Viete, že existuje viac ako 70 druhov kvetov, ktoré možno konzumovať? Celé kvety alebo okvetné lístky sa používajú do šalátov, čajov, či na dezerty. Dodajú však nové chute aj cestovinám, zmrzline, limonádam a kokteilom.
Podľa špecialistky na zdravú stravu Zuzany Pavelkovej Šafářovej sú jedlé kvety, rovnako ako bylinky plné vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok. „Neslúžia teda iba na dekoráciu, ale ich konzumácia je prínosná aj pre zdravie. Kvety by však nemali byť nikdy chemicky ošetrené a rozhodne nie všetky sú jedlé,“ upozorňuje odborníčka. Tými jedlými môžete ozdobiť dezerty, šaláty, polievky, ale aj hlavné jedlá. Možno ich pridať spoločne s vodou do formičiek na ľad, zamraziť a používať v karafách s nápojmi. Skúste sa poobzerať po svojej záhrade a možno ich budete môcť čoskoro ochutnať aj vy.
_______________________________________________________________________________________________________
Chcete mať lepšie úrody v záhrade?
_______________________________________________________________________________________________________
Lupienky ruží môžete jesť ako sladké čipsy
Mnoho ľudí miluje omamnú vôňu ruží. Teraz si jednoducho iba predstavte, že túto sladkastú vôňu si môžete vychutnať aj ako sladkastú príchuť v receptoch. Okvetné lístky ruží ozdobia množstvo vašich letných ovocných drinkov či smoothies, narodeninových tort aj sorbetov. Lupienky ruží sa tiež často vyskytujú v indických pokrmoch.
Korenistá kapucínka sa hodí k mäsu
Táto trochu exoticky vyzerajúca kvetinka má výraznú korenistú chuť. Preto jedlách používajte radšej len jej kvet namiesto celej rastliny. V kvetoch sa totiž korenistá chuť prejavuje najsilnejšie. Výborne sa hodí na dochutenie zeleninových šalátov, ozvláštnenie cestovín či vajíčkových omeliet. Používa sa tiež na dozdobenie grilovaného hovädzieho mäsa. Niektorí šéfkuchári ich používajú dokonca aj ako základ pri tvorbe kapucínkového octu, ktorým polievajú napríklad aj grilované ryby.
Liečivý nechtík ozvláštni šalát či zákusok
Liečivý nechtík poznáte ako súčasť bylinkových čajov či kozmetiky. Na organizmus má nechtík blahodarné účinky, preto sa nemusíte báť pridať ho do svojich receptov. Kvet nechtíka chuťou pripomína citróny, takže sa výborne hodí k sladkým aj slaným jedlám. Použite ho ako ozdobu zeleninových šalátov alebo napríklad ako sviežu ozdobu klasickej nedeľnej bábovky.
Levanduľ a kozí syr - výborná kombinácia
Svojou známou sladkastou vôňou a chuťou dokáže levanduľa ozvláštniť svieže šaláty a dresingy, ale pokojne ju môžete zapiecť do sladkých dobrôt. Levanduľa sa chuťovo skvele dopĺňa s kozím syrom a jedlami z hydiny či rýb.
Dezerty ozdobte sladkými fialkami
Fialky sa vďaka svojej silnejšej sladkej chuti a neprehliadnuteľnému vzhľadu hodia skôr do sladkých pokrmov či dezertov ako k slaným receptom. Pred podávaním ich nezabudnite poriadne umyť a vysušiť. Skvele vyzerajú zamrazené v kockách ľadu vo sviežich ovocných malinovkách. Hodia sa však aj k domácej zmrzline alebo ako dekorácia akýchkoľvek dezertov. Skúste nimi ozvláštniť palacinky s javorovým sirupom.
Sirôtky zmenia aj obyčajného jedlo na luxusné
Sirôtky pozdvihnú vaše jedlá na vyššiu úroveň predovšetkým vďaka neprehliadnuteľnému farebnému vzhľadu. Svieža chuť sirôtok je zakaždým trochu iná, ale cítiť v nej môžete mierne trávnaté podtóny. Pridajte ich do netradičných syrových nátierok alebo ich nasypte na zeleninový šalát. Sirôtky sa nádherne vynímajú pri zdobení tort, zákuskov alebo muffinov a punc luxusu dodajú aj jednoduchému vanilkovému pudingu.
Sedmokrásky rozveselia aj obyčajný chlieb s maslom
Sedmokrásky sú stelesnením nevinnosti a dobrej nálady. Možno ste ich zo zvedavosti ochutnali už aj vy. V kuchyni môžete sedmokrásky nasekať do šalátov alebo nimi dozdobiť chlieb s maslom, syrom a čerstvou zeleninou. Konzumujte však iba kvetinovú časť rastlinky, stopka môže byť občas mierne nahorklá.
Kvety, ktoré rozhodne nikdy nejedzte
Pozor, niektoré kvety vám chutiť nebudú, iné môžu spôsobiť žalúdočné kŕče, hnačky, vracanie, prípadne vás môžu otráviť. Rozhodne nejedzte: narcisy, rododendrón, verbenu, oleander, azalku, konvalinky.
Náš tip:
Konzumujte len kvety, ktoré poznáte. Na konzumáciu používajte len rozkvitnuté a otvorené kvety, ktoré sú lákavé aj na pohľad. Neotvorené či nedozreté rastlinky chutia rovnako ako nedozreté ovocie – horko alebo trpko. Konzumáciou povädnutých či suchých kvetín by ste urobili rovnakú chybu.
Chcete si dopestovať jedlé kvety v záhrade?
Vyskúšajte semienka Franchi z našej ponuky
Chcete si objednať? Kliknite na obrázok.
Vyskúšajte miešaný šalát s jedlými kvetmi:
Potrebujeme:
120 g čerstvého špenátu, 120 g mangoldu, 80 g rukoly, 1 veľký pomaranč, 2 lyžice bieleho jogurtu, 4 plátky bagety, 1 lyžica mandľových plátkov, olivový olej, jedlé kvety rôznych farieb
Špenát, mangold a rukolu umyte, dobre osušte a rozdeľte do šalátových misiek. Pomaranč ošúpte, z tretiny vytlačte šťavu, zo zvyšku mesiačikov odstráňte aj jemnú šupku a pokrájajte ich.
Pomarančovú šťavu zmiešajte s olivovým olejom a týmto jednoduchým dresingom pokvapkajte šaláty. Ozdobte ich jedlými kvetmi.
Kúsky pomaranča zmiešajte s jogurtom. Bagety nakrájajte na plátky a natrite jogurtovým dipom. Šalát nakoniec ozdobte plátkami mandlí nasucho opraženými na panvici.
Zdroje: www.zuzanasafarova.cz, dw.com, gardenseason.com, gardeners.com, zena.aktualne.cz