S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Stopkový zeler by nemal chýbať vo vašom jedálničku

29.03.2020

Stopkový zeler by nemal chýbať vo vašom jedálničku

Ak by sme mali menovať jeden obľúbený druh zeleniny, asi by len málokto spomenul stopkový zeler. Je pravdou, že zeler je skutočne aromatický a jeho chuť jednoducho nesadne každému. Tento druh zeleniny je však v našom jedálničku viac než vítaný, pretože je priam nabitý mnohými cennými látkami a zdravie organizmu vie poriadne nakopnúť. Ak nemáte odvahu na chrumkanie čerstvých paličiek stopkového zeleru, neváhajte ich použiť pri príprave jedla.

Môžete ich nakrájať do rozličných polievok, rizota či cestovín. Taktiež ich môžete pridať do ovocno-zeleninových smoothies nápojov. Zeler však dodá takémuto nápoju skutočne výraznú arómu, preto to s jeho množstvo na začiatku nepreháňajte.

Obsah vitamínov a minerálov v stopkovom zeleri
I napriek tomu, že stonkový zeler obsahuje prevažne vodu, má aj niekoľko životne dôležitých minerálov a vitamínov. Vitamín A podporuje imunitu, zdravie pokožky a očí, podporuje činnosť pľúc. Vitamín K pomáha zrážať krv a chráni hustotu kostí. Táto živina je potrebná na tvorbu kostí a jej nedostatok je spojený so zvýšeným rizikom zlomenín.
Kyselina listová, ktorú zeler taktiež obsahuje podporuje duševnú výkonnosť. Jej nízka hladina súvisí s vyšším rizikom problémov s pamäťou, ako aj depresiou. Draslík podporuje činnosť srdca, kontrakcie svalov a pomáha udržiavať svalovú hmotu.
Zeler obsahuje tiež menšie množstvo vitamínu C, vitamínov B, vápnika, horčíka a mangánu. Nájdeme v ňom viac ako tucet antioxidantov a desiatky účinných protizápalových látok. Tieto zlúčeniny chránia pred poškodením buniek, ktoré môže viesť k predčasnému starnutiu a chorobe. Prírodné látky v zeleri optimalizujú krvný obeh a znižujú krvný tlak. Ukázalo sa, že kvercetín, flavonoid nachádzajúci sa v zeleri, bojuje proti akútnemu aj chronickému zápalu a znamená tiež ochranu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba., dokonca i pred rakovinou.

Stopkový zeler je nízkokalorický
Stopkový zeler má skutočne len zanedbateľné množstvo kalórií, a to smiešnych približne 19 kcal na 100 gramovú porcii. Ak sa snažíte redukovať svoju váhu alebo sa jednoducho len stravuje zdravo, mal byť mať tento druh zeleniny vo vašom jedálničku pevné miesto. Aj napriek tomu, že je stopkový zeler až z vyše 90 % tvorený len vodou, nie je chudobný na mnohé cenné látky. Doplní vám draslík, horčík či fosfor. Taktiež je veľmi bohatý na vitamín C a najmä vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú.

Stopkový zeler doplní vlákninu
Okrem vyššie spomenutých látok je stopkový zeler bohatý aj na vlákninu. Tá je nesmierne potrebná hlavne pre správnu funkciu trávenia a činnosť čriev. Dostatok vlákniny podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zároveň predstavuje prevenciu pred zápchou či dokonca rakovinou hrubého čreva. Ak je potravina bohatá na vlákninu, dokáže nás zasýtiť na dlhší čas a chráni nás pred návalmi hladu. Stopkový zeler má navyše silné diuretické účinky, čiže z tela dokáže odstrániť nadbytočnú vodu. To sú všetko vlastnosti vítané nielen pri redukcii váhy!

  

Stopkový zeler má protirakovinové účinky
Stopkový zeler je bohatý aj na antioxidanty, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a chránia bunky tela. Ukrýva v sebe i látku zvanú luteolín, ktorá má nielen antioxidačné, ale aj protizápalové vlastnosti. Rovnako bolo u neho objavené protirakovinové pôsobenie. Luteolín znižuje napríklad riziko vzniku rakoviny kože. Pravidelnou konzumáciou zeleru tiež môžete preventívne bojovať proti rozvoju rakoviny hrubého čreva či prsníka.

Stopkový zeler prečistí celý organizmus
Zeler je jedným z najlepších druhov zeleniny na prečistenie organizmu. Má antiseptické aj detoxikačné účinky. Podporí prečistenie krvi aj pečene, močových ciest a obličiek i celého tráviaceho traktu. Stopkový zeler obsahuje tiež aromatickú látku zvanú kumarín, ktorá podporuje biele krvinky. Tie majú veľký význam pre imunitný systém človeka. Okrem toho má zeler i upokojujúce účinky na nervový systém človeka. Môže vám tiež dopomôcť k lepšiemu spánku či eliminovaniu nespavosti.

