Rukola je starodávna listová zelenina, ktorej pestovanie sa začalo okolo 6. storočia. Má veľa výživových hodnôt a bola používaná pre svoje liečivé vlastnosti v celej histórii. Jej popularita začala klesať okolo 19. a 20. storočia. Teraz sa vracia späť ako jedna z najzdravších potravín dostupných pre ľudstvo.
Rukola je súčasťou ľudskej stravy dlhé veky, najobľúbenejšia je v Taliansku, Anglicku a Nemecku. Rukola prepožičiava šalátu výraznú korenistú chuť a zároveň zvyšuje jeho výživovú hodnotu.
.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín,
Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, Zelenina bez chémie ďalšou knihou
z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
.
Obsah vitamínov a minerálov v rukole
Rukola v 100 g obsahuje 23,5 kalórií, 0,75 g tukov, 4 g sacharidov, 2,9 g vlákniny a 2,5 g bielkovín, luteín a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C, E a K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, selén, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Rukola zabezpečuje rýchlejšie hojenie, chráni zrak, podporuje zdravé trávenie, detoxikuje organizmus, posilňuje imunitu, je protizápalová, udržuje zdravé tehotenstvo, bojuje proti rakovine, zlepšuje zdravie srdca, môže posobiť ako prírodné afrodiziakum.
Rukola zabezpečuje rýchlejšie hojenie
Vitamín K je silnejší ako vápnik a je oveľa užitočnejší pri udržiavaní hustoty kostí. Podporuje tiež adekvátnu absorpciu vápnika a uľahčuje regeneráciu svalov a zrážanie krvi. Vitamín K podporuje rýchlejšie hojenie u ľudí trpiacich zranením alebo po operácii. V dávnych dobách sa rukola dávala zraneným vojakom, aby sa urýchlil proces hojenia.
Rukola chráni zrak
Aby oči fungovali správne a aby sa predišlo chorobám, je potrebné zdravo jesť. Pridaním potravín, ktoré sú bohaté na vitamín K, A a betakarotén, vám pomôže udržať oči vo forme. Rukola je bohatým zdrojom týchto zložiek a je oveľa zdravšia rastlinná alternatíva zaradenia vitamínu A do dennej stravy. Konzumácia rukoly udrží účinok voľných radikálov preč od sietnice, pretože betakarotén pôsobí ako antioxidant pre oči.
Rukola posilňuje imunitu
S vynikajúcim zložením rukoly nie je záhadou, že telo posilní zvnútra. Rukola obsahuje jeden z najsilnejších vitamínov, vitamín C, ktorý pomáha budovať silný imunitný systém.
Rukola podporuje zdravé trávenie
Nielenže rukola vykazuje stimulačné vlastnosti, ale má tiež množstvo vlákniny. Vláknina je základnou zložkou, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém pod kontrolou a podporuje vstrebávanie adekvátnych živín z potravy. Je užitočná pri pomoci pacientom, ktorí trpia hnačkou, pretože pomáha hromadiť stolicu.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Rukola má protizápalové účinky
Rukola obsahuje významné množstvo vitamínu K. Tento vitamín pomáha udržiavať hustotu kostí a upokojuje zápal kĺbov a iných častí tela. Rukola teda pomáha v prevencii vzniku osteoporózy a artritídy.
Rukola detoxikuje organizmus
Rukola je prírodne dostupná zelenina, ktorá má vysoký obsah chlorofylu. Pravidelné stravovanie rukolou podporí očistu tela zvnútra a zabráni vzniku chorôb. Prínosy chlorofylu sú výnimočné a pridanie chlorofylu do stravy udrží telo bez toxínov a chránené pred účinkami voľných radikálov.
Rukola zlepšuje zdravie srdca
Rukola je schopná zlepšiť zdravie krvných ciev tým, že pôsobí ako protizápalové jedlo, ktoré znižuje hladiny cholesterolu a homocysteínu. To je jeden z dôvodov, prečo je známe, že príjem zeleniny znižuje riziko srdcových ochorení a celkovej úmrtnosti. Strava s vysokým obsahom nízkokalorickej, vysoko výživnej zeleniny je tiež spojená s lepším krvným tlakom, zlepšeným krvným obehom a nižším rizikom srdcového infarktu alebo mŕtvice. Zelenina poskytuje nielen dôležité antioxidanty znižujúce zápal, ale aj dôležité živiny, ako je draslík a horčík, ktoré pomáhajú kontrolovať srdcové rytmy a vlákninu. Tým sa z tela odstráni cholesterol a toxíny.
Rukola bojuje proti rakovine
Spojenie rakoviny s vašou stravou je nesporné. Zdravá strava bohatá na zeleninu je kľúčovým dieterickým odporúčaním pre prevenciu rakoviny. Rukola obsahuje glukozinoláty. Toto sú kľúčové fytonutrienty, o ktorých sa predpokladá, že pôsobia proti rakovinovým bunkám. Keď budete žuť tento zelený list, jeho zlúčeniny sa zmiešajú s tráviacim enzýmom, ktorý sa nazýva myrosináza, ktorá ich mení na iné živiny bojujúce proti rakovine, známe ako izotiokyanáty. Ukázalo sa, že izotiokyanáty majú antikarcinogénne, protizápalové a antiproliferatívne účinky.
Rukola môže posobiť ako prírodné afrodiziakum
Hoci sa neuskutočnilo veľa štúdií, ktoré by skúmali účinky konzumácie rukoly na zvýšenie libida alebo plodnosti, vieme, že jej prirodzené afrodiziakové vlastnosti môžu pochádzať z jej schopnosti znížiť zápal a dodávať stopové minerály a antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť krvný obeh. Zdá sa, že starí Rimania vedeli prečo predpísovali rukolu pre zvýšenie sexuálneho vzrušenia.
Použité zdroje:
https://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/473-rukola
https://zdravopedia.sk/zelenina/rukola-10-ucinkov-na-zdravie