S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Choroby: Je kučeravosť broskýň katastrófa pre strom?

02.04.2020

Choroby: Je kučeravosť broskýň katastrófa pre strom?

Pri broskyniach sa takmer každoročne vyskytuje kučeravosť, ktorú vyvoláva huba Taphrina deformans. Patogén napáda listy, výhonky a plody. Šírenie ochorenia podporuje daždivé počasie. Fotosyntéza je obmedzená, strom sa výrazne oslabuje, úroda znižuje. V rokoch so silným výskytom kučeravosti sú napádané aj plody. Najlepšie je preto pestovať odrody rezistentné voči kučeravosti, úplná odolnosť však tiež nie je zaručená.

Pri tomto ochorení je veľmi dôležité presné načasovanie chemickej ochrany, pretože priveľmi skoré alebo neskoré postreky sú už neúčinné. V štádiu nalievania sa púčikov, ešte pred objavením sa zelených listových vrcholov, sa vykonáva prvý postrek proti kučeravosti. V prípade daždivého počasia sa postrek opakuje každých 7 až 10 dní do začiatku kvitnutia. Minimálna teplota v čase aplikácie by mala byť 7 °C. Po vypučaní nepoužívajme meďnaté prípravky – môžu pôsobiť fytotoxicky!

V závere tohto príspevku sme priložili účinné produkty proti kučeravosti broskýň a nektariniek a postup aplikácie.

        

.

Predstavme si kučeravosť broskýň
.
V knihe Ochrana ovocných rastlín proti chorobám (Plat4M Books, máj 2019) od autorskej dvojice Ľudovít Cagáň a Sylvia Matušíková sa o tejto chorobe píše takto:

Kučeravosť broskyne – Taphrina deformans
Český názov: Kadeřavost broskvoně
Oddelenie: Ascomycota
Čeľaď: Taphrinaceae

Huba napáda listy, výhonky a plody. Prvé príznaky sa objavujú skoro na jar, viditeľné sú do mesiaca po odkvitnutí. Taphrina deformans vyvoláva rýchle, nadmerné množenie a zväčšovanie sa buniek. Infikované listy broskýň a nektáriniek sú zhrubnuté, skučeravené, zvrásnené a majú veľké vypuklé pľuzgiere, ktoré sú najskôr svetlozelenej, žltej a nakoniec ružovej až červenej farby. S postupom ochorenia listy nadobúdajú sivé sfarbenie a vyzerajú ako zaprášené, čo je spôsobené vrstvou askospór patogéna na povrchu listu. Krátko potom listy hnednú a opadávajú.

Opadnuté listy sú nahradzovane novými, čo strom vyčerpáva a môže spôsobiť významné zníženie úrody, čo je hlavný dôvod škodlivosti ochorenia. Infikované konáriky sú zhrubnuté a zakrpatené, listy na vrchole odumierajú. Napadnuté kvety opadávajú. Huba niekedy infikuje aj výhonky marhúľ, ktoré sú nápadne červené. Veľké množstvo mladých infikovaných plodov opadne. Tie, ktoré zostanú, môžu byť pri stonke zahnuté a vyzerajú ako malá tekvička. Na väčších plodoch sa tvoria červenkasté až purpurové bradavičnaté výrastky.

Spóry patogénu sú zmývané vodou alebo odvievané vetrom na púčiky a konáriky broskýň. Tam zostávajú počas leta a nasledujúcej zimy ukryté za šupinkami alebo v puklinách kôry. Spóry klíčia v období častých zrážok počas otvárania sa púčikov. Voči patogénu sú vnímavé iba mladé pletivá, takže ak nie sú listy infikované pri pučaní, potom je poškodenie kučeravosťou v danom roku malé. Askospóry sú však počas chladného vlhkého počasia schopné vytvoriť sekundárne spóry, nazývané blastospóry. Sú to konídiá, ktoré sa vytvorili z askospóryy pučaním, podobne, ako sa množia kvasinky. Z takto vytvoreného konídia môžu pučaním vzniknúť ďalšie konídiá. Oba typy spór môžu zostať neaktívne niekoľko rokov, až kým nenastanú podmienky, vhodne pre rozvoj infekcie. To vysvetľuje, prečo sa môže kučeravosť vyskytnúť aj vtedy, ak sa ochorenie v predchádzajúcom roku neprejavilo.

Ochrana musí byť zameraná na prevenciu, pretože ak sa ochorenie prejaví, chemická ochrana už nie je účinná. Vhodné je odstraňovanie napadnutých listov. Nevyhnutná je však aplikácia fungicídov. Vykonáva sa v období tesne pred pučaním, čo je približne od polovice marca do prvej tretiny apríla. Postreky sa robia najneskôr do štádia nalievania sa púčikov ešte pred rozkvitnutím, najmä za chladného a daždivého počasia. Druhým vhodným termínom aplikácie fungicídov je na jeseň, po opadnutí listov. Autorizované sú prípravky sírnaté a meďnaté a tiež organické prípravky. V praxi sa často používa kombinácia – jesenné aj jarné ošetrenie.

