S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Už ste objavili čaro mykorízy?

21.02.2023

Už ste objavili čaro mykorízy?

Veľa sa o nej píše a ešte viac hovorí, predovšetkým medzi záhradkármi. Mykoríza, teda symbiotické priateľské spolužitie rastlín a húb, je totiž výhodná pre všetkých.

.

.

Článok sme uverejnili
so súhlasom 
mesačníka Záhradkár
2/2023

Začíname zeleninovú sezónu

Mykorízu využíva až 90 percent všetkých rastlinných druhov, pričom vo voľnej prírode je tento vzájomný vzťah s hubami pomerne vyrovnaný. V prípade intenzívne obrábaných pôd a hlavne pre nevhodné zásahy človeka to však už nie je pravidlom. Mať symbiotické huby v záhrade sa pritom naozaj oplatí. Na zvedavé otázky čitateľov obľúbeného časopisu Záhradkár odpovedá odborník na problematiku Ing. Petr Kotyza.

.

Prečo sa o mykoríznych hubách v posledných rokoch toľko hovorí? Čím sú také výnimočné a pre rastliny prospešné?

Huby a pôdne mikroorganizmy žijú na tejto planéte neporovnateľne dlhšie ako ľudia a iné živočíchy. Vlastne to boli ony, vďaka ktorým sa začal rozvíjať život na súši. Pre rastliny sú najprirodzenejším partnerom. V okolí koreňového systému tvoria rozsiahlu sieť podhubia, čím zväčšujú jeho aktívny povrch a zahustenie. Tento symbiotický vzťah je však obojstranne prospešný, lebo rastlina odovzdá hube cukry potrebné na stavbu jej mycélia a huba jej na revanš dodáva živiny – hlavne fosfor, dusík, dôležité mikroprvky a vodu v oveľa väčšom množstve, ako by si vedela zabezpečiť sama. Koreňový systém sa prostredníctvom hýf, ktoré huba vytvára, vie zväčšiť až 700-násobne. Rastliny tak môžu lepšie hospodáriť s vodou aj so živinami.

.

Ošetrenie mykoríznymi hubami je zásah,
ktorý má trvalý efekt.
Ak ich napríklad pridáte k vysádzanému stromu, 
budú sa na koreňoch rozrastať
počas celého jeho života.

.

Keďže tieto huby ovplyvňujú kondíciu rastliny, možno vynechať bežné hnojenie?

Môžete ho znížiť až o polovicu. Posledné pokusy ukazujú, že rastlinám s hubami na koreňoch postačuje aj nižšia alebo nie až taká pravidelná zálievka a napriek tomu prosperujú lepšie ako rastliny bez húb s plnou zálievkou. Hoci existuje nespočetne veľa druhov rastlín, mykorízne prípravky sú len tri. Osemdesiatpäť percent všetkých rastlín, ktoré v záhrade pestujete, spolupracuje s hubami nachádzajúcimi sa v prípravkoch Symbivit. Patrí sem ovocie, zelenina, okrasné kry aj izbovky, teda väčšina bežných druhov. Nenahraditeľným benefitom je však to, že mykorízne hubydokážu ako jediné zvýšiť produkciu takzvaných sekundárnych metabolitov. Znamená to, že ovocie a zelenina dopestované s mykoríznymi hubami obsahujú viac zdraviu prospešných látok, ako sú vitamíny, antioxidanty, minerály a iné účinné látky. Tento efekt sa nedá docieliť žiadnym iným spôsobom!

.

NAJPREDÁVANEJŠIE MYKORHÍZNE HUBY 

(kliknite SEM a nájdete kompletnú ponuku mykorhíznych húb)

                                  
Viac si prečítate o týchto mykorhíznych hubách po kliknutí na obrázok

.

 Kedy možno pracovať s mykoríznymi hubami? Existuje nejaký (ne)vhodný čas? Ako sa dávkujú?

S mykoríznymi hubami môžete pracovať vždy, keď sa dá pracovať s rastlinou a s pôdou. Ideálne je to pri sadení, keď sa ľahšie dostanete ku koreňom, alebo pri sejbe, keď stačí použiť menej prípravku. Platí totiž zásada, že čím je rastlina väčšia, tým viac mykoríznych húb potrebujete. Dávkovanie sa teda odvíja od veľkosti rastliny, prípadne od objemu koreňového balu. Netreba sa však báť, rastlinu nemôžete predávkovať, pretože ide o živý organizmus. Ak dáte viac, mykoríza sa rozvinie rýchlejšie, ak menej, vznik symbiózy bude trvať dlhšie. Ak použijete mykorízu pri sejbe, rastlina sa bude s hubami vyvíjať od samého začiatku. Neskôr pri presádzaní alebo vysádzaní na konečné stanovište sa huby na koreňoch prenesú spolu s ňou.

Všetky rastliny potrebujú rovnaké mykorízne huby?

Hoci existuje nespočetne veľa druhov rastlín, mykorízne prípravky sú len tri. Osemdesiatpäť percent všetkých rastlín, ktoré v záhrade pestujete, spolupracuje s hubami nachádzajúcimi sa v prípravkoch Symbivit. Patrí sem ovocie, zelenina, okrasné kry aj izbovky, teda väčšina bežných druhov. Iné huby potrebujú ihličnany, ale aj niektoré listnáče ako dub, buk, breza, gaštan (prípravok Ectovit). Poslednú skupinu tvoria erikoidné rastliny, teda kyslomilné čučoriedky, vresy, rododendrony, azalky (prípravok Rhodovit).

.

Platí zásada, že čím je rastlina väčšia,
tým viac mykoríznych húb potrebujete.
Dávkovanie sa teda odvíja od veľkosti rastliny,
prípadne od objemu koreňového balu. 

.

Nemôže sa použitím mykoríznych húb zmeniť alebo narušiť prirodzené prostredie pôdy?

Dnes je v pôde vo všeobecnosti menej prospešných mikroorganizmov, ako by bolo treba. Našou činnosťou neustále zasahujeme do prirodzených pôdnych mechanizmov a narúšame ich. Mykorízne prípravky však robia presný opak. Do mnohých sa dnes navyše pridávajú ďalšie huby prirodzené pre pôdu, napríklad mykoparazitické, ako je Trichoderma. Jednou aplikáciou v záhrade tak získate nielen huby na rozšírenie koreňového systému rastliny, ale aj pomocníka na elimináciu škodlivých koreňových patogénov nachádzajúcich sa v pôde. Použitie mykoríznych húb je novou biotechnológiou, ako pestovať rastliny v súlade s prírodou, bez chemických látok alebo s ich minimalizáciou. Predstavujú možnosť, ako nielen zvýšiť úrodu, ale zároveň ozdraviť a rekultivovať pôdu. Okrem toho sa podieľajú na zadržiavaní vody a CO2 v pôde, čo je dôležité z hľadiska udržateľného rozvoja ľudskej spoločnosti.

Pri mykoríznom ošetrení platia tieto zásady:
1. Vybrať správny prípravok.
2. Aplikovať ho priamo na korene rastliny alebo pod vysievané osivo.
No rovnako ako pri nesprávnom dávkovaní, ani pri zvolení nevhodného mykorízneho prípravku nemôžete rastline ublížiť. Stane sa len to, že prospešná spolupráca (mykoríza) sa nevytvorí a vy zbytočne zaplatíte za niečo, čo vaše rastliny nevyužijú.

.

.

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZTQzMjE