V gastronómii je hrach pokladaný za zeleninu, ale botanicky patrí medzi ovocie. Hrach je jednoročná, popínavá rastlina, so zbiehavými a prerastenými listami z čeľade bôbovitých. Plodmi sú struky, obsahujúce dužinaté semená nazývanými hrášok. Kvitne od mája do septembra. Hrach je významná poľnohospodárska plodina, nakoľko poskytuje najstabilnejšie úrody.
Pôvod hrachu treba hľadať v Číne. Odtiaľ sa rozšíril do Indie, na Blízky východ a do Európy. V roku 8200 pred n.l. sa pestoval na Cypre. Už za čias Homéra označovali hrach za dar bohov. V 12.storočí sa pestoval v kláštorných záhradách a od 15.storočia sa začal objavovať ako súčasť menu kráľovských dvorov.
.
.
Obsah vitamínov a minerálov v hrachu
Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Semená hrachu sú dôležitým zdrojom bielkovín pre výživu ľudí a zvierat. Zrelé semená obsahujú 22 – 28 % dusíkatých látok, 46 – 56 % škrobu, 5 – 7 % vlákniny, 3 % tuku a väčšie množstvo enzýmov a vitamínov A, B1, B2, C, D a K. Hrach je spolu s bôbom obyčajným považovaný za najvýznamnejšiu strukovinu pestovanú v ekologickom poľnohospodárstve.
Hrach má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek, má anabolické účinky (stimuluje rast svalovej hmoty) pri športe a kondičnom tréningu, posilňuje nervy, aktivizuje bunkový metabolizmus, spevňuje vlasy a väzivové tkanivá, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
Hrach a jeho účinky na zdravie
Hrach na zdravé srdce a krvný tlak
Zelený hrášok obsahuje slušné množstvo zdravých minerálov, ako je horčík, draslík a vápnik. Strava s vysokým obsahom týchto živín môže byť užitočná pri prevencii vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcového ochoreni. Zelený hrášok tiež poskytuje flavonoidy, karotenoidy a vitamín C, antioxidanty, u ktorých sa zistilo, že znižujú pravdepodobnosť srdcových ochorení a mozgovej príhody kvôli ich schopnosti predchádzať poškodeniu buniek.
Hrach má anabolické účinky
Žiadny iný druh zeleniny (s výnimkou sóje) neobsahuje takú vysokú a biologicky aktívnu koncentráciu bielkovín a nukleových kyselín. Kým nukleové kyseliny (respektíve gény) v bunkových jadrách riadia bunkový metabolizmus, proteíny (bielkovinové molekuly) vo veľkom vodnatom priestore vnútri buniek tieto povely vykonávajú. Telesná a mentálna sviežosť a kondícia sú možné len vďaka súčinnosti týchto dvoch biologicky aktívnych zložiek.
Hrach na trávenie
Zelený hrášok je jedným z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín, čo je hlavným dôvodom, prečo zasýtia, spolu s ich vysokým množstvom vlákniny. Konzumácia bielkovín zvyšuje hladinu určitých hormónov v tele, ktoré znižujú chuť do jedla. Proteín funguje spolu s vlákninou na spomalenie trávenia a podporuje pocity plnosti. Vláknina tiež pomáha proti zápche a detoxikuje organizmus.
VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Hrach kontroluje zdravú hladinu cukru v krvi
Zelený hrášok má niekoľko vlastností, ktoré môžu pomôcť podporiť kontrolu krvného cukru. Po prvé, má pomerne nízky glykemický index (GI). Strava, ktorá obsahuje množstvo potravín s nízkym GI, sa ukázala ako užitočná pri regulácii hladín cukru v krvi. A čo viac, zelený hrášok je bohatý na vlákninu a bielkovinu, čo môže byť prospešné pre kontrolu hladiny cukru v krvi. Je to preto, lebo vláknina spomaľuje rýchlosť absorpcie sacharidov, čo podporuje pomalší a stabilnejší nárast hladiny cukru v krvi.
Hrach ako výživa nervov
Malé zelené guľôčky obsahujú vysoké koncentrácie vitamínu B1, ktorý zabezpečuje optimálnu výživu nervov. Vďaka vitamínu B1 sme odolnejší a máme vyrovnanejšiu náladu.
Hrachom proti rakovine
Pravidelné konzumovanie zeleného hrášku môže znížiť riziko vzniku rakoviny, najmä v dôsledku obsahu antioxidantov a ich schopnosti zmierniť zápal v tele. Zelený hrášok obsahuje aj saponíny, zlúčeniny rastlín známe ako protirakovinové. Niekoľko štúdií ukázalo, že saponíny môžu pomôcť predchádzať niekoľkým typom rakoviny a majú potenciál inhibovať rast nádorov. Okrem toho sú bohaté na niekoľko živín, ktoré sú známe svojou schopnosťou znižovať riziko vzniku rakoviny vrátane vitamínu K, čo môže byť zvlášť užitočné pri znižovaní rizika rakoviny prostaty.
.
ORGANICKÉ MINERÁLNE NPK HNOJIVO S OBSAHOM CAO
Kliknite na obrázok a dozviete sa viac
Hrachom pre zdravé kosti i proti osteoporóze
Hrach je plný vitamínu K a vitamínu D, ktoré pomáhajú pri absorbovaní vápnika a pomáhajú predchádzať osteoporóze a posilňovať kosti. Vitamín K pomáha ľudskému telu pred prevenciou chorôb, ako je artritída a Alzheimerova choroba.