Viac o škodcoch a chorobách sa dočítate TU

MÁTE ČERVIVÉ ČEREŠNE?
Kliknite na obrázky a nájdete odpoveď ako sa zbaviť červíkov v chutných čerešniach!

.

Profesor Ivan Hričovský hovorí o dôvodoch použitia meďnatého postreku na ochranu broskýň proti kučeravosti lístkov broskýň. Vysvetľuje kedy a ako robíme tento postrek, prečo nie je škodlivý, kedy sa môže robiť dokonca ešte aj v decembri.

Na otázku Jána Škorňu odpovedá, či musíme postrek opakovať každý rok. Popri tom odporúča aj typ podpníka, ktorý by dve najkvalitnejšie odrody broskýň mali mať. Odpovede nájdete vo videu s profesorom Ivanom Hričovským. Kde toto video vzniklo? Video Kučeravitosť lístkov broskýn vzniklo 23. novembra 2018 pri natáčaní nových príspevkov do decembrových a januárových relácií Farmárskej revue v Ivanke pri Dunaji.

    

.

.

Biologická ochrana broskýň proti kučeravosti

V rámci biologickej ochrany ovocných rastlín sú účinnými látkami produkty spoločnosti BioTomal. Na ochranu pred kučeravosťou broskýň ponúkajú tieto biologické ochranné produkty. Objednať si ich môžete aj tu po kliknutí na obrázky týchto výrobkov.

Každý, kto pestuje broskyne a nektárinky by mal v tomto čase myslieť na to, ako zvládnuť jedno z ich najzávažnejších ochorení a to kučeravosť listov broskýň (Taphrina deformans).

Priemerná teplota vzduchu na úrovni 4 až 8 ℃ a daždivý ráz počasia sú optimálnymi podmienkami pre rozvoj a šírenie ochorenia. Vzhľadom na doterajší priebeh počasia a strednodobú predpoveď môžeme tento rok očakávať silný tlak kučeravosti.

Deformované a do červena sfarbené listy, ktoré sú nám dobre známe ako príznaky ochorenia sa objavia po približne 7 až 14 dňoch po infekcii. Ak však chceme zabrániť napadnutiu, nemôžeme čakať na  prvé príznaky, musíme zasiahnuť preventívne. Tam, kde sa v posledných rokoch vyskytli problémy s kučeravosťou, odporúčame rozhodne postrekovať!

Termín tzn. jarného umývacieho postreku (BorOil 20 ml/10 l vody + meďnatý prípravok) je už vo väčšine oblastí vhodných na pestovanie broskýň a nektáriniek za nami. Spomínanú kombináciu odporúčame aplikovať v oblastiach, kde sú broskyne a nektárinky ešte stále vo fáze nalievania púčikov, avšak  najneskôr pred ich otvorením resp. vypučaním. Po vypučaní broskýň a nektáriniekneodporúčame aplikáciu meďnatých prípravkov z dôvodu možnej fytotoxicity.

Keďže predpokladáme, že v tomto období sú už na väčšine územia broskyne a nektárinky vypučané,  odporúčame na ich ošetrenie použiť prípravok Folicit v dávke 50 až 100 ml / 10 l vody podľa aktuálneho tlaku ochorenia v konkrétnej lokalite. Aplikáciu odporúčame v prípade potreby opakovať v 5- až 7-dňových intervaloch až do začiatku kvitnutia.

Ak pretrvávajú podmienky vhodné pre šírenie ochorenia odporúčame počas kvitnutia a všade tam, kde už teraz broskyne a nektárinky kvitnú, aplikovať prípravok Chitopron 5% v dávke 30 až 50 ml / 10 l vody. Po odkvitnutí odporúčame v prípade potreby pokračovať v ošetrovaní prípravkom Folicit, až kým priemerná teplota vzduchu nedosiahne úroveň  aspoň 15 až 20 °C.

Pri všetkých ošetreniach proti kučeravosti odporúčame použiť dostatočné množstvo vody pod zodpovedajúcim tlakom, aby sa dosiahlo dostatočné pokrytie všetkých ošetrovaných častí rastlín postrekovou kvapalinou.

.

CUPROTONIC
1,0 l
CuproTonic 1,0 l
Objednajte kliknutím na produkt
Prípravok na báze medi a zinku zvyšujúci odolnosť rastlín proti vírusovým, bakteríálnym a hubovým chorobám,
obmedzuje výskyt chorôb a optimalizuje výživu.

