S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Choroby marhuľ a broskýň

17.06.2021

Choroby marhuľ a broskýň

Dozrievajúce marhule a broskyne poškodzujú rôzne choroby. Predstavme si aspoň tie najznámejšie a najčastejšie. No najmä tie, ktoré poškodzujú marhule a broskyne v júni a júli. Ktoré to sú?

Na plodoch poškodených hmyzom alebo krúpami sa vyskytuje hnedá moníliová hniloba, so sivastými žltkastými zhlukmi výtrusníc na povrchu. Viac trpia odrody s jemnou šupkou a redšou dužinou. Pred osami chránime dozrievajúce plody rozvešaním lapačov s pivom.

Článok je prevzatý z publikácie   
Rok v našej záhrade   

      

.

Klasterosporióza (dierkovitosť listov a škvrnitosť plodov)
Ing. Juraj Matlák uvádza o tejto chorobe: Je to ochorenie vyvolávané hubou Clasterosporium carpophilum. Na listoch sa prejavuje vo forme niekoľko milimetrov veľkých, ostro ohraničených hnedých škvŕn, ktoré neskôr z čepele listov vypadávajú a preto sa toto ochorenie nazýva aj dierkovitosťou listov. Túto dierkovitosť stretávame aj na listoch ostatných kôstkovín (slivky. čerešne, višne, marhule). Druhým príznakom klasterosporiózy je drobná škvrnitosť plodov, ktorá býva často sprevádzaná aj glejotokom. Pôvodca ochorenia prezimuje konídiami jednak v opadanom lístí a jednak na kôre stromov. V prípade daždivého počasia po vypučaní stromov tieto konídiá vyklíčia a nakazia listy alebo plody broskýň.

Možnosti ochrany
Vzhľadom na spôsob prezimovania huby, ako aj na skutočnosť, že broskyne ošetrujeme v čase pučania proti kučeravosti listov meďnatými prípravkami, časť konídií zničíme týmto zásahom. Postreky počas vegetácie urobíme až po zistení dierkovitosti listov najmä za daždivého počasia.
Fungicíd TalentFungicíd proti chrastavitosti jadrovín, múčnatke jabloňovej, múčnatke viniča, jahôd, marhúľ a broskýň, škvrnitosti listov čerešní a višní, moníliovej spále kvetov a letorastov kôstkovín, múčnatke a listovej škvrnitostí na okra. rastlinách.
Ekologický prípravok Imunofol (viď obrázok) - opakované preventívne postreky neskorších odrôd v dvojtýždňových intervaloch najmä v lokalitách s výdatnými zrážkami. Môže sa použiť aj ekologický prípravok Imunofol, ktorý zvyšuje odolnosť rastlín proti chorobám. Imunofol zvyšuje výnos, rast i odolnosť ošetrených rastlín a má tiež pozitívny vplyv na symbiotické mykorhízy. Vplýva aj na množstvo niektorých enzýmov, ktoré výrazne posilňujú imunitu rastlín proti patogénom a taktiež zlepšujú lignifikáciu bunkových stien, čo rastlinám pomáha ľahšie sa vyrovnať z výkyvmi extrémneho počasia.

      

Múčnatka broskyňová
Z malých, žltavokrémových škvrniek sa napokon na plodoch vytvorí čiernohnedý povlak, šupka plodov praská a ovocie zahníva. Pri prvých príznakoch choroby je vhodný postrek Novozirom, ktorý podľa potreby niekoľkokrát opakujeme. Pri niektorých odrodách broskýň (najmä pri hladkoplodých hektárinkách) sa pri vyššej alebo striedavej vzdušnej vlhkosti a vyššej teplote (21 až 27 °C) objavujú na plodoch belavé, neskôr hnedé povlaky spôsobené múčnatkou broskyňovou. Šupka v napadnutom mieste tvrdne, korkovatie a ovocie sa znehodnotí. Učinnou ochranou je preventívny postrek sírnatými prípravkami v čase, keď sú plody veľké asi 2,5 centimetra.

