S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Aké drobné ovocie pestujeme na severe?

03.10.2019

Aké drobné ovocie pestujeme na severe?

Pani Martina Gajdošová sa profesora Ivana Hričovského prostredníctvom správy na facebookovom profile Rady do záhrady prof. Ivan Hričovský opýtala: Dobrý deň, pán Hričovský, prosím vás o radu - ake ríbezle, egreše a višne by prežili ťažké podmienky na Liptove? Na túto otázku jej odpovedal videoodpoveďou, ktorú si môžete pozrieť TU. Povedzme si však ešte pár slov aj o výsadbe drobného ovocia na severe našej krajiny.

Výber vhodného miesta v záhradke na severe pre jednotlivé druhy drobného ovocia je veľmi dôležitý. Pri rozhodovaní sa, ktoré druhy budeme pestovať, je dobré si urobiť plán výsadby, v ktorom zohľadníme požiadavky jednotlivých druhov drobného ovocia. Vyvarujeme sa tak sklamania a neúspechov a naša príkladná starostlivosť sa nám vráti v podobe bohatej a kvalitnej úrody. A v žiadnom prípade nezabudnite pri výsadbe drobného ovocia, ale aj ostatných ovocných stromkov pridávať mykorhízne huby. Nielen pomôžete rastlinám pri raste, ale významne zvýšite úrodu vášho vysadeného ovocia. Viac sa dočítate tu: Mykorhízne huby pre drobné ovocie.

Odporúča: prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.  

Máte už mykorhízne huby pre vaše stromky drobného ovocia?
Pre posilnenie rastu väčšiny ovocných stromkov je vhodný Symbivit (vpravo).

.

                                   

VRÚBĽOVANIE EGREŠOV A RÍBEZLÍ ZAZELENA
Stromčekové tvary egrešov a ríbezlí si dopestujeme vrúbľovaním, spôsobom „do rozštepu“ od konca apríla do polovice mája, na dlhé letorasty ríbezle zlatej (Ribes aureum L.). Pomerne dlhé obdobie možnosti vrúbľovania je z dôvodov značnej rozložitosti a členitosti závislé od oblasti.

ZAKRYŤ FÓLIOVÝM VRECÚŠKOM
Letorast ríbezle zlatej zrežeme v požadovanej výške pod kolienkom (nodus). Vrúbeľ z vybranej odrody egreša, ríbezle, ale aj josty upravíme rezom na tri listy, ostne odstránime (pri egrešoch) a čepele listov skrátime o dve tretiny. Do letorastu - zhora dole - urobíme do hĺbky 25- až 30-milimetrový zárez. Na púčiku zrežeme vrúbeľ z oboch strán do klína. Klín vrúbľa vsunieme do rozštepu letorastu ríbezle zlatej a potom miesto vrúbľovania opatrne zaviažeme lykom alebo fóliovou páskou. Osvedčilo sa miesto vrúbľovania zakryť fóliovým vrecúškom - pre udržanie vlhkosti.

OBRAST SKRACUJEME
Bočný i na báze letorastu vyrastajúci obrast stále skracujeme, prípadne úplne odstraňujeme.

        

KTORÉ ODRODY?
Pre stromčekový tvar sú z egrešov vhodné najmä odrody s rozložitou alebo previsnutou korunkou, ako napr. Česká koruna, Britania, Zlatá figa a iné. Z červených ríbezlí sú osvedčené odrody Detvan, Expres, Maratón a Tatran. Z bielych ríbezlí odrody Blanka, Primus, Dominika, Gerlach a Viktória. V posledných rokoch je záujem aj o stromčekové tvary čiernych ríbezlí. Odporúčam odrody Katka, Eva, Otelo, Viola, Zuzka a Favorit. Z perspektívnych odrôd sú to Titania, Tiben a Tisel.

EGREŠE BY NEMALI CHÝBAŤ V ŽIADNEJ ZÁHRADE
Majú podobné pestovateľské nároky ako ríbezle, väčšiu pozornosť však treba venovať kvalite pôdy. Ideálna je hlinitá alebo hlinito-piesočnatá s neutrálnou pôdnou reakciou, dobre zásobená živinami a dostatočne vlhká. Egreše sú náročnejšie aj na doplnkovú závlahu, lebo naozaj neznášajú sucho. Pri výbere stanovišťa treba dbať na otvorené polohy s miernym prievanom, aby ste sa vyhli problémom s americkou múčnatkou egreša (viac sa o tejto chorobe a ochrane proti nej dočítate v knihe Ochrana ovocných rastlín proti chorobám - táto kniha aj spolu s jej "sestrou" Ochrana ovocných rastlín proti živočíšnym škodcom by rozhodne nemali chýbať v žiadnej knižnici záhradkára!).

V TVARE KRA I STROMČEKA
Pri výbere výpestkov dbajte na ich zdravotný stav. Ker by mal mať najmenej tri, jednoročná korunka stromčeka najmenej dva či tri dobre vyvinuté výhonky. Bohatý a zdravý koreňový systém je v oboch prípadoch samozrejmý. Rezať treba po zbere úrody a v predjarí, najlepšie ešte vo februári, pretože egreše skoro pučia.