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                  

Stopkový zeler znižuje cholesterol
Ak bojujete s vysokým cholesterolom, stopkový zeler by vo vašom jedálničku mal mať skutočne pevné miesto. Už konzumáciou jednej alebo dvoch stoniek dokážete účinne bojovať proti zlému LDL cholesterolu. Stopkový zeler si navyše dokáže poradiť aj s vysokým krvným tlakom. Je tak vhodnou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam potláča aj opuchy v kĺboch a môže byť nápomocný pri eliminovaní prejavov reumy či dny.
Pravidelný príjem zeleru napomáha znížovať hladinu zlého cholesterolu. Prítomnosť ftalidov (látky obsiahnuté v zeleri) zvyšuje sekréciu žlčových štiav, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu. Všeobecne zlepšuje zdravie srdca. Vláknina v zeleri pomáha eliminovať cholesterol vo forme pozitívneho vplyvu na črevá a tráviaci systém celkovo.

Stopkový zeler pomáha reumatikom
Konzumácia stopkového zeleru tiež napomáha ľuďom s reumatizmom, artritídou a dnou. Jeho protizápalové vlastnosti znižujú bolesť a opuch okolo kĺbov. Vďaka jeho konzumácii dochádza k vylučovaniu kyseliny močovej, ktorá vedie k nepohodlie v kĺboch. Zároveň zlepšuje regeneračné procesy v zapálených kĺboch.

Chcete si dopestovať stopový zeler v záhrade?
Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

Stopkový zeler lepšuje imunitný systém
Stopkový zeler obsahuje značné množstvo vitamínu C, vďaka ktorému zlepšuje imunitný systém. Vitamín C tiež zabraňuje poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi.

Stopkový zeler znižuje krvný tlak
Stopkový zeler znižuje krvný tlak. Vďaka obsahu látok, tzv. ftalidov pomáha znižovať úroveň stresových hormónov v krvi. Umožňuje rozšírenie krvných ciev, ktoré poskytujú väčší priestor k prúdeniu krvi, čo pomáha znížiť tlak a teda záťaž na kardiovaskulárny systém. Tým pádom sa znižuje riziko mŕtvice, srdcových chorôb a aterosklerózy .

Chcete si dopestovať paradajky v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

             

Stopkový zeler ako prevencia rakoviny
Vďaka obsahu látok akými sú flavonoidy , ftalidy a polyacetylény dochádza k eliminácii karcinogénov. Stopkový zeler tiež obsahuje kumaríny , ktoré podporujú aktivitu bielych krviniek. Jeho antioxidačné zložky eliminujú voľné radikály z tela, ktoré môžu viesť k vzniku rakoviny. Mnohí ste možno postreli výzvu, ktorá sa šíti virtuálnym svetom – pitie štavy zo stopkatého zelera počas 30 dní, kedy ľudom miznú ekzémy, depresie, nespavosť, dlhodobé problémy so štítnou zľazou, endometrióza, či nadbytočné kilá a centimetre. Za mňa – určite to stojí za vyskúšanie, no treba pri tom vedieť počúvať vlastné telo. Ja osobne som pila štavu zo stopkatého zelera každé ráno, čerstvo pripravenú (cca 400ml) tesne po zobudení. Šla som do toho s obrovskou vervou a odhodlaním prečistiť svoj organizmus, obličky, myseľ aj telo. Mnohí sa totiž pri tejto výzve zhodovali, že vďaka zelerovej šťave došlo k očisteniu nie len ich tela, ale aj duše. Vyplávali im na “povrch” mnohé negatívne nálady, spomienky, situácie, ktoré v sebe dusili, boli neskutočne podráždení ale vďaka šťave v sebe všetko urovnali a z tela tiež odišlo to, čo malo. Určite viete na čo narážam. Záchodové prehánky niekoľko dní. U mňa sa však nič také nenastalo. Práve naopak. Bola som pokojná, stresové situácie pri ktorých som bežne niekedy vedela vyvrieť ako zle zavretý tlakový hrniec boli pre mňa hračka a záchodové prehánky sa nekonali. Avšak po 2 týždňoch pitia šťavy som túto výzvu ukočila. Nie že by sa mi nechcelo odšťavovať, ale cítila som, že moje telo toto nedáva, potrebuje pauzu. Určite sak pitiu tejto šťavy raz vrátim, no teraz nie je tá správna chvíľa.

Chcete si dopestovať papriku v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi

              

Všetky ostatné druhy semien zeleniny nájdete TU.

Použité zdroje:
https://www.tvojezdravie.sk/pochrumkajte-si-na-nom-toto-su-dovody-preco-jest-stopkovy-zeler-/18284
https://www.taktrochainak.sk/poznate-stopkaty-zeler/
https://diva.aktuality.sk/clanok/60096/top-zelenina-na-chudnutie-stonkovy-zeler/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
OTVhODRmNz