CUPROTONIC - 0,5 l alebo 1,0 l / bal - Hnojivo je vhodné na použitie v ekologickom poľnohospodárstve. CuproTonic umocňuje účinok fungicídov a tým znižuje ich dávkovanie.Vodorozpustná meď a zinok sú vo forme glukonátov, ktoré sú v hnojive veľmi rýchlo absorbované a asimilované pletivami a koreňmi rastlín, čoho dôsledkom sú silnejšie a zdravšie rastliny.
Proti: obmedzuje výskyt hubových, bakteriálnych a vírusových chorôb.
Pôsobenie: CuproTonic je roztok hnojiva na báze medi a zinku, ktorý v ošetrených rastlinách optimalizuje výživu rastlín meďou a zinkom. Hnojivo posilňuje odolnosť rastlín (imunitný systém) proti infekčnému tlaku z vírusov, baktérií a húb. Hnojivo je vhodné na použitie v ekologickom poľnohospodárstve. CuproTonic umocňuje účinok fungicídov a tým znižuje ich dávkovanie. Vodorozpustná meď a zinok sú vo forme glukonátov, ktoré sú v hnojive veľmi rýchlo absorbované a asimilované pletivami a koreňmi rastlín, čoho dôsledkom sú silnejšie a zdravšie rastliny.
Aplikácia: Najlepšie výsledky sa získajú ak sa dodrží doporučená dávka a aplikácia sa uskutoční na obe strany listu. Pred samotnou aplikáciou overte reakciu rastlín na malej vzorke. Aplikácia hnojiva na list by nemala byť použitá, ak sú rastliny v plnom kvete. Aplikačnú dávku hnojiva rozmiešajte v malom množstve vody a vlejte do postrekovača naplneného vodou do ½ objemu. Rozmiešajte a doplňte na požadovaný objem postrekovej kvapaliny, ktorá sa premiešava počas aplikácie.

FOLICIT
1,0 l
Objednajte kliknutím na produkt
Prírodný produkt s obsahom účinných látok ako je sójový lecitín a slnečnicový olej,
ktoré aktivujú fyziologické funkcie rastlín a tým stimulujú produkciu phytoalexínov.

FOLICIT - 1 kg / bal Prípravok s fungicídnym účinkom. Kontaktná zložka znemožňuje ďalší vývoj húb, systematicky posilňuje membrány buniek a naštartuje prirodzený obranný mechanizmus rastlín.
Proti: múčnatka, kučeravitosť
Pôsobenie: Folicit je prírodný produkt s obsahom účinných látok ako je sójový lecitín a slnečnicový olej, ktoré aktivujú fyziologické funkcie rastlín a tým stimulujú produkciu phytoalexínov. Okrem toho Folicit vytvára nepriaznivé prostredie pre rast húb a plesní (ako sú napríklad: Podosphaera leucotricha, Taphrina deformans, Microsphaera glrossulariae, Podosphaera xhantii, Erysiphe polyphaga, Phytophthora infestancs, Oidium neolycopersici, Alternaria cichorii, Plasmopara viticola a Erysiphe necator). Produkt obsahuje špeciálny sójový lecitín s vysokým obsahom prírodných fosfoglyceridov, čím plodinám napomáha vyvinúť odolnosť voči nepriaznivým účinkom spojených s napadnutia hubami ako je múčnatka. Zmierňuje účinky bunkovej nekrózy listovej čepele, ktoré je spôsobené šírením hubových vláken (hýf) v rastlinných bunkách. Po aplikácii Folicitu sa vytvorí ochranná vrstva, ktorá posilní bunkovú stenu rastlín a následne aktivuje obranný systém rastlín.
Aplikácia: Aplikácia sa vykonáva postrekom. Postrekovať pri teplotách minimálne 15 °C.

IMUNOFOL
1,0 l

Objednajte kliknutím na produkt
Roztok hnojiva, ktorý obmedzuje výskyt bakteriálnych, vírusových a hubových chorôb.

.