JOSTA PREKYPUJE ZDRAVÍM
Obohatením pre vašu záhradu bude akiste josta, kríženec čiernej ríbezle a egreša. Vyznačuje sa vynikajúcim zdravotným stavom, bujným rastom a nenáročnosťou na podmienky. Ocení kvalitnú pôdu s dostatkom živín a vlahy. Čierne plody rastú v malých strapcoch a sú o čosi väčšie ako čierne ríbezle. Krík čiernej ríbezle pripomína rastlina svojím habitusom oveľa viac ako egreš. Chuť plodov, ktoré sú šťavnaté, je veľmi výrazná a aromatická. Hodia sa na priamy konzum aj na spracovanie.

PODOMÁCKE MNOŽENIE
Aj keď jostu poznáme už po desaťročia (vyšľachtil ju v roku 1970 Rudolf Bauer na Inštitúte Maxa Plancka v Nemecku a o niekoľko rokov si získala širokú obľubu medzi pestovateľmi), v mnohých záhradách, žiaľ, ešte aj dnes chýba. Pritom sa ideálne hodí aj na podomácke množenie. Krík získame jednoducho zastoknutím jednoročných prútov dlhých 20 centimetrov do pôdy skoro na jar. Nad povrchom pôdy necháme len jeden púčik.

        

AKO OBERÁME ČEREŠNE A VIŠNE?
Hoci sa čerešne a višne veľmi podobajú, spôsob oberania je u oboch úplne odlišný. Čerešne každopádne trháme aj so stopkou. Dôvod je jednoduchý: po odtrhnutí stopky čerešne vydržia o polovicu kratšie ako s ňou. Naopak višne oberáme zásadne bez stopky alebo sa odporúča strihať stopky višní nožnicami. Zabránime tým, že pri neopatrnom oberení môžeme poškodiť rodiace drevo stromku. Na koľkoročnom dreve rodia jednotlivé ovocné druhy sa dozviete tu: http://www.plat4mbooks.sk/?p=9207.

NA KOĽKOROČNOM DREVE RODIA JEDNOTLIVÉ OVOCNÉ DRUHY?

Kvetné puky sa zakladajú na rôznych typoch výhonkov a konárikov, kde tvoria rodivý obrast. Ich pozícia v korune a utváranie sú typické pre jednotlivé ovocné druhy. Rozdielnosť je možné pozorovať i medzi jednotlivými odrodami v rámci druhov. Táto téma je pravidelne každý rok dôležitá pri reze ovocných stromkov a drobného ovocia.

Poznanie rodivého dreva a umiestnenia kvetných púčikov je dôležité pre správnu voľbu spôsobu rezu a jeho využitie na reguláciu úrody. Kôstkoviny režeme po zbere úrody, ale slivkoviny môžeme rezať do konca marca, prípadne začiatkom apríla. Konkrétne rodivé útvary sú pri jabloniach a hruškách rodivý výhonok s dĺžkou viac ako 150 milimetrov s vrcholovým zmiešaným kvetným púčikom. Ďalej sú to krátke rodivé výhonky, rodivé hroty, prstencovité konáriky a tak ďalej.

OVOCNÉ STROMY
Jabloň
rodí na dvojročnom dreve, ale sú odrody rodiace aj na jednoročnom dreve, napríklad Rubín, Rubinola, a niekedy sa vyskytne aj na jednoročnom dreve pri odrode Golden delicious.
Hrušky rodia na dvojročnom dreve, tam nie sú výnimky.
Pri slivkách na ročnom dreve nachádzame úrodu najmä pri odrodách, ktoré hojne a skoro rodia. Niektoré rodia na dvojročnom dreve.
Višne rodia na jednoročnom dreve.
Čerešne rodia na dvojročnom dreve.
Broskyne rodia na jednoročnom dreve.
Marhule na jednoročnom dreve.
Lieska rodí na jednoročnom dreve vo štvrtom až v piatom roku po výsadbe.
Takisto orech kráľovský a ďalšie škrupinoviny, ako napríklad mandle, rodia na jednoročnom dreve.

DROBNÉ OVOCIE
Červené
a biele ríbezle na dvojročnom dreve.
Egreše rodia na jednoročnom dreve.
Čierne ríbezle a josta rodia na jednoročnom dreve.
Červené a biele ríbezle na dvojročnom dreve.
Egreše rodia na jednoročnom dreve.
Maliny sú jedenkrát rodiace, napríklad Granát, táto odroda dozrieva v júli. Po vyzretí staré drevo odrežeme a mladý letorast necháme na budúcu úrodu. Potom máme remontantné maliny, ako je Adam, kde popri materskom vyrastajú mladé letorasty, ktoré rodia už v septembri, októbri, novembri. Na jar sa skrátia na jeden púčik pod metlinou a v tom istom roku ešte dajú druhú úrodu.
Černice rodia na jednoročnom dreve.