Hrach na chudnutie
Hrášok je nízkotučný a nízkokalorický typ potravy. Zelené zeleniny sú považované za zdroj dobrého zdravia, ale keď hovoríme o hrášku, pomáhajú vám efektívne pri chudnutí. Hrach má relatívne nízky obsah kalórií v porovnaní s fazuľou.
Hrach na imunitu
Vysoká hladina antioxidantov v hrášku zabraňuje viacerým reakciám v tele, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenia. Hrach obsahuje vysoké množstvo železa, minerálov, vitamínu C a mnoho ďalších živín, čo zlepšuje našu imunitu a umožňuje bojovať proti infekciám a chorobám.
Hrach na pokožku
Hrach obsahuje vysoké množstvo antioxidantov (katechín, flavonoidy) a pomáha predchádzať známkam starnutia. Hrach sa tiež používa na zlepšenie pleti. Antioxidanty pomáhajú pri prevencii vrások. Všetci vieme, že všetko, čo jeme, má vplyv na naše telo. Konzumácia hrášku vám určite pomôže získať zdravú a krásnu pleť.
Použité zdroje:
https://www.nazdravie.sk/hrach/
https://zdravopedia.sk/zelenina/hrach-10-ucinkov-na-zdravie
.
RADY ZÁHRADKÁROM
Hrach neznáša mráz
Hrach je chladnomilná rastlina a najlepšie sa jej darí pri teplotách 13 až 18 °C. To, že je chladnomilná, ale neznamená, že znesie mráz. Hrach umiestňujte do úrodnej priepustnej pôdy, ktorá udržuje vodu, ale ktorá nezostáva dlho studená a mokrá. Ani prehnané sucho hrachu nesvedčí. Pred tým, než vysadíte hrach do pôdy, prehnojte pôdu vyzretým kompostom alebo odležaným hnojom. Aj hrách vyžaduje dodržiavanie osevného postupu, teda zmenu miesta, kde rastie, po určitej dobe.
Obdobie siatia
Hneď ako sa pôda oteplí na 10 °C, môžete hrach vysiať. Pri nižších teplotách bude klíčenie a rast hrachu pomalší, preto je možné prikryť ho v počiatočnom období poklopom alebo fóliou. Pokiaľ chcete žať postupne, sejte tiež postupne, napr. v dvojtýždňových intervaloch. Posledný hrach ale zasejte zhruba 10 týždňov pred prípadnými prvými mrazmi, aby stihli struky dozrieť.
Spôsob siatia
Sejeme do pruhov tak, aby sa neskôr rastliny navzájom podopierali. Sejte do pruhov, ktoré sú zhruba 6 centimetrov hlboké a 3centimetrov široké. Druhou možnosťou je siať do pásov, ktoré sú asi 20 centimetrov široké. Môžete ich vysadiť aj formou dvojpásov, teda dva pásy vedľa seba na záhone.
Starostlivosť o hrach
Krátko po zasiatí sú semena hrachu ohrozované vtáctvom, ktoré ich môže vyzobávať zo záhonov. Preto semená chráňte proti vtákom rôznymi strašiakmi alebo rušením a zároveň radšej upevnite okolo hrachu sieť. Len čo rastliny hrachu povyrastú, odstráňte sieť proti vtákom a namiesto nej pridajte na záhony opory, po ktorých sa bude môcť hrach vinúť. Ak máte hrášok na záhone v dvoch riadkoch, môžete k jednotlivým sadeničkám postaviť latky vzdialené od seba približne 30 centimetrov. K týmto latkám odspodu obmotávame povrázok dookola tak, aby jednotlivé úrovne povrázku boli vzdialené asi 20 centimetrov. Hrach sa po takejto “stene” potom bude môcť plaziť. Môžete tiež použiť napríklad aj pletivo z drôtov alebo suché vetvičky, po ktorých sa hrach tiež dobre plazí. Nízke typy hrachu oporu nepotrebujú.
Škodcovia
Ako už bolo povedané, najväčším nepriateľom hrachu sú vtáky, najmä sojky, holuby, obaľovač hrachový a strapky. Nebezpečné môžu byť ale aj myši, ktoré môžu zožrať semená hrachu pod zemou. Oplatí sa teda okolo záhrady, kde zeleninu pestujete, inštalovať strašiče na myší a vtákov.
.
Mohlo by vás tiež zaujímať
.
UHORKA PODPORÍ TRÁVENIE A POMÔŽE VAŠEJ PLETI
Zelené uhorky obsahujú veľa vody, takmer žiadne kalórie a množstvo biologicky aktívnych látok na krásu. Výborne uhasí smäd, používame ich zvonku i znútra - znútra nám dávajú zdravie, zvonka zasa krásu. Uhorka je výborný pomocník pri chudnutí, zlepšuje využitie bielkovín v organizme, prečisťuje črevá, má mierne laxatívne a detoxikačné účinnky, posilňuje imunitný systém a sliznice čriev, je výborný antioxidant, skrášľuje pokožku i vlasy, zmierňuje problémy s očami a pomáha pri úpale. Viac...
.
.
RUKOLA SÍCE VYZERÁ AKO BURINA, ALE OBSAHUJE MNOHO VITAMÍNOV
Rukola je starodávna listová zelenina, ktorej pestovanie sa začalo okolo 6. storočia. Má veľa výživových hodnôt a bola používaná pre svoje liečivé vlastnosti v celej histórii. Jej popularita začala klesať okolo 19. a 20. storočia. Teraz sa vracia späť ako jedna z najzdravších potravín dostupných pre ľudstvo. Viac...
.
.
.
.
.
.