Odborná stránka Floraservis uvádza o tejto chorobe: Múčnatku broskýň spôsobuje huba Sphaerotheca pannosa var. persicae. Príznaky ochorenia možno pozorovať na mladých listoch, koncoch výhonkov a predovšetkým na plodoch v podobe hustého belavého podhubia, ktoré neskôr zhnedne. Silno postihnuté listy opadávajú, pokožka plodov skorkovatie a plody sa deformujú. Múčnatka sa šírí pri suchom a teplom počasí. Jednotlivé odrody broskýň, ako aj nektariniek sú na ochorenie rôzne citlivé. Aplikujeme opakované postreky náchylných odrôd v 10-dňových intervaloch a prvý postrek urobíme až po zistení prvých príznakov ochorenia na listoch.
Ekologické prípravky: Môžu sa použiť aj ekologické prípravky BorOil, FloraVita SiO, FloraVita Coco, Folicit, PowerOf-K, ktoré zvyšujú odolnosť rastlín proti chorobám,

              
    BorOil                                            Folicit                                         PowerOf-K

.

        

.

Moníliová hniloba
Keď plody poškodilo krupobitie, bezprostredne po ňom postriekame stromy prípravkom Rovral. Napadnuté hnijúce ovocie treba zo záhrady včas odstrániť, aby sa nestalo zdrojom ďalšej nákazy. Moníliová hniloba plodov je druhou fázou hubovej choroby, ktorá v čase kvitnutia spôsobuje tzv. moniliový úpal kvetov a odumieranie vetvičiek.

Odborná stránka Floraservis uvádza o tejto chorobe: Najčastejšími pôvodcami hniloby ovocia sú huby rodu Monilia. Hnilobu jadrového ovocia spôsobuje Monilia fructigena, kôstkového ovocia Monilia laxa, ktorá okrem plodov infikuje v jarných mesiacoch aj kvety a výhonky višní, marhúľ a sliviek a vyvoláva známe moníliové usychanie kvetov a výhonkov. O hubách rodu Monilia treba vedieť, že zdravé ovocie neinfikujú, veľmi ľahko však prenikajú do plodov poškodených hmyzom (predovšetkým obaľovačmi), alebo mechanicky (napr. krupobitím). Preto proti moníliovej hnilobe ovocia bojujeme nepriamo, predovšetkým dobre načasovanými postrekmi proti pôvodcom červivosti.

Druhým veľmi dôležitým preventívnym opatrením je sústavné zbieranie hnilého ovocia a jeho okamžité zakopanie hlboko do pôdy, aby sa spóry huby z vankúšikov vytvorených na povrchu plodov nedostávali do ovzdušia, pretože mikroskopicky drobné spóry sú unášané vetrom aj na väčšie vzdialenosti a pokiaľ dopadnú na poškodené ovocie, v prítomnosti vody vyklíčia a spôsobia známu hnilobu. Okrem toho je potrebné najneskôr pri jarnom reze odstrániť z ovocných stromov infikované zoschnuté ovocie - tzv. moníliové múmie, ktoré sú zdrojom infekcie najmä v jarnom období.

.

        

Chrastavitosť
V prehustenej záhrade, v uzavretej neprevzdušnenej polohe, najmä ak bolo v máji a v júni daždivé počasie, sa môže na marhuliach a broskyniach vyskytnúť chrastavitosť.

Stránka Polnosev uvádza o tejto chorobe: Pôvodcom choroby je parazitná huba Venturia carpophila (konídiové štádium Megacladosporium carpophilum), ktorá sa v našich podmienkach bežne vyskytuje vo všetkých oblastiach, v ktorých sa pestujú teplomilné kôstkoviny. Najčastejšie napáda broskyne, menej častá býva na marhuliach. V prvom rade bývajú napadnuté plody, zvyčajne až v druhej polovici svojho vývinu, len zriedkavo a v slabej intenzite možno nájsť hubu aj na listoch.