.

HĽADÁTE PROSTRIEDKY NA OCHRANU RASTLÍN?

    

Kliknite na obrázok a predstavia sa vám biologické i chemické prípravky ochrany rastlín

.

.

KDE SA PÍŠE

O REZE OVOCNÝCH A OKRASNÝCH DREVÍN V ZÁHRADE?

            

Výber kníh, ktoré vám pomôžu zvýšiť úrodu a skvalitniť pestovanie ovocných stromkov a kríkov.

.

AŽ PO OBRATÍ ÚRODY
Čerešne a višne sa režú po obratí úrody. Ak to robíte neskoro v jeseni alebo zavčasu na jar, dochádza ku

glejotoku. Keď robíme rez a ranky sú väčšie ako pol centimetra až centimeter, treba ich zatrieť jemným voskom alebo stromovým balzamom a glejotok sa nebude vyskytovať. Višne rodia na jednoročnom dreve a čerešne na dvojročnom dreve, na to netreba zabúdať pri reze.

MALINY VYSÁDZAME V OKTÓBRI
V mojej knihe Osvedčené rady do záhrady v jej chronologickej časti v mesiaci október sa pán Dávid Nagy z Dunajskej Stredy pýta profesora Ivana Hričovského: Aké podmienky potrebujú maliny na to, aby krásne rodili?

Maliny radíme medzi najobľúbenejšie drobné ovocie. Toto konštatovanie vyplýva z možnosti mnohostranného použitia plodov malín a vynikajúcej kvality a atraktívnosti výrobkov z malín – kompótov, džemov, štiav, sirupov či ovocných drení. Veľmi cenná je aj nutričná hodnota malín, pričom najväčší význam predstavuje obsah vitamínu C, vitamínov B, provitamínu A, vitamínu E a PP, minerálnych látok a tiež vlákniny.

NAJVHODNEJŠÍ TERMÍN NA VÝSADBU MALÍN
Na pestovanie malín sú vhodné všetky oblasti Slovenska s priemernou teplotou nad 6 °C, s priemernými ročnými zrážkami okolo 700 mm a nadmorskou výškou aj nad 500 metrov nad morom. Najvhodnejšie obdobie na výsadbu malín je 15. až 30. október. Pokiaľ sa výsadba urobí neskoršie, je nebezpečenstvo, že sadenice malín sa dobre nezakorenia. Vtedy je lepšie počkať na výsadbu v skorom jarnom období.

        

PODPORA RODIVOSTI
Pôdu okolo novovysadených stromčekov prikrývame pokosenou trávou. Pristupujeme k rezu orecha kráľovského, ak sme ho už neuskutočnili koncom apríla. Vo vlhkom počasí môžeme po odkvitnutí očakávať nástup chrastavitosti. Pri štíhlych vretenách a stenových výsadbách jabloní a hrušiek ohýbame výhonky a slabšie konáre do vodorovnej alebo mierne šikmej polohy za účelom podpory rodivosti.

OKOPÁVAME A ODBURIŇUJEME
Nezabúdame ani na uviazanie stromčekov k oporným kolíkom a kontrole úväzkov. Dôležité je to aj pri stromčekových tvaroch ríbezlí, egrešov, ale aj josty. Pôdu okolo stromčekov okopávame a odburiňujeme. Priebežne odstraňujeme koreňové výmladky. Dôležité je to predovšetkým pri slivkovinách, ale aj pri ostatných ovocných druhoch.

UDRŽANIE VLHKOSTI
Stromčekové tvary egrešov a ríbezlí si navrúbľujeme spôsobom do rázštepu na dlhé letorasty ríbezle zlatej, zvanej meruzalka. Osvedčilo sa nakryť miesto vrúbľovania fóliovým vrecúškom na udržanie vlhkosti.

        

ZEMOLEZ KAMČATSKÝ
Koncom mesiaca v závislosti od oblasti začíname oberať modrofialové plody zemolezu kamčatského, ktorý je najskoršou ovocnou plodinou v záhradkách a zasluhuje si väčšie rozšírenie.

VÝDATNE ZAVLAŽUJEME
Jahody za sucha výdatne zavlažujeme a pred dozrievaním plodov ich podkladáme trávou alebo netkanou textíliou, zabránime tak znečisteniu a hnitiu plodov.

VÄČŠIA NÁSADA PLODOV
Silne rastúce letorasty, takzvané vlky, je najvýhodnejšie v tomto období vytŕhať rukou a ponechať len jeden, na ktorom chceme stavať ďalšie pestovanie ovocia. Väčšiu násadu plodov na jabloniach, hruškách i broskyniach pretrháme, len čo dosiahnu veľkosť lieskového orieška. V okolíku ponecháme najviac dva plody. Je to dôležité pre pravidelnú úrodnosť.

 
Videorady - odpovedá profesor Ivan Hričovský 
 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZWFhYTczMz