S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Jedlé kvety: ktoré to sú a s čím ich môžete kombinovať?

02.04.2020

Jedlé kvety: ktoré to sú a s čím ich môžete kombinovať?

Viete, že existuje viac ako 70 druhov kvetov, ktoré možno konzumovať? Celé kvety alebo okvetné lístky sa používajú do šalátov, čajov, či na dezerty. Dodajú však nové chute aj cestovinám, zmrzline, limonádam a kokteilom.

Podľa špecialistky na zdravú stravu Zuzany Pavelkovej Šafářovej sú  jedlé kvety, rovnako ako bylinky plné vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok. „Neslúžia teda iba na dekoráciu, ale ich konzumácia je prínosná aj pre zdravie. Kvety by však nemali byť nikdy chemicky ošetrené a rozhodne nie všetky sú jedlé,“ upozorňuje odborníčka. Tými jedlými môžete ozdobiť dezerty, šaláty, polievky, ale aj hlavné jedlá. Možno ich pridať spoločne s vodou do formičiek na ľad, zamraziť a používať v karafách s nápojmi.  Skúste sa poobzerať po svojej záhrade a možno ich budete môcť čoskoro ochutnať aj vy.

_______________________________________________________________________________________________________

Chcete mať lepšie úrody v záhrade?

Ivan Hričovský: V posledných dňoch a týždňoch dostávam zo všetkých strán množstvo otázok na efekt mykorhíznych húb. Tieto huby sa stávajú výsadbovým fenomónom nielen u nás, ale aj vo všetkých okolitých krajinách. Ešte ste to nevyskúšali? Tak tento rok ozaj musíte! Vaša úroda v záhrade, ale najmä jej kvalita a aj krása kvetov v záhonoch či na balkónoch a terasách sa výrazne umocní. V čom je ten zázrak?

_______________________________________________________________________________________________________

Lupienky ruží môžete jesť ako sladké čipsy
Mnoho ľudí miluje
 omamnú vôňu ruží. Teraz si jednoducho iba predstavte, že túto sladkastú vôňu si môžete vychutnať aj ako sladkastú príchuť v receptoch. Okvetné lístky ruží ozdobia množstvo vašich letných ovocných drinkov či smoothies, narodeninových tort aj sorbetov. Lupienky ruží sa tiež často vyskytujú v indických pokrmoch. 

Korenistá kapucínka sa hodí k mäsu
Táto trochu exoticky vyzerajúca kvetinka má výraznú korenistú chuť. Preto jedlách používajte radšej len jej kvet namiesto celej rastliny. V kvetoch sa totiž korenistá chuť prejavuje najsilnejšie. Výborne sa hodí na dochutenie zeleninových šalátov, ozvláštnenie cestovín či vajíčkových omeliet. Používa sa tiež na dozdobenie grilovaného hovädzieho mäsa. Niektorí šéfkuchári ich používajú dokonca aj ako základ pri tvorbe kapucínkového octu, ktorým polievajú napríklad aj grilované ryby.

Liečivý nechtík ozvláštni šalát či zákusok
Liečivý nechtík poznáte ako súčasť bylinkových čajov či kozmetiky. Na organizmus má nechtík blahodarné účinky,  preto sa nemusíte báť pridať ho do svojich receptov. Kvet nechtíka chuťou pripomína citróny, takže sa výborne hodí k sladkým aj slaným jedlám. Použite ho ako ozdobu zeleninových šalátov alebo napríklad ako sviežu ozdobu klasickej nedeľnej bábovky.

    



Levanduľ a kozí syr - výborná kombinácia
Svojou známou sladkastou vôňou a chuťou dokáže levanduľa ozvláštniť svieže šaláty a dresingy, ale pokojne ju môžete zapiecť do sladkých dobrôt. Levanduľa sa chuťovo skvele dopĺňa s kozím syrom a jedlami z hydiny či rýb.

Dezerty ozdobte sladkými fialkami 
Fialky sa vďaka svojej silnejšej sladkej chuti a neprehliadnuteľnému vzhľadu hodia skôr do sladkých pokrmov či dezertov ako k slaným receptom. Pred podávaním ich nezabudnite poriadne umyť a vysušiť. Skvele vyzerajú zamrazené v kockách ľadu vo sviežich ovocných malinovkách. Hodia sa však aj k domácej zmrzline alebo ako dekorácia akýchkoľvek dezertov. Skúste nimi ozvláštniť palacinky s javorovým sirupom.

Sirôtky zmenia aj obyčajného jedlo na luxusné  
Sirôtky pozdvihnú vaše jedlá na vyššiu úroveň predovšetkým vďaka neprehliadnuteľnému farebnému vzhľadu. Svieža chuť sirôtok je zakaždým trochu iná, ale cítiť v nej môžete mierne trávnaté podtóny. Pridajte ich do netradičných syrových nátierok alebo ich nasypte na zeleninový šalát. Sirôtky sa nádherne vynímajú pri zdobení tort, zákuskov alebo muffinov a punc luxusu dodajú aj jednoduchému vanilkovému pudingu.

Sedmokrásky rozveselia aj obyčajný chlieb s maslom
Sedmokrásky sú stelesnením nevinnosti a dobrej nálady. Možno ste ich zo zvedavosti ochutnali už aj vy. V kuchyni môžete sedmokrásky nasekať do šalátov alebo nimi dozdobiť chlieb s maslom, syrom a čerstvou zeleninou. Konzumujte však iba kvetinovú časť rastlinky, stopka môže byť občas mierne nahorklá.

Kvety, ktoré rozhodne nikdy nejedzte
Pozor, niektoré kvety vám chutiť nebudú, iné môžu spôsobiť žalúdočné kŕče, hnačky, vracanie, prípadne vás môžu otráviť. Rozhodne nejedzte: narcisy, rododendrón, verbenu, oleander, azalku, konvalinky.

Náš tip:
Konzumujte len kvety, ktoré poznáte. Na konzumáciu používajte len rozkvitnuté a otvorené kvety, ktoré sú lákavé aj na pohľad. Neotvorené či nedozreté rastlinky chutia rovnako ako nedozreté ovocie – horko alebo trpko. Konzumáciou povädnutých či suchých kvetín by ste urobili rovnakú chybu.

Chcete si dopestovať jedlé kvety v záhrade?

Vyskúšajte semienka Franchi z našej ponuky


Chcete si objednať? Kliknite na obrázok.

 

Vyskúšajte miešaný šalát s jedlými kvetmi:

Potrebujeme:
120 g čerstvého špenátu, 120 g mangoldu, 80 g rukoly, 1 veľký pomaranč,  2 lyžice bieleho jogurtu, 4 plátky bagety, 1 lyžica mandľových plátkov, olivový olej, jedlé kvety rôznych farieb

Špenát, mangold a rukolu umyte, dobre osušte a rozdeľte do šalátových misiek. Pomaranč ošúpte, z tretiny vytlačte šťavu, zo zvyšku mesiačikov odstráňte aj jemnú šupku a pokrájajte ich.
Pomarančovú šťavu zmiešajte s olivovým olejom a týmto jednoduchým dresingom pokvapkajte šaláty. Ozdobte ich jedlými kvetmi.
Kúsky pomaranča zmiešajte s jogurtom. Bagety nakrájajte na plátky a natrite jogurtovým dipom. Šalát nakoniec ozdobte plátkami mandlí nasucho opraženými na panvici.


Zdroje: www.zuzanasafarova.cz, dw.com, gardenseason.com, gardeners.com, zena.aktualne.cz

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MTMzOGUzNz