IMUNOFOL - 0,5 l alebo 1,0 l / bal - Imunofol je roztok hnojiva, ktorý optimalizuje výživu rastlín zinkom.
Proti: Obmedzuje výskyt bakteriálnych, vírusových a hubových chorôb.
Pôsobenie: Imunofol je roztok hnojiva, ktorý optimalizuje výživu rastlín zinkom. Vodorozpustný zinok je vo forme chelátu s kyselinou octovou, chitosanom a aminokyselinami. Tento rozpustný chelát je veľmi dobre absorbovaný a asimilovaný pletivami a koreňmi rastlín. Imunofol zvyšuje výnos, rast i odolnosť ošetrených rastlín a má tiež pozitívny vplyv na symbiotické mykorízy. Hnojivo vplýva aj na množstvo niektorých enzýmov, ktoré výrazne posilňujú imunitu rastlín proti patogénom a taktiež zlepšujú lignifikáciu bunkových stien, čo rastlinám pomáha pri vyrovnávaní sa z enviromentálneho stresu - napríklad sucha.
Aplikácia: Pred použitím hnojivo vždy pretrepte. Najlepšie výsledky sa získajú ak sa dodrží doporučená dávka a aplikácia sa uskutoční na obe strany listu. Pred samotnou aplikáciou overte reakciu rastlín na malej vzorke. Aplikácia hnojiva na list by nemala byť použitá, ak sú rastliny v plnom kvete. Aplikačnú dávku hnojiva rozmiešajte v malom množstve vody a vlejte do postrekovača naplneného vodou do ½ objemu. Rozmiešajte a doplňte na požadovaný objem postrekovej kvapaliny, ktorá sa premiešava počas aplikácie.

Aké sú ďalšie najznámejšie choroby broskýň?
.
Šarka - z viróz sa na broskyniach vyskytuje šarka, opísaná v knihe Ochrana ovocných rastlín proti chorobám pri chorobách slivky domácej. Pri broskyniach spôsobuje zníženie množstva a kvality úrody, zhoršenie rastu a kratšiu životnosť napadnutých stromov. Počas kvitnutia sa šarka broskýň prejavuje nápadnými farebnými zmenami korunných lupienkov, na ktorých sa vyskytujú biele a rôzne sýto ružové prúžky a čiarky. Na listoch sa vyskytujú chlorotické oblasti, podobne ako na slivkách. Plody môžu byť horšie vyfarbené a nektárinky môžu byť silno zdeformované, s hrboľatým povrchom. Časté je predčasné opadávanie plodov, ktoré v období pred zberom môžu rýchlo nadobúdať mäkkú konzistenciu ešte na stromoch a zhoršuje sa ich skladovateľnosť. Preto je často nutný skorší zber, keď ešte plody nie sú dokonale zrelé.

Bakteriózy
- z bakterióz postihuje broskyne Pseudomonas syringae, ktorá vyvoláva bakteriálne odumieranie. Ochorenie je opísané v knihe Ochrana ovocných rastlín proti chorobám pri chorobách čerešne. Napadnuté stromy intenzívne vylučujú miazgu, dochádza k odumieraniu púčikov, kvetov, listov a výhonkov.


Kučeravosť
- pri broskyniach sa takmer každoročne vyskytuje kučeravosť, ktorú vyvoláva huba Taphrina deformans.  


Monilióza
- podobne ako ostatné kôstkoviny, aj broskyne postihuje monilióza (Monilinia laxa), ktorá môže spôsobiť veľké škody nielen na plodoch, ale vyvoláva aj odumieranie výhonkov. Ochorenie výrazne prispieva ku krátkej životnosti broskyňových stromov. Ochrana proti ochoreniu je opísaná v knihe Ochrana ovocných rastlín proti chorobám pri chorobách čerešne a višne.


Múčnatka
- v obdobiach s nižšími úhrnmi zrážok, ale vysokou vlhkosťou vzduchu sa môže objaviť múčnatka broskyne. Spôsobuje ju Podosphaera pannosa. Pri silnej infekcii môže dochádzať k praskaniu plodov a ich úplnému znehodnoteniu.

Chrastavitosť
- symptómy sa prejavujú najmä na plodoch, ale infikované môžu byť aj listy, konáriky a letorasty. Na plodoch sa 6 až 7 týždňov po opade korunných lístkov tvoria najskôr malé zelenkasté škvrny, ktoré sa zväčšujú a postupne nadobúdajú tmavé až čierne sfarbenie. Vznikajú najmä v okolí stopky, kde býva povrch plodu najviac ovlhčený, ale môžu sa však vyskytnúť kdekoľvek na plode. Škvrny splývajú, môžu byť mierne vystúpené a dosiahnuť priemer až 10 mm. Neovplyvňujú však väčšinou významnejšie kvalitu ovocia, iba jeho estetickú stránku. Len pri silnom napadnutí môže pokožka v mieste škvŕn praskať a prasknuté plody môžu byť infikované ďalšími patogénmi.

      

      

Na snímkach hore je monilióza (vľavo) a kučeravosť broskýň (vpravo) a dole je bakteriálne odumieranie - poškodenie plodov broskyne (vľavo) a chrastavistosť broskýň (vpravo).

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj články:

Akú marhuľu do našej záhrady?
Prirodzené cesty detoxikácie organizmu
Zeleninová záhrada: Opatrenia po výseve
Chcete mať lepšie úrody v záhrade?
Kde umiestniť druhy drobného ovocia?
Čo by mal jesť budúci otec?
Plánujete vysadiť maliny?

 

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MzNjNWQ0O