porast jemnou bielou netkanou textíliou, aby ste neskôr nemuseli siahnuť po chemickej ochrane.

.

Použité zdroje:
https://lepsiden.sk/redkovka-ako-lieci-recepty/
https://zdravopedia.sk/zelenina/redkovka-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Mjk0NTVhM