Na plodoch začína ochorenie v podobe žltokrémových zatvrdnutých škvŕn na šupke, ktoré sa čím skôr pokrývajú zamatovým takmer čiernym povlakom výtrusov (konídií). Škvrny bývajú okrúhle, s priemerom približne 2 až 3 milimetre, často vzájomne splývajúce, vytvárajúce pritom niekedy rozsiahle chrasty. Ak nastane napadnutie ešte v čase intenzívneho rastu plodov, objavuje sa praskanie šupky a plod sa tým do značnej miery znetvoruje.

Na marhuliach bývajú povlaky huby na plodoch menej husté. Na listoch spôsobuje huba okrúhle pomerne malé zamatové škvrny, pod ktorými listové pletivo len pomaly usychá. Niekedy možno vidieť takéto škvrny aj na kôre letorastov. Choroba sa šíri počas vegetácie konídiami. Koncom leta nastáva infekcia kôry letorastov alebo mladých konárikov, v ktorých potom podhubie prezimuje. V miestach infekcie sa vytvárajú na jar konídiá, ktorými sa neskôr infikujú plody.

Predpokladom infekcie sú kvapôčky vody na listoch alebo plodoch, ktoré počas niekoľkých hodín neuschnú. Vtedy má huba možnosť vyklíčiť a preniknúť do pletív hostiteľa. Škodlivosť choroby môže byť veľká najmä vtedy, ak je daždivé leto a ak sa broskyne alebo marhule pestujú v uzavretých, vlhkejších miestach, v ktorých sa dlhšie drží rosa.

Šarka
Závažnou chorobou marhúľ a broskýň je šarka, ktorá sa na ne prenáša z iných chorých ovocných druhov, najmä zo sliviek. Na šupke marhúľ sú málo viditeľné okrúhle svetlejšie škvrny, zrelá dužina má blatistú konzistenciu a horšiu chuť a na kôstkach sú typické svetlé krúžky a škvrny.

Odborná stránka Floraservis uvádza o tejto chorobe: Šarku poznajú záhradkári predovšetkým ako nebezpečnú vírusovú chorobu slivkovín. Jej hostiteľmi sú však aj marhule, broskyne, mandle, trnka, višňa plstnatá, mahalebka a myrobalan.

Na listoch marhúľ sa šarka prejavuje vo forme žltozelených alebo bledozelených kresieb, prúžkov, prstencov alebo škvŕn, ktoré sú najvýraznejšie v prvej polovici vegetačného obdobia. Na povrchu plodov marhúľ možno príznaky šarky pozorovať krátko pred ich dozretím. Prejavujú sa pomerne veľkými belavými kresbami a krúžkami. Niekedy sa v miestach týchto škvŕn plody aj mierne deformujú. Dužina silno postihnutých plodov býva vláknitá, málo šťavnatá a máva mdlú chuť. 

.

.

.

Veľmi typicky sa šarka prejavuje na kôstkach marhúľ v podobe belavých krúžkov, kresieb a škvŕn, ktoré na nich zostávajú aj po vysušení. Na listoch broskýň sa príznaky šarky objavujú zriedkavejšie a prejavujú sa zožltnutím žilnatiny a deformáciou listovej čepele. Príznaky na plodoch broskýň sa podobajú prejavom šarky na marhuliach s tým rozdielom, že kvôli jemnému ochlpeniu broskýň sú menej nápadné a s dozrievaním plodov sa postupne strácajú.

Šarka sa šíri jednak množiteľským materiálom (očkami, vrúbľami, odkopkami) a jednak pomocou hmyzu. Hlavnými prenášačmi vírusu sú rôzne druhy vošiek škodiacich na kôstkovinách.

Napriek týmto chybám možno ovocie použiť, skôr sa však hodí na prípravu lekváru. Na broskyniach sa šarka prejavuje na plodoch belavými prstencami, pásikatými kresbami alebo deformáciami. Plody na chorých stromoch postupne strácajú cukor; to platí pre všetky druhy kôstkovín, ktoré šarkou trpia. V oblastiach, kde sa inak šarka nevyskytuje, treba napadnuté stromy vykopať, aby neboli zdrojom infekcie. Z odrôd marhúľ je voči šarke pomerne tolerantná Karola.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZTcwM2J